Студопедия — Класифікація сходів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Класифікація сходів






Навряд чи домовласникові так вуж важливо знати, до якому з типів сходів ставляться сходи його будинку. Проте, подання про те, які типи сходів існують й як виглядають на схемах дерев'яні сходи різних видів, допоможе вірно зорієнтуватися й приймати більше усвідомлені рішення, пов'язані з облаштованістю будинки. При визначенні типів сходів і складанні схеми сходів будемо виходити з типів сходів по функціональності, призначенню, відносному положенню, способу функціонування, конструкції, компонуванню й матеріалу несучих деталей.

Виходячи із цього, можна виділити наступні типи сходів:

  • по функціональності: будинкові, ландшафтні й спеціальні;
  • по призначенню: междуэтажные, вхідні, робітники, прохідні;
  • по відносному положенню: внутрішні й зовнішні;
  • по способі функціонування: стаціонарні, що трансформують і переносні;
  • по конструкції: одномаршові, двухмаршевые й многомаршевые;
  • по компонуванню: прямі й поворотні;
  • по матеріалі несучих деталей: дерев'яні, металеві, залізобетонні, бетонні й комбіновані

Рис. 1. Схеми сходів: а – одномаршова пряма; б – двухмаршевая пряма

Запам'ятовувати назви типів сходів обов'язково, - зорієнтуватися допоможуть схеми сходів. Також при виборі сходів корисної буде наступна інформація:

  • домовики сходи можуть бути стаціонарними (тобто закріпленими на несучих конструкціях удома або на прилягаючій безпосередньо до нього зовнішньої території як мінімум у двох місцях). До цього типу сходів ставиться більшість звичних для нашого поняття конструкцій. Протипоставлені стаціонарному типу сходів трансформують лестницы, що (тобто закріплені на несучих конструкціях будинки в одному місці - як правило, у своїй верхній частині), до яких ставляться висувні, складні, телескопічні й ескалатори;
  • тільки домовики сходи розділяються на междуэтажные й вхідні типи сходів;
  • тільки стаціонарні сходи розділяються по конструкції на одномаршові, двухмаршевые й многомаршевые види сходів, а також по способі компонування — на прямі (мал. 1) і поворотні (мал. 3-6);
  • одномаршові, двухмаршевые й многомаршевые типи сходів можуть бути як прямими, так і поворотними.

Це легко помітити на кресленнях – кожна схема сходів показують її зовнішній вигляд і функціональні особливості. До наступної деталізації типи сходів варто віднестися уважніше, тому що поняття й терміни, застосовані в ній, необхідні для орієнтування в типах сходів, використовуваних у сучасних будівлях.

Стаціонарні домовики сходи (схеми виготовлення сходів дані в спеціальних розділах) розділяються по конструкції на одномаршові, двухмаршевые й многомаршевые.

Марш - це похила частина сходи, по якій виробляється підйом або спуск на певній ділянці междуэтажного або іншого межуровневого простору. Схема сходів представлена на мал. 2.

Рис. 2. Сходові марші: а - з опорою щаблів на тятиви; б - з опорою щаблів на косоуры

Кількість маршів для конструктивної характеристики междуэтажной сходи визначаються, таким чином, тільки в межах між двома сусідніми поверхами; для вхідних сходів — у межах між двома рівнями, які ці сходи з'єднують (наприклад, між рівнем землі й рівнем першого поверху будинку). Розділовими конструктивними елементами між маршами служать сходові площадки, розташовувані горизонтально на початку або (і) наприкінці маршу й службовці для входу на марш або виходу з його. Сходові площадки, розташовані в рівні поверху, називаються поверховими, а розташовані між поверхами — проміжними. Поверхові сходові площадки необхідні тільки в тих випадках, коли сходи розташовуються в сходовій клітці, тобто в замкнутому просторі, обмеженому пов'язаними зі сходами стінами, що служать для неї опорами й зовнішніми огородженнями. Поверхові площадки служать для входу на сходи або виходу з її перед входом на поверх. Сходові клітки влаштовуються в багатоповерхових і багатоквартирних будинках. В індивідуальних житлових будинках сходові клітки також можливі, але звичайно по міркуваннях зручності й економії сходів у таких будинках споруджуються в межах житлових приміщень.

Проміжні сходові площадки необхідні для зручності ходьби по будь-яких видах сходів з більшою кількістю щаблів (більше 15—18) і особливо — для зручності ходьби по поворотним сходам, у які проміжні площадки влаштовуються в місцях її повороту.

Поворотні междуэтажные й вхідні сходи підрозділяються на наступні типи сходів:
- четвертьоборотные (тобто з кутом повороту 90 ° мал. 3);
- напівоборотні (з кутом повороту на 180° - мал. 4);

Рис. 3. Схеми внутрішніх сходів. Четвертьоборотные сходи: а - двухмаршевая права напівзакрита; б - одномаршові праві напівзакриті із забежными щаблями

Рис. 4. Напівоборотні види сходів: двухмаршевая (а) і трехмаршевая (б) праві напівзакриті; 2 - одномаршова права напівзакрита із середніми забежными щаблями; 3 - одномаршові праві напівзакриті сходи із крайніми забежными щаблями; 4 - двухмаршевые розстібні напівзакриті із середнім парадним маршем (а) і із середнім другим маршем (б)

Двухмаршевые напівоборотні види сходів називаються також сходами з перехресними маршами, або «ножицями? (мал. 4(1а)). Ці сходи діляться на сходи з першим середнім маршем, або сходи з парадним середнім маршем (мал. 4(4а), і на сходи із другим середнім маршем (мал. 4(4б);

дугові (з поворотом по дузі на кут до 180? на всьому протязі маршу - (мал. 5);

Рис. 5. Дугові праві напівзакриті сходи: а - розташована в криволінійної стіни; б -розташована в прямокутному обсязі кругові (з поворотом на 270? і більше — мал. 6а); одномаршові кругові сходи називаються гвинтовими (мал. 6).

Рис. 6. Кругові сходи: а - многомаршевая права закрита; б - одномаршова ліва відкрита (гвинтова)

Залежно від напрямку руху при підйомі розрізняють поворотні сходи (праві, ліві й двосторонні). Одномаршові поворотні типи сходів у порівнянні із двох- і многомаршевыми прям і поворотними мають істотні відмінності в конструкції маршу, пов'язані з необхідністю криволінійного повороту в одному або декількох його місцях. По-перше, ці відмінності стосуються необхідності пристрою в таких місцях щаблів трапецієподібної форми (так званих забежных щаблів), по-друге - необхідності в деяких випадках пристрою в цих місцях криволінійних опорних балок. Тому одномаршові поворотні види сходів називають ще й сходами із забежными щаблями, розрізняючи їх по положенню забежных щаблів щодо торцевих границь маршу.

И ще одне розходження, що стосуються положення междуэтажных сходів в обсязі будинку. Типи сходів, що перебувають у закритих сходових клітках, називають закритими; двох- і многомаршевые сходи, що перебувають між трьох стін або примикають однією стороною до стін житлового приміщення, називають напівзакритими, а сходи, що не опираються бічними сторонами маршів на стіни й віддалені ці сторони від стін більш, ніж на 0,5 м, називають відкритими. Існують типи, що трансформують також, сходів.

19. Балкони, лоджії, еркери, елементи покриттів Балкони, лоджії, еркери є важливим функціональним елементом планувального рішення житлового будинку і одночасно активним засобом різноманітності та виразності архітектури фасадів. Застосовувані типи балконів можна підрозділити на відкриті і з вітрозахисними стінками; лоджій - на вбудовані, виносні (рис. XVIII. 1). Балкони в цегляних, блокових і в ряді випадків у панельних будинках виконують із спеціальних збірних залізобетонних консольних плит, затиснених в конструкції зовнішньої стіни (рис. XVIII.2). Форма балконної плити може бути довільною і диктується загальним задумом архітектури фасаду. Винесення плити балкона, як правило, не перевищує 1500 мм і не повинен бути менше 700 мм. У великопанельних житлових будинках балкони часто влаштовують у вигляді консольного звису плити перекриття. Захист від промерзання плити перекриття забезпечується створенням так званого температурного роз'єму у вигляді включень утеплювача, прорізаючого плиту на ділянці зовнішньої стіни. Можливим рішенням конструкції балкона є спирання балконної плити на спеціальні залізобетонні консолі, випущені з зовнішньої стінної панелі, або на бетонні щоки, закріплені в стіні. Традиційна конструкція приставних лоджій може, як показують розрахунки, застосовуватися в будівлях заввишки до 12... 14 поверхів. При більшій поверховості розвиток температурних деформацій приставний лоджії у вертикальному напрямку буде приводити до великих взаємним зсувам лоджії по відношенню до будівлі і, отже, до розладу зв'язків, з'єднань гідроізоляційного килима і т. п. Для будівлях більшої поверховості найбільш раціонально пристрій навісних лоджій. Пристрій лоджій, утоплених у межах плану будівлі, ускладнює конструкції панельного будинку, призводить до значного зростання кількості типорозмірів панелей зовнішніх стін і перекриттів. Саме тому більш раціонально улаштування виносних лоджій. Плита балконів і лоджій по зовнішньому периметру повинна мати капельник. Огорожа балконів і лоджій виконується у вигляді металевої решітки, стійки якої закладають в гніздах балконної плити, а поручень кріплять до стіни, і екранів. Екрани можуть бути металеві (з анодованого або пофарбованого алюмінію), склопластику, азбестоцементних аркушів, армованого скла. Огорожа з алюмінію застосовується як у вигляді штампованих, в тому числі рельєфних листів, так і профільованих рейок, Часто сучасні архітектурні рішення передбачають огородження балконів і лоджій з рельєфного тонкостінного залізобетону або армоцементних плит. Огорожа (екран) може бути розташоване перед крайкою балконної плити і опущено нижче її стельової поверхні або піднятий над підлогою. У цегляних будинках огорожу часто виконують у вигляді кладки з лицьової цегли товщиною в півцеглини. Підлога на балконах і лоджіях виконують із керамічної плитки (яка часто укладається в заводських умовах), цементними з залізненням поверхнями і покриттям водостійкими синтетичними смолами (наприклад, епоксидними, поліефірними), асфальтовими. Конструкцію еркерів в панельних будинках підвищеної поверховості (мал. XVIII.3 і XVIII.4) виконують за принципом навісний стіни і спирають на консольний винос плити перекриття, що повторює форму плану еркера (криволінійну, трикутну, прямокутну). Конструкція стіни еркера, як правило, повторює конструкцію зовнішніх стін будівлі (рис. XVIII.3). Можливим рішенням є легкі металеві зовнішні стіни еркера з ефективним утеплювачем, виконані за типом вітража. Нижнє і верхнє перекриття еркерів виконують утепленими. У багатоповерхових цивільних будівлях заввишки до п'яти поверхів влаштовують як скатні, так і пологі дахи з організованим зовнішнім чи внутрішнім відведенням води, У будинках вище п'яти поверхів зовнішні водостоки не застосовують. Покриття таких будівель найчастіше виконують пологими, з ухилами покрівель порядку 2,,.5%, горищні безгорищним (суміщеними). Бесчердачниє (вентильовані і невентшшруемие) покриття можна виконати з одношарових плит (з легких або ніздрюватих бетонів), з багатошарових залізобетонних плит з ефективним утеплювачем, із залізобетонних плит, по яких укладені ізоляційні шари (див. гл. XIII) і т. п. Покрівлі - рулонні (3-4-шар килим) або мастикові. Енергетично вигідніше застосовувати горищні покриття з внутрішнім відведенням води (рис. XVII 1.5). Ще більш доцільно застосовувати так званий теплий горище, при якому дах над горищем утеплена.

20/

Дах являє собою несучу конструкцію, яка приймає всі зовнішні навантаження (вага покрівлі та власних елементів), передає навантаження від обрешітки з лежачим на ній покрівельним матеріалом на стіни будинку і внутрішні опори. Крім несучих та естетичних функцій дах є і своєрідною огороджувальної конструкцією, відокремлюючи горищне приміщення від зовнішнього середовища. Основними несучими елементами даху є: мауерлат, крокви і обрешітка. Крім того, в конструкції даху присутні додаткові кріпильні елементи (ригелі, стійки, підкоси, розпірки і т.д.)

Кроквяна (несуча) конструкція даху складається з наступних елементів:

1. Крокви висячі або (та) наслонние
2. Мауерлат
3. Прогони конькові і бічні
4. Підкоси, розкоси і діагональні зв’язки, для додання жорсткості кроквяній фермі. Пов’язані між собою деталі даху утворюють кроквяну ферму, в основу якої закладено один або кілька трикутників, як найжорсткіша геометрична фігура.

Несуча частина даху – це система крокв (кроквяні ноги). Крокви служать основою несучою частини конструкції даху. Крокви монтуються під кутом, відповідним куту нахилу ската покрівлі. Через прокладку з мауерлата (поздовжній брус), змонтованого на стіні для рівномірного розподілу навантаження, кроквяні ноги нижніми кінцями спираються на зовнішні стіни. Верхні кінці кроквяної ноги спираються на підконьковий брус або проміжні прогони, передають через систему стійок навантаження на внутрішні несучі стіни. Крокви розташовуються через кожні 0,6-1,5 м (інтервал залежить від перетину крокв, матеріалу покрівлі та інших умов). Вони покликані витримувати не тільки вагу покрівлі, але й тиск снігу та вітру. Крокви можна підрозділити на наслонние і висячі.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 2035. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия