Студопедия — Збереження і синхронність у взаємодіях.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Збереження і синхронність у взаємодіях.






Щоб розібратися в безлічі альтернатив в комунікаційних системах, які працюють на основі повідомлень, припустимо, що система організована за принципом комп'ютерної мережі, як показано на рис. 15. Додатки завжди виконуються на хостах, а кожен хост надає інтерфейс з комунікаційною системою, через який повідомлення можуть передаватися. Хости з'єднані мережею комунікаційних серверів, які відповідають за передачу (або маршрутизацію) сполучення між хостами. Кожен з хостів пов'язаний тільки з одним комунікаційним сервером.

Рис.15. Узагальнена організація комунікаційної системи, хости якої з'єднуються через мережу

 

Як приклад розглянемо розроблену в подібному стилі систему електронної пошти. Хости працюють як агенти користувача - додатки користувача, які можуть створювати, надсилати, приймати і читати повідомлення. Кожен хост з'єднується тільки з одним поштовим сервером, який є о відношенню до нього комунікаційним сервером. Інтерфейс хоста користувача дозволяє агенту користувача посилати повідомлення за конкретними адресами. Коли агент користувача представляє повідомлення для передачі на хост, хост зазвичай пересилає це повідомлення на свій локальний поштовий сервер, у вихідному буфері якого воно зберігалося.

Поштовий сервер видаляє повідомлення зі свого вихідного буфера і шукає, куди його потрібно доставити. Пошуки місця призначення призводять до отримання адреси (транспортного рівня) поштового сервера, для якого призначено повідомлення. Потім поштовий сервер встановлює з'єднання і передає повідомлення на інший, обраний поштовий сервер. Останній зберігає повідомлення у вихідному буфері наміченого одержувача, який ще називається поштовою скринькою одержувача. Якщо шукаємий поштовий ящик тимчасово недоступний, то зберігати повідомлення продовжує локальний поштовий сервер.

Інтерфейс приймаючого хоста надає призначеним для користувача агентам служби, за допомогою яких вони можуть регулярно перевіряти наявність отриманої пошти. Агент користувача може працювати безпосередньо з поштовою скринькою користувача на локальному поштовому сервері, або копіювати нові повідомлення в локальний буфер свого хоста. Таким чином, повідомлення зазвичай зберігаються на комунікаційних серверах, іноді на приймаючому хості.

Система електронної пошти - це типовий приклад збереження зв'язку (persistent communication). При збереженні зв'язку повідомлення, призначене для відсилання, зберігається в комунікаційній системі до тих пір, поки його не вдасться передати одержувачу. Тому у додатку який відправив повідомлення немає необхідності продовжувати роботу після відправлення. Аналогічно, у програми, що приймає повідомлення, також немає необхідності перебувати в робочому стані під час відправки повідомлення.

Система збереженого зв'язку за принципом роботи подібна до поштової системи Pony Express (рис. 16). Відправка листа починається з доставки його в місцеве поштове відділення. Поштове відділення відповідає за сортування пошти залежно від того, в яке наступне поштове відділення на шляху до кінцевого пункту доставки його потрібно відправити. У пункті призначення листи знову сортуються залежно від того, чи заберуть їх адресати прямо тут або потрібно передати ці листи наступному відділенню.

Рис.16. Збережений зв'язок - доставка листів в часи Pony Express

 

На противагу збереженому зв'язку при не резидентному зв'язку (transient communication) повідомлення зберігається в системі тільки протягом часу роботи додатків, які відправляють і приймають це повідомлення. Зазвичай всі комунікаційні служби транспортного рівня підтримують тільки не резидентний зв'язок. У цьому випадку комунікаційний сервер відповідає традиційному маршрутизатору "отримав - передав". Якщо маршрутизатор не в змозі переслати повідомлення наступному маршрутизатору або приймаючому хосту, повідомлення просто втрачається.

Крім збереженого і не резидентного зв'язку існує розподіл на синхронний і асинхронний зв'язок. Характерною рисою асинхронного зв'язку (asynchronous communication) є негайне продовження роботи відправника після відправки листа. У разі синхронного зв'язку (synchronous communication) відправник блокується до того моменту, поки його повідомлення не буде збережено в локальному буфері приймаючого хоста або доставлено реальному одержувачу. Найбільш жорстка форма синхронного зв'язку передбачає, що відправник залишається блокованим і на час обробки його повідомлення одержувачем.

Не резидентний асинхронний зв'язок характерний для служб дейтаграм транспортного рівня, таких як UDP. Коли додаток відправляє повідомлення, воно тимчасово зберігається в локальному буфері передавального хоста, після чого відправник негайно продовжує роботу. Паралельно комунікаційна система направляє повідомлення в точку, з якої воно може досягти місця призначення. Якщо одержувач у момент приходу повідомлення на приймаючий хост цього одержувача неактивний, передача обривається. Інший приклад не резидентного асинхронного зв'язку - асинхронний виклик RPC.

Не резидентний асинхронний зв'язок існує в різних варіантах. У найбільш слабкій формі, відправник блокується до тих пір, поки повідомлення не опиниться в локальному буфері приймаючого хоста. Після отримання підтвердження відправник продовжує свою роботу. У орієнтованого на доставку не резидентного асинхронного зв'язку відправник блокується до тих пір, поки повідомлення не буде доставлено одержувачу для подальшої обробки. При асинхронних викликах RPC клієнт синхронізується з сервером, очікуючи поки його запит буде прийнятий на подальшу обробку. Найбільш жорстка форма - орієнтований на відповідь не резидента синхронний зв'язок - припускає блокування відправника до отримання відповідного повідомлення з іншого боку, як в поведінці "запит - відповідь" при взаємодії клієнт - сервер. Ця схема характерна також для механізмів RFC і RMI.

Всі поєднання збереження і синхронності при взаємодіях показані на рис. 17. До недавнього часу безліч розподілених систем підтримували тільки орієнтовану на відповідь не резидентний асинхронний зв'язок, реалізований через виклик віддалених процедур або через звернення до віддалених об'єктів. Після того як стало зрозуміло, що цей вид зв'язку не завжди відповідний, були створені засоби для менш жорстких форм не резидентного синхронного зв'язку. таких як асинхронні виклики RFC (рис. 13) або відкладені синхронні операції.

Відмінний підхід застосовано в системах передачі повідомлень, що використовують в якості відправної точки не резидентний асинхронний зв'язок і в якості додаткової можливості містять засоби синхронного зв'язку. Однак у всіх варіантах передачі повідомлень взаємодії також передбачаються прозорими. Тобто, задіються тільки ті засоби зв'язку, які підходять для синхронних процесів.

Рис.17. Шість видів зв'язку: збережений асинхронний зв'язок (а), збережений синхронний зв'язок (б), не резидентний асинхронний зв'язок (в), не резидентний синхронний зв'язок з синхронізацією по прийому (г), не резидентний асинхронний зв'язок з синхронізацією при доставці (д) і не резидентний синхронний зв'язок з синхронізацією по відповіді (е).

 

Необхідність у службах збереження зв'язку стала очевидною, коли розробникам програмного забезпечення проміжного рівня інтегрували додатки у великі і сильно розгалужені взаємопов'язані мережі. Подібні мережі часто розкидані по різних підрозділах і адміністративним зонам, частини яких не завжди можуть бути доступні. Для вирішення подібних проблем були розроблені приватні рішення на базі збереженого зв'язку, але подібні рішення не цілком задовольняють вимоги переносимості і працездатності в різних умовах.

Іншим недоліком не резидентного зв'язку можна вважати той факт, що у разі виникнення помилки необхідно негайно замаскувати ї і запустити процедуру відновлення. неможливість відкласти відновлення в даному випадку означає порушення прозорості з відмов. У разі ж збереженого зв'язку додаток розробляється в розрахунку на тривалі затримки між посилкою повідомлення і отримання відповіді від нього.

Вибір виключно від не резидентним і збереженим типом зв'язку в багатьох випадках неприйнятний. Аналогічно, тільки синхронний і асинхронний типи зв'язку - це ще не все. Залежно від завдань розподіленої системи їй можуть знадобитися всі можливі типи зв'язку. Інші типи взаємодії представлені системами, що працюють на основі передачі повідомлень.

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 517. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия