Студопедия — Г.С.СКОВОРОДА ТА ЙОГО МІСЦЕ В РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Г.С.СКОВОРОДА ТА ЙОГО МІСЦЕ В РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ

Для створення шаблонів документів необхідно використовувати панель інструментів «Форми». Для того щоб ввімкнути дану панель інструментів скористайтеся меню «Вид»-«Панель инструментов».

Мал.1 Зовнішній вигляд панелі інструментів «Форми»

 

Кожна форма має свої параметри налаштування. В даній роботі ми будемо досліджувати параметри форм «Текстове поле» та «Поле зі списком». Дослідження інших форм виноситься на самостійну роботу.

Для того щоб створити форму в документі необхідно її вибрати з панелі інструментів та перенести на робочий аркуш. Створена форма буде зафарбована сірим кольором. Для налаштування параметрів форми необхідно двічі натиснути лівою клавішею миші по ній.

 

Мал.2 Діалогові вікна налаштувань форми «Текстове поле» і «Поле зі списком»

Після того, як всі параметри форм шаблонів будуть налаштовані необхідно ввімкнути захист документу (виберіть інструмент ).

Щоб додати до документа рамку скористайтеся вкладкою «Страница» команди «Границы и заливки» головного меню «Формат».

Щоб створити таблицю виберіть команду «Вставить-Таблица» у головному меню «Таблица», після чого вкажіть кількість рядків та стовпців для таблиці. Для редагування структури таблиці використовуйте аналогічні команди меню «Таблица».

  1. Відредагуйте створений стиль.
    1. Відкритий перелік створених стилів натиснувши на піктограму панеліінструментів;
    2. Праворуч, у вертикальному вікні виберіть будь-який стиль і натисніть правою клавішею миші. Після чого виберіть команду «Изменить»;
    3. Змініть всі параметри за власним бажанням (зверніть увагу, що параметри будуть змінюватися відповідно до вибраного пункту в кнопці «Формат»).
    4. Параметри, які Ви змінюєте запишіть до робочого зошита.
  2. Створіть власний стиль і назвіть його «Мій стиль».
    1. Натисніть на піктограму панеліінструментів;
    2. Натисніть в правому вікні «Стили и форматирование» на кнопку «Создать стиль…»
    3. Внесіть 10 параметрів, поставте галку «Добавить в шаблон» та натисніть на кнопку «Ок».
    4. Параметри, які Ви створили запишіть до робочого зошита.
  3. Створіть новий документ.
  4. Введіть наступний текст, кожний з нового рядка (не використовуйте форматування):
    1. Міністерство освіти і науки України;
    2. Криворізький коледж Національного авіаційного університету;
  1. Створіть форму «Поле зі списком» () та додайте до неї наступне: Реферат, Курсова робота, Дипломна робота, Звіт, Доповідь.
  2. Введіть наступний текст: з предмету.
  3. Створіть форму «Поле зі списком» та додайте до неї наступне: Історія України, Вища математика, Культурологія, Іноземна мова,Фізика.
  4. Введіть наступний текст: на тему.
  5. Створіть форму «Текстове поле» () та виконайте її налаштування.
  6. Введіть наступний текст: Виконав.
  7. Введіть наступний текст: курсант ХХХ групи.
  8. Введіть своє прізвище, ім’я, по-батькові.
  9. Створіть форму «Поле зі списком» та додайте до неї до неї наступне: Перевірив, Керівник.
  10. Створіть форму «Поле зі списком» та додайте до неї список викладачів.
  11. Введіть наступний текст: м. Кривий Ріг.
  12. Створіть форму «Текстове поле» та введіть поточний рік, виконайте налаштування для введення тільки чисел.
  13. Виконайте захист форм (див. панель інструментів «Форми»).
  14. Відформатуйте всі елементи документу згідно зразка оформлення роботи.
  15. Запишіть до зошита хід роботи.
  16. Дайте відповіді на контрольні запитання.
  17. Напишіть у робочому зошиті висновок та захистіть роботу.

 

 

Мал.2 Приклад оформлення шаблону титульної сторінки.

 

Г.С.СКОВОРОДА ТА ЙОГО МІСЦЕ В РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ

1. Перевірте себе. Спробуйте відповісти на наступні запитання:

а) Де і коли народився Г.С.Сковорода?

б) Скільки років прожив? Де і коли помер?

в) Які легенди про Сковороду вам відомі?

в) Чим відомий Г.С.Сковорода?

г) У яких жанрах залишив слід?

 

2. Перевірте свої знання про Г.С.Сковороду. Випишіть у стовпчик з поданого переліку тільки ті назви людської діяльності, які стосувалися лише Сковороди.

 

Філософ, знавець придворного етикету, співак, композитор, перекладач, лікар, байкар, ченець, автор підручників з української мови, лінгвіст, педагог, дитячий письменник, мандрівник, поет, викладач, юрист, музикант.

Доповніть свої записи прикладами творів Г.С.Сковороди.

 

3. Життя Г.С.Сковороди оповите легендами. Прочитайте найбільш відомі вислови, пов’язані з життям видатного філософа, і поясніть хто, кому і за яких обставин це вимовив (візьміть до уваги імена з наступного завдання)

А) «Світ ловив мене та не впіймав»

Б) «Мені моя сопілка та вівця дорожчі царського вінця»

В) «Мислиш, як свиняча голова»

Г) «Дурень лізе на видне місце, щоб його побачили, а розумного й у куточку знайдуть»

Д) «Чого ти такий чорний» - «Вельможна мати, хіба ж ти бачила де, щоб сковорода була біла, коли на ній печуть та смажуть, і вона все в огні»

Е) «Малоросія – рідна мати, а Слобожанщина – рідна тітка»

Ж) "Шановний пане! Світ подібний до театру. Щоб грати в театрі з успіхом і похвалою, беруть ролі за здібностями. У театрі актора хвалять не за здатність діючої особи, а за те, як він вдало грає її. Я довго міркував про це і після великого випробування себе побачив, що не можу представляти в театрі світу жодної особи вдало, крім низької, простої, безтурботної, самітної. Я обрав собі цю роль - і задоволений..."

З) «Я стовпотворіння умножати собою не хочу, доволі і вас, стовпів неотесаних, у храмі Божому! Світ мене не впіймає».

І) «Хіба ви хочете, щоб я збільшив число фарисеїв (лицемірних людей)? Їжте жирно, пийте солодко, одягайтеся м’яко і ченцюйте!»

 

4. Прочитайте імена людей, які відіграли певну роль в житті Сковороди. Що ви про них знаєте? Як вони були пов’язані із Сковородою?

 

Ченці Печерської лаври Стефан і Василь Томара

       
   


Григорій Сковорода
Олена Майор. А.І.Ковалівський

 

       
   

 


Михаил Ковалинський Є.О.Щербінін

 

 

Катерина ІІ Ігумен Гервасій Якубович

 

· Яке ім’я ви би додали до списку? Яке висловлення?

· Учень Сковороди, М.І.Ковалинський, продовжив справу свого вчителя, обрав шлях, подібний шліху Сковороди? За що нащадки можуть подякувати М.І.Ковалинському?

· Які риси характеру Сковороди ви можете відзначити, після читання біографічних матеріалів?

 

5. Філософські погляди Г.С.Сковороди

У чому полягає людське щастя, за Сковородою? Що таке «сродна праця»?

 

6. Познайомтеся з основними літературними творами Г.С.Сковороди

 

· Які жанри переважають у літературній творчості Г.С.Сковороди? Наведіть приклади.

· Який літературний жанр, використовуваний Г.Сковородою, характеризує таке визначення: «Коротке, переважно віршове алегоричне оповідання, в якому закладено дидактичний зміст; один із різновидів ліро-епічних жанрів». Наведіть приклади.

 

Літературні твори Г.С.Сковороди.

Ах, поля, поля зелены, Поля, цветами распещенны! Ах долины, яры! Круглы могилы, бугры!   Ах вы, вод потоки чисты! Ах вы, берега трависты! Ах, ваши волоса, Вы, кудрявые леса!   Жаворонок меж полями, Соловейко меж садами; Тот выспрь летя сверчит, А сей на ветвах свистит.   А когда взошла денница, Свищет в той час всяка птица, Музыкою воздух растворенный Шумит вкруг.   Только солнце выникает, Пастух овцы выганяет І на свою свирель Выдает дрожливой трель.   Пропадайте, думы трудны, Города премноголюдны! А я з хлеба куском Умру на месте таком.     Ах, поля, поля зелені Украшені всякими квітками! Ах долини, яри, Круглі могили, горби!   Ах ви, чисті потоки, Трависті береги, І волосся природи – Кучеряві ліси.   Жайворонки на полях, Соловії у садках; Той, уверх летючи, цвірінчить, А сей на гиллях лящить.   А як зійде сонце – Свистить тоді усяка птиця І весь воздух дзвенить Наповнений музикою.   Починає сходити сонце – Пастух виганяє вівці, І на своїй сопільці Видає тремтючі трелі.   Пропадайте ви, думи тяжкі, Міста премноголюдні! А я хліба шматком задовольнюся, Аби умерти міні серед природи. Г.С.Сковорода у записі Г.Хоткевича  
Всякому городу нрав и права; Всяка имеет свой ум голова; Всякому сердцу своя есть любовь, Всякому горлу свой есть вкус каков.   А мне одна только в свете дума, А мне одно только не йдет с ума.   Петр для чинов углы панские трет, Федька-купец при аршине лжет, Тот строит дом свой на новый манер, Тот все в процентах: пожалуй, поверь!   А мне одна только в свете дума, А мне одно только не йдет с ума.   Тот непрестанно стягает грунта, Сей иностранны заводит скота. Те формируют на ловлю собак, Сих шумит дом от гостей, как кабак.   А мне одна только в свете дума, А мне одно только не йдет с ума.   Строит на свой тон юриста права, С диспут студенту трещит голова, Тех беспокоит Венерин Амур, Всякому голову мучит свой дур.   А мне одна только в свете дума, Как бы умерти мне не без ума…   Всякому городу нрав і права, Всяка має свій ум голова, Всякому серцу своя єсть любов, Усяке горло має свій смак.   А міні одна тільки в світі дума, А міні одна тільки не йде з думки.   Петро для чинів обтирає панські вугли, Федька купець коло аршина свого бреше, Той будує хату на новий спосіб, Той дає позички на проценти.   А міні одна тільки в світі дума, А міні одна тільки не йде з думки.   Той безперестанно купує землю, А той заводить чужоземну скотину, Ті привчають собак до полювання, А у сих від гостей хата шумить, як корчма.   А міні одна тільки в світі дума, А міні одна тільки не йде з думки.   Крутить на свій лад адвокат закони, Від спорів у студента тріщить голова, Тих непокоїть Венерин амур, Усяку голову мучить свій дур.   Міні ж одна тільки в світі дума – Як би умерти міні не без ума... Г.С.Сковорода у записі Г.Хоткевича  
Ой ты птичко жолтобоко, Не клади гнезда высоко! Клади на зеленой травке, На молоденькой муравке. От ястреб над головою Висит, хочет ухватить, Вашею живет он кровью. От, от кохти он строит!   Стоит явор над горою, Все кивает головою, Буйны ветры повевают, Руки явору ламают. А вербочки шумят низко, Волокут мене до сна. Тут течет поточек близко, Видно воду аж до дна.   На что ж мне замышляти, Что в селе родила мати? Нехай у тех мозок рвется, Кто высоко в гору дмется, А я буду себе тихо Коротати милый век, Так минет мене все лихо. Счастлив буду человек.   Ой ти,птичко жовтобока – Не мости гнізда високо; Мостит на зеленій травці, На молоденькій муравці. От яструб над головою Висить, хоче ухватити. Вашою живе він кровію Он бач – кігті він гострить.   Стоїть явір над горою, Все киває головою, Буйні вітри повівають, віти явору ламають; А вербочки шумлять низько І тягнуть мене до сна. Тут тече потічок близько, Видно воду аж до дна.   Чого ж міні роздумувати над тим, Що мене мати породила на селі? Нехай у тих мозок рветься, Хто високо в гору дметься. А я буду собі тихо Проживати милий вік. Так мине мене все лихо, Щаслив буду чоловік Г.С.Сковорода у записі Г.Хоткевича  

Чому ці тексти мають різницю? Якою мовою писав Г.С.Сковорода? Порівняте представлені твори з текстами в обробці В.Шевчука – найбільш популярні варіанти. [ 1]

7. Прочитайте деякі твори Г.С.Сковороди за збірки «Байки Харківські». Підготуйте прочитати їх за особами. Пригадайте основні ознаки байки. Що особливого в байках Г.С.Сковороди?

СОБАКИ

Байка 1

У селі в господаря жили два собаки.

Якось повз ворота проїжджав незнайомий. Один соба­ка, вискочивши і погавкавши, покіль незнайомий зник з очей, вернувся до двору.

- Що ти з цього маєш? — спитав другий.

- Та хоч нудьгу розважив,— відповів перший.

- Адже не всі проїжджі,— сказав розумний,— такі, щоб їх за ворогів господаря нашого мати, а то б я й сам служби своєї не занедбав, хоч минулої ночі нога моя у вовчих зубах побувала. Собакою бути річ не лиха, та без причини гавкати на всякого — безглуздя.

Сила. Розумний чоловік знає, що гудити, а безглуздий базікає без пуття!

 

 

ОРЕЛ І ЧЕРЕПАХА

Байка 13

На дубі, що над водою похилився, сидів Орел, а побли­зу Черепаха своїй братії проповідувала таке:

- Цур йому, тому літанню... Наша прабаба небіжчи­ця, дай боже їй царство небесне, навіки пропала, як видно з переказів, через те, що цієї проклятої науки почала була в орла навчатись. Сам сатана її вигадав...

- Слухай, ти, дурепої — перебив її проповідь Орел. — Не через те загинула премудрая твоя прабаба, що літала, а через те, що взялась до цього не маючи хисту. — А лі­тання завжди не гірше плазування.

Сила. Жадоба слави та насолод багатьох потягла в стан, їх природі не властивий.

ЧИЖ І ЩИГЛИК

Байка 5

Чиж, вилетівши на волю, стрівся з давнім товаришем своїм Щиглем, і той його спитав:

- Як ти, друже мій, звільнився? Розкажи мені!

- Дивом-дивним,— відповів невольник.— Багатий ту­рок приїхав з посланцем у наше місто і, прогулюючись з цікавості по ринку, зайшов у наш пташиний ряд, де нас щось сот з чотири в одного хазяїна висіло в клітках. Ту­рок довго на нас, як ми один перед одним виспівували,
дивився з жалем, нарешті:

- А скільки просиш грошей за всіх? — спитав нашого хазяїна.

- Двадцять п'ять карбованців,—той відказав.

Турок, не мовивши й слова, жбурнув гроші і звелів подавати собі по одній клітці і, випускаючи кожного з нас на волю, втішався, дивлячись навколо, куди ми роз­літалися.

- А що ж тебе,— спитав товариш,— заманило в не­волю?

- Солодкий наїдок та гарна клітка,— відповів ща­сливець.— А тепер покіль умру, дякуватиму богові цією пісенькою:

Краще мені сухар з водою,

Ніж цукор з бідою.

Сила. Хто не любить клопоту, той повинен навчити­ся просто і вбого жити.

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
ЖЕЛЕЗЫ ВНУТРЕННЕЙ И ВНЕШНЕЙ СЕКРЕЦИИ | Прийменник як службова частина мови

Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 1994. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия