Студопедия — Заняття 6
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Заняття 6






ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ З ОБСЛУГОВУВАННЯ ПЛАТІЖНОГО ОБОРОТУ

План практичного заняття

1. Сутність розрахункових відносин та принципи їх організації

2. Порядок відкриття, ведення та закриття рахунків клієнтів банку

3. Організація безготівкових розрахунків комерційними банками

 

6.2. Термінологічний словник

Банки-кореспонденти – банки, які встановили між собою кореспондентські відносини з відкриттям кореспондентського рахунку.

Банківський автомат самообслуговування – програмно-технічний комплекс, що надає можливість держателю спеціального платіжного засобу здійснити самообслуговування за операціями одержання грошей у готівковій формі, внесення їх для зарахування на відповідні рахунки, одержання інформації щодо стану рахунків, а також виконати інші операції згідно з функціональними можливостями цього комплексу.

Внутрішньодержавна платіжна система – платіжна система, в якій платіжна організація є резидентом та яка здійснює свою діяльність і забезпечує проведення переказу грошей виключно в межах України.

Дата валютування – зазначена платником у розрахунковому документі або в документі на переказ готівки дата, починаючи з якої гроші, переказані платником отримувачу, переходять у власність отримувача. До настання дати валютування сума переказу обліковується в обслуговуючих отримувача банку або в установі – членів платіжної системи.

Держатель спеціального платіжного засобу – фізична особа, яка на законних підставах використовує спеціальний платіжний засіб для ініціювання переказу грошей з відповідного рахунку в банку або здійснює інші операції із застосуванням зазначеного спеціального платіжного засобу.

Документ за операцією із застосуванням спеціальних платіжних засобів – документ, що підтверджує виконання операції із використанням спеціального платіжного засобу, на підставі якого формуються відповідні документи на переказ чи зараховуються гроші на рахунки.

Документ на переказ – електронний або паперовий документ, що використовується банками, їх клієнтами, кліринговими, еквайринговими установами або іншими установами – членами платіжної системи для передачі доручень на переказ грошей.

Документ на переказ готівки – документ на переказ, що використовується платником для ініціювання переказу грошей у готівковій формі.

Електронний документ – документ, інформація в якому представлена у формі електронних даних, включаючи відповідні реквізити документа, в тому числі і електронний цифровий підпис, який може бути сформований, переданий, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму чи на папері.

Електронний розрахунковий документ – документ на переказ, сформований банком на підставі розрахункових документів банку, клієнтів, документів на переказ готівки, доручень на договірне списання, та представлений у формі електронних даних, що включають відповідні реквізити документа, у тому числі й електронний цифровий підпис.

Електронний цифровий підпис – сукупність даних, отримана за допомогою криптографічного перетворення вмісту електронного документа, яка дає змогу підтвердити його цілісність та ідентифікувати особу, яка його підписала.

Електронні міжбанківські розрахунки – міжбанківські розрахунки із застосуванням електронних засобів приймання, оброблення, передавання та захисту інформації про рух коштів.

Кліринг – механізм, що включає збирання, сортування, реконсиляцію та проведення взаємозаліку зустрічних вимог учасників платіжної системи, а також обчислення за кожним із них сумарного сальдо за визначений період часу між загальними обсягами вимог та зобов’язань.

Ініціатор – особа, яка на законних підставах ініціює переказ грошей шляхом формування та подання відповідного документа на переказ або використання спеціального платіжного засобу.

Консолідований кореспондентський рахунок – об’єднання коштів банку та його філій (або певної кількості філій) на кореспондентському рахунку, відкритому в територіальному управлінні НБУ, з метою роботи банку (філії) в СЕП за відповідною моделлю обслуговування консолідованого кореспондентського рахунку. Кореспондентський рахунок – рахунок, який відкривається банку (філії) для обліку коштів та проведення розрахунків, що їх виконує один банк за дорученням і на кошти іншого банку, на підставі укладеного договору. Під терміном “кореспондентський рахунок” розуміються також рахунки органів Державного казначейства України. Кореспондентський рахунок ЛОРО – кореспондентський рахунок, який відкриває банк банку-кореспонденту та за яким банк здійснює операції списання і зарахування коштів згідно з чинним законодавством України та укладеним договором. У банку-кореспонденті цей рахунок є кореспондентським рахунком НОСТРО. Кореспондентські відносини з відкриттям кореспондентського рахунку – договірні відносини між банками, метою яких є здійснення платежів, розрахунків та надання інших банківських послуг за взаємними дорученнями.

Міжбанківський розрахунковий документ – документ на переказ, сформований банком на підставі поданих клієнтами розрахункових документів, документів на переказ готівки, а також доручень на договірне списання, передбачених в договорах, укладених між клієнтами та обслуговуючими їх банками.

Міжбанківські розрахунки – безготівкові розрахунки між банками, що обумовлені виконанням платежів клієнтів або власними зобов'язаннями одного банку перед іншим.

Міжнародна платіжна система – платіжна система, в якій платіжна організація може бути як резидентом, так і нерезидентом, і, яка здійснює свою діяльність на території двох і більше країн і забезпечує проведення переказу грошей з однієї країни в іншу.

Модель обслуговування консолідованого кореспондентського рахунку в СЕП – сукупність механізмів і правил роботи СЕП, банку та його філій, згідно з якими здійснюються міжбанківські розрахунки за консолідованим кореспондентським рахунком через СЕП.

Неналежний отримувач – особа, яка не має законних підстав на отримання від платника суми переказу, що внаслідок помилкового переказу надійшла на її рахунок або була сплачена їй у готівковій формі.

Неналежний платник – особа, з рахунка якої помилково переказана сума грошей.

Неналежний стягувач – особа, що не має визначених чинним законодавством підстав на ініціювання переказу грошей з рахунка платника.

Неплатоспроможність – нездатність учасника платіжної системи в строк, встановлений договором або визначений законодавством України, в повному обсязі виконати свої зобов’язання щодо переказу грошей.

Операційний день – частина робочого дня банку або іншої установи – члена платіжної системи, протягом якої приймаються від клієнтів документи на переказ і документи на відкликання та можна, за наявності технічної можливості здійснити їх обробку, передачу та виконання. Тривалість операційного дня встановлюється банком або іншою установою – членом платіжної системи самостійно та закріплюється в їх внутрішніх нормативних актах.

Операційний час – частина операційного дня банку або іншої установи – члена платіжної системи, протягом якої приймаються документи на переказ і документи на відкликання, що мають бути оброблені, передані та виконані цим банком протягом цього ж робочого дня. Тривалість операційного часу встановлюється банком або іншою установою – членом платіжної системи самостійно та закріплюється в їх внутрішніх нормативних актах.

Отримувач – особа, на рахунок якої зараховується сума переказу або, яка отримує суму переказу у готівковій формі.

Переказ грошей – рух певної суми грошей з метою її зарахування на рахунок отримувача або видачі йому у готівковій формі. Ініціатор та отримувач можуть бути однією і тією ж особою.

Платіжна вимога – розрахунковий документ, що містить вимогу стягувача або при договірному списанні отримувача до обслуговуючого платника банку здійснити без погодження з платником переказ визначеної суми грошей з рахунку платника на рахунок отримувача.

Платіжна вимога-доручення – розрахунковий документ, що містить вимогу отримувача безпосередньо до платника сплатити суму грошей та доручення платника банку, що його обслуговує, здійснити переказ визначеної платником суми грошей зі свого рахунка на рахунок отримувача.

Платіжне доручення – розрахунковий документ, який містить доручення платника банку або іншій установі – члену платіжної системи, що його обслуговує, здійснити переказ визначеної в ньому суми грошей зі свого рахунка на рахунок отримувача.

Платіжний інструмент – засіб певної форми на паперовому, електронному чи іншому виді носія інформації, використання якого ініціює переказ грошей з відповідного рахунка платника. До платіжних інструментів відносяться документи на переказ та спеціальні платіжні засоби.

Платник – особа, з рахунка якої ініціюється переказ грошей або яка, ініціює переказ шляхом внесення до банку або іншої установи – члена платіжної системи документа на переказ готівки разом із відповідною сумою грошей.

Помилковий переказ – рух певної суми грошей, внаслідок якого з вини банку або іншого суб’єкта переказу, відбувається її списання з рахунку неналежного платника та/або зарахування на рахунок неналежного отримувача чи видача йому цієї суми у готівковій формі.

Розрахункова палата – структурний підрозділ територіального управління НБУ, який обслуговує в СЕП банки відповідного банківського (віртуального банківського) регіону.

Розрахунковий банк – уповноважений платіжною організацією відповідної платіжної системи банк, що відкриває рахунки членам платіжної системи та бере участь у проведенні взаєморозрахунків між ними.

Розрахунковий документ – документ на переказ грошей, що використовується для ініціювання переказу з рахунка платника на рахунок отримувача.

Розрахунковий чек – паперовий розрахунковий документ, що містить нічим не обумовлене розпорядження платника банку, що його обслуговує, провести переказ суми грошей на користь визначеного в ньому отримувача.

Розрахунково-касове обслуговування – послуги, що надаються банком клієнту на підставі відповідного договору, укладеного між ними, які пов’язані із переказом грошей з рахунка (на рахунок) цього клієнта, видачею йому грошей у готівковій формі, а також здійсненням інших операцій, передбачених договорами.

Розрахункові банківські операції – рух грошей на банківських рахунках, здійснюваний згідно з розпорядженнями клієнтів або в результаті дій, які в рамках закону призвели до зміни права власності на активи.

Система електронних платежів НБУ (СЕП) – загальнодержавна платіжна система, що забезпечує здійснення розрахунків між банківськими установами, органами державного казначейства на території України із застосуванням електронних засобів приймання, оброблення, передавання та захисту інформації.

Списання договірне – списання грошей, що здійснюється банком на підставі доручення його клієнта і в порядку, передбаченому в укладеному ними договорі.

Списання примусове – списання грошей, що здійснюється стягувачем без згоди платника на підставі встановлених законом виконавчих документів у випадках, передбачених законом.

Стягувач – особа, яка може бути ініціатором переказу грошей з рахунка платника на підставі виконавчих документів, визначених законом.

Сума переказу – гроші, відповідна сума яких внаслідок переказу має бути зарахована на рахунок отримувача або видана йому у готівковій формі.

Учасник платіжної системи – юридична або фізична особа – суб’єкт відносин, який виникає при проведенні переказу грошей, ініційованого за допомогою платіжного інструмента цієї платіжної системи.

Функції розрахункового банку виконує НБУ або банк, який має відповідну ліцензію НБУ.

Член платіжної системи – юридична особа, яка на підставі належним чином оформленого права, надає послуги учасникам платіжної системи щодо проведення переказу за допомогою цієї платіжної системи та відповідно до законодавства України має право надавати такі послуги в межах України.

Шифрування – перетворення електронного документа із застосуванням криптографічних методів з метою захисту його змісту.

6.3. Навчальні завдання

6.3.1. Задачі

1. Завдання: розставте цифри в порядку виконання розрахунків

Рис. 6.1. Порядок проведення розрахунків платіжними дорученнями

Де: 1 – укладання комерційної угоди-контракту; 2 – відвантаження продукції, товарів, здача робіт, послуг; 3 – передача платіжного доручення на право списання суми платежу; 4 –виписка з поточного рахунка про списання грошових коштів; 5 – платіжне доручення (повідомлення) про зарахування платежу на поточний рахунок одержувача; 6 – виписка з поточного рахунка про зарахування платежу.

 

Рис. 6.2. Порядок проведення розрахунків з використанням

платіжних вимог-доручень

 

Де: 1 – укладання комерційної угода із зазначенням форми розрахунків – платіжними вимогами-дорученнями; 2 – відвантаження товару, продукції або передача робіт, послуг; 3 – документи на відвантаження або передачу і платіжні вимоги-доручення, відправлені або вручені покупцю; 4 – покупець дооформлює платіжні документи і здає в свій банк на оплату; 5 – банк покупця здійснює платіж з врученням виписки про це з його поточного рахунка і надсилає документи до банку постачальника; 6 – банк постачальника здійснює зарахування коштів на рахунок свого клієнта з врученням виписки про це з його поточного рахунка.

 

2. Завдання: в логічній послідовності опишіть дії учасників розрахунків чеками:

Рис. 6.3. Порядок розрахунків чеками

Де: 1 –?; 2 –?; 3 –?; 4 –?; 5 –?; 6 –?; 7 –?; 8 –?

3. Завдання: розставте цифри в порядку виконання розрахунків:

 

Рис. 6.4. Порядок здійснення розрахунків покритими акредитивами з депонуванням коштів покупця в банку-емітенті

Де: 1 – укладання комерційного договору з визначенням форми розрахунків; 2 – покупець-платник передає до свого банку заяву на відкриття акредитиву; 3 – банк депонує кошти на рахунку “Розрахунки акредитивами”; 4 – банк покупця авізо повідомляє банк постачальника про відкриття акредитиву; 5 – банк постачальника (виконуючий), одержавши повідомлення, інформує постачальника і його банк (емітент) про відкриття акредитиву, який виконавець обліковує на позабалансовому рахунку “Акредитиви до сплати”; 6 – постачальник відвантажує товар покупцю; 7 – постачальник передає товарно-транспортні та платіжні документи своєму банку для сплати; 8 – банк постачальника, одержавши зазначені документи, надсилає їх спецзв’язком до банку покупця; 9 – банк-емітент після перевірки документів з умовами акредитиву перераховує гроші банку постачальника; 10 – банк-емітент передає товарно-транспортні та платіжні документи покупцю; 11 – банк постачальника зараховує кошти на рахунок постачальника.

Рис. 6.5. Порядок здійснення розрахунків покритими акредитивами з депонуванням коштів покупця в банку постачальника

 

Де: 1 – укладання комерційного договору з визначенням форми розрахунків; 2 – покупець-платник подає своєму банку заяву на відкриття акредитиву; 3 – банк платника (емітент) прийняту до виконання заяву зараховує на позабалансовому рахунку “Акредитиви до оплати” і перераховує гроші з поточного рахунку в банк постачальника; 4 – авізо з доданою заявою на акредитив передається в банк постачальника, який одержані гроші зараховує на рахунок “Кошти в розрахунках суб’єктів господарської діяльності”; 5 – постачальник відвантажує товар покупцю і передає реєстри рахунків та транспортні документи в свій (виконуючий) банк; 6 – банк постачальника перевіряє документи останнього на відповідність умовам, передбаченими акредитивом, і сплачує їх; 7 – банк постачальника повідомляє банк покупця про проведений платіж; 8 – банк покупця-платника, одержавши повідомлення, списує суму акредитива з позабалансового рахунку “Акредитиви до сплати”.

6.3.2. Тестові завдання

1. Розрахунки охоплюють дві сфери грошового обороту:

а) так; б) ні.

2. Кому належить виключне право визначення черговості платежів з рахунків юридичних осіб?

а) підприємству; б) комерційному банку; в) Національному банку України; г) державі в особі уряду.

3. Скільки рахунків в банках може мати підприємство?

а) два валютних і два в національній валюті; б) два валютних і один в національній валюті; в) один валютний і один в національній валюті; г) необмежену кількість.

4. Який з цих видів рахунків відкривається тільки в національній валюті?

а) бюджетний; б) поточний; в) депозитний.

5. Вставте пропущені документи, які подаються юридичними особами для відкриття рахунку в банку:

а) заява за встановленою формою, підписана керівником та головним бухгалтером підприємства;

б) копію свідоцтва про державну реєстрацію в органі виконавчої влади;

в) засвідчену нотаріально копію зареєстрованого статуту;

г).........................................................................?

д).........................................................................?

е).........................................................................?

є) копію довідки про внесення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України;

ж)..........................................................................?

6. Завершіть визначення:

Механізм, що включає збирання, сортування, реконсиляцію та проведення взаємозаліку зустрічних вимог учасників платіжної системи, а також обчислення за кожним із них сумарного сальдо за визначений період часу між загальними обсягами вимог та зобов’язань – це ______________________________________.

7. Платіжне доручення виписує:

а) банк платника; б) одержувач; в) платник; г) банк одержувача.

8. Виписування платіжного доручення відбувається:

а) після надходження товару (робіт, послуг); б) до здійснення товарної операції; в) одночасно з товарною операцією; г) може відбуватися будь-коли.

9. Платіжну вимогу-доручення виписує:

а) банк платника; б) одержувач коштів; в) платник; г) банк одержувача.

10. Письмове розпорядження власника поточного рахунку банку, в якому відкрито рахунок, виплатити вказану суму пред’явнику, – це:

а) платіжне доручення; б) чек; в) акредитив; г) платіжна вимога-доручення; д) вексель.

11. Виписка і передача розрахункового чека відбувається:

а) після надходження товару (робіт, послуг); б) до здійснення товарної операції; в) одночасно з товарною операцією; г) може відбуватися будь-коли.

12. Строк дії чекової книжки становить:

а) 1 місяць; б) 1 квартал; в) 6 місяців; г) 1 рік; д) визначається підприємством; е) визначається комерційним банком.

13. Протягом якої кількості днів (не враховуючи дня виписки) чек має бути пред’явлений банку до оплати?

а) 1 день; б) 7 днів; в) 3 дні; г) 30 днів; д) 10 днів.

14. Знайдіть відповідні поняттям визначення:

1) відкличний акредитив а) акредитив, для здійснення платежів за яким завчасно бронюються кошти платника в повній сумі на окремому рахунку в банку-емітенті або у виконуючому банку;
2) непокритий акредитив б) може бути змінений або анульований банком-емітентом у будь-який час без попереднього повідомлення бенефіціара;
3) покритий акредитив в) акредитив, оплата за яким (якщо тимчасово немає коштів на рахунку платника) гарантується банком-емітентом за рахунок банківського кредиту;
4) безвідкличний акредитив г) акредитив, який може бути анульований або умови якого можуть бути змінені лише за згодою на це бенефіціара, на користь якого він був відкритий.

15. Вставте пропущені терміни:

Банк зобов’язаний виконати доручення клієнта, яке міститься в документі на переказ готівки, протягом.................. часу в день............................ цього документа до банку.

16. Чиї інтереси захищаються краще при розрахунках акредитивами?

а) платника (покупця); б) бенефіціара (продавця); в) обох в однаковій мірі.

17. Завершіть визначення:

Частина операційного дня банку або іншої установи – члена платіжної системи, протягом якої приймаються документи на переказ і документи на відкликання, що мають бути оброблені, передані та виконані цим банком протягом цього ж робочого дня називається................................

18. Вставте пропущені терміни:

Тривалість операційного часу встановлюється............. або іншою установою – членом платіжної системи............... та закріплюється в їх внутрішніх нормативних актах.

19. Засіб певної форми на паперовому, електронному чи іншому виді носія інформації, використання якого ініціює переказ грошей з відповідного рахунка платника, називається:

а) платіжна вимога; б) розрахунковий чек; в) платіжний інструмент; г) платіжне доручення.

20. У разі надходження розрахункового документа клієнта до обслуговуючого банку після закінчення операційного часу банк зобов’язаний виконати доручення клієнта, що міститься в цьому розрахунковому документі, не пізніше:

а) цього ж дня; б) наступного робочого дня; в) 24-х годин з моменту.

31. Знайдіть відповідних учасників та функціональні органи рівнів системи електронних платежів (СЕП):

ВЕРХНІЙ А) комерційні банки, філії 1) РРП
СЕРЕДНІЙ Б) РУ НБУ 2) ВПС
НИЖНІЙ В) ОПЕРУ НБУ 3) ЦРП

32. Балансування міжрегіональних платіжних оборотів, захист системи від несанкціонованого втручання, усунення аварійних ситуацій, синхронізація основних операцій учасників системи забезпечують:

а) елементи СЕП нижнього рівня; б) елементи СЕП середнього рівня; в) елементи СЕП верхнього рівня.

 

6.4. Теми рефератів

1. Еволюція системи безготівкових розрахунків підприємств.

2. Становлення та розвиток СЕП.

3. Стан та перспективи розвитку системи масових електронних платежів.

4. Акредитив у сучасній практиці господарювання.

 

6.5. Програмні питання для самостійного вивчення теми

Порядок відкриття клієнтських рахунків комбанками. Порядок ведення клієнтських рахунків комбанками. Порядок закриття клієнтських рахунків комбанками. Принципи та правові засади проведення комбанками безготівкових розрахунків. Вимоги щодо оформлення платіжних інструментів. Порядок розрахунків платіжними дорученнями і вимогами-дорученнями. Порядок розрахунків чеками. Порядок розрахунків акредитивами. Структура та принципи функціонування системи електронних платежів. Організація розрахунків через систему електронних платежів.

 

6.6. Рекомендована література:

1. Закон України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні” від 5 квітня 2001 року № 2346-ІІІ // zakon.rada.gov.ua

2. Інструкція НБУ “Про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах” від 12.11.2003, № 492 // zakon.rada.gov.ua

3. Інструкція НБУ “Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті” від 21.01.2004 р. № 22 // zakon.rada.gov.ua

4. Інструкція НБУ “Про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті” від 16.08.2006 р. за № 320 // zakon.rada.gov.ua

5. Положення НБУ “Про відкриття та функціонування в уповноважених банках України рахунків банків-кореспондентів в іноземній валюті та в гривнях” від 26.03.98 р. № 118 // zakon.rada.gov.ua

6. Аналіз банківської діяльності: Підручник / А.М. Герасимович, М.Д. Алексеєнко, І.М. Парасій-Вергуненко та ін.; За ред.А.М. Герасимовича. – Вид. 2-ге, без змін. – К.: КНЕУ, 2006. - 600 с.

7. Банківські операції: Підручник. - 3-тє вид., перероб. і доп. / А.М. Мороз, М.І. Савлук, М.Ф. Пуховкіна та ін.; За заг. ред.А.М. Мороза. - К.: КНЕУ, 2008. - 608с.

8. Міщенко В.І. Банківські операції: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і доп. / В.І. Міщенко, Н.Г. Слав'янська, О.Г. Коренєва. – К.: Знання, 2007. – 796 с.

9. Васюренко О.В. Банківські операції: Навч. посібник / О.В. Васюренко – К.: 2005. - 243с.

10. Лапко В. Система електронних платежів НБУ у 2009 році / В. Лапко // Вісник НБУ. – 2010. – № 2. – С. 29.

11. Лук’янов В. Платіжна система України: її складові та принципи формування / В. Лук’янов // Вісник НБУ. – 2009. – № 4. – С. 87-90.

12. Озель Д. Акредитив у сучасній практиці господарювання / Д. Озель // Банківська справа. – 2005. – № 3. – С. 76.

13. Пацера М. Сучасний стан і перспективи розвитку Національної системи масових електронних платежів / М. Пацера // Вісник НБУ. – 2010. – № 1. – С. 41.

 

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 637. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия