Студопедия — Тема 7. Правове регулювання страхування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 7. Правове регулювання страхування






Поняття і функції страхування. Страхові фонди як особливі фонди цільового призначення. Об’єкт та суб’єкти страхування. Самострахування. Централізована та децентралізована форми організації страхового фонду. Централізоване страхування за рахунок децентралізованих джерел.

Види страхування. Галузі та підгалузі страхування. Перестраховування. Співстрахування. Страхові послуги.

Законодавство України, що регулює страхову діяльність. Організація страхування в Україні і відносини у цій сфері, що регулюються фінансовим правом. Діяльність Комітету у справах нагляду за страховою діяльністю.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції

Зазначена тема має неабияку значимість для підготовки працівників міліції, оскільки дозволяє обґрунтовувати законність і доцільність правових рішень, що приймаються у цій сфері регулювання фінансових відносин. Із правильним розумінням центральних понять і категорій теми нерозривно пов’язується і захист прав громадян, гарантованих Конституцією України. Водночас, уможливлюється кваліфікація відповідних протиправних діянь, зокрема передбачених статтями глави 12 - «Адміністративні правопорушення в галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, в галузі фінансів і підприємницької діяльності» Кодексу України про адміністративні правопорушення (стаття 163-1 - Порушення порядку ведення податкового обліку, надання аудиторських висновків, стаття 164 - Порушення порядку провадження господарської діяльності, стаття 164-2 - Порушення законодавства з фінансових питань), глави 15 (стаття 188-1 - Невиконання розпорядження державного або іншого органу про працевлаштування); а також статтями розділу 8 Кримінального кодексу України – «Злочини у сфері господарської діяльності» (стаття 175 - Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат, стаття 200 - Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення, cтаття 202 - Порушення порядку зайняття господарською діяльністю та діяльністю з надання фінансових послуг, стаття 212-1 - Ухилення від сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, стаття 222 – Шахрайство з фінансовими ресурсами тощо).

Ключові слова та поняття

Страхування, завдання страхування, функції страхування, галузі (форми) страхування, види страхування, страхові фонди, страховики, страхувальники, страхова сума, страхові виплати, страховий випадок, перестраховування, співстрахування. Загальноов’язкове державне страхування.

 

Обсяг знань, умінь курсанта після вивчення теми

Вивчення даної теми передбачає досягнення такого кваліфікаційного рівня підготовки випускника, при якому він повинен знати: основні теоретичні питання страхування та страхової діяльності держави; правову природу, зміст, види і сфері страхування; загальну характеристку загальнообов’язкового державного страхування. Крім того, випускник повинен уміти:володіти загальнотеоретичними поняттями і категоріями у галузі страхування та загальнообов’язкового державного соціального страхування; аналізувати законодавчі та підзаконні нормативно-правові акти, міжнародні договори, акти застосування, а також акти тлумачення норм права й локальні правові акти, що регулюють правовідносини у цій сфері; використовувати теоретичні знання в юридичній практиці; складати відповідні документи; обґрунтовувати законність і доцільність правових рішень, що приймаються у галузі страхування та загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми

1. Наказ МВС України від 06.05.1991 № 019 „Про створення підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю”.

2. Наказ МВС України від 19.07.1993 № 421 „Про оголошення Протоколу про принципи і форми співробітництва служб, що здійснюють боротьбу із злочинністю в сфері економіки МВС Білорусь, Росії, України”.

3. Наказ МВС України від 26.08.1993 № 526 „Про утворення Державної служби боротьби з економічною злочинністю”.

4. Наказ МВС України від 24.06.1994 № 335 „Про внесення доповнення до наказу МВС України від 22.11.1993 № 748 „Про заходи щодо виконання постанови Кабінету Міністрів України від 19.09.1993 № 747 „Про внесення змін і доповнень до постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.1992 № 393 „Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу”.

5. Наказ МВС України від 26.08.1996 № 592 „Про оголошення міжнародної Угоди про співробітництво в боротьбі зі злочинами у сфері економі­­­ки”.

6. Наказ МВС України від 10.02.1997 № 97 „Про додаткові організаційні та практичні заходи щодо поліпшення розкриття і розслідування злочинів у небанківських фінансових установах”.

7. Спільний наказ МВС України та ДПА України від 19.06.2003 №647/303 „Про затвердження Порядку взаємодії Міністерства внутрішніх справ України та Державної податкової адміністрації України при перевірці достовірності ідентифікаційного номера фізичної особи, яка звернулась за оформленням паспорта громадянина України для виїзду за кордон”. (Зареєстровано в Мін’юсті 07.07.2003 за № 557/7878).

8. Спільний наказ Держмитслужби України та МВС України від 31.07.2003 № 515/824 „Про проведення зустрічних перевірок”.

9. Наказ МВС України від 05.11.2003 № 1307 „Про удосконалення діяльності контрольно-ревізійної служби МВС України”. (Змінений наказом МВС України від 11.08.2006 № 815 (пункти 2, 3 та 5 наказу відмінені).

10. Наказ МВС України від 10.12.2003 № 1504 „Про упорядкування виплати додаткових видів грошового забезпечення особовому складу органів і підрозділів внутрішніх справ”.

 

Перелік службових та процесуальних документів, які складаються під час вивчення теми.

Звернення ОВС до органів ДКРС щодо проведення ревізії чи перевірки.

Направлення на проведення ревізії.

Програма ревізії.

Робочий план ревізії фінансово-господарської діяльності.

Акт ревізії господарської діяльності (акт оформлення результатів ревізії ДКРС).

Протокол про адміністративне правопорушення на підставі акта ревізії.

Протокол про бюджетне правопорушення.

Аудиторський звіт за результатами аудиторського дослідження. Аудиторський висновок.

Акт документальної перевірки.

Довідка про результати перевірки.

Договір страхування.

 

ТЕМА 8. Правове регулювання публічних державних і муніципальних видатків

 

Поняття державних видатків. Особливості відносин у галузі видатків в період формування ринкової економіки. Принципи фінансування державних витрат. Повне та часткове фінансування.

Поняття та принципи бюджетного фінансування. Об’єкти бюджетного фінансування. Розпорядники і одержувачі бюджетних коштів.

Поняття кошторисно-бюджетного фінансування. Кошторис як індивідуально-плановий акт, його зміст. Правове значення кошторисних підрозділів. Індивідуальні та зведені кошториси та плани асигнувань. Порядок складання та затвердження кошторисів. Види кошторисів. Обов’язкові та розрахункові норми. Методи створення грошових норм.

Порядок здійснення кошторисно-бюджетного фінансування. Порядок фінансування соціально-культурних заходів в умовах переходу до ринку. Порядок фінансування охорони здоров’я та фізичної культури. Порядок фінансування видатків на національну оборону. Правове регулювання видатків на утримання законодавчої, виконавчої влади та правоохоронних органів.

Бюджетні правопорушення і фінансовий контроль за ефективним та цільовим використанням бюджетних коштів.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції

Дана тема має важливе методологічне значення для підготовки працівників міліції, оскільки науково коректне розуміння сутності та змісту фундаментальних понять і категорій фінансового права та законодавства має не тільки теоретичну, але й практичну спрямованість. Саме із правильним розумінням цих понять нерозривно пов’язується і захист прав громадян, гарантованих Конституцією України. З іншого боку, стає можливою кваліфікація відповідних протиправних діянь, зокрема передбачених статтями глави 12 - «Адміністративні правопорушення в галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, в галузі фінансів і підприємницької діяльності» Кодексу України про адміністративні правопорушення (стаття 163-1 - Порушення порядку ведення податкового обліку, надання аудиторських висновків, стаття 164-2 - Порушення законодавства з фінансових питань, стаття 166-5 - Порушення банківського законодавства, нормативно-правових актів Національного банку України або здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку); а також статтями розділу 8 Кримінального кодексу України – «Злочини у сфері господарської діяльності» (стаття 175 - Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат, стаття 222 – Шахрайство з фінансовими ресурсами).

 

Ключові слова та поняття

Державні видатки, муніципальні видатки, фінансування державних видатків, кошторисно-бюджетне фінансування, принципи фінансування, зміст та правове значення кошторисних підрозділів, порядок складання та затвердження кошторисів, порядок кошторисно-бюджетного фінансування.

 

Обсяг знань, умінь курсанта після вивчення теми

Вивчення даної теми передбачає досягнення такого кваліфікаційного рівня підготовки випускника, при якому він повинен знати: основні теоретичні питання фінансів та фінансової діяльності держави й органів місцевого самоврядування у сфері публічних державних і муніципальних видатків. Крім того, випускник повинен уміти:володіти загальнотеоретичними поняттями і категоріями фінансового права та законодавства у сфері публічних державних і муніципальних видатків; аналізувати законодавчі та підзаконні нормативно-правові акти, міжнародні договори, акти застосування, а також акти тлумачення норм права й локальні правові акти, що регулюють правовідносини у цій сфері; використовувати теоретичні знання в юридичній практиці; складати відповідні документи; обґрунтовувати законність і доцільність правових рішень, що приймаються у сфері регулювання фінансових відносин щодо публічних державних і муніципальних видатків.

 

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми

1. Наказ МВС України від 06.05.1991 № 019 „Про створення підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю”.

2. Наказ МВС України від 19.07.1993 № 421 „Про оголошення Протоколу про принципи і форми співробітництва служб, що здійснюють боротьбу із злочинністю в сфері економіки МВС Білорусь, Росії, України”.

3. Наказ МВС України від 26.08.1993 № 526 „Про утворення Державної служби боротьби з економічною злочинністю”.

4. Наказ МВС України від 24.06.1994 № 335 „Про внесення доповнення до наказу МВС України від 22.11.1993 № 748 „Про заходи щодо виконання постанови Кабінету Міністрів України від 19.09.1993 № 747 „Про внесення змін і доповнень до постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.1992 № 393 „Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу”.

5. Наказ МВС України від 26.08.1996 № 592 „Про оголошення міжнародної Угоди про співробітництво в боротьбі зі злочинами у сфері економіки”.

6. Наказ МВС України від 10.02.1997 № 97 „Про додаткові організаційні та практичні заходи щодо поліпшення розкриття і розслідування злочинів у небанківських фінансових установах”.

7. Спільний наказ Держмитслужби України та МВС України від 31.07.2003 № 515/824 „Про проведення зустрічних перевірок”.

8. Наказ МВС України від 03.11.2003 № 1292дск „Про профілактичну і оперативно-розшукову діяльність органів внутрішніх справ щодо запобігання та викриття фактів виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збуту підроблених грошей”.

9. Наказ МВС України від 05.11.2003 № 1307 „Про удосконалення діяльності контрольно-ревізійної служби МВС України”. (Змінений наказом МВС України від 11.08.2006 № 815 (пункти 2, 3 та 5 наказу відмінені).

10. Наказ МВС України від 10.12.2003 № 1504 „Про упорядкування виплати додаткових видів грошового забезпечення особовому складу органів і підрозділів внутрішніх справ”.

Перелік службових та процесуальних документів, які складаються під час вивчення теми

Акт інвентаризації.

Звернення ОВС до органів ДКРС щодо проведення ревізії чи перевірки.

Направлення на проведення ревізії.

Програма ревізії.

Робочий план ревізії фінансово-господарської діяльності.

Акт ревізії господарської діяльності (акт оформлення результатів ревізії ДКРС)

Акт обстеження приміщення.

Протокол про адміністративне правопорушення на підставі акта ревізії.

Протокол про бюджетне правопорушення.

Схема опису виявлених фактів порушень в акті ревізії.

Аудиторський звіт за результатами аудиторського дослідження. Аудиторський висновок.

Акт документальної перевірки.

Довідка про результати перевірки.

 

Тема 9. Правові основи банківської діяльності, валютного регулювання і контролю

Готівковий та безготівковий грошовий обіг. Умови грошового обігу. Національна грошова система та її елементи. Платіжна система. Види платіжних систем. Правові засади організації і функціонування платіжних систем в Україні.

Банківська система як елемент національної грошової системи. Функції і операції НБУ. Функції комерційних банків. Види угод і операцій комерційних банків. Банківські правовідносини. Банківське законодавство.

Правове регулювання інституту банківського рахунку. Організація готівкового обігу та регулювання касових правил. Правове регулювання безготівкових розрахунків.

Поняття валюти та валютних операцій. Конвертованість валют. Національна валютна система та її елементи. Сутність і напрямки валютного регулювання. Функції органів державної влади у сфері валютного регулювання. Правовий режим валютного контролю.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції Запропонована тема має важливе значення для підготовки працівників міліції, адже дозволяє обґрунтовувати законність і доцільність правових рішень, що приймаються у цій сфері регулювання фінансових відносин, а також забезпечити захист прав і законних інтересів суб’єктів господарювання і споживачів, гарантованих Конституцією та законодавством України. Поряд із вказаним, уможливлюється належна кваліфікація відповідних протиправних діянь, зокрема передбачених статтями глави 12 - «Адміністративні правопорушення в галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, в галузі фінансів і підприємницької діяльності» Кодексу України про адміністративні правопорушення (стаття 155-1 - Порушення порядку проведення розрахунків, стаття 155-2 - Обман покупця чи замовника, стаття 162 - Порушення правил про валютні операції, стаття 163-1 - Порушення порядку ведення податкового обліку, надання аудиторських висновків, стаття 164 - Порушення порядку провадження господарської діяльності, стаття 164-2 - Порушення законодавства з фінансових питань, стаття 166-5 - Порушення банківського законодавства, нормативно-правових актів Національного банку України або здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку, стаття 166-7 - Протидія тимчасовій адміністрації або ліквідації банку); а також статтями розділу 8 Кримінального кодексу України – «Злочини у сфері господарської діяльності» (стаття 200 - Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення, cтаття 202 - Порушення порядку зайняття господарською діяльністю та діяльністю з надання фінансових послуг, стаття 203 - Зайняття забороненими видами господарської діяльності, стаття 208 - Незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків, стаття 209 - Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, стаття 222 – Шахрайство з фінансовими ресурсами, стаття 225 - Обман покупців та замовників тощо).

Ключові слова та поняття

Банківська система України; банк; банківська діяльність; правовий статус Національного банку України; державний банк; кооперативний банк; спеціалізований банк; універсальний банк; банківське об'єднання; банківська корпорація; банківська холдингова група; фінансова установа; банківське регулювання; адміністративне регулювання; індикативне регулювання; банківський нагляд, готівковий обіг; касові операції; обіг готівки; безготівкові розрахунки, валютні операції, валютні відносини, валютний фонд, валютні обмеження, валютно-правові норми, валютна політика, валютні цінності, валютне регулювання, валютний контроль.

 

Обсяг знань, умінь курсанта після вивчення теми

Вивчення даної теми передбачає досягнення такого кваліфікаційного рівня підготовки випускника, при якому він повинен знати: основні теоретичні питання щодо правових основ банківської діяльності, валютного регулювання і контролю; правову природу, зміст, систему та джерела банківського права; загальну характеристку банківського законодавства. Крім того, випускник повинен уміти:володіти загальнотеоретичними поняттями і категоріями у сфері банківської діяльності, валютного регулювання і контролю; аналізувати законодавчі та підзаконні нормативно-правові акти, міжнародні договори, акти застосування, а також акти тлумачення норм права й локальні правові акти, що регулюють правовідносини у цій сфері; використовувати теоретичні знання в юридичній практиці; складати відповідні документи; обґрунтовувати законність і доцільність правових рішень, що приймаються у сфері банківської діяльності, валютного регулювання та контролю.

 

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми

1. Наказ МВС України від 06.05.1991 № 019 „Про створення підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю”.

2. Наказ МВС України від 19.07.1993 № 421 „Про оголошення Протоколу про принципи і форми співробітництва служб, що здійснюють боротьбу із злочинністю в сфері економіки МВС Білорусь, Росії, України”.

3. Наказ МВС України від 26.08.1993 № 526 „Про утворення Державної служби боротьби з економічною злочинністю”.

4. Спільний наказ МВС України і Національного банку України № 365/109 від 11.07.1994 „Про внесення змін і доповнень до Інструкції щодо охорони установ банків України підрозділами міліції охорони при органах внутрішніх справ, затвердженого спільним наказом МВС, Національного банку України від 12.06.92 № 372дск/32дск”.

5. Наказ МВС України від 26.08.1996 № 592 „Про оголошення міжнародної Угоди про співробітництво в боротьбі зі злочинами у сфері економіки”.

6. Наказ МВС України від 23.09.1997 № 643 „Про створення в системі Державної служби охорони при МВС України Служби інкасації, охорони грошових знаків і цінних паперів, що перевозяться, та затвердження нормативних актів з питань діяльності цієї служби”. (Зареєстровано в Мін’юсті 18.11.1997 за № 551/2355).

7. Наказ МВС України від 27.11.1997 № 798 „Про затвердження організаційних документів щодо забезпечення роботи служби інкасації, охорони грошових знаків і цінних паперів, що перевозяться, Державної служби охорони при МВС України”. (Додаток 2 втратив чинність на підставі наказу МВС України від 25.11.2003 № 1434).

8. Наказ МВС України від 03.11.2003 № 1292дск „Про профілактичну і оперативно-розшукову діяльність органів внутрішніх справ щодо запобігання та викриття фактів виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збуту підроблених грошей”.

9. Наказ МВС України від 11.12.2003 № 1517 „Про заходи щодо вдосконалення організації взаємодії органів внутрішніх справ у розкритті і розслідуванні злочинів у сфері економіки”.

10. Наказ МВС України від 25.09.2004 № 1107дск „Про створення інтегрованої інформаційно-аналітичної пошукової системи Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України”.

11. Наказ МВС України від 23.08.2005 № 700 „Про затвердження Інструкції з організації охорони установ банків Державною службою охорони при Міністерстві внутрішніх справ України”. (Зареєстровано в Мін’юсті 24.07.2006 за № 859/12733).

12. Спільний наказ Державного комітету фінансового моніторингу України та МВС України від 15.04.2005 № 97/262 „Про внесення змін та доповнень до Порядку надання Держфінмоніторингом МВС України узагальнених матеріалів щодо фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів або фінансування тероризму, та отримання інформації про хід їх опрацювання”, затвердженого наказом МВС України від 30.07.2003 № 83/787 та зареєстрованого в Мін’юсті 05.08.2003 за № 686/8007. Зареєстрований в Мін’юсті 11.05.2005 за № 489/10769.

13. Наказ МВС України від 22.08.2006 № 699 „Про скасування Інструкції з організації охорони установ банків Державною службою охорони при МВС України, затвердженої наказом МВС України від 25.11.2003 № 1431”.

14. Наказ МВС України від 23.08.2006 № 700 „Про затвердження Інструкції з організації охорони установ банків Державною службою охорони при МВС України”. (Зареєстровано в Мін’юсті 24.07.2006 за № 859/12733).

 

Перелік службових та процесуальних документів, які складаються під час вивчення теми

Акт інвентаризації.

Звернення ОВС до органів ДКРС щодо проведення ревізії чи перевірки.

Направлення на проведення ревізії.

Програма ревізії.

Робочий план ревізії фінансово-господарської діяльності.

Акт ревізії господарської діяльності (акт оформлення результатів ревізії ДКРС).

Акт обстеження приміщення.

Протокол про адміністративне правопорушення на підставі акта ревізії.

Протокол про бюджетне правопорушення.

Схема опису виявлених фактів порушень в акті ревізії.

Аудиторський звіт за результатами аудиторського дослідження. Аудиторський висновок.

Акт документальної перевірки.

Довідка про результати перевірки.

Заява на відкриття рахунку в банку.

Картка зі зразками підписів та відбитком печатки.

Договір на розрахунково-касове обслуговування.

Договір про депозитні вклади.

Кредитний договір.

Договір страхування.

Договір банківської гарантії.

Договір факторингу.


4. Структура навчальної дисципліни

№ теми Назви розділів і тем Всього годин Кількість годин за видами занять Самост.р. / індив.р. Використання ТЗН та інших дидактичних засобів Взаємозв'язок з іншими дисциплінами
З викладачем
Всього Лекцій Семінарів Модульн. контроль
  Діяльність держави й органів місцевого самоврядування в галузі публічних фінансів і фінансове право             мультимедійна презентація Теорія держави та права - т.т. 4, 7, Конституцфйне право, Адміністративне право, Економічна теорія - 9.
  Фінансово-правові норми і фінансові правовідносини             мультимедійна презентація Теорія держави та права - т.т. 11, 12, 14, Конституцфйне право - т. 1, Адмін. право - т. 1.
  Правові засади організації та здійснення фінансового контролю в Україні             мультимедійна презентація Теорія держави та права - т.т. 5-7, Конституцфйне право, Адміністративне право, Економічна теорія - т.т. 4, 9.
  Бюджетне право, бюджетна система і бюджетний процес України             мультимедійна презентація Теорія держави та права - т.т. 18, 19, Податкове право, Митне право, Економічна теорія - т. 5,
  Правовий інститут публічних доходів держави та органів місцевого самоврядування. Податкове право             мультимедійна презентація Теорія держ.та права - т. 16, 19, Податкове право, Митне право, Економічна теорія - т.т. 6, 7, 9.
  Правові основи державних і муніципальних запозичень, державного і муніципального боргу та державного кредиту             мультимедійна презентація Теорія держави та права - т.т. 3, 4, Економічна теорія - т.т. 7-9, Адміністративне право.
  Правове регулювання страхування             мультимедійна презентація Теорія держави та права - т.т. 7, 9, Цивільне право - т. 29, Трудове право.
  Правове регулювання публічних державних і муніципальних видатків             мультимедійна презентація Теорія держави та права - т.т. 6, 9, Адміністративне право, Економічна теорія - т. 7.
  Правові основи банківської діяльності, валютного регулювання і контролю             мультимедійна презентація Теор. держ. та права - т. 7, 18, 19, Цивільне право - т. 33, Економічна теорія - т.т. 2-9.
  Модульний контроль                
  Усього за модуль               .
  Усього за семестр                
  Форма підсумкового контролю Залік    

5. Теми семінарських занять

Тема 1. Діяльність держави й органів місцевого самоврядування

в галузі публічних фінансів і фінансове право

Семінарське заняття – 2 год.

План

1. Поняття фінансів, їх ознаки та функції.

2. Фінансова система України та її структура.

3. Поняття, принципи та методи фінансової діяльності держави.

4. Органи влади, що здійснюють фінансову діяльність.

5. Фінансове законодавство України.

6. Фінансове право як галузь вітчизняного права.

7. Фінансове право як наука та навчальна дисципліна.

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: фінанси як економічна категорія, фінанси як юридична категорія, державні фінанси, фінансова система, фінансові відносини, фінансова діяльність держави, принципи управління фінансовою діяльністю, методи фінансової діяльності, фінансове право, предмет фінансового права, методи фінансового права, джерела фінансового права, система фінансового права.

 

Рекомендована література до Теми 1:

1. Основні нормативні акти: 1.1, 1.2.1, 1.3.1, 1.3.5, 1.3.6, 1.3.7, 1.3.8, 1.3.10, 1.3.11, 1.3.15, 1.3.16, 1.3.18, 1.3.19, 1.3.22, 1.3.27, 1.3.32, 1.3.33, 1.4.1, 1.4.3, 1.4.4, 1.4.6, 1.4.10, 1.4.16, 1.4.18;

2. Підручники: 2.3, 2.4, 2.5;

3. Навчальні посібники, інші дидактичні та методичні матеріали: 3.3, 3.4, 3.6, 3.11, 3.12;

4. Монографії та інші наукові видання: 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.6, 4.10;

5. Інші джерела: 5.1, 5.8, 5.10.

6. Інтернет-ресурси:6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5.

Тема 2. Фінансово-правові норми та фінансові правовідносини

Семінарське заняття – 2 год.

План

1. Визначення та ознаки фінансово-правових норм.

2. Класифікація фінансово-правових норм.

3. Структура фінансово-правових норм.

4. Поняття, зміст і особливості фінансових правовідносин.

5. Структура фінансових правовідносин.

6. Види фінансових правовідносин.

7. Підстави виникнення, зміни та припинення фінансових правовідносин.

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: фінансово-правова норма, види фінансово-правових норм, регулятивні фінансово-правові норми, охоронні фінансово-правові норми, структура фінансово-правової норми, гіпотеза фінансово-правової норми, диспозиція фінансово-правової норми, санкція фінансово-правової норми, джерела фінансового права, об’єкт фінансових правовідносин, суб’єкт фінансових правовідносин, фінансова дієздатність, фінансова правоздатність, фінансова деліктоздатність, юридичний факт.

 

Рекомендована література до Теми 2:

1. Основні нормативні акти: 1.1, 1.2.1, 1.3.1, 1.3.5, 1.3.6, 1.3.8, 1.3.10, 1.3.11, 1.3.16, 1.3.18, 1.3.19, 1.3.22;

2. Підручники: 2.3, 2.4, 2.5;

3. Навчальні посібники, інші дидактичні та методичні матеріали: 3.3, 3.4, 3.6, 3.11, 3.12;

4. Монографії та інші наукові видання: 4.1, 4.3, 4.4, 4.6, 4.10;

5. Інші джерела: 5.1, 5.8, 5.10.

6. Інтернет-ресурси:6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5.

 

Тема 3. Правові засади організації та здійснення фінансового контролю

в Україні

Семінарське заняття – 2 год.

План

1. Фінансовий контроль та фінансова дисципліна.

2. Зміст і завдання фінансового контролю.

3. Види фінансового контролю.

4. Методи фінансового контролю.

5. Органи фінансового контролю.

6. Відповідальність за порушення фінансового законодавства.

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: фінансовий контроль, фінансова дисципліна, зміст фінансового контролю, завдання фінансового контролю, види фінансового контролю, методи фінансового контролю, аудит, ревізія, фінансова перевірка, обстеження, інспекції, спостереження, органи фінансового контролю, фінансово-правова відповідальність.

Рекомендована література до Теми 3:

1. Основні нормативні акти: 1.1, 1.2.1, 1.3.1, 1.3.3, 1.3.4, 1.3.5, 1.3.6, 1.3.8, 1.3.11, 1.3.16, 1.3.18, 1.3.19, 1.3.27, 1.4.1, 1.4.3, 1.4.4, 1.4.6, 1.4.16, 1.4.18, 1.5.2;

2. Підручники: 2.3, 2.4, 2.5;

3. Навчальні посібники, інші дидактичні та методичні матеріали: 3.3, 3.4, 3.6, 3.11, 3.12;

4. Монографії та інші наукові видання: 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.6, 4.10;

5. Інші джерела: 5.1, 5.8, 5.10, 5.12.

6. Інтернет-ресурси:6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5.

Тема 4. Бюджетне право, бюджетна система і бюджетний процес України

Семінарське заняття – 2 год.

План

 

1. Поняття бюджету та його значення для функціонування держави й органів місцевого самоврядування.

2. Бюджетне право, його предмет і особливості. Бюджетно-правові норми і бюджетно-правові відносини.

3. Поняття, структура та принципи бюджетної системи України.

3.1. Бюджетна класифікація.

3.2. Класифікація доходів державного бюджету України.

3.3. Класифікація видатків та кредитування державного бюджету України.

3.4. Фінансування бюджету (дефіцит, профіцит) і державний (місцевий) борг.

4. Бюджетний процес в Україні.

4.1.Поняття і зміст бюджетного процесу в Україні.

4.2.Принципи бюджетного процесу.

4.3.Складання, розгляд і прийняття проекту закону про Державний бюджет України та проектів рішень про місцеві бюджети.

4.4.Виконання бюджетів.

4.5.Звітність про виконання бюджетів.

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: бюджет, бюджетно-правові норми, бюджетне право, бюджетне законодавство, контроль за дотриманням бюджетного законодавства, бюджетна система України, місцеві бюджети, бюджети місцевого самоврядування, зведений бюджет, бюджетний період, принципи бюджетної системи України, бюджетна класифікація, доходи бюджету, видатки бюджету, фінансування бюджету, борг, граничний обсяг боргу, дефіцит і профіцит бюджету, бюджетний процес, закон про Державний бюджет України, рішення про місцевий бюджет, учасники бюджетного процесу, розпорядники бюджетних коштів, виконання бюджетів, бухгалтерський облік і звітність про виконання Державного бюджету України, звітність про виконання місцевих бюджетів.

 

Рекомендована література до Теми 4:

1. Основні нормативні акти: 1.1, 1.2.1, 1.3.1, 1.3.5, 1.3.6, 1.3.8, 1.3.11, 1.3.16, 1.3.18, 1.3.19, 1.3.22, 1.3.27, 1.3.32, 1.3.33, 1.3.34, 1.4.1, 1.4.2, 1.4.3, 1.4.4, 1.4.6, 1.4.10, 1.4.16, 1.4.18, 1.4.19, 1.4.21;

2. Підручники: 2.3, 2.4, 2.5;

3. Навчальні посібники, інші дидактичні та методичні матеріали: 3.3, 3.4, 3.6, 3.11, 3.12;

4. Монографії та інші наукові видання: 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.6, 4.10;

5. Інші джерела: 5.1, 5.8, 5.10.

6. Інтернет-ресурси:6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5.

 

Тема 5. Правовий інститут публічних доходів держави

та органів місцевого самоврядування. Податкове право

Семінарське заняття – 2 год.

План

1. Поняття фінансово-правового інституту державних і муніципальних доходів.

2. Класифікація державних доходів.

3. Податкове право в системі фінансового права України.

4. Податкове законодавство України.

5. Поняття податку та збору (обов’язкового платежу).

6. Види податків і зборів.

7. Загальні юридичні засади встановлення податків (обов’язкові елементи закону, що встановлює податок або збір).

7.1. Платники податків і зборів (обов’язкових платежів).

7.2. Об’єкт оподаткування.

7.3. Ставка податку або збору.

7.4. Податковий період.

7.5. База оподаткування.

7.6. Способи, строки та порядок сплати податку.

8. Загальнодержавні податки та збори.

9. Місцеві податки та збори.

10. Система податкових органів України.

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: державні доходи, муніципальні доходи, податкове право, податкове законодавство, поняття податку та збору (обов’язкового платежу), загальні юридичні засади встановлення податків (юридична конструкція податку), платники податків і зборів (обов’язкових платежів), об’єкт оподаткування, ставка податку або збору, податковий період, база оподаткування, способи, строки та порядок сплати податку, загальнодержавні податки та збори, місцеві податки та збори, система податкових органів України, адмістрування податків та зборів.

Рекомендована література до Теми 5:

1. Основні нормативні акти: 1.1, 1.2.1, 1.3.1, 1.3.3, 1.3.4, 1.3.5, 1.3.6, 1.3.7, 1.3.8, 1.3.10, 1.3.11, 1.3.16, 1.3.19, 1.4.1, 1.4.2, 1.4.3, 1.4.4, 1.4.10, 1.4.14, 1.4.19, 1.5.2;

2. Підручники: 2.3, 2.4, 2.5;

3. Навчальні посібники, інші дидактичні та методичні матеріали: 3.3, 3.4, 3.6, 3.11, 3.12;

4. Монографії та інші наукові видання: 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.6, 4.7, 4.8, 4.10;

5. Інші джерела: 5.1, 5.6, 5.9, 5.8, 5.10, 5.12.

6. Інтернет-ресурси:6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5.

 

Тема 6. Правові основи державних і муніципальних запозичень, державного і муніципального боргу та державного кредиту

Семінарське заняття – 2 год.

План

1. Поняття та функції державного кредиту.

2. Форми державного кредиту.

3. Нормативно-правове забезпечення відносин у галузі державного кредиту.

4. Порядок здійснення запозичень до місцевих бюджетів.

5. Поняття, види та форми державного боргу.

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: поняття державного кредиту, функції державного кредиту, державно-кредитні відносини, поняття державного боргу, види державного боргу, форми державного боргу, правовий інститут державного запозичення, запозичення до місцевих бюджетів, управління державним і муніципальним боргом, боргові цінні папери України, облігації, казначейські зобов'язання, зовнішні державні запозичення.

Рекомендована література до Теми 6:

1. Основні нормативні акти: 1.1, 1.2.1, 1.3.1, 1.3.3, 1.3.4, 1.3.7, 1.3.8, 1.3.10, 1.3.11, 1.3.12, 1.3.16, 1.3.18, 1.3.19, 1.4.1, 1.4.3, 1.4.5, 1.4.7, 1.4.9, 1.4.10, 1.4.13, 1.4.19 - 1.4.22;

2. Підручники: 2.3, 2.4, 2.5;

3. Навчальні посібники, інші дидактичні та методичні матеріали: 3.3, 3.4, 3.6, 3.11, 3.12;

4. Монографії та інші наукові видання: 4.1, 4.5, 4.4, 4.6, 4.10;

5. Інші джерела: 5.1, 5.8, 5.10.

6. Інтернет-ресурси:6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 376. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия