Студопедия — АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ. Навчальна дисципліна “Організація розкриття та розслідування злочинів” є складовою навчально-методичного забезпечення підготовки фахівців
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ. Навчальна дисципліна “Організація розкриття та розслідування злочинів” є складовою навчально-методичного забезпечення підготовки фахівців






МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

 

Навчальна дисципліна “Організація розкриття та розслідування злочинів” є складовою навчально-методичного забезпечення підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» за спеціальністю «Правознавство» і належить до циклу професійно-орієнтованих спеціальних дисциплін, які складають основу формування знань і навичок фахової діяльності спеціалістів-юристів (слідчих, дізнавачів, оперуповноважених підрозділів карного розшуку, боротьби з економічною та організованою злочинністю, експертів-криміналістів та інших фахівців, чия діяльність пов’язана з безпосереднім розкриттям, розслідуванням і попередженням злочинів).

 

Метою вивчення дисципліни «Організація розкриття та розслідування злочинів» в юридичному навчальному закладі є забезпечення підготовки висококваліфікованих фахівців з таким рівнем знань, вмінь і навичок в сфері кримінально-процесуальної діяльності, які б забезпечували досягнення таких цілей:

а) науково-юридична:

● поглиблене вивчення курсантами теоретичних положень дисципліни «Організація розкриття та розслідування злочинів», набуття спеціальних практичних навичок і вмінь ефективного застосування криміналістичних знань, техніко-криміналістичних засобів і методів у практичній діяльності по розкриттю, розслідуванню і попередженню різних видів злочинів;

● опанування курсантами необхідною науково-методологічною підготовкою, яка забезпечує їм бачення виникаючих проблем, шляхів їх розв’язання, використовуючи навички творчого мислення та удосконалення свого професійного рівня;

● формування навичок прийняття рішень у складних слідчих ситуаціях, опанування логікою доказування при встановленні об’єктивної істини у кримінальних справах, а також складання процесуальних документів;

б) загальноосвітня:

● підвищення юридичної культури та ерудиції фахівців, оволодіння позитивним досвідом інших держав щодо застосування криміналістичних знань;

в) виховна:

● формування відданості ідеям істини, добра, справедливості і законності, почуття відповідальності перед суспільством, державою та людиною.

 

Вивчення курсантами дисципліни «Організація розкриття та розслідування злочинів» передбачає досягнення такого кваліфікаційного рівня підготовки, при якому вони повинні:

Знати:

● основні концептуальні положення криміналістичної методики (методики розслідування окремих видів злочинів), окремі теорії та вчення, криміналістичні поняття та категорії;

● положення та тактичні рекомендації побудови і перевірки версій, планування розслідування окремих видів злочинів, тактичних прийомів провадження слідчих дій, тактичних операцій, використання спеціальних знань і взаємодії слідчого з органами дізнання, державними установами, підприємствами, громадськістю та засобами масової інформації;

● криміналістичні характеристики перелічених в програмі груп і видів злочинів, наукові рекомендації щодо їх розкриття, розслідування та попередження.

Володіти уміннями і практичними навичками:

● використання в розкритті, розслідуванні та попередженні злочинів інформації, одержаної під час дослідження джерел матеріальних та ідеальних відображень;

● аналізу первісної інформації про злочин, правильної оцінки слідчих ситуацій та визначення напрямів (планування) розслідування конкретного злочину шляхом висування і перевірки версій;

● організації розкриття, розслідування та попередження окремих видів злочинів, тактики проведення окремих слідчих і організаційних дій, їх поєднання з оперативно-розшуковими заходами (у межах тактичних операцій);

● прийняття рішень щодо необхідності використання спеціальних знань, здійснення взаємодії слідчого (дізнавача) з правоохоронними органами України і зарубіжних держав, а також із засобами масової інформації та громадськістю з метою розкриття, розслідування та попередження конкретних злочинів.

 

Цю робочу навчальну програму складено на підставі діючих освітньо-професійних програм підготовки фахівців і навчальних планів Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» за спеціальністю «Правознавство».

Побудова робочої навчальної програми заснована на досвідові викладання криміналістичної методики у вищих юридичних навчальних закладах, а також специфіці правоохоронної діяльності органів внутрішніх справ України та особливостях процесу розслідування злочинів, віднесених до їх компетенції, що створює умови організації навчального процесу на більш якісному рівні.

З урахуванням наведеного вище, робоча навчальна програма з організації розкриття та розслідування злочинів визначає нормативний зміст навчання з цієї дисципліни, встановлює обсяг і рівень засвоєння знань за видами навчальних занять та самостійної роботи студентів. При цьому зміст і структура програми грунтуються на концепції побудови розділу «Криміналістична методика» науки криміналістики. Навчальний матеріал розподілено на 17 тем, послідовне вивчення котрих забезпечує взаємозв’язок навчального матеріалу та його ефективне засвоєння курсантами.

Для цілеспрямованої участі у навчальному процесі курсанти повинні регулярно самостійно готуватися до аудиторних занять і добре уявляти собі основні види навчальних занять з цієї навчальної дисципліни.

Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції, потім почитати й законспектувати в зошиті з підготовки до семінарів відповідний матеріал підручника та інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізувати прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово, вираз, обов’язково необхідно з’ясувати його зміст. Не зробивши цього, курсант ризикує сприйняти неправильно значення слова, виразу або й всього тексту. Тут варто скористатися словниками, довідниками чи іншими джерелами.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Курсанти мусять опановувати й інші джерела, у т. ч. статті, що публікуються у сучасних юридичних виданнях (наприклад, «Право України», «Вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ»).

Насамперед, глибокому вивченню концептуальних і найбільш важливих тем курсу сприяють семінарські заняття. Семінар – це вид навчального заняття, на якому викладач організовує обговорення студентамипитань програмного матеріалу. Семінари повинні сприяти розвитку творчої самостійності студентів, інтересу до криміналістичних досліджень, формуванню навичок і вмінь публічного виступу та участі в дискусії, вихованню педагогічного такту, розвиткові культури мовлення, що є дуже важливим у повсякденній роботі фахівців–правознавців.

Основою ефективного розгляду положень організації розкриття та розслідування злочинів на семінарських заняттях є належна підготовка курсантів до семінарів із відповідних тем курсу, яка полягає у засвоєнні лекційного матеріалу та самостійній роботі курсантів, конспектуванню рекомендованих нормативних актів, навчально-методичної та наукової літератури. Така робота передбачає використання навчальної програми, де викладені основні положення з теми, кожне з яких має бути засвоєним.

Під час семінарських занять курсант має бути готовим викласти свої міркування з обговорюваних питань і аргументовано відстоювати свою позицію. При цьому кафедра заохочує нестандартні виступи, які містять аналіз вимог чинного законодавства, науково-методичної літератури, розумну критику, вміння поєднувати теоретичний матеріал з посиланнями на матеріали практичної діяльності підрозділів ОВС.

Обговорення питань теми на семінарі може відбуватися в різних формах: співбесіди, загальногрупової дискусії, заслуховування рефератів, експрес–опитування шляхом письмового тестування, використання комп’ютерної техніки і т. ін.

Реферати, передбачені планами семінарських занять, мають бути присвячені складним питанням, які не висвітлюються в навчально-методичній літературі та потребують опанування певних джерел: наукових статей або монографій. Об’єм реферату має відповідати 5-7 хвилинам доповіді. Реферативні повідомлення заслуховуються, обговорюються та обов’язково оцінюються в ході семінарських занять і лише у виключних випадках без доповіді перевіряються викладачем. Реферати можуть бути основою для написання наукової роботи.

 

Після розгляду певних блоків тем можуть проводитись заняття з метою модульного контролю знань. Встановлений при цьому рівень засвоєння матеріалу враховується викладачем при вирішенні питання щодо допуску студентівдо складання заліку. Це стосується і тих тем, що вивчаються ними самостійно.

 

На основі робочої навчальної програми з дисципліни «Організація розкриття та розслідування злочинів» кафедра розробляє необхідну документацію, яка складає систему методичного забезпечення викладання цієї дисципліни, в тому числі тематичні плани, плани семінарських занять, в яких визначаються зміст, форми і послідовність навчальних занять та час, який відводиться на вивчення окремих тем, рекомендований перелік нормативних актів, спеціальної літератури та інших методичних матеріалів.

 

Робочу навчальну програму може бути використано при:

● коригуванні навчальних планів підготовки фахівців за спеціальністю 7.060101 – «Правознавство»;

● розрахунках навчального навантаження викладачів кафедри;

● складанні структурно-логічної схеми навчального процесу;

● визначенні доцільної технології навчання;

● формуванні змісту навчання в системі перепідготовки та підвищення кваліфікації в галузі правознавства;

● визначенні засобів і змісту системи діагностики рівня якості освітньо-професійної підготовки фахівця.

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 389. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия