Студопедия — Лінійна.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лінійна.






Може брати участь від 6 до 12 пар. Пари розташовуються в такій черзі: зліва від глядача перша пара, в другій лінії, напроти неї, друга пара і т.д. кожна пара танцює майже завжди тільки напроти іншої пари.

Лінійним кадрилям властиві свої побудови пар.

В дослідженні класифікації форм російського народного-сценічного танцю Волчукова В. М. також виділяє окремо крупні форми такі, як танцювальна сюїта, хореографічна картина, хореографічна композиція, вокально-хореографічна композиція, хореографічна мініатюра, які можна віднести до будь-яких танців різних народів світу [2, с. 49].

В ході дослідження було виявлено жанри російського народно-сценічного: побутовий, календарно-обрядовий, сюжетній, який в свою чергу поділяється на ліричний, комічний, драматичний, трагедійний, героїчний, сатиричний, змішаний, та безсюжетний.

За тематичним принципом народні та народно-сценічні танці Росіїї поділяють можна розподілити на:

· ритуальні тотемні танці (танці, які відображали сприйняття людиною світу, який її оточував. Так з’явились танці, в яких відображені характерні риси, звички тварин, птахів, риб, наприклад, «Ведмідь», «Коза», «Бичок», «Заїнька», «Баран», «Олень», «Утушка», «Лебедушка», «Журавель», «Голубок», «Рибка», «Осетр», «Змійка», «Жабка», майже всі з них були тотемом (священною твариною того чи іншого племені, якій поклонялися);

· танці, в яких відображено навколишню природу – дерева, річки, озера, зміна пір року, наприклад, «Пояс», «Чоботи», «Дудочку», «Таратайка», «Лєнок», «Хмель», «Капуста», «Конопелька», «Берізка», «Озеро-озерце», «Річенька», «Метелиця»;

· танці, в яких відображений трудовий процес людини, наприклад, «Косарі», «Веретенце», «Толкуша», «Коваль», «Бондар»;

· танці, в яких проявлялась будь-яка риса, або характер людини – позитивна чи негативна, наприклад «Тихоня», «Єгорка», «Юрочка», «Антон», «Гриша», «Катенька», «Крученка», «Крутак», «Плясуха», «Топтуша», «Дрібушечка», «Закаблука»;

· танці, в яких зображені магічні символи (коло – сонце, півмісяць – луна, вісімка – довічний рух, зірочка – сузір’я, ворота – священна арка), композиційна побудова (коло, ворота, вісімка, зірочка, лінії і т.д.), наприклад, «Коло», «Воротца», Воротики, «Вісімка». «Зірочка», «Колечко», «Корзиночка»;

· танці, в яких відображена кількість виконавців, наприклад «парочка», «Трійка», Четвірка», «П’ятера», «Шестера», «Семера», «Вісімка», «Вісімка», «Дев’ятка», «Дванадцять»;

· танці за назвами пісень («Спиря», «Камаринська», «Бариня», «Яблучко», «На річечку», «Не беріть молоду», «Коробочка», «Досада»);

· танці, в яких відображені регіони Росії («Смоленський гусачок», «Вологодська напарочка», «Тульська кружилиха», «Брянський плетень», «Рязанська змійка»);

· танці на любовну тематику;

· календарно-обрядові танці.

Роль танцювальних рухів російського народно-сценічного танцю беззаперечна, вони допомагають вирішити надзвичайно важливе завдання – розкрити ідейно-художній задум творця мистецького твору, а точніше, хореографічної композиції, відтворити ту, чи іншу типову рису характеру людини, розкрити ідейно-тематичну спрямованість твору [13, с.30].

Основні елементи російського народного танцю.

А) Позиції ніг. У народному танці використовується:

1. П’ять виворітних положень класичного танцю - I, II, III, IV, V.

2. П’ять паралельних: I пряма - обидві ноги поставлені поруч і стикаються внутрішніми сторонами стоп. II - обидві ноги поставлені паралельно на відстані стопи один від одного. III - обидві ноги поставлені поруч і стикаються внутрішніми сторонами стоп; каблук однієї ноги знаходиться у середини стопи інший. IV - обидві ноги поставлені на одній прямій лінії один перед одним на відстані стопи. V - обидві ноги поставлені по одній лінії один перед одним; каблук однієї ноги стикається з носком інший.

3. П’ять вільних.У всіх 5 вільних позиціях ноги поставлені так, що стопи знаходяться в напрямку між відповідними відкритими прямими позиціями.

4. Дві закриті. I - обидві ноги повернені всередину і поставлені шкарпетками разом; підбори розведені в сторону. II - обидві ноги повернені всередину і поставлені один від одного на відстані стопи між шкарпетками; підбори розведені в сторони.

У всіх перерахованих позиціях тяжкість корпусу розподілена рівномірно на обидві ноги, ноги в колінах витягнуті.

· Позиції та положення рук.

1. Сім позицій: I, II, III позиції аналогічні I, II, III позиціях рук класичного танцю. IV - руки зігнуті в ліктях, кисті лежать на талії; великий палець ззаду, 4 інших, зібрані разом, спереду. Плечі і лікті спрямовані в сторони по одній прямій лінії.V - обидві руки схрещені на рівні грудей, але не доторкаються в корпусу. Пальці, зібрані разом, лежать зверху плеча різнойменною руки, трохи вище ліктя.VI - обидві руки зігнуті в ліктях, які злегка підняті і спрямовані в бік. Вказівні та середні пальці торкаються до потилиці.VII-обидві руки зігнуті в ліктях і закладені за спину на талію. Зап'ясті однієї руки лежить на зап'ястя іншої; долоні повернені вгору.

2. Підготовче і 2 основних положення. Підготовче положення - обидві руки вільно опущені вздовж корпусу, кисті вільні й повернені долонею до корпусу. Перше положення - обидві руки, округлі в ліктях, розкриті в сторони на висоті між підготовчим становищем та другій позиції: кисті знаходяться на рівні талії; пальці вільно зібрані і відкриті, долоні злегка повернені вгору. Друге положення - обидві руки округлені в ліктях, розкриті в сторони на висоті між III і II позиціями; пальці вільно зібрані і відкриті, долоні злегка повернені вгору.У першому і другому положенні можливий переклад рук вперед і назад. Рівень рук при цьому не змінюється.

3. Підготовка до початку руху (preparation).Підготовка до початку руху полягає в русі руки, яке виконується на музичний вступ, що йде в темпі даного музичного супроводу. При музичному розмірі 2/4, 3/4 або 6/8 підготовка займає 2 такту;при музичному розмірі 4/4 або 6/8 повільного темпу - 1 такт.Музичний розмір - 2/4. Рух займає 2 такту. Початкове положення; одна рука на верстаті, інша - у підготовчому положенні. Голова повернена від верстата.1 такт: перша чверть - рука з підготовчого положення, округляючи в лікті, піднімається перед корпусом, трохи нижче першої позиції, і відкривається від кисті до ліктя убік; в перше положення; кисть знаходиться на рівні талії. Голова злегка нахиляється вперед і повертається убік відкритої руки; друга чверть - пауза. 2 такт: перша чверть - рука збирається в лікті і, описавши невеликий півколо до першої позиції, закривається в четверту. Погляд слід за рухом кисті. Голова при цьому злегка нахиляється і в момент закінчення руху руки повертається від верстата і піднімається. Друга чверть - пауза.

· Положення рук в групових танцях.

У російських танцях виконавці тримаються за руки або за хустинку, утворюючи різноманітні малюнки - побудови. Руки при побудові таких фігур можуть бути підняті вгору, розкриті в сторони, опущені вниз і т.д. Фігури можуть утворюватися одними дівчатами або юнаками або юнаками та дівчатами разом [18, с. 45].

1. «Коло». У цій фігурі число що беруть участь не обмежена, однак їх повинно бути не менше трьох осіб. Юнаки та дівчата, повернувшись обличчям до центру кола і взявшись за руки, утворюють замкнуте коло. Руки вільно, без напруги відходять під невеликим кутом від корпусу вниз або на верх. Руху по колу, як правило, йдуть за годинниковою стрілкою. Зробивши м'який полуоборот корпусом по ходу руху, юнаки та дівчата йдуть простим кроком або змінним, а також змінним кроком з притупуванням.

2. «Зірочка». Юнаки та дівчата, стоячи в потилицю один одному по колу, з'єднують в центрі утворився кола праві чи ліві руки. Протилежні руки знаходяться в третьому або першому положенні. Ця фігура може бути побудована як з парного, так і з непарного числа що беруть участь, проте не менше трьох і не більше восьми осіб. У цьому побудові можна рухатися по колу простим або змінним кроком, а також кроком з переступанням.

3. «Карусель». Основою цієї фігури є «зірочка». Юнаки утворюють правими руками «зірочку», а лівими тримають праві руки дівчат. У побудові цієї фігури може брати участь не менше трьох, але не більше восьми пар.

4. «Корзиночка». Вона утворюється з двох кіл - коло в колі. Стоячи обличчям до центру, юнаки та дівчата беруться за руки, утворюючи кожні своє коло. Зовнішній складається з юнаків, а внутрішній з дівчат. «Корзиночка» рухається «гармошкою» або «припаданням». Голови виконавців повернені по ходу руху, до свого партнера або до центру кола.

5. «Ланцюжок». Беруть участь стоять в одну лінію, торкаючись ліктями один одного. Руки зігнуті в ліктях і підняті перед собою на рівні грудей. Права рука, описавши півколо зверху вниз, опускається ліктем на ліву руку стоїть праворуч партнера і, продовжуючи рух, проходити під його лівою рукою. «Ланцюжок» може рухатися і вправо і вліво «гармошкою» або «припаданням». Голови повернуті по ходу руху або зберігають пряме положення.

· Рухи рук.

1. Переклади рук в різні основні положення.

А) З підготовчого положення в перше основну: у юнаків - руки піднімаються не високомудроватя у бік, кисті знаходяться на рівні талії і, згинаючись в ліктях, переводяться з підготовчого становища в перша основна. У дівчат - руки піднімаються уздовж корпусу і переводяться в перший основне положення.

Б) З першого основного положення на третє: руки з першого положення піднімаються вперед, до другого і, зробивши невеликий півколо, розкриваються в сторони.

В) З третього стану в четверте: руки з третього положення м'яко опускаються долонями вниз і через підготовче положення, піднімаючись вгору попереду корпусу перехрещуються і переходять в четверте положення.

2. Звернення з хустинкою (жін.)

А) Хусточка знаходиться з боку долоні, повернутою до корпусу: пропустивши кінець хустки між вказівним і середнім пальцями, виводимо його короткий кінець між середнім і безіменним пальцями в бік долоні.

Б) Хусточка знаходиться з тильного боку кисті, поверненою долонею до корпусу: пропустивши короткий кінець хустки між вказівним і середнім пальцями, виводимо його між вказівним і великим пальцями.

3. Найбільш характерні положення рук з хустинкою у дівчат.

А) Права рука з хустинкою злегка зігнутими пальцями стосується підборіддя. Ребро долоні направлено від себе. Ліва рука, зігнута на рівні талії, підтримує долонею або тильною стороною кисті лікоть правої руки. Голова нахилена до правого плеча.

Б) Зігнуті пальці рук з'єднані «замком» ан рівні грудей. Кисті рук трохи відходять від корпусу; лікті - на одній висоті з китицями.

В) Обидві руки підняті вгору, лікті злегка закруглені і спрямовані в сторони. Платок тримається за кінці обома руками і «обігрується».

4. Найбільш характерні положення рук у юнаків.

А) Права рука зігнута в лікті на рівні грудей і стиснута в кулак, спрямований тильною стороною кисті від корпусу. Ліва рука, зігнута в лікті, стиснута в кулак, заведена за спину і спрямована тильною стороною кисті до корпусу. Руки не торкаються до корпусу.

Б) Ліва рука широко розкрита в бік долонею вгору. Голова повернена у напрямку руки. Права рука, зігнута в лікті, торкається кінчиками пальців до потилиці, як би підтримуючи шапку.

· Кроки.

1. Простий. Рух займає 1/2 такту. Вихідна позиція ніг - I вільна.

А) З просуванням вперед. На кожну чверть, починаючи з правої ноги робиться по одному кроку. Юнаки ставлять ногу на всю стопу; кроки широкі. Дівчата на початку ставлять ногу на низькі полупальци, потім м'яко опускають її на всю стопу.

Б) З просуванням тому. Перша чверть - права нога робить крок назад на низькі полупальци і опускається на всю стопу. Ліва злегка згинається в коліні і залишається попереду; каблук злегка піднятий над підлогою. Друга чверть - той же крок з лівої ноги.

2. Змінний.Рух займає один такт. І.п. - I вільна.

А) З просуванням вперед. Перша чвертьперша восьма - крок правою ногою вперед,друга восьма - крок лівою ногою вперед.Друга чвертьперша восьма - крок правою ногою вперед,друга восьма - пауза.

Б) З просуванням тому.

3. Змінний з притупуванням. Рух займає один такт.

А) З просуванням вперед. Перша чверть перша восьма - крок правою ногою вперед. Друга восьма - крок лівою ногою вперед. Друга чверть, перша восьма - одночасно із кроком правою ногою вперед ліва злегка піднімається над підлогою,друга восьма - ліва нога з одночасним ударом в підлогу опускається на всю стопу. Дівчата виконують притупування легко, каблучком. Юнаки - сильно, всією стопою.

Б) З просуванням тому. Виконується також, як і змінний крок назад. Притупування виконується також, як і в кроці з просуванням вперед.

4. Змінний з каблука. Рух займає один такт. В.П. - I вільна. Затакт - невелике полуприседание на обох ногах. Руки піднімаються в сторони між підготовчим і третім становищем. Перша чверть. Перша восьма - крок правою ногою вперед на ребро каблука; нога в коліні витягується. Ліва рука, згинаючись в лікті, піднімається до рівня грудей; кисть стиснута в кулак, права рука заводиться за спину. Друга восьма - ліва нога на низьких полупальцах приставляється в прямому положенні до каблука правою, як би підбиваючи його. Друга чверть -перша восьма - притупування всій стопою правої ноги з невеликим просуванням вперед; в момент притупування коліно злегка згинається.Друга восьма - пауза.

5. З переступанням. Рух займає один такт. І.П. - I пряма.Перша чвертьперша восьма - невеликий крок правою ногою вперед на всю стопу.Друга восьма - ліва нога згинаючись в коліні, роблячи крок, опускається в першу пряму позицію на всю стопу, трохи попереду правої в Напівприсідання. Одночасно права нога згинається в коліні і підводиться над підлогою. Друга чверть -перша восьма - права нога підводиться до лівої і м'яко опускається на підлогу на всю стопу в першу пряму позицію. Друга восьма - пауза.

· Дрібні вистукування.

Дрібні вистукування складаються з удару всій стопою - притупування і ударів полупальци подушечкою стопи і каблука. Удари можуть бути одинарні та подвійні. На основі цих ударів створюються різні ритмічні композиції. Всі удари і вистукування повинні бути різкими, чіткими, ритмічними і легкими [10. с. 49].

1. Дрібна доріжка. Рух може виконуватися на місці і з просуванням вперед. Перша чвертьперша восьма - невеликий перескок вперед на всю стопу лівої ноги. Правий згинається в коліні, і з «скороченої» стопою злегка відділяється від підлоги в прямому положенні. Друга восьма - удар каблуком правої ноги в підлогу по I прямий позиції.Друга чверть - рух повторюється.

2. Дрібні вистукування з підскоком. Рух займає 1/2 такту.Затакт - одночасно з невеликим підскоком на лівій нозі правлячи згинається в коліні і злегка відділяється від підлоги.Перша чвертьПерша восьма - одночасно з ударом звий стопою в підлогу ліва нога опускається по I прямий позиції, а права робить різкий удар каблуком у каблука лівою, а потім стопою по першій прямій позиції. Одночасно з другим ударом права нога ставиться на всю стопу, а ліва відокремлюється від підлоги. Друга восьма - невеликий підскік на правій нозі.

Існують ще кілька видів дрібних вистукувань: «дрібна розмовна дріб», «в три ніжки», «дріб кульгавого» (трьох четвертна), потрійні почергові вистукування [16. с. 50].

· Основні рухи російського народного танцю.

1. «Гармошка». Рух займає один такт. І.П. - I вільна.«І» - каблук павою і носок лівої ноги злегка піднімають над підлогою і ковзаючим рухом переводяться вправо.«1» - Каблук і носок опускаються на підлогу, шкарпетки стикаються.«І» - Носок правої і каблук лівої ноги піднімають над підлогою і ковзаючим рухом переводяться вправо.«2» - Каблук і носок опускаються на підлогу, каблуки стикаються.

2. «Колупалочка». Рух займає один такт. І.П. - I вільна.Буває двох видів: без подскоков і з підскіками.«І» - одночасно з поворотом корпуса вліво на лівій нозі права, згинаючись в коліні, робить сильний помах від коліна назад - вправо.«1» - права нога, напівзігнута в коліні опускається носком у підлогу; п'ята спрямована вправо. «І» - одночасно з ковзаючим рухом лівої ноги, корпус і голова повертаються до правої ноги. Одночасно права нога, витягаючи в коліні, піднімається вперед на 45 о. «2» - права нога опускається на підлогу на ребро каблука в ту точку, де був носок; підйом скорочений. «Ковирялочка» дуже добре комбінується з «гармошкою», припаданням, дробами і іншими основними елементами російського танцю.

3. «Вірьовочка». Рух буває п'яти видів: проста, з подвійним ударом, проста з переступанням на всю стопу або на ребро каблука, з дійним ударом з переступанням на всю стопу або ребро каблука або з подвійним ударом з переборами. Проста. «І» - з невеликого присідання з проковзуванням лівої ноги вперед права, згинаючись в коліні піднімається з боку лівої, злегка торкаючись до неї, і на рівні литкового м'яза перекладається тому.«1» - права нога опускається позаду лівої з ліво від каблука в перехрещених положення. «І 2» - рух повторюється.

4. «Маятник». Види: з підскоком на полупальцах, з підскоком на всій стопі.

5. «Моталочка» В.П. - I пряме. Рух займає один такт. «1» - ліва нога прісогнуто в коліні робить невеликий підскік і опускається на всю стопу. Права, згинаючись в коліні піднімається тому. «І» - права нога, опускаючись, робить мазок ребром каблука або всією стопою по підлозі і піднімається вперед на 45 о. «2» - невеликий підскік на всій стопі лівої ноги положення правої ноги змінюється.Рух повторюється з іншої ноги.

6. «Молоточки». Рух займає 1/2 такту. І.П. - I пряме. «1» - після невеликого підскоку на обох ногах ліва з прісогнуто коліном опускається на низькі полупальци; коліно направлено вперед. Правий згинається в коліні і з «скороченої» стопою різко піднімається в прямому положенні від коліна назад - вгору, носок спрямований в підлогу.«І» - короткий удар в підлогу полупальци правої ноги, прісогнуто в коліні, близько каблука лівою. Після удару зігнута в коліні нога відразу різко, акцентовано відскакує в прямому положенні назад - вгору. Коліно правої ноги не має відходити далеко вперед або назад від коліна лівої.

· «Хлопушки».

«Хлопушки» характерні для чоловічої танці. Види: одинарні удари і удари - фіксуючі, одинарні удари і удари - що ковзають, подвійні удари і удари, строєні хлопки і удари.З одинарних, подвійних і потрійних хлопків складають хлопушечние комбінації [18. с. 52].

· «Напівприсядка».

1. З відкриванням на ребро каблука.

2. З відкриванням ноги на повітря.

3. Розніжка - в сторони, на ребро каблука.

4. Розніжка - вперед - назад. Рух займає один такт. В.П. - I пряме.«І» - невеликий підскік на обох ногах.«1» - різке і глибоке повне присідання. «І» - пауза. «2» - одночасно з різким підйомом з глибокого присідання обидві ноги, витягаючи в коліні, розлучаються: ліва вперед на ребро каблука, а права -тому на полупальци.«І» - пауза. Види повної присядки: «гусячий крок», «М'яч», «Повзунок», «Закладки».

Напівприсядки і присядки можуть виконуватися на місці і з просуванням вперед або в сторону, з поворотами. Вони можуть поєднуватися і виконуватися разом з іншими елементами - «колупалочкою», «хлопавками», стрибками і рядом інших елементів [18. с. 53].







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 786. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия