Студопедия — ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА. 1.1 Загальні відомості про галузь
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА. 1.1 Загальні відомості про галузь






 

ВСТУП

1.1 Загальні відомості про галузь

Бетон - один з найдавніших будівельних матеріалів. З нього побудовані галереї Єгипетського лабіринту (3600 років до н.е.), Аргоський акведук, значна частина великої китайської стіни (3 століття до н.е.) і інші спорудження. Римляни вперше застосували бетонні масиви при будівництві молу біля Неаполя (11століття до н.е.) і при спорудженні Пантеону. В 1865р. в Англії був виданий перший патент на зведення бетонних споруджень.

В 1885р. з'явилися перші залізобетонні конструкції.

До початку першої світової війни в Росії було побудовано багато бетонних і залізобетонних споруджень - залізничних, портових і фортифікаційних. У цей період з'являються робота з технології бетону Р.Фера (Франція), О.Графа й Х.Бургарца (Німеччина), И.Боломе (Швейцарія) і ін. В 1912 р. була видана капітальна праця російського вченого Н.А.Житневича «Бетон і бетонні роботи», що не втратив свого значення й у наш час.

Важливий внесок у технологію бетону зробив в 20х роках Д.Абрамс (США), що сформулював закон водоцементного відношення.

У роки перших п'ятирічок у нашій країні починає застосовуватися збірний залізобетон. Тільки в 1930 – 1932 р. при будівництві промислових будинків було використано близько 2.5 млн.м3 конструкцій зі збірного залізобетону.

У післявоєнний період виробництво збірного залізобетону починає інтенсивно розвиватися у зв'язку з промисловим і цивільним будівництвом, яке розгорнулося. Розвитку галузі сприяли праці вчених И.П.Александрина, Ю.И.Баженова, Г.И.Горчакова, Б.Г.Скрамтаева й ін.

 

 

В області заводської технології відомі роботи П.К.Балатьева, Э.Г.Ратца, А.А.Фоломеева й ін.

Промисловість збірного залізобетону перетворилася у велику, технічно оснащену галузь важкої індустрії, що поставляє будівництву близько 20% матеріальних ресурсів. За останні 30 років обсяг виробництва збірного залізобетону зріс більш ніж в 65 разів.

Збірний залізобетон став основою сучасного індустріального будівництва. Він є головним будівельним матеріалом у масовому повнозбірному житловому й культурно-побутовому будівництві, а також у будівництві санітарно-технічних і сільськогосподарських споруджень.

Широкому застосуванню в будівництві збірного залізобетону сприяють: 1) висока індустріальність виготовлення й монтажу конструкції, що дозволяє різко скоротити строки й витрати праці в будівництві й, по суті, звести будівництво будинків і споруджень до високомеханізованого їхнього монтажу; 2) універсальність властивостей залізобетонних виробів варіюючи технологічні прийоми й матеріали, можна одержувати вироби з різними фізико-механічними властивостями по міцності, теплопроводності, кислотостійкості, хімічної стійкості, стійкості від ядерного випромінювання; 3) висока довговічність у порівнянні з іншими конструкційними матеріалами - металом і деревиною; 4) можливість значного розширення виробництва збірного залізобетону за рахунок використання більших запасів сировинних матеріалів (піску, гравію, щебенів, що в'яжуть речовин і штучних пористих заповнювачів), а також різних відходів виробництва (металургійних і паливних шлаків, золи). Крім того, застосування збірного залізобетону дозволяє заощаджувати такі дефіцитні матеріали, як сталь і деревину.

Розвитку технології бетону, техніки й технології заводського виробництва бетонних і залізобетонних виробів сприяли дослідницькі й практичні роботи численних колективів дослідницьких і навчальних інститутів, лабораторій і проектних організацій, а також досягнення новаторів виробництва.

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

2.1 Коротка характеристика існуючого підприємства

Завод "Буддеталь" тресту "Макіївшахтобуд" був створений у 1959 році на базі розрізнених ділянок тресту "Макіївшахтобуд", чисельністю на 01.10.59 року 354 людини, які заробили на дільницях і цехах, влившихся до складу заводу. Так, ділянка металовиробів, територіально розміщена в селі Червона Зірка, яка займалася виготовленням металоконструкцій для споруджуваних шахт Донецької області, на той момент шахти Чайкино, шахти Пролетарська-Крута, шахти 21-біс. Зокрема, цех металовиробів виготовляв кріпильні деталі для збійних виробок шахт, вентиляційні двері, труби всіх діаметрів для проходки та інші металоконструкції. До складу дільниці металовиробів входить арматурний цех, який виготовляв арматурні каркаси для залізобетонних виробів. Зокрема для затяжки, залізобетонних балок та колон, ригелів, балок, перемичок, стінових панелей, панелей огорожі та інших залізобетонних виробів, на які надходили замовлення від управлінь, що входять до складу тресту "Макіївшахтобуд".

В данний час завод "Буддеталь" структурний підрозділ Публічного акціонерного товариства "Донбасшахтострой", має дві виробничі ділянки: формовочно-змішувальний цех, який в основному випускає залізобетонну затяжку для кріплення гірських, а також товарний бетон за необхідністю, згідно заявок структурних підрозділів. Цех металовиробів займається виготовленням металоконструкцій для структурних управлінь ПАО "Донбасшахтострой", якы ведуть роботи на шахтах. Чисельність працюючого персоналу на заводі у наш час 70 чол. Працюють ділянки та служби в одну зміну.


 

2.2 Техніко-економічне обґрунтування проектованого цеху

За результатами вивчення й аналізу виробництва й споживання збірного залізобетону в Донецькій області встановлено, що дана область має потребу в будівельних матеріалах, тому що в області з кожним роком збільшується масштаб будівельних робіт. За планами розвитку області визначена наявність будівництв, місце й розташування - це дозволило визначити кількість і номенклатуру збірних залізобетонних конструкцій, установити надлишок і дефіцит виробів по кожному виду, визначити обсяг споживання виробів із залізобетону.

На підставі цього балансу цех має вигідне економіко-географічне положення, тому що поблизу є авто й залізниця, це зручно, як для ввозу сировини й матеріалів, а також для вивозу готової продукції. Цемент надходить із Ново-Амвросіївки, марки 400, 500 і вище, доставляється як авто так і залізничним транспортом. Пісок доставляється із Красного лиману в піввагонах, платформах і вагонах, що самовивантажуються. Керамзитовий гравій з Керченського заводоуправління, зола з Кураховской ГРЕС.

 

 


 

3 ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА

3.1 Технологічна характеристика на продукцію, що випускається

 

Продукцією проектованого підприємства є бетон ГОСТ 2.7.-43-96 і розчини будівельні ГОСТ 2.7. -23-95.

Всі якісні суміші повинні володіти пластичністю, тобто здатністю деформуватися при транспортуванні, укладанні і ущільненні без розривів та розшарування.

Бетонна суміш повинна відповідати наступним вимогам:

- зберігати однорідність і зв’язність при транспортуванні, навантаженні та укладанні;

- володіти водо утримуючою здатністю, тобто утримувати воду,що міститься в ній, без водовідділення на поверхні виробу і на межі розділу між цементним тістом і великим заповнювачем;

- володіти удобоукладанням, під яким розуміється здатність суміші заповнювати форму і ущільнюватися в ній під дією сили тяжіння або за допомогою зовнішнього механічного впливу.

Бетонні суміші в залежності від рухливості діляться на дві категорії:

1. рухливі суміші;

2. жорсткі суміші.

Бетони на неорганічних в'яжучих і заповнювачах підрозділяються по об'ємній масі на слабо важкі з об'ємною масою понад 2500 кг/м3, важкі - від 1800 до 2500 кг/м3 включно; легкі від 500 до 1800 кг/м3 включно і особливо легкі (теплоізоляційні) з об'ємною масою менше 500 кг/м3.

За межами міцності при стиску поділяються на класи В 2.5, В 5,В12.5, В 20, В 22.5, В 27.5, В 30, В 35, В 40; для легких бетонів на пористих заповнювачах - В 1, В 2, В 2.5, В3.5, В5, В 7.5, В 12.5, В 15.

 

Будівельні розчини розподіляються наступним чином:

- за об'ємною масою в сухому стані - на звичайні (важкі) за об'ємною масою менше 1500 кг/м3 і більше, виготовлені на звичайних щільних заповнювачах, і легені - за об'ємною масою менше 1500 кг/м3 - на легких заповнювачах;

- по виду в'яжучих, що входять до складу розчину: цементні, вапняні, гіпсові, змішані (цементно - вапняні, известково - гіпсові і т.д.)

- за призначенням: для кам'яних кладок і монтажу стін з великих елементів, для оздоблювальних робіт та спеціальних робіт.

3.2. Характеристика сировинних матеріалів, добавок і вимоги щодо них

Матеріали, які приймаються для виготовлення бетонної суміші повинні відповідатидержавнимвимогам у встановленій дії технічних умов та забезпечувати отримання бетонної суміші заданої проектної марки.

1. Цемент ДСТУ ЮВ 2.7-46-96

Цемент постачають у цех «Донцемент» автотранспортом

1.1 Марку цементу визначають межею міцності при стисканні зразків, виготовлених по ДСТУ 10878-85.

1.2 Тонкість помелу цементу повинна бути такою, щоб при просіюванні зразка цементу через сито №008 по ДСТУ 10878-85 проходило не менш 85% просіюваного зразка.

1.3Вміст ангидридасірної кислоти у цементі не більш 3,5%.

1.4 Вміст окису магнію у вихідному анкері повинно бути не більш 5%.

1.5 Початок схоплювання цементу повинен наставати не раніше 45 хвилин, а кінець – не пізніше 10 годин від моменту затворення бетонної суміші водою.

1.6 Цемент повинен показувати рівномірність змін об’єму при випробуванні зразків при кіп’ятінні у воді.

2. Щебінь 19385-97 ДСТУ БВ 2.7-7198

2.1 Для кращої укладки бетонної суміші зерна щебеню повинні бути не більш ¼ мінімального розміру перерізу виготовляє мого залізобетонного виробу та не більш відстані між стержнями арматури.

2.2 Зерновий зміст пластинчатої та кутоватої форми з масовою долею більш 0,5% не застосовується.

2.3 Марка щебеню визначається по дробимості при стисканні у циліндрі.Вона повинна бути вище марки бетону не менш ніж у 2 рази для М300 та більш. Щебінь постачають автотранспортом з Комсомольська.

3. Пісок ДСТУ БВ 7-32-95

Піском цех забезпечується міським кар’єром, постачається автотранспортом.

3.1 Вміст глини у піску не повинен перевищувати 3%.

3.2 Вміст сірчастих та сірокислотних з’єднань у піску не повинен перевищувати 1%.

3.3 Вміст слюди у піску не повинен перевищувати 0,5%

3.4 Вміст пиловидних, глинистих та ілистихчастиць не повинен перевищувати 3% у природному піску та 5% у дробленому.

4. Вода ДСТУ 23752-79

Вода постачається по трубопроводі з річки Кринка. Для виготовлення бетонної суміші можуть бути використані природні води, які не містять солі, кислоти та органічних домішок, а також води не забрудненні стічними, побутовими та промисловими відходами та мастилами.

Для виготовлення бетону можна застосовувати будь яку воду, у тому числі й питну, шахтну, маючу РН не менш 4%. Вода не має містити більш 5 гр. солей на 1 літр.

5. Арматура ДСТУ БВ 3.7-60-98

Арматура постачається у цех автотранспортом через ВУ «Цембуд» з Макіївки та Донецька.

Склади арматури повинні бути зачиненими або під навісом. Стержні повинні находити на завод довжиною 6-12м. Перед застосуванням арматурутреба очистити, розрізати, вигнути та зварити. Постачання відбувається електрокаром.

 

3.3 Вибір способу виробництва

Приготування бетонної суміші здійснюється в бетонозмішувальній установці і складається з операцій завантаження видаткових бункерів, дозування, змішування компонентів і видачі готової суміші на транспортні засоби.

У відповідності зі схемою технологічне обладнання цеху компонується по вертикалі на три відділення (зверху вниз): над бункер незпристроями і механізмами для прийому і розподілу у відповідні бункера заповнювачів і цементу.

Залежно від вертикальної компоновки відділень розрізняють бетонозмішувальні цехи з одноступеневою (вертикальною) схемою, коли виробляється однократний підйом матеріалів у видаткові бункера і гравітаційне їх переміщення (зверху вниз) з технологічної лінії і з двоступеневою (партерній) схемою – дворазовий підйом матеріалів.

Більш ефективною є одноступінчата схема, хоча її застосування можливе тільки в будівлях великої висоти.

В майбутньому цеху передбачена вертикальна схема виробництва бетонної суміші. Її перевага в тому, що вона володіє невеликими розмірами цеху в плані і підйом всіх компонентів здійснюється одноразово. До недоліків такої схеми виробництва можна віднести лише значну висоту будівлі, в якому розташований цех. Недоліками двоступеневої схеми в основному є необхідність у додаткових транспортних засобах, що зв'язують між собою окремі його частини оскільки подовження транспортних істотно збільшує тривалість технологічного циклу: значні розміри будівлі в плані.

 

3.4 Підбір технологічного обладнання

Основою для вибору технологічного обладнання в цеху є:

- річна продуктивність;

- величина вантажного потоку;

- дальність переміщення вантажу;

- безперервність і циклічність подачі вантажів.

Велике значення при виборі обладнання має організація спільної роботи технологічного обладнання і транспортних засобів з урахуванням організації роботи всього комплексу обладнання, усунення перевантажень і трудових процесів.

Секція бетонозмішувального вузла обладнана: бетонозмішувачем примусової дії СБ 93.

Його характеристика:

Місткість чаші по завантаженню 1500 л.

Об'єм готового замісу 1000 л.

Час перемішування 150 с.

Продуктивність 20 м 3

Встановлена потужністьелектродвигуна приводу ротора 13-17 кВт;

Умовна швидкість ротора електродвигуна 1000 об/хв.

Напруга 380/220 В;

Частота обертання роторазмішувального механізму 32 об/хв.;

Кількість замісів в годину 30;

Тип затвора – горизонтальний, секторний з пневмовідводом.

Внутрішній діаметр чаші 1800 мм.

 

ДОЗАТОРИ.

Для піску 2 ДБП - 1600;

Межа дозування - 400-1600 кг.;

Цикл дозування - 45 с.;

Годинна продуктивність - 80 циклів/год;

 

Для цементу ДБЦ - 600;

Межа дозування 200 - 630 кг.;

Цикл дозування - 45 с.;

Годинна продуктивність - 80 циклів/ хв.;

 

Для рідини ДБЖ -400;

Межа дозування - 400 кг.

Цикл дозування - 30 с.

Годинна продуктивність - 1200 циклів/хв.

 

Циклон типу НИИОГАЗ ЦИ - 15

Діаметр 1000 мм.

Фільтр всмоктуючий рукавний

СМЦ - 100 -1

Площа фільтруючої поверхні - 57 м2;

Температура запиленого повітря, що надходить у фільтр до 300

Концентрація пилу на вході в фільтр - 50 г/м3;

Кількість камер у фільтрі - 2;

Число рукавів у фільтрі - 36;

Число рукавів в камері - 18;

Довжина рукава -2550 мм;

Діаметр рукава - 200 мм.

 

БУНКЕРА

 

Для заповнювачів 1000 * 1000* 5200 мм:

Зі скосом від вивантаження 45 гр.

 

Для цементу:

Діаметр 2500 мм;

Висота 5200 мм.;

Для видачі бетонної суміші V= 2 m 3

 

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
ДП.ВД.16.61.00.00  


3.5 Керування якістю продукції в цеху

 

Принципово новий напрямок в організації робіт з підвищення якості продукції полягає в переході до комплексу постійно здійснюваних мір пов'язаних з управлінням якості на базі стандартизації. Керуванням якістю продукції розглядається як один з найважливіших елементів керування виробництвом.

Під управлінням якості продукції приймають дії, здійснювані при створенні й експлуатації, і споживанні продукції. З метою встановлення, забезпечення й підтримки необхідного рівня її якості. Процес керування якістю повинен охоплювати весь період від початку створення продукції, до припинення її використання по призначенню. У зв'язку із цим використовують нормативну документацію, у якій регламентуються показники якості (стандарти, технічні умови й т.п.)

Сукупність керуючих органів і об'єктів керування, які взаємодіють за допомогою матеріально-технічних інформаційних засобів утворять комплексну систему керування якістю продукції КС КЯП.

Система керування якістю продукції повинна включати організаційні, технічні, економічні й соціальні заходи. Основною метою системи керування якістю продукції на підприємстві є плановане підвищення якості продукції й забезпечення її стабільного рівня. Ця мета досягається при виконанні КС КЯП наступних функцій:

1. Нормування рівня якості продукції.

2. Організаційно-технічні заходи, що включають технологічну підготовку виробництва й т.д.

3. Матеріально-технічне забезпечення.

4.
Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
ДП.ВД.16.61.00.00  
Розробка методів морального й матеріального стимулювання й удосконалювання форм соціального змагання.

5. Контроль якості, що включає не тільки технічний контроль продукції, але й контроль за дотриманням технологічної дисципліни, облік і аналіз динаміки якості.

6. Атестація продукції. Виконання КС КЯП гарантує висока якість продукції.

 

3.6 Технологічний контроль і регламент

 

Підвищення якості збірних залізобетонних виробів сприяє зниженню їхньої вартості й скороченню трудових витрат у будівництві. Технологічний контроль виробництва здійснюється на різних етапах технологічного процесу. Розрізняють 3 види контролю: вхідний, приймальний і поопераційний.

Контроль виробництва в цеху покладається на цеховий технічний персонал, що відповідає за дотримання технологічних вимог до виробів. Відділ технічного контролю цеху (ВТК) контролює якість і проводить прийом готової продукції, перевіряє відповідність технології виробництва технічним умовам і встановленим режимам. Основними завданнями технологічного контролю в цеху є:

контроль якості матеріалів і напівфабрикатів, контроль якості й комплектності продукції, контроль виконання технологічних вимог операцій виробничого процесу відповідно до встановлених режимів, інструкціями й технологічними картами, контроль якості продукції у відповідності її стандартам і технічним умовам.

В обов'язки ВТК входить перевірка вологості й температури заповнювачів, точність дозування складових бетонних сумішей, тривалість перемішування, рухливість бетонної суміші, якість форм і оснащення, параметри зварювання арматурних елементів, величину натягу, режим вироблення суміші і якість ущільнення, температуру тривалості теплової обробки відформованих виробів.

Приймальний контроль виконується після виготовлення виробів, перед видачею їх на склад готової продукції. У приймальний контроль входить перевірка правильності армування виробів, розташування закладних деталей, величини захисного шару бетону і його фактична міцність.

Здійснювана відділом технічного контролю робота з контролю якості продукції не звільняє начальника цеху й майстрів від відповідальності за випуск недоброякісної або некомплектної продукції й недотримання технологічних вимог.

При відповідному контролі якості матеріалів і правильно організованому поопераційному контролі якості можна створити необхідні умови виконання технологічного процесу, що гарантують високу якість продукції, яка виготовляється. Документи за результатами контролю здаються у відділ керування якістю піддаються обробці в результаті чого визначаються показники якості, аналізуються причини браку й розробляються заходи щодо їхнього усунення й підвищення якості продукції. Таким чином, контроль носить активний характер, що впливає й виявляє якість продукції із вживанням заходів попереджувального й профілактичного характеру.

 

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 451. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия