Студопедия — Заняття 7. План практичного заняття
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Заняття 7. План практичного заняття






ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ З ГОТІВКОЮ

План практичного заняття

1. Загальні основи здійснення операцій банків з розрахунково-касового обслуговування клієнтів

2. Ведення розрахунків клієнтів

3. Безготівкові міжгосподарські розрахунки

4. Міжбанківські розрахунки

5. Розрахунки з використанням пластикових карток

6. Організація касових операцій в комерційних банках

 

7.2. Термінологічний словник

Банківський автомат самообслуговування – програмно-технічний комплекс, що надає можливість держателю спеціального платіжного засобу здійснити самообслуговування за операціями одержання грошей у готівковій формі, внесення їх для зарахування на відповідні рахунки, одержання інформації щодо стану рахунків, а також виконати інші операції згідно з функціональними можливостями цього комплексу.

Документ на переказ готівки – документ на переказ, що використовується платником для ініціювання переказу грошей у готівковій формі.

Касові операції – операції підприємств між собою та з підприємцями і фізичними особами, що пов’язані з прийманням і видачею готівкових коштів при проведенні розрахунків через касу підприємства з відображенням цих операцій у касовій книзі, книзі обліку розрахункових операцій. Ліміт залишку готівки в касі – граничний розмір готівки, що може залишатися в касі підприємства на кінець робочого дня, який встановлюється установою банку або самостійно визначається підприємством.

Операційний день – частина робочого дня банку або іншої установи – члена платіжної системи, протягом якої приймаються від клієнтів документи на переказ і документи на відкликання та можна, за наявності технічної можливості здійснити їх обробку, передачу та виконання. Тривалість операційного дня встановлюється банком або іншою установою – членом платіжної системи самостійно та закріплюється в їх внутрішніх нормативних актах.

Операційний час – частина операційного дня банку або іншої установи – члена платіжної системи, протягом якої приймаються документи на переказ і документи на відкликання, що мають бути оброблені, передані та виконані цим банком протягом цього ж робочого дня. Тривалість операційного часу встановлюється банком або іншою установою – членом платіжної системи самостійно та закріплюється в їх внутрішніх нормативних актах.

Розрахунково-касове обслуговування – послуги, що надаються банком клієнту на підставі відповідного договору, укладеного між ними, які пов’язані із переказом грошей з рахунка (на рахунок) цього клієнта, видачею йому грошей у готівковій формі, а також здійсненням інших операцій, передбачених договорами.

Банкноти – паперові грошові знаки різного номіналу.

Банкноти (монети) з дефектами виробника – це банкноти (монети) національної валюти, що не відповідають затвердженому зразку за ознаками, установленими нормативно-правовими актами.

Готівка – грошові знаки (банкноти, монети).

Дослідження сумнівних банкнот (монети) національної та іноземної валюти – аналіз банкнот (монет) з метою перевірки наявності ознак справжності. Оцінки їх відповідності встановленим зразкам з обов’язковим оформленням відповідного акта про результати досліджень.

Касове обслуговування – це надання послуг з приймання, видачі та обміну готівки.

Касовий вузол – комплекс поєднаних між собою приміщень банку, у яких проводяться операції з готівкою та іншими цінностями.

Касові документи – документи, за допомогою яких оформляються операції з готівкою та банківськими металами.

Монети – металеві грошові знаки різного номіналу.

Операційна каса – це приміщення банку (філії, відділення), у яких здійснюються касові операції.

Підроблені (фальшиві) банкноти (монети) – банкноти (монети), що виготовлені будь-яким способом, включаючи промисловий, усупереч встановленому законодавством порядку та імітують (фальсифікують) платіжні банкноти (монети), виготовлені на замовлення банку-емітента і введені ним в обіг. До підроблених належать також перероблені банкноти (монети), на яких будь-яким способом (наклеюванням, малюванням, друкуванням тощо) змінено зображення, що визначають номінал, рік затвердження зразка (виготовлення), банк-емітент, інші реквізити, і які за зовнішнім виглядом можуть бути сприйняті як справжні іншого номіналу чи року затвердження зразка, іншої країни (банку-емітента).

Післяопераційний час – частина робочого дня банку після закінчення операційного часу, включаючи роботу у вихідні та святкові дні, протягом якої здійснюються касові операції з їх відображенням у бухгалтерському обліку не пізніше іншого операційного дня.

Пред’явник банкнот (монет) – фізична або юридична особа, яка пред’явила на дослідження до банку сумнівні банкноти чи монети.

Справжні банкноти (монети) – грошові знаки, які виготовлені на замовлення банку-емітента.

Сумнівні банкноти (монети) – банкноти (монети), справжність або платоспроможність яких викликає сумнів, а також ті, що мають ознаки підроблення, до проведення їх дослідження та складання експертом Національного банку відповідного акта.

Сховище цінностей – спеціально обладнане приміщення (сейф, депозитна система), що використовується для зберігання готівки та інших цінностей, технічний стан якого відповідає нормативно-правовим актам.

Цінності – готівка національної та іноземної валют, сумнівні (включаючи підроблені) банкноти, зразки банкнот, ювілейні, пам’ятні та інвестиційні монети, банківські метали, дорогоцінні метали та дорогоцінне каміння, цінні папери та інші цінності, які мають вартість.

 

7.3. Навчальні завдання

7.3.1. Задачі

1. Визначте чи відповідають дії касира вимогам чинного законодавства та вкажіть виявлені порушення. Касир підприємства “А” 19.07.2010 оплатив з каси виставлені рахунки: підприємства “Б” – у сумі 8000 грн., підприємства “В” – у сумі 5000 грн., підприємства “Г” – у сумі 12 000 грн., за дорученням керівника видав грошові кошти з каси у розмірі 20 000 грн. на благодійну допомогу та видав працівнику під звіт кошти у розмірі 13 000 грн. на відрядження.

2. Фізична особа, яка не має поточного рахунку в банку звернулась до каси банку з проханням перерахувати суму в розмірі 20 000 грн. в оплату товару ТзОВ “Світанок”. Касир банку оприбуткував в касу суму в 20 000 та переказав її на поточний рахунок ТзОВ “Світанок” з оформленням відповідних документів. Встановіть, чи відповідають дії касира чинному законодавству та до якої сфери грошового обороту відноситься здійснена операція.

3. ТзОВ “Світанок” 23.09.2010 отримало в касу з поточного рахунку банку 600 000 грн. для виплати дивідендів учасникам, проте виплату дивідендів учасникам було здійснено 30.09.2010. Встановіть чи було порушено вимоги чинного законодавства, якщо ліміт каси ТзОВ “Світанок” встановлено у розмірі 50 000 грн., визначте коли та яка сума має бути повернена на поточний рахунок банку.

 

7.3.2. Тестові завдання

1. Розрахунки охоплюють такі сфери грошового обороту:

а) готівкову; б) безготівкову, в) обидві відповіді вірні.

2. Чи встановлюються обмеження щодо кількості підприємств з якими проводяться розрахунки у готівковій формі?

а) так; б) ні; в) так, не більше 5 підприємств.

3. Вся готівка, що надходить до кас, має:

а) негайно розподілятися;

б) своєчасно оприбутковуватись;

в) витрачатись у межах господарських потреб підприємства.

4. Підприємства можуть тримати в позаробочий час у своїх касах готівкову виручку в межах:

а) 10 000 – 20 000 грн.; б) 50 000 -200 000 грн.; в) господарських потреб підприємства; г) що не перевищують установлений ліміт каси.

5. Ліміт каси та строки здавання готівкової виручки не встановлюються:

а) акціонерним товариствам; б) банкам і підприємцям; в) юридичним особам; г) банкам та юридичним особам.

6. Строки здавання підприємствами готівкової виручки для її зарахування на рахунки в банках визначаються:

а) банком, в якому відкритий поточний рахунок підприємства; б) Нацбанком; в) підприємством самостійно; г) підприємством за погодженням з банком, що його обслуговує.

7. Підприємства мають право зберігати у своїй касі готівку понад установлений ліміт каси протягом 3-х робочих днів, одержану в банку для виплат:

а) заробітної плати; б) пов’язаних із погашенням заборгованості перед постачальниками; в) пов’язаних із погашенням заборгованості за банківським кредитом; г) дивідендів та стипендій; д) правильні відповіді а і г; е) правильні відповіді б і в; є) правильної відповіді немає.

8. У разі надходження розрахункового документа клієнта до обслуговуючого банку після закінчення операційного часу банк зобов’язаний виконати доручення клієнта, що міститься в цьому розрахунковому документі, не пізніше:

а) цього ж дня;

б) наступного робочого дня;

в) 24-х годин з моменту надходження.

9. Ліміт каси встановлюється:

а) індивідуально для кожного підприємства податковими органами; б) Міністерством фінансів для всіх підприємств; в) самим підприємством; г) індивідуально установою банку; д) банком для всіх клієнтів однаково.

10. Ким встановлюється ліміт каси колективного сільськогосподарського підприємства?

а) установою банку; б) підприємством; в) податковою адміністрацією; г) Національним банком України; д) Міністерством фінансів України.

11. Сума готівкового платежу одного підприємства іншому не повинна перевищувати, протягом одного дня, за одним або кількома платіжними документами суму:

а) 3000 грн.; б) 5000 грн.; в) 10000 грн.

12. Які строки здавання готівкової виручки встановлені для підприємств, що находяться в населених пунктах, де немає банків:

а) не рідше ніж один раз на 5 робочих днів; б) не рідше ніж один раз на 10 робочих днів; в) не рідше ніж один раз на 15 робочих днів.

13. Які строки здавання готівкової виручки встановлюють підприємства, які здійснюють страхову діяльність та діяльність з випуску і проведення лотерей для страхових агентів і розповсюджувачів лотерей, які діють на підставі укладених договорів:

а) з урахуванням специфіки їх функціонування та обсягів виручки, але не рідше ніж один раз на 5 робочих днів; б) з урахуванням специфіки їх функціонування та обсягів виручки, але не рідше ніж один раз на 10 робочих днів; в) з урахуванням специфіки їх функціонування та обсягів виручки, але не рідше ніж один раз на 15 робочих днів.

14. Якщо підприємства працюють у вихідні та святкові дні і не мають змоги, через відсутність відповідної домовленості з банком на інкасацію, здати одержану готівку, то вона має здаватися підприємствами до банку:

а) протягом наступних 5 робочих днів підприємства;

б) протягом наступних 3 робочих днів банку;

в) протягом операційного часу наступного робочого дня банку та підприємства.

15. Ліміт каси підприємства встановлюють на підставі:

а) розрахунку середньоденного надходження готівки до каси; б) розрахунку середньоденної видачі готівки з каси; в) розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси; г) розрахунку оптимального залишку грошових коштів.

16. Якщо підприємство не встановило ліміт каси (незалежно від причин такого невстановлення), то ліміт такої каси вважається рівним:

а) 10 НМДГ; б) нулю; в) середньоденній потребі підприємства у готівкових коштах; г) 100 НМДГ.

17. Касові документи зберігаються на підприємстві протягом:

а) 12 місяців; б) 18 місяців; в) 36 місяців.

18. Документ встановленої форми, що застосовується для здійснення обліку готівки в касі підприємства, це:

а) касова книга; б) книга обліку розрахункових операцій; в) розрахункова книжка.

19. Протягом скількох днів після повернення з відрядження підзвітна особа подає до бухгалтерії звіт про використання коштів, наданих під звіт або на відрядження:

а) 1 дня; б) 3 днів; в) 5 днів.

20. Готівкові кошти під звіт працівникам банків на виробничі (господарські) потреби видаються з каси банку на строк:

а) не більше 2 робочих днів, включаючи день отримання готівкових коштів під звіт; б) не більше 3 робочих днів, включаючи день отримання готівкових коштів під звіт; в) не більше 4 робочих днів, включаючи день отримання готівкових коштів під звіт, г) не більше 5 робочих днів, включаючи день отримання готівкових коштів під звіт.

 

7.4. Теми рефератів

1. Аналіз обсягу грошової маси та її агрегатів.

2. Нумізматичні операції комерційних банків і НБУ.

 

7.5. Програмні питання для самостійного вивчення теми

Організація приймання готівки комбанками. Порядок видачі готівки комбанками. Використання банкоматів для розрахунково-касових операцій.

 

7.6. Рекомендована література:

1. Закон України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні” від 5 квітня 2001 року № 2346-ІІІ // zakon.rada.gov.ua

2. Інструкція НБУ “Про касові операції в банках України”, затверджена постановою Правління НБУ від 14.08.2003 р. № 337 // zakon.rada.gov.ua

3. Положення НБУ “Про ведення касових операцій у національній валюті в Україні”, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 // zakon.rada.gov.ua

4. Інструкція НБУ “З організації перевезення валютних цінностей та інкасації коштів у банківських установах в Україні” від 14.02.2007 р. за № 45 // zakon.rada.gov.ua

5. Постанова Правління НБУ “Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку” від 09.02.2005 р. за № 32 // zakon.rada.gov.ua

6. Банківські операції: Підручник. - 3-тє вид., перероб. і доп. / А.М. Мороз, М.І. Савлук, М.Ф. Пуховкіна та ін.; За заг. ред.А.М. Мороза. - К.: КНЕУ, 2008. – 608 с.

7. Єпіфанов. Операції комерційних банків: Навчальний посібник / А.О. Єпіфанов, Н.Г. Маслак, І.В. Сало – Суми: ВТД “Університетська книга”, 2007. – 523 с.

8. Міщенко В.І. Банківські операції: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і доп. / В.І. Міщенко, Н.Г. Слав'янська, О.Г. Коренєва. – К.: Знання, 2007. – 796 с.

9. Васюренко О.В. Банківські операції: Навч. посібник / О.В. Васюренко – К.: 2005. - 243с.

10. Волошин М. Розрахунок ліміту залишку готівки в касі банку / М. Волошин // Банківська справа. – 2009. – № 2. – С. 39-47.

11. Дорофієва Н. Методологічні аспекти прогнозування потреби у банкнотах на регіональному рівні / Н. Дорофієва, Н. Хижняк // Вісник НБУ. – 2010. – № 4. – С. 23.

12. Кот О. Грошовий обіг як об’єкт аналізу і контролю в управлінні банками / О. Кот // Банківська справа. – 2010. – № 1. – С. 69-75.

 

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 324. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия