Студопедия — Мал. Основні конструктивні елементи або частини цивільних будівель
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мал. Основні конструктивні елементи або частини цивільних будівель






До конструкцій, що несуть, відносяться ті, які сприймають постійні (власна вага і вага інших елементів будівлі) і тимчасові (вага людей, устаткування, снігу, тиск від вітру та ін.) навантаження. Конструкції, що несуть, мають бути міцні і стійкі.

Конструкції, що захищають, захищають будівлі від дії зовнішнього середовища (температури, вітри, атмосферних опадів і ін.) і розділяють внутрішній об'єм будівлі на окремі приміщення. Основні вимоги до зовнішніх конструкцій, що захищають, - це належна теплоізоляція, стійкість проти атмосферних дій, а до внутрішніх - достатня звукоізоляція.

Багато конструкцій можуть бути такими, що одночасно несуть і захищають.

Розглянемо коротко призначення основних елементів будівель.

Фундаменти. Фундаменти - підземна частина будівлі, що служить для рівномірної передачі тиску будівлі на масив ґрунту, званий основою. Таким чином, фундаменти є конструкцією будівлі, що несе. Вони періодично або постійно піддаються дії вологи, що міститься в ґрунті, а також сезонним коливанням температури. Враховуючи ці умови і те, що від якості фундаментів залежить міцність, стійкість і довговічність усієї будівлі, фундаменти виконують з міцних і довговічних матеріалів: каменю, бетону і залізобетону.

Стіни. По своєму призначенню і розташуванню в будівлі стіни діляться на зовнішні і внутрішні. Вони повинні мати необхідну міцність, стійкість і капітальну.

Зовнішні стіни захищають приміщення, а також людей, що знаходяться в них, устаткування і ін. від різних атмосферних дій, зайвого охолодження або перегрівання приміщень і від зовнішнього шуму. Тому зовнішні стіни повинні мати також необхідну теплоізоляцію і звукоізоляцією.

Внутрішні стіни розділяють будівлю на окремі приміщення. Вони як конструкції, що захищають, повинні разом з міцністю, стійкістю і капітальною мати необхідну звукоізоляцію.

Окремі опори. Окремі опори у вигляді стовпів і колон є конструкціями, що тільки несуть. Зазвичай їх влаштовують замість внутрішніх стін, що несуть, коли необхідно отримати приміщення великих розмірів в плані або коли можливо замінити ними дорожчі і важчі внутрішні стіни.

Окремі опори мають зазвичай самостійні фундаменти, іноді ці опори засновують на розташованих нижче стінах, що несуть.

Перекриття. Перекриття, що розділяють суміжні поверхи, називаються міжповерховими. Перекриття, що відділяють верхній поверх від горища, - горищними.

Перекриття, що влаштовуються над холодними підпольями, - нижніми, або цокольними.

Нижня поверхня горищного і міжповерхового перекриттів утворює стелю. По міжповерхових і нижніх перекриттях влаштовують підлоги, щоб створити необхідні санітарно-гігієнічні і експлуатаційні умови в приміщеннях. За відсутності підпілля, а також в підвалі підлоги влаштовують безпосередньо по ґрунту.

Перекриття спираються на стіни і окремі опори і є конструкцією, що одночасно несе і захищає. Вони повинні мати достатню міцність і жорсткість (не прогинатися більше допустимих меж), капітальною і забезпечувати разом із стінами стійкість будівлі.

Залежно від призначення перекриття повинні мати необхідну теплоізоляцію або звукоізоляцію, а у ряді приміщень - бути водонепроникними.

Дахи і покриття. Дахи і покриття є конструкціями, що відмежовують будівлю згори і що захищають його від атмосферних опадів, а коли це потрібно, то і від зайвого охолодження зимою або перегрівання влітку. Дахи підрозділяються на горищні і безгорищні.

Горищні дахи влаштовують переважно над цивільними будівлями. При крутих схилах даху утворюється горище значної висоти, яке іноді використовують для пристрою так званого мансардного поверху.

Безгорищні дахи є конструкцією, що виконує одночасно функції даху і горищного перекриття. Безгорищні дахи цивільних будівель прийнято називати поєднаними дахами, а промислових - безгорищними покриттями або просто покриттями.

Мал. Одноповерховий житловий будинок з мансардою:
а - фасад, б - план першого поверху, в - план мансарди

Найважливіша вимога, якій повинні задовольняти усі дахи і покриття, - водонепроникність їх верхньої оболонки, яка називається покрівлею. Крім того, дахи мають бути безпечними в пожежному відношенні, довговічними і не вимагати великих витрат при експлуатації.

Сходи. Сходи для повідомлення між поверхами зазвичай влаштовують в спеціальних приміщеннях, званих сходовими клітинами. З протипожежних міркувань стіни цих приміщень роблять досить вогнетривкими. Сходи повинні мати необхідну пропускну спроможність, безпеку користування, міцність, стійкість і капітальну.

Перегородки. Перегородки призначаються для розподілу внутрішнього об'єму будівлі в межах поверху на окремі приміщення. На відміну від стін перегородки до останнього часу робили тільки як конструкції, що захищали. Проте в сучасному великопанельному будівництві внутрішні тонкі стіни, що несуть, часто називають перегородками, що несуть, що цілком відповідає їх ролі в будівлі, оскільки на них передається основні навантаження. Більшість перегородок повинна мати хорошу звукоізоляцію. У санітарних вузлах, лазнях і інших мокрих приміщеннях перегородки мають бути водонепроникні, водостійкі і повинні виконуватися з незагниваючих матеріалів.

Вікна і ліхтарі. Вікна влаштовують для освітлення і провітрювання приміщень. Але в одноповерхових промислових будівлях великої ширини для таких цілей вікон недостатньо, тому в покриттях влаштовують світлові (що не відкриваються) або світло вентиляційні (що відкриваються) ліхтарі. Світлові ліхтарі влаштовують і в деяких громадських будівлях (музеях та ін.).

Двері і ворота. Кількість дверей, їх розміри, розташування і напрям відкривання визначаються необхідною пропускною спроможністю, зручністю користування і вимогами швидкої евакуації людей з приміщень у разі виникнення пожежі.

У промислових будівлях для в'їзду і виїзду автомобілів, локомотивів і вагонів роблять ворота, розмір яких залежить від виду транспорту і габариту вантажу.

Балкони, галереї, лоджії. У житлово-цивільному будівництві широко використовують елементи, що дають можливість людям знаходитися на відкритому повітрі, не покидаючи поверху будівлі. Такими елементами є балкони, галереї, лоджії.

Плити балконів закладаються однією стороною в стіну або спираються на різного виду опори.

Галереї на відміну від балконів мають велику протяжність.

Лоджії - напіввідкриті простори, заглиблені по відношенню до іншої площини фасаду будівлі.

33/ Суміщений дах- це пологе без горищне покриття, нижньою частиною якого є стеля.

СХЕМИ ДЕТАЛЕЙ ПОКРІВЕЛЬ СУМІЩЕНИХ ДАХІВ

1, 2, 3 — армувальні накладки, трикутний компен­сатор і ущільнення джгутом із пористої гуми до 2.29; 4 - покрівельний килим; 5 - повітряний прошарок; 6 — вирівнювальна стяжка; 7 — теплоізоляційний шар; 8, 9 — вентканал і утеплення дна каналу за 2.16

ЗАГАЛЬНА СХЕМА КОНСТРУКТИВНОГО ВИРІШЕННЯ СУМІЩЕНОГО ПОКРИТТЯ Обов'язкові елементи:1 — несучі елементи (плити покриття, профнастил); 3 — пароізоляційний

шар; 6 — теплоізоляційний шар; 8 — вентиляційна (осушувальна) система — повітряний прошарок в поєднанні з продухами і каналами; 9 — покрівель­ний килим; 0, 11, 12 — захисні шари.

Допоміжні елементи:2 — вирівнюючий шар; 4 — розділяючі шари (шари "ковзання"); 5 — похи-

лоутворюючий шар; 7 — вирівнююча стяжка.

Основні типи суміщеного покриття

35. Дах — верхня частина огородження будинку. Вона складається з тримальної частини, що передає навантаження від снігу, вітру й власної ваги даху на стіни або окремі опори й зовнішньої оболонки — покрівлі.

У південних країнах і на Сході роблять пласкі дахи з малим ухилом для стоку води, покриваючи їх каменем або землею і утворюючи терасу, по якій зручно ходити.

Конструкція даху і вибір покрівельного матеріалу визначається на стадії проекту і залежить від дизайну фасаду будівлі і технології настилу крівлі.

Крівля — верхній елемент даху (покриття), що оберігає будівлі від всіх видів атмосферних дій.

У Європі поширені різні види шатрових дахів.

Дах будівлі складається з таких елементів: похилої площини, що зветься скатом, основою яких служать крокви і обрешетування. Нижні кінці кроквяних ніг спираються на мауерлат. Перетин скатів утворює похилі і горизонтальні ребра. Горизонтальні ребра називають коником. Перетин скатів, створюючі вхідні кути, створюють ендови і розжолобки. Краї крівлі над стінами будівлі називають карнизними звисами (розташовуються горизонтально, виступають за контур зовнішніх стін) або фронтонними звисами (розташовуються похило). Вода по скатах стікає до настінних жолобів і відводиться через водоприймальні воронки у водостічні труби і далі в зливову каналізацію.

Дахи, складаються з наступних елементів — крівля, скат, крокви, обрешетування, мауерлат, ребра, гребінь, карниз, фронтон, жолоб, ринва.

Форми

1. Односхилий. 2. Двоскатний. 3. Вальмовий. 4. Шатровий. 5. Багатощипцевий. 6. Мансардний.

Одношатровий дах: спирається своєю конструкцією (системою стропіл, фермою і ін.), що несе, на зовнішні стіни, що знаходяться на різних рівнях. Односхилі дахи застосовуються найчастіше при будівництві веранд і терас, господарських споруд, складських приміщень.

Шатровий дах: всі схили такого даху, у вигляді рівнобедрених трикутників, сходяться в одній точці. Його визначальним елементом є симетричність. Застосовується для будівель у формі квадрата або рівностороннього багатокутника.

Вальмовий дах: чотирисхилий: двома схилами є трапеції, а два інших, з боку торцевих стенів, — трикутники (вони називаються вальмами). Різновидом вальмового даху є напіввальмовий.

Багатощипцевий дах: його влаштовують на будинках зі складною багатокутною формою плану. Такі дахи мають більшу кількість ендів (внутрішній кут) і ребер (виступаючі кути, які утворюють перетини скатів крівлі), що вимагає високої кваліфікації при виконанні покрівельних робіт.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 1803. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия