Студопедия — Структура періодичної системи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Структура періодичної системи






Періодичний закон є фундаментальним законом природи, що відбиває єдність кількісних і якісних характеристик елементів. Періодичну таблицю (ПТ) Д.І. Мендєлєєва, яка є графічним відображенням періодичного закону, доцільно розглядати як своєрідну матрицю, “елементами” якої є власне хімічні елементи. Роль строчки виконує тут період, а роль стовпчика − група. Сукупність цих характеристик забезпечує інваріантність положення елемента в періодичній таблиці. З точки зору сучасних уявлень про будову атома належність елемента до конкретного періоду визначається числом електронних шарів атома в нормальному, не збудженому стані. Належність елемента до тієї чи іншої групи визначається загальною кількістю валентних електронів, тобто електронів, що знаходяться на зовнішньому та недобудованих внутрішніх шарах.

Групова аналогія

У групах періодичної системи об’єднуються елементи з однаковою загальною кількістю електронів на шарах, що добудовуються, не залежно від їх типу (значення побічного квантового числа).

Наприклад:

Хром [24Cr]: [18Ar] 4s13d5 і Сульфур [16S]: [10Ne] 3s23p4, обидва атоми мають по шість валентних електронів. У вищих ступенях окиснення, що відповідають номеру групи, утворюють оксиди однакового складу CrO3 і SO3, що володіють схожими кислотними властивостями, їм відповідають гідроксиди, що теж мають яскраво виражені кислотний характер. Ця аналогія зникає для елементів у нижчих ступенях окиснення і тим більше у вільному стані.

 

 

Типова аналогія

У межах кожної групи можна виділити елементи, які володіють більш глибокою схожістю між собою. Ця схожість проявляється не лише у вищих ступенях окиснення, а й у всіх проміжках, і обумовлена не лише однаковим числом валентних орбіталей, але й однаковим типом орбіталей, на яких розміщені ці електрони. За цією ознакою і виділяються підгрупи елементів у межах однієї групи.

Наприклад:

Елементи III групи бор, алюміній і підгрупа галію, що утворюють головну підгрупу (або III-А групу), є тип-аналогами, так як для всіх цих елементів характерний однаковий тип валентних електронних орбіталей (ns 2 np 1). Елементи підгрупи скандію, які утворюють побічну підгрупу III групи (або III-В групу), також є між собою типовими аналогами, їх валентна електронна конфігурація n s2 (n−;1) d 1.

Типова аналогія характеризує більш глибоку аналогію між елементами в порівнянні з груповою, що знаходить своє втілення в закономірностях зміни властивостей як самих елементів, так і їх сполук.

Періоди у періодичній системі

З точки зору електронної будови атома номер періоду набуває наочного фізичного змісту. Він співпадає із значенням головного квантового числа, яким характеризуються s- і p- орбіталі, що заповнюються або завершені.

Кожен період починається з елемента, валентна електронна конфігурація якого відповідає формулі n s1, а закінчується елементом із стабільною конфігурацією ns 2 np 6 (або 1 s 2 – для першого періоду). Періоди в яких заповнені лише ці оболонки, називаються малими. До них відносяться перші три періоди, що містять відповідно 2, 8, 8 елементів. Число елементів у першому та другому періодах відповідає максимальній ємності електронних шарів. Ємність третього електронного шару (18 електронів) перевищує число елементів у третьому періоді. Це зв’язано з існуванням 3 d -орбіталі, яка лишається вакантною у елементів 3 періоду, і її заповнення стає енергетично вигідним лише в четвертому періоді. Таким чином починаючи з четвертого періоду порушується порядок заповнення електронних шарів і між n s- і np -елементами з’являються вставні декади d -елементів, у яких заповнюються передзовнішні (n −1) d -оболонки. Такою структурою володіють четвертий та п’ятий періоди, що містять по 18 електронів. У 6-му та 7-му періодах, крім вставних декад d -елементів, існують ще елементи, у яких відбувається заповнення (n-2)f - оболонкою (це лантаноїди і актиноїди). Ці періоди повинні складатись із 32 елементів. Періоди, що містять, крім s - і p -елементів, вставні декади d -елементів і сімейства f- елементів, називаються великими.

У малих періодах, де у ряді не більш 8 елементів, їхні властивості змінюються різко при переході від одного до другого. У великих періодах s - і p -елементи підкоряються тій же закономірності, а для d -елементів характерна плавна зміна властивостей, так як електронами заповнюється друга зовні оболонка. Всі d -елементи – метали. Ще більшою мірою ця особливість характерна для f -елементів, у яких формується третій зовні шар. Всі ці елементи дуже близькі за своїми хімічними властивостями.

Електронна аналогія

У s -елементів малих і великих періодів, а також p -елементів малих періодів під валентною електронною оболонкою знаходиться атомний остов попереднього інертного газу. У p- елементів великих періодів, крім атомного остова попереднього інертного газу містяться ще й електрони (n-1)d-підрівня.

Наприклад:

16S [10Ne] 3 s 23 p 4 ; 34Se [18Ar] 4 s 23 d 104 p 4

Конфігурація „йонів” S6+ та Se6+ відповідно:

16S6+ [10Ne]; 34Se6+ [18Ar] 3 d 10

Таким чином, не треба очікувати повної аналогії у властивостях сполук Сульфуру та Селену в максимальних ступенях окиснення. У проміжних позитивних, а також у негативних ступенях окиснення в Сульфуру та Селену спостерігається повна електронна аналогія.

З іншого боку, у проміжних ступенях окиснення відсутня

будь-яка аналогія між елементом VІ-A групи – Сульфуром і елементом VI-B групи – хромом; проте така аналогія проявля-ється у цих елементів у вищих ступенях окиснення. Так у Сульфуру та Хрому утворюється стійка електронна конфігу-рація попереднього інертного газу:

[16S6+] − [10Ne]; [24Cr6+] − [18Ar].

Таким чином, елементи малих періодів можуть проявляти електронну аналогію як з елементами головних підгруп (у проміжних і мінімальних ступенях окиснення), так і з елементами побічних підгруп (у максимальних ступенях окиснення). Тим самим вони визначають вигляд групи в цілому, тому їх називають типічними. Цей термін введено Д.І. Менделєєвим.

Повні електронні аналоги – це такі елементи, які в усіх ступенях окиснення мають ідентичну електронну будову.

О

 

S

 

Cr Se

 

Mo Te

 

W Po

 

s -Елементи (I-A та II-A підгруп) є повними електронними аналогами, разом з тим проявляють групову і типову аналогію. Це обумовлено аналогією будови електронних орбіталей (ns 1-2) у всіх представників однієї групи, а також відсутністю запов-нених передзовнішніх d -орбіталей.

Типові елементи обох груп (Li, Na та Be, Mg) є неповними електронними аналогами з елементами побічних підгруп (Cu, Ag, Au та Zn, Cd, Hg). Останні являють собою сімейства типових аналогів і характеризуються повною електронною аналогією між собою.

У елементів III−VII груп можна виділити три сімейства повних електронних аналогів:

1 – типічні елементи;

2 – решта елементів головної групи;

3 – елементи побічної підгрупи.

Між собою ці елементи зв’язані через типічні елементи неповною аналогією. Причому електронна аналогія між елементами головних підгруп виражена яскравіше, оскільки вони є типовими аналогами. Відмінність між електронними аналогами в цих групах від I і II обумовлена наявністю вставних декад між II-A та III-A підгрупами.

Наскрізна аналогія не простежується серед елементів VІІІ-А групи, тут також слід відмітити типічні елементи (Ne, Ar) і елементи підгрупи Крептону, у яких на відміну від типічних елементів присутні заповнена передзовнішня (n−;1 )d 10 оболонка.

Порівнюючи між собою типові елементи 2-го і 3-го періодів відзначимо, що вони з точки зору електронної будови теж відмінні.

p
Розглянемо електронну будову типічних елементів Нітроґену та Фосфору.

 
 


¯ ¯ ¯ ¯ ¯ ¯

7N 2 ­¯ 15P 3 ­¯

 

Максимальна ковалентність Нітроґену дорівнює ІV (3 за рахунок спінової теорії валентності і 1 за рахунок донорно-акцепторної взаємодії неподіленої s -пари електронів). У Фосфору додається ще одна ковалентність за рахунок переходу s -електрона на валентну d -орбіталь при збуджені атома:

 
 


¯

¯ ¯ ¯

15Р* 3 ¯

 

 

Кайносиметричні орбіталі

Кайносиметричними (“кайнос” (грец.) – новий) орбіталя-ми називають такі орбіталі, які з’являються вперше, а саме: 1 s, 2 p, 3 d, 4 f. У зв’язку з цим можна виділити ще один тип аналогії – шарову. Шаровими аналогами називають елементи, що є типовими аналогами, але не мають зовнішніх або передзовнішніх кайносиметричних електронів.

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 855. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия