Студопедия — РОЗДІЛ 3. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВПРОВАДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛВДЖЕННЯ У ПЕДАГОГІЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

РОЗДІЛ 3. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВПРОВАДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛВДЖЕННЯ У ПЕДАГОГІЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ






 

3.1. Методичні та психолого-педагогічні вимоги до проведення уроку літератури на матеріалі роману «Скотний двір»

 

«Скотний двір» – чудовий твір для вивчення учнями старших класів школи. Хоча з одного боку книга є алегорією на Російську Революцію 1917 року, з іншого, набагато ширшого, вона не про СРСР, а про вічні соціальні закони, про неминучість ієрархічного устрою, тоталітарний режим, а головне, про податливість та гнучкість людського розуму, яким, при необхідності, можна маніпулювати, як завгодно. З того часу, як підлітки опинилися під величезним впливом реклами, музичної та кінематографічної індустрії, інтернету, їм варто було б зацікавитись як мова, правильно підібрані слова здатні контролювати думки та поведінку.

Отже, щодо методичних рекомендацій проведення уроку з літератури, то слід зазначити, що він характеризується такими моментами: безпосереднім сприйняттям учнями літературного матеріалу, визначеного програмою; відповідністю методу навчання і всієї системи дидактичних заходів віковим особливостям учнів, родовим, видовим та жанровим особливостям виучуваного твору; аналізом емоційно сприйнятого учнями твору [42, 78].

Кожен урок має свою мету, структуру і методи проведення. Отже, урок літератури являє собою складову системи шкільної освіти і виховання, що здійсняється на матеріалі вивчення художньої літератури. А звідси ― на уроці літератури учитель-словесник забезпечує виконання навчальної і виховної мети, які зазначає в своєму поурочному планові.
Насамперед, слід продумати структуру (побудову) майбутнього уроку. Вона включає в себе організацію класу (1-2 хвилини); актуалізацію знань, набутих учнями (або перевірка вивченого 15-17 хв.); вивчення нового матеріалу (18-20 хв.); закріплення вивченого матеріалу (3-5 хв.). Всі ці етапи уроку чітко зазначаються в поурочному плані вчителя. Методичні вимоги включають в себе:

- складання чіткого поурочного плану-конспекту;

- науковість викладу матеріалу;

- емоційність у викладі матеріалу;

- запровадження різних шляхів аналізу літературного твору;

- завдання на розвиток усного і писемного мовлення учнів при розборі тексту твору;

- посильність домашніх завдань з літератури для учнів.

Вивчення твору «Скотний двір» доречно було б проводити саме у старшій школі, використовуючи такі типи уроків, як:

1. Лекція-нарис про життя і творчість письменника.

2. Первинне сприймання художнього твору.

3. Поглиблена робота над текстом художнього твору.

4. Характеристика дійових осіб твору.

5. Цілісний аналіз художнього твору.

6. Самостійна дослідницька робота учнів над художнім текстом.

7.Лексична і стилістична робота над текстом твору,

8. Комбінований урок з використанням графічного і звуко-технічного унаочнення.
9. Семінарське заняття (спарені уроки літератури).

10 Урок-бесіда

Перелік не є вичерпним, і запропонована класифікація може бути розширена в залежності від дидактичних і виховних завдань. Адже одне і те ж завдання допускає розумне поєднання різних видів роботи. Отже, тип уроку певною мірою зумовлює його структуру і особливість проведення.
Не можна не погодитися з думкою І. І. Соболєва, який стверджує, щоб уроки з літератури були цікавими треба активізувати процес сприймання учнями літератури [41, 53]. Ефективним уроком літератури слід вважати такий, який дає учням міцні, осмислені літературні знання і необхідні навички аналізу твору; викликає в учнів певні емоції та патріотичні почуття; розвиває творчу уяву і увагу учнів; вчить любити художню літературу як мистецтво слова.

Щодо психолого-педагогічних вимог проведення уроку з літератури, то автори (Онищук, Соболєв) виділяють наступні:

1) Точне і творче виконання програмно-методичних вимог до уроку; чітке визначення типів уроку і його місце в темі, бачення особливостей кожного уроку.

2) Врахування реальних навчальних можливостей різних класів або груп, цілеспрямована ліквідація прогалин в знаннях.

3) Обміркування та вирішення в єдності завдань освіти, виховання, психологічного розвитку.

4) Вибір раціональної структури та темпу проведення уроку, які забезпечують вирішення поставлених завдань і продуктивне використання часу уроку: цілі визначають тип уроку. Тип уроку визначає його структуру, структура — розподіл часу на різних етапах.

5) Забезпечення практичної і профорієнтаційної спрямованості навчального процесу, створення реальних можливостей щодо використання учнями знань, умінь, навичок, які вони отримали, з метою попередження формального засвоєння теорії.

6) Концентрація уваги учнів на важливих наукових поняттях, висновках, правилах, світоглядних і виховних ідеях; виділення об'єкта міцного засвоєння. Зв'язок змісту уроку з життям, з практикою і особистим життєвим досвідом учня; використання міжпредметних зв'язків з метою формування цілісної наукової картини світу в інтересах економії часу.

7) Розширення арсеналу вибору методів переважно за рахунок активних, інтенсивних методів; використання на уроці оптимального поєднання різних методів.

8) Поєднання колективної форми роботи з груповими та індивідуальними.

9) Здійснення на основі діагностики навчальних можливостей диференційованого підходу до учнів з акцентом на надання диференційованої допомоги учням з різним рівнем підготовки з предмета.

10)Формування у всіх учнів активного ставлення до навчальної діяльності, навичок раціональної організації навчальної праці безпосередньо на уроці.

11)Спілкування з учнями на основі поєднання вимогливості з повагою до особистості.

12) Розвиток кабінетної системи навчання відповідно до вимог науково-технічного процесу: цілевідповідність, раціональне і комплексне використання різних засобів навчання (підручників, наочних посібників, засобів інформації).

14)Визначення змісту і обсягу домашніх завдань з урахуванням часу, який необхідний на їх підготовку; якщо необхідно, коментувати методики їх виконання, намагатися, щоб навчання здійснювалося на самому уроці, а обсяг домашнього завдання скорочувався (там, де це можливо).

15) Чітке дослідження задуму і одночасна готовність гнучко перебудувати його хід при зміні навчальної ситуації, вміння переходити до реалізації запасних методичних варіантів[34, 29; 41, 55].

На семінарському занятті, присвяченому «Скотному двору» Оруела, пропонується коло питань, на які студенти заздалегідь готують відповіді, а також питання, відповіді на які студенти повинні знайти протягом уроку. При підготовці до семінару студентам потрібно скласти конспект, у якому будуть висвітлені основні питання, які можна знайти у рекомендаційні літературі. За вибором студент може виконати одне з творчо-пошукових завдань, правильне виконання якого оцінюється найвищим балом.

 

3.2. Система вправ та завдань для розробки заняття з літератури на матеріалі роману Д. Оруела «Скотний двір»

 

Мета уроку:

1. Формувати самостійне мислення учнів, працювати над навиком науково-дослідницької, пошукової діяльності старшокласників, а саме над високим рівнем самостійності в роботі з літературою.

2. Розвивати вміння порівнювати, робити висновки та узагальнення на основі різних точок зору, складати тези

3. Виховувати здатність до колективного твердження, культуру спілкування, культуру мовлення.

4. З’ясувати роль учителя на уроці: активізувати пізнавальну діяльність учнів, слідкувати за ходом дискусії, заохочувати ініціативу учнів з всебічного вивчення питання, допомагати у формулюванні висновків і узагальнень; зацікавити учнів, викликати у них бажання більше дізнатися про особистість Оруела, його життя, прочитати його твори.

Навчально-методична література:

Оруэлл Дж. 1984: Роман; Скотный Двор: Сказка-аллегория: Пер. с англ. / Д. Оруэлл. – М., 2003. 54 с.

Питання для обговорення:

1.Перш ніж почати дискусію щодо «С.Д» вчитель пропонує учням створити список якостей гарного лідера, записавши їх у зошит. Дітям дається 10 хвилин.

Можливі відповіді: впевненість, активна життєва позиція, відкритість, мужність, ініціативність, правильна самооцінка, здатність слухати інших, повага, компетентність, щедрість.

2.Оруел назвав «Скотний двір» казкою. Які асоціації визиває у вас це слово? Який зазвичай сюжет у казок та чим вони закінчуються? Вчитель пропонує уявити, яка могла б бути кінцівка у «С.Д»?

Казка - розповідь про вигадані події, героїв. Зазвичай казки закінчуються добре,маючи щасливий кінець. Асоціації: доброта, краса, щось вигадане, чудеса.

Якщо «Скотний двір» був би справжньою казкою, то твір закінчився б добре, все жили довго та щасливо.

3. Згідно слів Старого Майора,хто є головним ворогом тварини и чому?

«Man is the only real enemy. Man is the only animal who produces nothing but consumes what animals produce. Get rid of man and all of the animals’ problems will be solved»./ Та тому, що плоди нашої праці привласнюють люди. Ось у чому причина всіх наших бід. Якщо визначити її коротко - вона в людині. Людина - ось хто наш справжній ворог. Якщо ми приберемо людину, ми навіки покінчимо з голодом і непосильною працею, бо людина - їх причина.

З усіх живих істот одна людина споживає, але нічого не виробляє.

4. Про які людські «пороки» застережує Старий Майор звірів? Чи можна вважати їх мудрими?

- тварини не повинні жити у будинку, спасти в ліжку, носити одежу, пити алкоголь, палити, торкатися грошей, займатися торгівлею, знущатися з себе подібних, вбивати інших тварин; усі є рівні.

5. Які 7 Заповідей тварини приймають до виконання?

1. Кожен, хто ходить на двох ногах, - ворог.

2. Кожен, хто ходить на чотирьох ногах або у кого є крила, - друг.

3. Тварини не носять сукні.

4. Тварини не сплять в ліжках.

5. Тварини не вживають алкоголь.

6. Тварина не може вбити іншу тварину.

7. Всі тварини рівні.

6. Декілька учнів презентують промову Старого Майора, декларуючи свої ораторські здібності. Інші учні обирають,чия промова найбільш понукає до повстання.

7.Вчитель пропонує учням подивитися уважно на імена героїв. Чи підходять вони їм? Чому Оруел обрав саме таких тварин?

Містер Джонс – загальне ім’я, таке ж як і Сміт. Все, що ми знаємо про Джонса, це те, що він багато п’є та інколи жорстоко поводиться з тваринами

Наполеон- величне ім’я імператора, тирана.

Обвал (Сніжок) – сніг тане від тепла, коли ми кидаємо сніжку,вона розбивається об якийсь твердий об’єкт. Це ім’я указує на м’якотілість, відсутність лідерських якостей.

Стукач – все в його імені. Вміє перекручувати факти на користь Наполеона, шпигує.

Боксер- має величезну витримку, силу, міць, готовий робити все, що скажуть(«Я буду работать еще упорней») не дуже розумний, але вірний.

Мойсей, ворон –як Мойсей в Біблії, розповідає звірям про таємничий край, куди потраплять усі тварини після смерті.

8.Чи пам’ятаєте ви ідеї Наполеона щодо освіти? Чи погоджуєтесь ви з ним?

Він вважає, що освіта більше важлива для молодих, ніж для тих, хто вже виріс, тому бере на виховання цуценят Джессі та Блубел.

9.Опишіть Битву при Коровнику.

Джонс та робітники нападають на «Скотний двір», але тварини безстрашно захищаються, і люди у паніці відступають. Тварини у захваті від перемоги. Вони називають битву Битвою при Коровнику і нагороджують Сніжка і Боксера орденами.

10.Які зміни відбулися на Фермі після вигнання Сніжка

Більше не буде недільних зборів. Все рішення приймаються комітетом свинів, головних серед яких є Наполеон, який нині з’являється тільки у присутності собак, що колись узяв на виховання. Наполеон змінює одну з заповідей на «Тварини не повинні вбивати одна одну без причини» та призначає смертну кару деяким тваринам.

11. Якою була необхідність присутності собак під час промови Сніжка до тварин?.

Задля виключення протестів або повстань проти його порядків.

12.Порівняйте пісню «Звірі Англії» та вірш «Товариш Наполеон». Про що в них йдеться?

«Звірі Англії»

«Твари Англии и твари
Всех земель, какие есть,
О земном грядущем рае
Принимайте, твари, весть!
Твари, будете счастливы,
Будет свергнут человек,
Будут все луга и нивы
Тварям отданы навек…

…Небо Англии сияет,

и чиста ее вода,

ветер песни напевает —

мы свободны навсегда!

Мы дадим друг другу слово —

отстоим судьбу свою!

Свиньи, куры и коровы,

будем стойкими в бою!

Твари Англии и мира,

всех загонов и полей,

созывает моя лира

вас для счастья новых дней.»

 

«Товариш Наполеон»

Осиротелых отец!
Радости нашей кузнец
Хозяин помойных ведер!
Как солнце на небосклон
Взошел ты! Я видеть рад
Спокойный твой, твердый взгляд,
Не ведаешь ты преград,
Товарищ Наполеон!

Руководитель наш,
Нам все, что мы любим, дашь,
Корм — дважды набить живот,
подстилку, чтоб слаще сон;
Вся тварь в хлеву улеглась,
Один ты в полночный час
Не спишь, заботясь о нас,
Товарищ Наполеон!

Пускай поросенок мой
С поллитру всего собой,
И все же обязан он
Отнюдь не отца, не мать,
А лишь тебя почитать.И преданно пропищать:
«Товарищ Наполеон!»

«Звірі Англії» закликають тварин діяти разом задля кращої долі в майбутньому, у пісні говориться, що вони вільні і варті щасливих днів. У вірші «Товариш Наполеон» прославляється ім’я Наполеона, його якості «щирого» лідера, що нібито піклується про тварин. Перш за все треба поважати Наполеона, а вже потім своїх батьків.

13.Яким чином змінюються заповіді за правління Наполеона?

«Тварини не повинні вбивати інших тварин без причини»/ «No animal must ever kill any other animal without a reason», «Всі тварини рівні, але деякі тварини рівніші за інших»/ «All animals are equal but some animal are more equal than others», «Чотири ноги - добре, дві ноги - краще»/ «“Four legs good, two legs better».

14. Заповніть таблицю, запишіть тезами які обставини потягнули за собою зміну заповідей:

заповіді тези
«Тварини не повинні вбивати інших тварин без причини» Смертельне покарання деяких тварин за нібито їхні протиріччя Наполеонівським порядкам
«Всі тварини рівні, але деякі тварини рівніші за інших» Свині на чолі з Наполеоном починають жити у будинку Джонса, їсти добру їжу, пити спиртне та ін..
«Чотири ноги - добре, дві ноги - краще». Свині починають ходити на задніх ногах

 

 

15. Вчитель пропонує подивитися на список якостей справжнього лідера, що діти записала на початку уроку и порівняти з лідерськими якостями свиней у сатирі. Діти читають написане і поєднують.

16. Які політичні режими спостережуються у сатирі? Обґрунтуйте свою відповідь, наводячи цитати з тексту. Поєднайте соціалізм та капіталізм?

Мова йде про тоталітаризм,тобто систему державно-політичної влади, яка регламентує усі суспільні та приватні сфери життя і не визнає автономії від держави таких недержавних сфер людської діяльності як економіка і господарство, культура,виховання, релігія. Тоталітаризмом вважається політичне панування, яке вимагає необмеженого керування підлеглими і їхнє повне підкорення поставленим згори політичним цілям.

Як ми пам’ятаємо, Наполеон, ставши правителем «Скотного двору», сконцентрував у своїх руках всю владу, міг змінювати закони, як те було вигідно, карав та залякував тварин (слід загадати свиту злих собак, що оточували його)

Соціалізм - Соціально-політична система, основні особливості якої - процес виробництва і розподілу доходів знаходиться під контролем суспільства. Одна з основних позицій соціалістичного руху є суспільна власність на засоби виробництва, яка замінює собою приватну власність.

Передача власності з приватних рук під громадський контроль проводиться для запобігання експлуатації людини людиною, увеліченіпе ефективності його праці, зниження диференціації доходів, забезпечення вільного і гармонійного розвитку кожної особистості. При цьому зберігаються елементи економічного нерівності, але вони не повинні бути перешкодою для досягнення вищезазначених цілей.

Капіталізм- суспільний лад, економічна система виробництва та розподілу, заснована на принципах приватної власності, особистої ініціативності, раціональності та ефективності використання наявних ресурсів, максимізації прибутку (капіталу).







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 558. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия