Студопедия — Стрічкові фундаменти
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Стрічкові фундаменти






Одним з найпоширеніших видів фундаменту є стрічковий. Він влаштовується під стіни з цегли, бетону – матеріалу, який має істотний вагу, а також при використанні комплексних конструкцій.

Основним і важливою умовою закладення і проектування є те, що відмітка підошви стрічкового фундаменту повинна бути нижче рівня промерзання грунту.

Шари грунту, на які спирається підошва, мають бути досить міцними, так як в даному випадку обов'язково умова передачі навантажень від заснування в міцні шари землі, в іншому випадку осаду будівлі неминуча. Якщо рівень грунтових вод досить високий необхідна система дренажу, а якщо ж розмочений грунт стає схожим на болото, то пристрій стрічкового фундаменту є не раціональним і навіть неможливим.

Монолітний стрічковий фундамент

Стрічковий фундамент закладається під всі несучі стіни будівлі. По поперечному перерізі розрізняють кілька видів:

  • Прямокутна;
  • Трапецієвидна;
  • З розширеною нижньою частиною.

Існують збірні і монолітні стрічкові фундаменти.

Монолітні стрічкові фундаменти є конструкцією спільної роботи арматурного каркасу та бетону. Перед заливанням влаштовується подушка з утрамбованого гравію до 10 см завтовшки, ширше ніж підошва фундаменту на 10 см з обох сторін, при бажанні пристрої додаткової гідроізоляції можна пролити його розтопленим бітумом.

Далі монтується опалубка, що представляє міцно закріплені в проектному положенні щити і відбувається складання каркаса з арматурних стержнів і подальша заливка з вібрацією суміші, щоб уникнути виникнення порожнеч у тілі бетону. Заливка потрібно безперебійна, так як саме при цьому забезпечується умова роботи всього фундаменту як єдиного цілого, в іншому випадку може виникнути часткова осаду будівлі саме у місці шва фундаменту.

Після того, як суміш бетону застигає, боки фундаментів обробляються гарячим бітумом, що забезпечить додаткову гідроізоляцію та захист від агресивного середовища грунтів.

Збірні стрічкові фундаменти по пристрою аналогічні з монолітним. Влаштовується також подушка, далі заливається або монолітна підошва або збирається з готових блоків трапецієподібного або прямокутного перерізу. Необхідно забезпечити їх горизонтальність, адже саме вони й будуть диктувати рівень подальшого укладання блокових стінок підстави.

Вони підбираються з умови ваги та лінійних розмірів стін, дуже часто використовують готові залізобетонні блоки ФБС, які мають різні розміри, розраховані на проведення «стандартного» будівництва. Блоки укладаються на цементно-піщаний розчин, закриваються також і вертикальні шви. В даному випадку обробка стін фундаментів гарячим бітумом обов'язкове, так як шви в даному випадку є «слабким місцем» і волога може просочуватися крізь них усередину підвального приміщення.

Дані типи фундаментів є найпоширенішими зважаючи на їх досить простий монтажної схеми, щодо-доступній вартості, а також значної несучої здатності. Збірка монолітного стрічкового фундамент наявність спец. техніки не вимагає, а от збірного – вимагає, так як фундаментні блоки важать багато. Ще однією перевагою можна відзначити той факт, що розробка котловану необов'язкова, оскільки можна обмежитися траншеями, що економить час і трудовитрати.

Фундамент стовпчастого типу (різновид стовпчастого)

Монолітна плита

Види фундаментів для будинку включають в себе і така підстава, як фундамент стовпчастого типу. Даний фундамент є уніфікованим залізобетонним елементом, який, на відміну від стовпчастого, не заливається на будівельному майданчику, а привозиться вже готовими до установки блоками.

Вони виготовляються з армованого бетону, виробленого в заводських умовах, що гарантує їм задану міцність і несучі здібності, які вказують виробники.

Фундаменти стаканного типу часто використовуються в промисловому будівництві, при умові використання готових залізобетонних конструкцій, невеликий поверховості (найчастіше один поверх), використання полегшених стінових панелей, а також великій швидкості будівництва. Умови встановлення є такими ж, як у стрічкового, а саме глибина промерзання, рівень підземних вод, а також розрахунок під зосереджені зусилля від колони – по цим умовам визначається глибина закладення і площа підошви фундаменту.

Фундаменти стаканного типу вимагають наявність важкої техніки для установки їх в проектне положення. Попередньо викопують ями під дані збірні елементи, ретельно утрамбовують дно виїмки грунту і обов'язково звіряють з проектним розташуванням, так як саме в стакани даного фундаменту будуть встановлюватися вертикальні несучі елементи – збірні залізобетонні колони.

Під стінові панелі найчастіше передбачають установку фундаментних балок. Найчастіше при проектуванні виробництва робіт намагаються забезпечити оптимальне положення крана, в якому буде можливість монтажу всіх елементів споруди без переміщення техніки.

Фундаменти стаканного типу є одним з найшвидших способів збирання підстави. Продовження будівництва, а саме установку колон, далі ферм, можна вести практично відразу, після їх установки і проведення необхідних повірочних робіт. Однак дана підстава переважно влаштовують під промислові будівлі на увазі їх відносно невисоких вимог по теплотехнічної характеристики, в результаті чого навісні стінові панелі є полегшеними конструкціями.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 626. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия