Студопедия — РОЗДІЛ V 7 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

РОЗДІЛ V 7 страница






Соціальні гарантії — це закріплені конституційними норма­ми соціальні засоби й умови здійснення прав, свобод і закон­них інтересів людини та громадянина. Серед таких умов і за­собів Конституція України закріплює: а) загальнообов'язкове соціальне страхування, створення мережі закладів для догляду за непрацездатними (ст. 46); б) створення державою умов, за яких кожний громадянин може мати можливість побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду, одержа­ти від держави чи органів місцевого самоврядування безоплат­но чи за доступну для громадянина плату, позбавлення житла примусово на підставі закону і за рішенням суду (ст. 47); в) державне фінансування охорони здоров'я, безоплатне на­дання медичної допомоги, створення ефективних і доступних умов медичного обслуговування та розвитку лікувальних за­кладів усіх форм власності, розвиток фізичної культури і спор­ту, забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населен­ня (ст. 49).

Ідеологічні гарантії — це закріплені конституційними норма­ми ідеологічні умови і засоби, що забезпечують здійснення прав, свобод і законних інтересів людини та громадянина. Конституція України закріплює ідеологічне різноманіття, умо­ви, за яких забороняється цензура, гарантується будь-яка ідео­логія, що не заборонена законом і що не може визнаватися державою жодна ідеологія як обов'язкова (ст, 15).

Юридичні гарантії — це закріплені конституційними норма­ми юридичні умови і засоби здійснення людиною прав, свобод та законних інтересів, Серед них Конституція України закріп­лює такі умови і засоби: а) гарантованість конституційних прав і свобод та неможливість їх скасування чи обмеження (статті 22, 157); б) збереження громадянства за будь-яких об­ставин і можливості змінити громадянство (ст, 25); в) гаран­тування прав, свобод і обов'язків іноземців та осіб без грома-

-236-


дянства, що перебувають на території України на законних підставах (ст. 26); г) гарантування судового захисту прав і свобод людини і громадянина (ст. 55); д) відшкодування за

рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матері­альної та моральної шкоди (ст. 56); є) право кожного знати свої права і обов'язки (ст. 57); є) положення про дію законів та інших, нормативно-правових актів дії в часі (ст. 58); ж) право правової допомоги, включаючи діяльність адвокату­ри (ст. 59); з) гарантію, згідно з якою ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази (ст. 60); і) гарантії неможливості бути двічі притягненим до юридичної відповідальності одного виду за одне і те саме правопорушення (ст. 61); к) презумпції невинуватості (ст. 63); л) гарантовану державою можливість особи не нести відповідальність за від­мову давати показання або-пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом (ст. 63); м) можливості підозрюваного, обвинуваченого, чи підсудного на.захист (ст. 63); н) гарантованого статусу засудженого, який користується всіма правами людини і громадянина, за винятком обмежень,.які визначені законом і встановлені виро­ком суду (ст. 63); о) гарантії необмеженості конституційних прав і свобод людини й громадянина, крім випадків, передба­чених Конституцією України (ст. 64).

Отже, гаранти здійснення прав, свобод і законних інтересів людини та громадянина є важливим елементом механізму за­безпечення "їх реалізації. Крім нормативних гарантій, розріз­няють і організаційні гарантії, тобто діяльності державних і не­державних організацій, що утверджують і забезпечують права та обов'язки, а саме створюють умови, охороняють, захища­ють від правопорушень та беруть участь у відтворенні поруше­ного права.

§ 3. Юридичні елементи механізму забезпечення реалізації прав і свобод

Одним з елементів механізму забезпечення реалізації кон­ституційних та інших прав, свобод та обов'язків є його юри­дичний склад. Юридичними елементами механізму реалізації

-237-


прав і обов'язків людини та громадянина є: а) правові норми та нормативно-правові акти; б) юридичні факти; в) правові відносини; г) права, свободи та обов'язки; д) індивідуально-правові документи; є) форми та методи організації здійснення прав і обов'язків.

Правові норми — це загальнообов'язкові, загальні, формаль­но визначені, встановлені чи санкціоновані та забезпечені дер­жавою правила поведінки людини в суспільстві, що регулюють суспільні відносини між соціальними суб'єктами. Існують різні класифікації правових норм. Залежно від характеру диспозиції правової норми розрізняють правові норми, що уповноважу­ють, забороняють або зобов'язують. Права і свободи людини та громадянина закріплюються правовими нормами, що упов­новажують. Це означає, що держава уповноважує людину дія­ти за власною волею таким чином, щоб це не порушувало пра­ва і свободи інших людей. Правові норми, що уповноважують, закріплюють природні та позитивістські права і свободи. В ос­нові цього виду норм лежить дозвіл чи уповноваження. На­приклад, конституційна норма дозволяє кожній людині захи­щати свої права і свободи від порушень і протиправних пося­гань будь-якими не забороненими законом засобами. Уповно­важення використовується законодавцем для більшості суб'єктивних прав і свобод, що надають людині можливості вільного вибору варіанту поведінки на власний роосуд. На­приклад, кожен має право на підприємницьку діяльність, що не заборонена законом.

Правові норми містяться у статтях нормативно-правових ак­тів. Це письмові документи компетентного органу держави (чи спільно кількох органів), в яких закріплені правила поведінки загального характеру, що забезпечуються державою. Виходячи з визначення нормативно-правового акту, слід зазначити про їх видове різноманіття. Найпоширенішим є поділ нормативно-правових актів за юридичною силою, в результаті чого отри­муємо дві групи — закони і підзаконні нормативні акти.

Права, свободи, обов'язки та їх гарантії регулюються кон­ституційними та іншими нормами законів. Це випливає з ви­мог Конституції України (ст. 92), де закріплюється, що права, свободи людини і громадянина, їх гарантії та основні обов'язки

-238-


громадянина визначаються виключно законами України. Під­законні нормативно-правові акти можуть лише встановлювати механізми реалізації окремих прав, свобод та обов'язків та їх гарантій.

Для юридичного механізму забезпечення реалізації прав, свобод та обов'язків людини і громадянина важливе значення мають юридичні факти. Це конкретні життєві обставини, які передбачені нормами права, що обумовлюють виникнення, зміну та припинення правових відносин. Вони формулюються у гіпотезі правової норми і залежно від вольового критерію по­діляються на дії та події. Для забезпечення реалізації прав, свобод і обов'язків однаковою мірою мають значення і дії, і по­дії. Події — це конкретні життєві обставини, що не залежать від волі суб'єкта (носія суб'єктивного права). Наприклад, така подія, як аварія на Чорнобильській АЕС, послужила юридич­ним фактом для відшкодування потерпілим матеріальних збит­ків. Більшістю юридичних фактів, що обумовлюють виникнен­ня правовідносин із забезпечення реалізації прав і свобод лю­дини та громадянина, є дії суб'єктів. Це такі життєві обстави­ни, що залежать від волі суб'єктів права. Вони можуть бути правомірними і неправомірними. Правомірні дії — це життєві обставини в межах чинного права. Наприклад, кожен, хто ба­жає одержати вищу освіту, подає про це заяву до вищого нав­чального закладу. Щоб забезпечити реалізацію цього права, керівник вищого навчального закладу видає наказ про допуск такого заявника до складання вступних конкурсних іспитів. Правомірні дії в цьому прикладі реалізуються у вигляді право­мірного вчинку та правомірного юридичного акту.

Неправомірні дії характеризуються як життєві обставини, що суперечать чинним нормам права. Вони є підставою для за­хисту та відновлення порушеного права. Порушення конститу­ційно-правових норм тягне за собою як конституційну, так й інші види юридичної відповідальності.

Елементом юридичного механізму забезпечення реалізації прав, свобод та обов'язків є правові відносини. Це специфічні суспільні відносини, що виникають на підставі норм права, учасники яких є носіями суб'єктивних прав та юридичних обов'язків. У цьому механізмі реалізації правовідносини харак-

-239-


теризуються специфічними суб'єктами, об'єктами та змістом. Виходячи з того факту, що забезпечення прав і свобод є голо­вним обов'язком держави, слід визначити суб'єктами аналізо­ваних правовідносин людину і громадянина з одного боку та державні органи й органи місцевого самоврядування з іншого. Той факт, що місцеве самоврядування є безпосереднім суб'єк­том забезпечення реалізації прав і обов'язків, закріплюється низкою норм Конституції та законів України. Саме територі­альна громада та створені нею органи забезпечують здійснення прав, свобод та обов'язків на певній території. Серед держав­них органів суб'єктами забезпечення вищезгаданих прав є за­конодавчі, виконавчі, судові та контрольно-наглядові державні органи. Іншими словами, суб'єктами забезпечення реалізації прав і обов'язків людини є: а) Верховна Рада України; б) Пре­зидент України; в) Кабінет Міністрів України та інші органи виконавчої влади; в) Конституційний Суд та суди загальної юрисдикції; г) система правоохоронних органів.

Об'єктами правовідносин у процесі забезпечення реалізації прав є матеріальні та духовні блага, інші інтереси і потреби людей (дії та результати діяльності), що закріплюються в Кон­ституції та законах України.

Зміст аналізованих правовідносин складають права та
обов'язки сторін, тобто людини та громадянина з одного боку
та державних і недержавних структур, що забезпечують реалі­
зацію прав, з іншого.;.

Реалізація суб'єктивних прав і юридичних обов'язків закріп­люється в індивідуально-правових документах. Це акти вико­ристання, виконання та застосування права. Актами викорис­тання називають індивідуально-правові документи, що склада­ються в результаті реалізації суб'єктивних прав учасниками правовідносин. Акти виконання — це документи, що склада­ються в процесі здійснення обов'язків. Акти застосування — це індивідуально-правові документи, що складаються при застосу­ванні правових норм і є обов'язковими для виконання тими суб'єктами, кого вони стосуються. Існують різні види таких ак­тів, а саме: а) вироки, ухвали та постанови; б) подання та протести; в) висновки та протоколи й інші,

-240-


Діяльність суб'єктів правовідносин у процесі здійснення суб'єктивних прав і юридичних обов'язків передбачає викорис­тання певних форм і методів організації їх здійснення. Під формами діяльності державних органів та органів місцевого

самоврядування розуміють здійснення певних, передбачених нормативно-правовими актами та практикою державного бу­дівництва видів діяльності посадових та службових осіб зако­нодавчих, виконавчих, судових та контрольно-наглядових ор­ганів і органів місцевого самоврядування за допомогою яких реалізуються 'їх завдання і функції із забезпечення прав, сво­бод та обов'язків людини і громадянина в межах компетенції кожного органу. Ці форми поділяють на правові, організаційні та організаційно-правові.

• Правові форми — це такі види здійснення функцій, що тяг­нуть за собою правові наслідки, До них відносять; а) нор-мотворчу; б) управлінську; в) правоохоронну; г) правореаліза-ційну; д) правозастосовчу.

'Організаційні форми, на відміну від правових, не тягнуть правових наслідків. До них відносять: а) регламентуючу; б), матеріально-технічну;.в) ідеологічну; г) виховну, Ці форми поділяють на: а) загальні та конкретні;.б) внутрішньоорганіза-ційні; в) організаторські; г) організаційно-правові. Організа­ційно-правовими називають форми, що практично склалися і закріплені нормативно-правовими актами. Сюди відносять: а) сесії; б) засідання; в) збори; г) індивідуальну і колективну робота та інші.

Державні органи та органи місцевого самоврядування в про­цесі забезпечення реалізації прав, свобод і обов'язків викорис­товують як правові, організаційні, так і організаційно-правові форми та методи роботи.

Методами діяльності державних органів і органів місцевого самоврядування називають способи, засоби і прийоми, що за­стосовуються в межах визначених форм з метою здійснення завдань і функцій цих органів у сфері забезпечення реалізації прав і обов'язків людини та громадянина, що обумовлені їх компетенцією. Як і форми, методи цієї діяльності поділяють на правові, організаційні та організаційно-правові.

-241-


Правовими методами називають такі способи, прийоми та засоби за допомогою яких здійснюються нормотворча, право­охоронна і правозастосовча форми діяльності органів держави і місцевого самоврядування.

Організаційними методами є способи, засоби і прийоми, за допомогою яких здійснюються відповідні форми організаційної діяльності органів державної влади і місцевого самоврядуван­ня. Організаційні методи залежно від напрямів і мети діяль­ності державних органів поділяються на загальні та конкретні. Організаційно-правові методи — це такі засоби, прийоми та способи, що одержали закріплення у відповідних нормативно-правових актах. Наприклад, методи організації та перевірки виконання, інформаційного забезпечення, підготовки, підбору та розстановки кадрів та ін.

Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Мі­ністрів України, центральні та місцеві органи державної вико­навчої влади, судові органи, Верховна Рада і Рада Міністрів Автономної Республіки Крим та органи місцевого самовряду­вання здійснюють забезпечення конституційних та інших прав, свобод і обов'язків на всій території України, використовуючи вищезгадані форми і методи своєї діяльності. Детально їх роз­глянемо в наступному розділі.

Отже, юридичні елементи механізму в процесі забезпечення реалізації прав, свобод та обов'язків людини і громадянина відіг­рають важливу роль, як юридичні чинники такого механізму.

§ 4. Процес практичного втілення

можливості та необхідності в дійсність,

умови і чинники такого процесу

Важливим елементом механізму забезпечення реалізації прав, свобод і обов'язків людини та громадянина є процес їх практичного втілення у дійсність. Саме реалізація прав і обов'язків означає певний процес, що дає реальну можливість одержати ті матеріальні й духовні блага, що закріплені в суб'­єктивному праві. Цей процес передбачає наявність у суспіль­ства, держави та інших осіб обов'язку забезпечити реалізацію права та певний рівень правосвідомості й правової культури у

-242-


самого носія суб'єктивного права. Будь-який процес — це пев­на послідовність стадій, з допомогою яких досягається матеріа­лізація права та одержання матеріального чи духовного блага. Процес практичного втілення прав та обов'язків людини пови­нен базуватися на ряді принципів: а) простота в здійсненні лю­диною своїх прав та обов'язків; б) чітко визначений законо­давством демократичний порядок їх здійснення; в) економія часу, соціальних зусиль і засобів у ході реалізації; г) ефектив­ність такого процесу здійснення прав1.

Простота в здійсненні людиною своїх прав та обов'язків пе­редбачає наявність: а) зрозумілих і доступних для кожної лю­дини правових приписів, що закріплюють процес здійснення прав і обов'язків; б) самих прав та обов'язків у вигляді мож­ливих матеріальних і духовних благ та необхідних моделей по­ведінки людини; в) зобов'язаних суб'єктів забезпечення реалі­зації прав; г) відповідних коштів, що складають економічний бік здійснення прав; д) ефективних механізмів охорони, захис­ту та відновлення порушеного права та ін.

Демократичність порядку здійснення суб'єктивних прав і юридичних обов'язків передбачає: а) демократичний порядок формування та закріплення прав і обов'язків; б) безпосередню участь громадянина в закріпленні прав та обов'язків; в) безпо­середнє волевиявлення громадянина в процесі формування представницьких державних органів; г) можливість за влас­ним бажанням створювати чи об'єднуватися в політичні партії та громадські організації для реалізації своїх прав; д) демокра­тизм управлінських процедур реалізації прав; є) демократизм формування і функціонування судових і правоохоронних орга­нів, що мають завдання забезпечувати реалізацію прав і обов'язків; є) функціонування на демократичних засадах міс­цевого самоврядування та ін.

Важливим принципом процесу правореалізації є економія часу. Реалізація прав і обов'язків у часі повинна бути якомога швидшою. Це в багатьох випадках передбачається нормами права. Наприклад, законодавство закріплює місячний термін

Копейчиков В. В., Сущук 3. И. Реальный социализм: демократия, лич­ность, права человека. - К., 1983. - С. 108.

-243-


перевірки звернень громадян, а у випадках звернення щодо вчиненого злочину — триденний термін. Встановлюються тер­міни щодо обмеження певних прав та ін.

При реалізації свого права суб'єкт повинен затрачувати мі­німальну кількість соціальних зусиль, одержуючи при цьому максимально ефективний результат. Засоби реалізації права та обов'язку повинні бути максимально' ефективними.

Отже, принципи відіграють значну роль у процесі реалізації прав і обов'язків, але не є визначальними. Важливішим є його зміст, що проявляється у певних стадіях процесу. Виділяють стадії процесу реалізації прав і обов'язків, що характерні для всіх прав та особливості стадій реалізації окремих прав і обов'язків.

Для всіх прав і обов'язків характерні такі стадії: а) підго­товка до здійснення права чи обов'язку; б) потреба в юридич­ному факті; в) реалізація прав і обов'язків у правовідносинах' чи поза ними; г) потреба у винесенні акту правореалізацїї чи відсутність такої потреби; д) послідовність та обов'язки сторін при здійсненні акту правореалізацїї; є) одержання і користу­вання певним матеріальним чи духовним благом.

Кожне окремо взяте право в процесі його реалізації має такі відмінності щодо стадій його здійснення: а) відрізняється кіль­кістю і характером правових норм, актів правореалізацїї; б) має різну кількість правовідносин, що виникають в цьому процесі; в) характеризується різною кількістю підготовчих дій, необхідних для прийняття та виконання індивідуально-право­вих актів; г) має різний зміст; д) відрізняється різними форма­ми і методами охорони,.захисту та відновлення порушеного права та ін.

Розрізняють також і стадії забезпечення органами держави і структурами громадянського суспільства реалізації прав та обов'язків людини та громадянина. До них відносять: а) ство­рення сприятливих умов щодо реалізації суб'єктивного права; б) охорону матеріальних і духовних благ, закріплених суб'єк­тивним правом; в) захист суб'єктивного права від порушення з боку будь-яких суб'єктів; г) реалізацію всіх необхідних дій щодо відтворення порушеного права та відшкодування збитків.

-244-


Умовами і чинниками процесу реалізації суб'єктивних прав і юридичних обов'язків є: а) удосконалення національної пра­вової системи з урахуванням міжнародних стандартів і тради­ційного досвіду українського народу; б) проведення реформу­вання законодавчої бази та законодавчого процесу; в) опти-мізація функціонування державної влади і місцевого самоврядування; г) реформування правосуддя в Україні; д) удосконалення комтрольно-наглядових структур та підви­щення ефективності їх діяльності; є) реформування діяльності правоохоронних органів; є) створення та організація діяльнос­ті громадських формувань та інше.

Отже, механізм забезпечення реалізації суб'єктивних прав і юридичних обов'язків має загальні риси і характерні особли­вості для кожного виду державних органів та органів місцевого самоврядування і об'єднань громадян та для кожного окремо взятого права й обов'язку.

-245-

 

 

Правосуддя - основа всіх суспільних чеснот. (П. Гольбах)







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 377. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия