Студопедия — Скандалы случаются и в лучших семьях 18 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Скандалы случаются и в лучших семьях 18 страница






Проводячи виховну бесіду з колективом, якраз і розраховуйте на те, що колектив відноситься до морального пороку як до горя, біди (вірніше, враховуйте це). Більш того, прагнете поглибити співчуття до того, що бідує. Доводите це колективне відчуття до бажання бачити свого товариша етично красивим, вільним від пороків.

 

99. ЯК БОРОТИСЯ З ЛІННЮ

 

Це питання не випадково поставлене передостаннім. Для того, щоб не було ледарів, треба робити все те хороше, про що йшлося у всіх дев'яноста восьми попередніх радах. Лінь вилікувати нелегко. Не легше за неї і попередити, але лінь, що запобігла, обертається працьовитістю в тисячу разів ціннішим, ніж працьовитість, отримана в результаті лікування ліні. Тому розберемося спочатку, мій юний друг, як попередити лінь. А для цього треба знати її джерела.

Лінь — дитя неробства і порожнього проведення часу. Ледачим стає той, чиї бажання в ранньому дитинстві задовольняються турботами старших, а дитині залишається тільки повелівати і вередувати. Ледар народжується там, де все легко дається і людина не знає, що таке важко. Найсприятливішим ґрунтом для перетворення нормальної дитини на ледаря є атмосфера безтурботного і безбідного дитинства, в якій у дитини народжується думка, що дитинство буде вічним. У таких випадках батьки зазвичай одного прекрасного дня спохвачуються: як це відбулося, що ми і не відмітили, коли наш хлопчик став дорослим? Вчора боявся вийти в двір з настанням темноти, а сьогодні залицяється за дівчатами, гуляє до опівночі... Лінь — піна на хвилі безтурботності. Це явище глибоке духовного порядку, його коріння криється в бездіяльності душі. Ледачим стає той, хто нічого не приймає близько до серця.

Лінь часто схожа на відсутність відчуття власної гідності: людині байдуже, що про нього думають люди.

Ледарі, як правило, завжди марнотратники багатства, створеного іншими людьми, але велика кількість споживаних ними благ, образно кажучи, - шия, на яку вони сідають, - ще не говорить про багатство їх духовного життя. Ледарі — люди духовно убогі, жебраки. Один із стовпового коріння ліні — порожнеча, убогість духовних інтересів. Ледарі викликають перш за все відчуття жалю, і, до речі, одним із засобів радикального лікування ліні є те, щоб людина, що стала, до нещастя, ледарем, поглянув на саме себе, побачив своє нещастя, відчув його серцем. Не можна забувати і того, що йдеться про дитячу лінь.

Найважливіша умова попередження ліні — не повинно бути неробства і порожнього проведення часу. Не повинно бути такого періоду в духовному житті людини, щоб він нічого не створював. Потворним в усіх відношеннях є те, що дорослі спеціально створюють умови для неробства і байдикування, називаючи це неробство дитячим літнім відпочинком. Відпочинок повинен бути тільки активним, будучи зміною характеру діяльності. Із задушливого міста дітей треба вивозити в села, хай вони тут, серед полів і лугів займаються посильною діяльністю, загартовують свої сили.

Могутній засіб попередження ліні — обмеження бажань. Хай з дитинства людина на власному досвіді пізнає суть понять: не можна, треба, можна. Разом з батьками слід добиватися того, щоб дитина з малих років сам себе обслуговувала.

Хай людина з малих років випробує труднощі, долаючи їх певною напругою фізичних і духовних сил. Злиття фізичних і вольових сил виховує працелюбну, діяльну, вольову людину.

Лінь не проникає в душу, якщо батьки бачать в нім завтрашню дорослу людину, представляють його дорослим, думають: як же він на світі житиме, якщо понесе в юність і зрілі роки ось цей порок — лінь, недбайливість, боязнь труднощів? Могутній засіб попередження ліні — дорослі турботи. Не може бути і мови про серйозне виховання працьовитості, якщо до вступу до ранньої юності чоловік не дізнався на власному досвіді, що найважливіший елемент людського життя — це заробляти власними руками на одяг, взуття, живлення.

Лінь — це не тільки фізичне неробство, але і лінь думки. Лінь думки опановує людською душею тоді, коли думки даються в готовому вигляді, і для добування їх не треба прикладати ніяких зусиль. Як бездумне споживання матеріальних цінностей, створених чужими руками, породжує небажання працювати фізично, так пережовування думок і вкладання «їх в рот» в готовому вигляді породжує небажання мислити. Примусити здобувати знания— означає попередити інертність думки.

Шлях до запобігання ліні — в багатстві духовних потреб. Тільки за цієї умови, коли вже в дитинстві і особливо в роки отроцтва чоловік виховує в своїй душі такі потреби, як потреба в радості праці, в книзі, в спілкуванні з іншою людиною, в творенні, в творчості — він отримує протиотруту від ліні. Активне виховання потреб як найважливіших духовних цінностей особи — одна з дуже цікавих проблем педагогічної теорії і практики.

А що ж робити, якщо людина вже стала ледарем? — запитаєте ви. Ось приходить мама п'ятикласника Степи в школу і розводить руками: «Що мені робити з ним? Прийшов додому, поклав книги, пообідав і — до вечора гуляє».

Що робити в таких випадках?

Рятувати дитину. Ми радимо матерів: «Якщо вже ви виростили маленького ледаря, то будьте наполегливими в його перевихованні. Примусьте дві години сидіти над уроками. Звикне — сам відчує радість виконаної праці. Примушуйте без крику, без покарання: адже робите йому не зло, а добро. Виконав уроки — хай години дві потрудиться фізично. Піднімайте з ліжка в п'ять годинників ранку. Скажіть йому: я готую для сім'ї сніданок — труджуся, ти готуйся до урокам—тоже трудися. Все це без крику, без нагадування про те, що він, син ваш, ледар. З того дня, як він піднявся в п'ять годинників і попрацював до семи — він вже не ледар. Його треба похвалити за працьовитість.

Не буває випадку, щоб такі прості заходи не перевиховали людини. Єдиним препятствием на шляху до перевиховання ледаря може бути лінь батьків.

Я не випадково говорю про перевиховання ледаря в сім'ї. Лінь народжується і викорчовується перш за все в сім'ї. Якщо в сім'ї немає атмосфери працьовитості, школа не може досягти позитивного результату власними зусиллями У всіх відділеннях батьківської школи ми вивчаємо питання звідки береться лінь? Робимо психолого-педагогічний аналіз поведінки, праці, учення, взаємин молодших і старших. Попередження ліні — одна з найважливіших точок з'єднання зусиль школи і сім'ї.

 

100. ОСТАННЯ ПОРАДА — ПО СЕКРЕТУ.

 

Все, що я в цій книзі раджу, треба знати тільки вам, педагогові, і необов'язково знати вашим вихованцям. Педагогічна обізнаність, педагогічна «обізнаність» учнів приносить, як правило, не користь, а шкоду. Річ у тому, що однією з умов високої ефективності педагогічної дії є обстановка ненавмисності цієї дії. Іншими словами, учневі не треба в кожен даний момент знати, що вчитель його виховує. Виховний намір повинен бути прихований обстановкою дружніх, невимушених взаємин.

Чому людина не повинна знати, відчувати, що його виховують? Тому, що справжнє виховання — це самовиховання. Треба створити таке спілкування вихователя і вихованців, щоб кожне слово, звернене до юного розуму і серця, будило внутрішні духовні сили, викликало внутрішню роботу розуму і серця, направлену на самопізнання і самовдосконалення. Якщо ж людина на кожному кроці відчуває і розуміє, що його виховують, здібність до самопізнання і самовдосконалення притупляється. У нього зароджується думка: яким мені бути і що мені робити — про це подумають дорослі. А моя справа — чекати рад і вказівок.

Видатний радянський педагог А. С. Макаренко не один раз говорив про те, як важливо для вихователя не показати вихованцям, що вони піддаються якимсь спеціальним педагогічним процесам. Я все життя вчився цьому у свого вчителя і переконався, що зробити свій виховний задум непомітним — один з дуже важливих елементів педагогічної майстерності.

Необхідно, щоб виховання дітей, любов і пошана до дітей, вимоги до них і дружба з ними, - щоб все це було самою суттю вашого духовного життя, мій юний друг.

Скандалы случаются и в лучших семьях

(Пословица)







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 357. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия