Студопедия — УЧЕННЯ СВІДКІВ ЄГОВИ Про переливання крові
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

УЧЕННЯ СВІДКІВ ЄГОВИ Про переливання крові






 

У статті розглядається релігійне вчення Свідків Єгови про переливання крові. Аналізується вчення секти з ученням християнських конфесій та його вплив на суспільство, усі пояснення підтверджуються цитуванням Святого Письма; розглядається питання: чи справді Бог забороняє переливання крові.

Ключові слова: Свідки Єгови, переливання крові, гемотрансфузійна терапія.

The article deals with the religious doctrine of Jehovah's Witnessesaboutblood transfusion. The teachings of the sect, the teachings of Christian denominations and its impact on society are analyzed; all explanations are confirmed by examples from Scripture; the question whether God forbids blood transfusions is examine.

Keywords: Jehovah’s Witnesses, blood transfusions, hemotransfusion therapy.

Ця стаття є продовженням дослідження вчення культів і сект, які поширенні на теренах України. Релігійна організація Свідків Єгови, що динамічно розвивається, масово розповсюджує свою літературу в проповідницькій діяльності (від дверей до дверей). Метою роботи є дослідити вчення про переливання крові і результати його впливу на суспільство.

Проблема впливу вчення організації Свідків Єгови на суспільство є новою для дослідження, адже вона знайшла нешироке висвітлення у релігійній літературі і становить значний інтерес не лише науковців, а й громадян. Це зокрема праці Н. Порубльова [4], І. Фронзей, П. Лучанко [7], А. Румянцева, В. Аграненко [5]. Наша робота доповнює і розширює розв’язання зазначеної проблеми.

Питання про кров – одне з найвагоміших та найцікавіших у вченні організації „Свідки Єгови”. Проводячи контроль над усім життям своїх послідовників, „Мудрий і вірний раб” почав торкатися найціннішого для кожної людини – її здоров’я та життя. Адепти секти у своєму фанатизмі настільки вірять Правлячій корпорації, що все приймають із її рук, як святу правду, навіть якщо ця „правда” несе в собі смерть. Контроль над людиною спричиняється до того, що вона, щоб „догодити” Богові, віддає своє життя на жертовник служіння секти. До таких трагічних наслідків приводить вчення Свідків Єгови про переливання крові.

Незважаючи на те, що ніяка релігія чи культ не забороняє переливати кров і не вважає це за гріх, товариство Вартової Башти забороняє своїм послідовникам наважуватись на такий крок. „Пам’ятаймо про те, – нагадує „Мудрий і вірний раб”, – що Єгова вимагає, аби ми стримувались від крові. Це означає, що ми жодним способом не повинні приймати в організм чиєїсь крові або й власної, якщо вона якийсь час зберігалась поза тілом (Дії 21:25). Тож правдиві християни не погоджуватимуться на переливання крові” [8, c. 25].

Проводирі секти вважають, що Біблія не лише забороняє християнам споживати в їжу кров тварин, але також надавати кров хворим, для яких вона необхідна для спасіння життя, незважаючи на те, що Христос учив творити людям добро, а не губити їх (Марка 3:4). Це забороняється не лише в тих випадках, коли хворому пропонують кров іншої людини, але і тоді, коли переливається власна кров. Переливання крові Свідки Єгови часто ототожнюють із споживанням крові у їжу. Чому керівники організації вдаються до таких методів?

Для оправдання своєї теорії вожді культу посилаються на певні місця Старого й Нового Заповіту. Після потопу Господь дав людям право їсти м’ясо птиць, риб та тварин, але не споживати в їжу кров. „Тільки м’яса з душею його, себто з кров’ю його, не будете ви споживати” (Буття 9:4). Тут Бог наказує усьому людству не споживати кров, тому що в (Буття 9:4) вона символізує життя. Бог докладніше пояснив це питання в законі даному Ізраїлю. У час затвердження цього Закону кров тварин виливали на жертовник (Вихід 24: 3–8). Ці тваринні жертви повинні були нагадати людям про потребу прощення їхніх гріхів (Левит 4:4–7). Хоча кров тварин сама по собі не очищувала людей від гріхів, проте це був погляд Бога щодо крові, і так необхідно було чинити. Проте Господь пояснив, чому так необхідно було робити: „бо душа тіла – в крові вона, а Я дав її для вас на жертівника для очищення за душі ваші, бо кров та – вона очищує душу” (Левит 17:11). Ця думка підтверджується і далі, коли мовиться: „тільки будь обережним, щоб не їсти крові, бо кров вона душа, і ти не будеш їсти душі разом з м’ясом” (Повторення Закону 12:23). У Новому Заповіті Свідки Єгови посилаються на Апостольський Собор 51 року, де було ухвалено, щоб погани навернені в християнство „стримувались від ідольських жертв та крови задушенини та від блуду” (Дії 15:29). Ось згідно з цими словами, керівники секти забороняють сьогодні переливати кров. Але таке вчення існувало не завжди. Перший президент Ч. Рассел уважав, що цитати Старого Заповіту стосувалися євреїв цього часу, а слова Нового Заповіту – язичників, які прийняли нову релігію. Саме прийняття крові в їжу Ч. Рассел не вважав гріхом. Така думка з приводу цього питання проіснувала до 1931 року.

Реформування цього погляду було пов’язане з питанням медичних щеплень проти віспи. У журналі „Золотий вік” керівництво організації заявило, що ці щеплення – пряме порушення вічного Божого заповіту з Ноєм після потопу. Причиною для схвилювання стала думка, що щеплення проводяться з крові тварин. У змішуванні крові людської і тваринної Свідки Єгови вбачали порушення волі Божої, і думали, що це призведе до розбещеності народу.

Із 1952 р. керівники секти заборонили робити щеплення від віспи, але коли дослідили, що воно не містило в собі крові тварин, то заборону зняли. „Тим часом невідомо, скільки Свідків Єгови хворіли та померли від віспи без щеплень через необережність лідерів лише тому, що вони вважали себе „експертами” не в своїй справі” [4].

1945 року провідники культу ввели ще одну заборону переливання людської крові. Із цього часу послідовники організації переливання крові вважають язичництвом та гріхом, який безчестить Бога. Хто наважиться на такий крок, заслуговує смерті, гієни, і ніколи не воскресне.

1961 р. проголосили, що через переливання крові іншої людини проходить перенесення однієї особистості в іншу, а водночас передаються з кров’ю різні моральні пороки. Із погляду медицини така думка є неприйнятною.

В одній зі своїх книг Д. Рід пише таке про небезпеку від цієї догми: „У теперішній час (80-х роках) 12 мільйонів людей відвідують Зали Царства організації Свідків Єгови. А це означає, що від 60 до 120 тисяч людей піддають себе небезпеці передчасної смерті, якщо дослухаються в цьому питанні вождів культу” [4].

Проте спробуємо розглянути, чи справді Біблія забороняє переливати кров. Старий Заповіт учить, що тваринна душа в крові (Бут. 9:4), а душі тварин їсти не можна. З іншого боку, кров була тим, що очищувало людину (Лев. 17:11), було прообразом крові Ісуса Христа.

У час Старого Заповіту люди приносили в жертву тварин, кров яких мала символічне значення. Зі смертю Ісуса Христа усі старозавітні жертви та символи втратили своє значення, оскільки була принесена Істинна жертва Ісуса Христа за наше очищення та спасіння (Євреїв 9:14). В особі Ісуса Христа маємо Первосвященика, який „не з кров’ю козлів та телят, але з власною кров’ю увійшов до святині один раз, та й набув вічне відкуплення” (Євреїв 9:12). У Новому Заповіті принесення тварин в жертву та пролиття їхньої крові прийшло до завершення, а тому і заборона вживання крові втратила своє значення. Проте, якщо навіть цього тлумачення не брати до уваги, то заборона вживати тваринну кров, аж ніяк не означає заборони переливати людську кров.

З історії медицини відомо, що ще в Древньому Єгипті людям було знайоме поняття переливання крові. Єгипетські фараони вважали, що при переливанні крові з немовлят, можна стати безсмертними. Ці спроби часто були невдалими, оскільки на цей час не були відомі групи крові. Мойсей, який певний час жив у Єгипті, був знайомий з цією практикою, проте в Законі нічого не згадує про це. У Торі існує ціла низка заборон і приписів, що можна, а що ні, проте про переливання крові нічого не говориться.

У Новому Заповіті також мовиться про це. Апостольський Собор говорить стримуватися від крові, але від крові тварин. У 15 розділі Дій Святих Апостолів нічого не сказано, що спасіння залежить від переливання людської крові, а навпаки ап. Петро говорить: „Та ми віруємо, що спасемося благодаттю Господа Ісуса так само, як і вони (погани)” (Дії 15:11). Причиною скликання Собору стало питання налагодження відносин між християнами з юдеїв та поган. Християни з юдеїв „стали повчати щойно навернених із поганства християн, говорячи: „Якщо не обріжетесь за обрядом Мойсеєвим, не зможете спастися” (Дії 15:1). Християни з поган, навпаки, уважали, що ці вимоги безпідставні, та що дотримання обрядів Мойсеєвого закону для християн не потрібне. Тим самим серед антіохійських християн почалися хвилювання та суперечки”. Щоб угамувати розбіжності між християнами Собор постановив „стримуватись від ідольських жертв та крові, задушенини та блуду” (Дії 15:29).

Християни з язичників були покликані утримуватися від прийняття їжі з кров’ю, тому що цим вони могли образити своїх братів-християн із євреїв, які приходили в страх від думки про можливість споживати кров у їжу. Рішення Собору про утримання від крові більше стосувалося стосунків між християнами із язичників і юдеями, які прийняли Христа. Собор 51 року знов-таки говорить про вживання тваринної крові, а не про переливання людської крові заради збереження життя. Цікавим є той факт, що в Біблії поряд із забороною вживати кров, забороняється вживати тваринний жир. „Ось це постанова вічна для ваших родів у всіх осадах ваших: жодного лою й жодної крові не будете їсти” (Левит 3:17), але незважаючи на те, Свідки Єгови вживають жир у їжу.

Говорячи про переливання крові, необхідно вказати і розкрити ще один погляд на це питання. Свідки Єгови у своєму вченні не розрізняють душ тварини і людини, в обох випадках вона є в крові й означає, що у тварин є душі, і коли вони гинуть – це їхні душі гинуть. Бог не створив людину з душею. Людина є душа. Можна сподіватись, коли людина помирає, то це значить, що її душа помирає” [1, c. 78–79]. Якщо в крові міститься душа, думають Свідки Єгови, то не можна давати частину своєї душі іншій людині, бо це гріх перед Богом.

Проте спробуємо з’ясувати, що таке душа тварини і людини, і чи справді в людській крові нема душі. Саме слово „душа” широко вживається у Святому Письмі. Це слово стосується тварин, людини і Бога. Якщо душа є у тварин, то вона означає життя їхнього матеріального тіла. Проте, коли мовиться про людську душу – це життя її вічного духу. Таке розуміння є стосовно Бога.

Хоча „Бог є Дух” (Івана 4:24) і немає матеріального тіла, але Біблія говорить про душу Бога. „І поруйную ваші висоти, – говорить Господь. –...і обридить душа Моя вас” (Левит 26:30). А через пророка Ісаю Бог говорить до євреїв: „Новомісяччя ваші й усі ваші свята – ненавидить душа Моя їх...” (Ісаї 1:14). Слово душа стосовно Бога не означає нічого матеріального, а належить до духовної сфери. Душа людини створена за образом Бога і має в собі духовний образ свого Творця. Душа людини, згідно з Писанням, має почуття, і її стан залежить від веселості (Псалом 86:4), схвилювання (Йова 12:27), скорботи (Матвія 26:38), заспокоєння (Филипян 2:19), знесилення (Євреїв 12:3). Душа має потребу зміцнюватися, щоб мати змогу дати батьківське благословення (Буття 27:4) або перенести гоніння (Дії 14:22). Вона створена, щоб любити (Буття 34:3), але може і ненавидіти (Псалом 11:5). Згідно з Писанням, душа не є тим, що припиняє існування зі смертю тіла, але продовжує і надалі свідомо існувати. Ісус Христос учив, що душі не можна вбити (Матвія 10:28). У посланні до солунян сказано, що ті, які зараз з Христом (І Сололунян 4:13–17; ІІ Коринтян 5:8), з’єднаються зі своїми воскреслими тілами (І Коринтян 15:1–24).

У своєму видінні святий апостол Іван Богослов „побачив під жертовником душі побитих за Боже Слово, і за свідчення, яке вони мали. І кликнули вони гучним голосом, кажучи...” (Об’явлення 6:9–10).

Учення Правлячої корпорації про кров та заборону її переливання несумісне з наукою Ісуса Христа. Ісус сам неодноразово зцілював навіть у суботу, робив усе, щоб допомогти людині в її труднощах, а особливо тоді, коли йшлося про життя чи смерть. Ісус не лише Сам робив так, але і Своїх послідовників учив бути милосердними, співчутливими, люблячими щодо інших людей.

Хоча Свідки Єгови і не погоджуються на переливання власної чи донорської крові, проте погоджуються на „виведення їхньої крові в апарат штучного кровообігу (коли їх заливають некровним розчином) діаліз „або на подібну техніку, якщо позатілесна циркуляція не буде перервана... Свідки погоджуються на замінники крові. Застосуванням їх і надзвичайно детальною технікою, лікарі роблять дорослим та дітям великі операції різного типу” [9]. Щоб говорити про переливання крові з медичного погляду, необхідно було проконсультуватися з фахівцями та опрацювати відповідну літературу. Медична практика останніх десятиліть розвинулася, і замість переливання крові пропонують її замінники. Проте такий підхід не можна застосовувати до всіх пацієнтів. Кожна хвороба і людина потребує індивідуального підходу. Є певні випадки (війна, автокатастрофа і т. п.), коли потерпілі втрачають більше двох літрів крові, то тут замінником не обійтися – необхідна кров. Ось що про це говорять спеціалісти: „Гемотрансфузійна терапія, тобто переливання з лікувальною метою донорської крові, виготовлення з неї компонентів та препаратів, займає важливе місце в сучасній медицині, належить до її видатних досягнень і не має альтернативної заміни при лікуванні важких крововтрат та багатьох інших гострих і хронічних захворювань, особливо гематологічного профілю” [7, c. 3].

Кровозамінники, як альтернатива крові, виникли порівняно недавно і 1945 р., коли Свідки Єгови заборонили кровопереливання, такої альтернативи не було, і ті, хто не погоджувався на переливання крові, вибирав смерть. „Заміну при втраті крові об’єму циркулюючої крові можна було досягнути, як уважали раніше, переливанням крові, еритроцитної маси, плазми чи кровозамінників. За останні роки в лікувальній практиці перевага все більше віддається першопочатковим ілюзіям різних сольових розчинів – 0,9% розчину хлориду натрію, Рінгер-лактата, лактасолу. За допомогою електролітних розчинів, які використовуються у великих дозах (перевищують втрату крові у 2–3 рази), удається на короткий час встановити ОЦК” [5, c. 108].

Міністерство охорони здоров’я України в одному зі своїх видань про переливання крові говорить: „Трансфузії хворим власної крові, а також її компонентів при крововтратах, пов’язаних із різними оперативними втручаннями, в усьому світі розглядається як важлива медична та соціальна можливість уникнути ускладнень та проблем, пов’язаних з трансфузіями апогенної крові” [2, c. 17].

Отже, Святе Письмо не заперечує переливання крові, а забороняє вживати в їжу кров тварин. Щоб повністю розкрити цю тему, необхідно вказати на небезпеку, яку несе з собою переливання крові. Воно не є ідеальним варіантом, а тому може призводити до важких наслідків. Ось що про це говорять медики: „Для хворого залишаються головні небезпеки гемотрансфузії – перенесення інфекційних та вірусних захворювань (гепатит, СНІД, цитамегаловірус, сифіліс, малярія), негемолітичні реакції, імунносупресія та нарушення імунного статусу, гемолітичні трансфузійні реакції і ускладнення з гострою нирковою недостатністю...” [5, с. 17]. Але незважаючи на небезпеки, існують випадки, де без переливання крові просто не обійтися.

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 1522. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия