Студопедия — Онто-гносеологічні ідеї Г. С. Сковороди
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Онто-гносеологічні ідеї Г. С. Сковороди






 

Пізнання можливо тільки через серце людини. Центральне і істотне в людині, на думку Г. С. Сковороди, – її серце. Єдине істинне життя в людині – це життя серця, людське серце є інструмент пізнання. «Пізнай самого себе» –підстава усієї філософії, яка закладена в естетичній формулі: «Не любить серце, яке не бачить краси»[3]. «Від пізнання себе самого входить в душу світло Боже, а з ним – шлях щастя – мир. Що компас в кораблі, то Бог в людині». Людина повинна знайти останній критерій, підставу пізнання і життя у своєму серці. Більше їх ніде шукати. «Глава в людині всьому – серце людське. Воно-то є найточніша в людині людина, а інше все околиця…». «Або будьте як і раніше у видимій землі вашій, або очищайте серце ваше для прийняття нового духу. Хто старе серце відкинув, той зробився новою людиною». На противагу просвіті і раціоналізму XVII століття Г. С. Сковорода виставляє свій антропологізм, своє вчення про серце. Продовжуючи вчення батьків Церкви, він мріє створити свою особливу, загальну і універсальну науку.

Друга основна ідея системи Г. С. Сковороди – містичний символізм. Це важлива риса і одна з оригінальних особливостей його філософії. Розум створює тільки схеми. Живий зв'язок буття і його приховану суть не можна пізнати за допомогою розумових побудов. Тільки у образах можна досягти істинного пізнання. Г. С. Сковорода засуджує «плотське око», яке бачить в словах тільки барву, а «самих в листі фігур не розрізняє». «Барва, – писав він, – не інше що, як порох і пустинь; малюнок або пропорція і розташування барв – то сила. А якщо її немає, у той час барва – бруд і пустинь одна»[4]. «Барви на картині усяк бачить, але щоб малюнок і живопис угледіти, потрібно інше око, а хто не що має оне, сліпий в живописі»[5]. «Невидимість» першенствує не лише в людині, але і в інших істотах.

Світ сприймався Г. С. Сковородою в категоріях платонівського символізму. Улюблені його образи – тінь і світло. Для Г. С. Сковороди основним було протиставлення видимого чуттєвого і невидимого ідеального, тимчасового і вічного. «Де ж нове небо і земля»? – запитував він. І відповідав: «Там, де старе небо і земля... Як же старий світ поєднаєш з новим? Як тінь з її деревом... Чому тінь є тінь? Тому що проходить і не є постійною. Світ наш є риза, а господній – тіло. Небо наше є тінь, а господнє – твердь. Земля наша – пекло, смерть, а господня – рай, воскресіння... А як світ наш і століття злий, так і людина наша лукава»[6]. Існують три світи. Один – величезний, нескінченний – макрокосмос. Інший – маленький, людський – мікрокосмос. І третій символічний – Біблія. «Священна Біблія є позолочена духом труба і маленький світ». Символи Біблії відкривають в нашому грубому практичному розумі другий розум, тонкий, споглядальний, окрилений, такий, що дивиться чистим і світлим оком голубки. Біблія тому вічно зеленіюче плодоносне дерево. І плоди цього дерева – таємні символи. Мені здається, що і сама Біблія, – писав Г. С. Сковорода, – є Богом створена із священно-таємничих образів»[7].

У своєму вченні про Бога і світ Г. С. Сковорода також стоїть на позиції антропологізму. Він пізнає світ і Бога як людина – за допомогою людей на шляхах самопізнання. Як у людини два серця, так і у світу дві суті – видима і невидима. «Весь світ, – писав він, – складається із двох натур: одна – видима, інша – невидима. Видима натура називається істота, а невидима – Бог. Ця невидима натура, або Бог, усю істоту проникає і містить; скрізь завжди був, є і буде»[8]. «Якщо щось упізнати хочеш в дусі або істині, – читаємо ми у Г. С. Сковороди, – угледь раніше в плоті, тобто в зовнішності, і побачиш на ній сліди Божі, безвісні і таємні премудрощі, що Його викривають, і ніби стежини до неї ведучі»[9]. Бог все містить. «Він в дереві – істинне дерево, в траві – трава, в музиці – музика, у будинку – будинок, в тілі нашому персному нове є тіло і точність або глава його. Він всячина є у всьому»[10]. Цей онтологічний дуалізм, в якому явно відчувається пантеїзм, долається Г. С. Сковородою за допомогою його містичного вчення про загальне воскресіння. Людина воскресне – воскресне і світ. Це не просто воскресіння, це вселенське перетворення. «А що пізнав нетлінну і істинну людину, – писав Г. С. Сковорода, – не помирає, і смерть їм не володіє, але зі своїм паном вірний слуга вічно царює, роздягшись, як із застарілої ризи, із земної плоті, надівши нову, згідну його плоті плоть, і не засне, але змінюється, прийнявши замість земних рук нетлінні, замість скотинячих вух, очей, мови і інших усіх членів істинні»[11]. «Все, що ми досі бачили, що таке є? – запитує він, і сам відповідає: – Земля, плоть, пісок, полин, жовч, смерть, пітьма, злість, пекло... Тепер починає світати ранок воскресіння»[12].

В усіх діалогах Г. С. Сковороди помітна низька оцінка емпіричної реальності, яка представляється йому тільки як «тінь» істинного буття. Але разом з цим наполегливо проводиться думка про присутність і дію Бога у світі. «Та буде Бог усіляка в усьому твоєму, – вигукує він, – а не мертва земля і тлін»[13]. Думка Г. С. Сковороди спрямовується в пантеїзм, в логічне завершення філософського світовідчуття. «А як у Бозі розділення немає, – писав він, – але Він простягає по усіх повіках, місцях і істотах єдність. Бог і світ Його, і людина Його є то єдине»[14]. У іншому діалозі він стверджує: «З природою жити і з Богом бути є те ж»[15]. Г. С. Сковорода підходить до важкої проблеми в антропології і метафізиці – до співвідношення індивідуального і універсального моменту у бутті, хоча цієї проблеми він і не вирішує. «А я тобі кажу, – писав Г. С. Сковорода, – що не тисячі, але всі наші, усіх віків люди, в єдиній господній людині так перебувають, як незлічений всіх наших світів хор ховається у Божому світі і в раї первородного оного світу»[16]. На думку Г. С. Сковороди, Богопізнання зв'язує усе людство з Богом, і тому після Богопізнаня «істинна людина» «єдина в усіх і ціла в кожному». Господь не розділяється, хоча Він в усіх. Він залишається «цілим» в кожному, і в той же час Він і в усіх.

Другим після природи наставником людини є наука. Відкриваючи істину, наука озброює людину знанням справи, виступає керівницею практичних інтересів людей. Наука і просвіта, вважав філософ, повинні стояти на службі людини, множити реальні блага людей, сприяючи їх звільненню від пут забобонів і шкідливих пристрастей. Знання залежать від людини, нелегкі зусилля якої приносять багаті плоди. Пропагуючи ідею про земний, природний характер людських знань, Г. Сковорода вигукував: «Істина від землі возсіяє»!

Він підкреслював, що наука відкриває людству широкі простори пізнання земних і небесних явищ: М. Коперник, Р. Декарт, І Ньютон були великими шукачами істини, і їм зобов'язано людство грандіозними відкриттями таємниць Землі і Всесвіту. У одному зі своїх віршів «у дусі Овідія» – «Похвала астрономії» – філософ-поет оспівав тих, хто вторгнувся в «Зоряних перегонів чини», зійшов «серцем в небесні гори», «піддав розум свій течії зорянії». Г. С. Сковорода зараховував астрономів-першовідкривачів до розряду людей великого подвигу. Він і в гносеології продовжив традиції деїстів-раціоналістів Ф. Прокоповича, А. Кантемира та інших: за допомогою розуму, а не віри, людина завойовує собі земні блага. У творчих шуканнях розуму він бачив справжній прояв життя людини, його призначення і високе соціальне покликання.

Логічне мислення, вважав Г. С. Сковорода, є вища здатність людини, що дозволяє проникати в суть натури, Бога. Український філософ вимагав доказовості висновків, строгої логічної послідовності з'ясування істини. Людський розум, доводив він, завжди стоїть перед вибором: брехня або істина, добро або зло. Цей вибір пропонує людині, з одного боку, сам предмет пізнання: їжа явно існує не лише для тіла, але і для душі, пісня для вух і розуму, на зміну зими приходить літо, холоднеча змінюється теплом і тому подібне. З іншого боку, в силу своїх практичних потреб людина і духовні свої прагнення вдягає в творчу форму пошуків істини, якої в готовому виді немає: вона не дана богом разом з народженням людини і не з’являється йому сама собою, або шляхом одкровення, натхнення божого. Знаннями природної історії, механіки, фізики, права, медицини і тому подібне, вважав філософ, сучасники зобов'язані спадщині багатьох попередніх поколінь людей. Так, Г. С. Сковорода підходить до глибокої діалектичної здогадки про пізнання як про складний історичний процес.

 

ВИСНОВКИ З ПЕРШОГО ПИТАННЯ:

 

Незайве вказати, який сенс вкладав філософ в поняття «практика». Раціоналістичне, суб'єктивно-ідеалістичне і сенсуалістичне тлумачення досвіду не задовольняли вже його попередників деїстів-раціоналістів – Ф. Прокоповича та А. Кантемира. Розвиток промислового виробництва, досвідчених знань, теоретичне обґрунтування їх в Росії вимагали нового підходу до трактування поняття досвіду. Тому свій погляд на досвід, практику Г. С. Сковорода підводить до включення в це поняття не лише спостереження, «спілкування з природою», але також «відтворення, «праці». Це являло собою новий погляд на досвідну сферу пізнавального процесу. Теорія, наука, мораль, вважав він, – «виток благих справ» в ім'я людини і суспільства.

 

 








Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 433. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия