Студопедия — ЮРИДИЧНЕ ДОКУМЕНТОЗНАВСТВО
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЮРИДИЧНЕ ДОКУМЕНТОЗНАВСТВО






з навчально-методичної

та наукової роботи

підполковник міліції

напрям підготовки 6.030401 — «Правознавство»

для курсантів 3 курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів слідства

 

 

Дніпропетровськ - 2014


Робоча програма «Юридичне документознавство» для курсантів 3-го курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів слідства, напрям підготовки 6.030401— «Правознавство / Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2014. – 58 с.

 

Розробники:

Черняк Н.П. – доцент кафедри кримінального процесу ДДУВС, кандидат юридичних наук, доцент

 

Статіва І.І. – старший викладач кафедри кримінального процесу ДДУВС, кандидат юридичних наук

 

Розглянуто на засіданні кафедри кримінального процесу

«22» серпня 2014, протокол № 1

 

Рекомендовано Науково-методичною радою університету

«26» серпня 2014, протокол № 1

 

 

Начальник кафедри кримінального процесу

факультету підготовки фахівців для підрозділів слідства

 

_______________________ (_______________________)

(підпис) (ініціали та прізвище)

«_____»___________________ 20___ року

 

© Черняк Н.П., 2014 рік

© Статіва І.І., 2014 рік

 


1. Опис навчальної дисципліни

 

Найменування показників Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни
денна форма навчання
Кількість кредитів –1   Вибіркова
Напрям підготовки Правознавство 6.030401
Модулів – 2 Спеціальність (професійне спрямування):   спеціаліст / магістр / аспірант/ викладач Рік підготовки:
Змістових модулів –2 4-й
Загальна кількість годин – 72 Семестр 5
  Лекції 0 год.
Тижневих годин для денної форми навчання: аудиторних – самостійної роботи курсанта - Освітньо-кваліфікаційний рівень: «Бакалавр»   Семінарські/практичні Заняття - 32 год.
Самостійна робота: 18 год.
Індивідуальні завдання: 18 год.
Вид контролю: залік

 

Примітка.

Співвідношення кількості годин аудиторних занять до самостійної і індивідуальної роботи становить:

для денної форми навчання - 1:1


2. Мета та завдання навчальної дисципліни

 

Серед чинників, що суттєво впливають на якість та ефективність функціонування апарату управління, важливе значення має діловодство. Це пояснюється насамперед великою кількістю документів, що створюються у процесі управління, зокрема такі їх групи, як організаційно-розпорядчі, довідково-інформаційні, документи з кадрових питань, питань документування діяльності колегіальних органів управління та роботи зі зверненнями громадян тощо. Для роботи з документами – їх складання та оформлення, зберігання та організації документообігу – кожному працівникові необхідні певні теоретичні знання та практичні навички оформлення управлінської документації.

Мета вивчення навчальної дисципліни "Юридичне документознавство" встановлюється на основі освітньо-професійної програми (ОПП) підготовки бакалавра. Цілі (кінцеві і конкретні) формулюються з точки зору "професійної діяльності".

Головна мета навчальної дисципліни "Юридичне документознавство" полягає в ознайомленні студентів з основними правилами складання документів, основами організації діловодства, теорією та практикою документування адміністративної діяльності підприємств, установ і організацій.

Мета і завдання навчальної дисципліни.

Мета дисципліни "Юридичне документознавство" – ознайомити студентів:

- з нормативно-методичною базою, що регламентує діловодство на сучасному етапі;

- з основними видами юридичних документів, вимогами, що висуваються до оформлення управлінських документів;

- з веденням документообігу в організації та здійсненням контролю за виконанням документів;

- із забезпеченням зберігання документів і користуванням ними;

- з технологіями, пов’язаними з організацією документообігу, порядком підготовки і передання справ для архівного зберігання.

 

Завдання навчальної дисципліни:

- ознайомлення з класифікаційними характеристиками юридичних документів;

- вивчення особливостей юридичного документа: офіційно-ділового стилю, юридичних термінів, структури;

- вироблення навичок складання юридичних документів та правильним розміщенням їх реквізитів;

- ознайомлення зі структурою тексту юридичного документа; ознаками, що характеризують структуру документа;

- засвоєння порядку документообігу.

 

Предмет навчальної дисципліни:система правових норм, закладених у нормативно-правових актах з організації документознавства; порядок виконання операцій з юридичними документами; вимоги, яким повинні відповідати документи; раціоналізація й ефективність діловодства; теоретико-методологічні розробки вчених у галузі юридичного документознавства.

Зміст дисципліни:сучасні трактування поняття «документ», його полісемічність, властивості, ознаки, структура і функції; законодавчо-нормативна база терміносистеми документознавства; історія документа; сучасні системи класифікації документів; характеристика окремих видів і типів документів у різних галузях соціальної діяльності. Крім того: поняття про управлінську документацію; документування управлінської інформації; класифікація управлінських документів; складання формуляра управлінського документа; уніфікація та стандартизація управлінської документації; формуляр-зразок, уніфікована система ОРД.

Після опанування курсом студент повинен:

знати:

- головні поняття і терміни юридичного документознавства;

- сутність поняття "юридичний документ", його ознаки, функції;

- класифікацію юридичних документів, визначення особливостей їх основних видів;

- особливості офіційно-ділового стилю і застосування його в юридичних документах;

- основні сучасні вимоги щодо складання юридичних документів;

- організацію роботи з юридичними документами.

 

Уміти:

- використовувати у практичній діяльності нормативно-правову базу щодо регламентації та організації діловодства;

- класифікувати юридичні документи;

- складати та оформлювати юридичні документи, які найчастіше зустрічаються у практичній діяльності правника, відповідно до сучасних вимог;

- правильно розташовувати реквізити юридичних документів;

- володіти спеціальною документознавчою термінологією.

 

Курс " Юридичне документознавство";як навчальна дисципліна:

а) базується на попередньо вивченому студентами курсі "Українська мова (за професійним спрямуванням)".

б) закладає студентам фундамент для подальшого засвоєння ними знань із дисциплін, які вивчають правила роботи з документами (господарський процес, цивільний процес, адміністративний процес, кримінальний процес та ін.).

Організація навчального процесу здійснюється за кредитно-модульно-рейтинговою системою відповідно до вимог Болонської декларації.

Навчальна програма розрахована на студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними програмами підготовки бакалаврів.

Програма побудована за вимогами КМСОНП (кредитно-модульна система організації навчального процесу) та узгоджена з орієнтовною структурою змісту навчальної дисципліни, рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ЕСТS).

Метою дисципліни є набуття та поглиблення знань щодо юридичного документознавства.

Складовими мети є:

- освітня (навчальна) – сприяти становленню сучасного висококваліфікованого фахівця-юриста; здійснювати підготовку фахівців, які мають поглиблені теоретичні знання і практичні навички і спроможні на високому професійному рівні захищати права, свободи, інтереси громадян, протидіяти злочинності, здійснювати заходи, спрямовані на забезпечення громадського порядку та безпеки в державі; виробити навички застосування теоретичних знань.

- розвиваюча – формувати та розвивати правові знання курсантів щодо організаційно-правових основ діяльності підрозділів досудового розслідування системи МВС України, уміння аналізувати структуру та організацію роботи підрозділів досудового розслідування.

- виховна – формувати у курсантів високих професійних і морально-психологічних якостей працівника міліції як громадянина – патріота України; виховувати активну громадянську позицію; сприяти усвідомленню ролі та значенню правовового статусу слідчого органів внутрішніх справ в розбудові та зміцненні української держави; упроваджувати єдину систему морального та матеріального стимулювання з метою досягнення найвищих результатів у навчанні та науково-дослідній роботі, брати участь у поданні соціальної та правової допомоги громадянам, ставитися до громадян справедливо, уважно, доброзичливо, неупереджено, з почуттям поваги до її людської гідності, не допускаючи при цьому жодних проявів дискримінації на грунті статі, раси, віку, мови, релігії, національності, громадянства, соціального походження, освіти, матеріального стану, політичних та інших переконань.

 

Завдання вивчення дисципліни "Юридичне документознавство "; спрямовується на набуття та поглиблення знань щодо, а також досягнення такого рівня підготовки курсанта, при якому він повинен:

знати:

1) на понятійному рівні:

 

2) на фундаментальному рівні:

3) на практично-творчому рівні:

вміти:

1) на репродуктивному рівні:

2) на алгоритмічному рівні:

3) на евристичному рівні:

4) на творчому рівні:

 

 


3. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1

Тема 1. Основи документознавства та діловодства в системі ОВС

Предмет, мета, завдання і значення навчальної дисципліни "Юридичне документознавство" для майбутньої професійної діяльності правника. Місце дисципліни в освітньо-кваліфікаційній характеристиці бакалавра за напрямом підготовки 6.030401 "Правознавство". Взаємозв’язок юридичного документознавстваз іншими дисциплінами. Місце "Юридичного документознавства" у системі наук. Нормативно-методична база діловодства.

Закон України "Про державну таємницю". Закон України "Про нотаріат". Закон України "Про національний фонд і архівні установи". Закон України "Про звернення громадян". Закон України "Про захист інформації в автоматизованих системах". Закон України "Про інформацію". Постанова Кабінету Міністрів України від 02.10.2003 № 1561-12 "Про порядок організації та забезпечення режиму секретності в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях". Інструкція з діловодства Головного управління державної служби України, затверджена наказом Головдержслужби України20 липня 2006 року № 262. ДСТУ 4163-2003. Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів.

Основні теоретичні положення – поняття про документ, юридичний документ. Походження терміна "документ". Визначення документа в державних стандартах, нормативно-правових актах, словниках. Засоби та способи передачі інформації у просторі та часі. Засоби і способи документування, їх класифікація. Матеріальні носії документної інформації, їх класифікація та характеристика. Основні функції документа. Роль і місце юридичного документа в управлінні. Ознаки документа. Юридична сила документа. Загальні вимоги до складання й оформлення документів. Класифікація документів. Історія виникнення та розвитку справочинства в Україні.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції полягає у тому, що

Ключові слова:нормативно-правова база діловодства, юридична техніка, документ, документування, документний текст, реквізит документа (постійний i змінний), формуляр, бланк, класифiкацiя документів.

При вивченні даної теми курсанти повинні знати:роль і місце документа в системі документної комунікації; розкрити його значення для практичної дiяльностi; навчити курсантів використовувати у практичній діяльності нормативно-правову базудокументознавства; навчити курсантів класифікувати документи відповідно до їхнього функціонального призначення; виокремлювати загальні та спецiальнi функції документа.

Вміти: застосовувати теоретико-інформаційні положення щодо аналізу, оцінки, організації реальних інформаційних документів, процесів та систем.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми:2.25,7.2, 7.3, 7.4, 7.5, 7.6, 7.8, 9.74.

 

Тема 2. Форма, зміст та види документів

Діловодство відіграє важливу роль у праводiловiй сфері, що залежить як від технічного оснащення, так i від документацiйного чинника. Тому нині надзвичайно важливим є вдосконалення його системи.

За своїми властивостями документ: 1) є носієм i сам служить джерелом потрібної iнформацiї, саме в документах iнформацiя фіксується вперше; 2) має правову вагу, господарське значення, оскільки сам може служити письмовим доказом, засобом засвідчення чого-небудь; 3) уможливлює вилучення iнформацiї з архiвiв і обробку в поточній дiяльностi.

Пам’ятати, що документ виконує загальні та спеціальні функції.

Документна комунікація – це комунікація, яка опосередкована документом, побудована на обміні документами між двома або більше учасниками комунікаційного процесу, є підсистемою соціальної комунікації.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Майбутнім працівникам міліції взагалі та працівникам органів розслідування у системі МВС зокрема дуже важливо знати,

Ключові слова:документ, нормотворча база, функції документа, ознаки документа, юридична сила документа, класифiкацiя документів.

При вивченні даної теми курсанти повинні знати:правововий статус слідчого органів внутрішніх справ. Правові акти, якими встановлено правовий статус слідчого, які регламентують його діяльність в системі МВС України. Основні вимоги до осіб, які займають посаду слідчого. Гарантії процесуальної самостійності та незалежності слідчого.

Вміти: закріпити поняття про нормативний документ; ознайомити курсантів з основними правилами розташування реквізитів при укладанні документа; з’ясувати роль реквізитів, формулярів, бланків під час укладання та оформлення документів.

 

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми:7.2, 7.8.

 

Перелік службових та процесуальних документів, які складаються під час вивчення теми:атестаці, службова характеристика слідчого ОВС.

 

Тема 3. Організація роботи з документами в структурних підрозділах ОВС

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Майбутнім працівникам органів розслідування у системі МВС дуже важливо знати правову

Ключові слова:органiзацiйнi документи, розпорядчі документи, iнструкцiя, правила, статут, наказ, розпорядження.

При вивченні даної теми курсанти повинні знати:поняття про нормативний документ; знайомити курсантів з вимогами, до укладання та оформлення документів; розкрити їхнє практичне значення для укладання документів; ознайомити курсантів з поняттям про документний текст; формувати системне уявлення про становлення і основні етапи розвитку документознавства.

Вміти:застосовувати теоретико-інформаційні положення щодо аналізу, оцінки, організації реальних інформаційних документів, процесів та систем; розширити набуті знання про текст як головний елемент документа, його типи і види; розвивати навички практичної роботи з документним текстом.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми:7.2, 7.8, 7.8.5, 9.75.

 

Тема 4: Вимоги до змісту та реквізитів документів

ДСТУ 4163-2003. Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів. Реквізит як обов’язковий складовий елемент документа. Реквізит юридичного документа як його інформаційний елемент. Перелік та правила оформлення реквізитів юридичних документів. Бланк юридичного документа, його основні реквізити та їх характеристика: - вимоги до змісту та розташовування реквізитів документів; - оформлення копій документів; - нумерація сторінок і рубрик тексту. Поняття типового формуляра. Формуляр документа, вимоги, що пред’являються до нього. Формуляр-зразок як єдина модель побудови комплексу документів. Поняття про стиль сучасного ділового письма. Вимоги до оформлення тексту документів.Логічна структура тексту: вступ, доказ, закінчення, порядок їх розташування.

Вимоги до документів, що їх виготовляютьза допомогою друкувальних засобів.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції полягає у тому,що основним завданням працівника праводілової сфери при оформленні документів є дотримання правильності, законності та порядку оформлення службових документів, що визначені Державним стандартом України 4163 – 2003 „Уніфікована система органiзацiйно-розгiорядчої документації. Вимоги до оформлення документів”, що діє з 1 вересня 2003 року і застосовується в усіх галузях держави. У Державному стандарті зазначено: „Реквізит – це обов’язковий елемент оформлення офiцiйного документа. Реквізити у документі розміщують з урахуванням послідовності операцій його підготовки, оформлення i виконання.

Ключові слова:реквізит (постійний, змінний), формуляр, бланк, робоча площа документа, береги документа.

При вивченні даної теми курсанти повинні знати:щодокумент може розглядатися в різних аспектах, зокрема, для управлінського документознавства актуальним є його аналіз як інструмента управління, як юридичного – юридичної сили документної інформації, яка, між тим, має місце за умови наявності позатекстових інформаційних елементів – бланка, печатки, підпису, резолюції тощо). Більш масштабною є концепція документа як елемента соціальної пам’яті. Власне і аспекти розгляду функціонування документа як знакової системи у певному середовищі текстів споріднені з такого роду концепціями в плані соціальних комунікацій, з одного боку, і документальною пам’яттю людства – з іншого. Ретроспективна і оперативна частини світового документального поля розглядаються з точки зору їхнього руху, актуалізації, потенційного інформаційного ресурсу суспільства.

 

Вміти:відтворювати плани, аналітичні звіти та статистичну документацію слідчих підрозділів. Складати плани, аналітичні звіти та статистичну документацію слідчих підрозділів. Визначати повноваження слідчих слідчих підрозділів щодо планування, аналітичної, статистичної роботи слідчих підрозділів. Визначати межі між процесуальною діяльністю та аналітичною, статистичною роботою слідчих підрозділів.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми:7.2, 7.8, 7.8.5, 9.75.

Перелік службових та процесуальних документів, які складаються під час вивчення теми:план,аналітичний звіт, статистична документація слідчих підрозділів.

Тема 5. Оформлення та складаня докуметів в системі ОВС

Поняття про розпорядчі документи. Призначення, склад і види розпорядчих документів. Характеристика й основні реквізити розпорядчих документів. Формуляри-зразки розпорядчих документів. Види наказів. Особливості складання й оформлення: - наказів, що стосуються особового складу; - наказів із загальних питань. Характеристика структурних частин наказів: констатувальної та розпорядчої. Розпорядчі документи центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування: ухвали, постанови, розпорядження (загальні, часткові). Поняття про організаційні документи. Особливості укладання та оформлення статуту, положення, правил, інструкції, штатного розкладу. Загальна характеристика особистих офіційних документів. Правила укладання й оформлення доручень і розписок. Заповіт як правовий документ, що у встановленій законом формі передає розпорядження дієздатного громадянина (заповідача) на випадок смерті про належне йому майно. Особливості укладання й оформлення скарг і пропозицій.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції є важливими тому, що

Ключові слова:документ, реквізит документа (постійний i змінний), бланк, формуляр.

При вивченні даної теми курсанти повинні знати:

 

Вміти: відтворювати плани, аналітичні звіти та статистичну документацію слідчих підрозділів. Складати плани, аналітичні звіти та статистичну документацію слідчих підрозділів. Визначати повноваження слідчих слідчих підрозділів щодо планування, аналітичної, статистичної роботи слідчих підрозділів. Визначати межі між процесуальною діяльністю та аналітичною, статистичною роботою слідчих підрозділів.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми:7.2, 7.8, 9.2.

Перелік службових та процесуальних документів, які складаються під час вивчення теми:план,аналітичний звіт, статистична документація слідчих підрозділів.


Структура навчальної дисципліни

№ теми Назви розділів і тем Всього годин Кількість годин за видами занять Самост.р. / індив.р. Модульний контроль Використання ТЗН, дидактичних засобів Взаємозв'язок з іншими дисциплінами
Всього Лекцій Семінарів Практичних
Змістовий модуль 1.
Тема 1. Основи документознавства та діловодства в системі ОВС               мультимедійна презентація Практикум зі складання процесуальних документів- т.1.
Тема 2. Форма, зміст та види документів               Зразки документів Практикум зі складання процесуальних документів- т.1.
Тема 3. Організація роботи з документами в структурних підрозділах ОВС               Зразки документів Кримінальний процес- т.10,11.
Модульний контроль                  
Тема 4. Вимоги до змісту та реквізитів документів               Зразки документів Кримінальний процес- т.10,11
Тема 5. Оформлення та складаня докуметів в системі ОВС               Зразки документів Практикум зі складання процесуальних документів- т.1.
Модульний контроль                  
Усього за семестр                  
Форма підсумкового контролю Залік    







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 4830. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия