Студопедия — Заняття 12. План практичного заняття
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Заняття 12. План практичного заняття






ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ З ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ

 

План практичного заняття

1. Види цінних паперів в Україні та їх характеристика

2. Види банківських операцій з цінними паперами та їх класифікація

3. Емісійні операції банків з цінними паперами

4. Інвестиційні операції банків з цінними паперами

5. Позабалансові операції банків з цінними паперами

6. Принципи та методи оцінки цінних паперів у портфелі банку

7. Порядок визначення ризику за цінним папером

 

12.2. Термінологічний словник

Цінним папером є документ встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право і визначає відносини між суб'єктом господарювання, який його випустив (видав), і власником та передбачає виконання зобов'язань згідно з умовами його випуску, а також можливість передачі прав, що випливають з цього документа, іншим особам.

Акція – іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені чинним законодавством.

Облігація – цінний папір, що посвідчує внесення його власником грошей, визначає відносини позики між власником облігації та емітентом, підтверджує зобов'язання емітента повернути власникові облігації її номінальну вартість у передбачений умовами розміщення облігацій строк та виплатити доход за облігацією, якщо інше не передбачено умовами розміщення.

Відсоткові облігації – облігації, за якими передбачається виплата відсоткових доходів.

Цільові облігації – облігації, виконання зобов'язань за якими дозволяється товарами та/або послугами відповідно до вимог, встановлених умовами розміщення таких облігацій.

Дисконтні облігації – облігації, що розміщуються за ціною, нижчою ніж їх номінальна вартість. Різниця між ціною придбання та номінальною вартістю облігації виплачується власнику облігації під час її погашення і становить доход (дисконт) за облігацією.

Облігації внутрішніх державних позик України – державні цінні папери, що розміщуються виключно на внутрішньому фондовому ринку і підтверджують зобов'язання України щодо відшкодування пред'явникам цих облігацій їх номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій.

Цільові облігації внутрішніх державних позик України – облігації внутрішніх державних позик, емісія яких є джерелом фінансування дефіциту державного бюджету в обсягах, передбачених на цю мету законом про Державний бюджет України на відповідний рік, та в межах граничного розміру державного боргу.

Облігації зовнішніх державних позик України – державні боргові цінні папери, що розміщуються на міжнародних фондових ринках і підтверджують зобов'язання України відшкодувати пред'явникам цих облігацій їх номінальну вартість з виплатою доходу відповідно до умов випуску облігацій.

Казначейське зобов'язання України – державний цінний папір, що розміщується виключно на добровільних засадах серед фізичних осіб, посвідчує факт заборгованості Державного бюджету України перед власником казначейського зобов'язання України, дає власнику право на отримання грошового доходу та погашається відповідно до умов розміщення казначейських зобов'язань України.

Інвестиційний сертифікат – цінний папір, який розміщується інвестиційним фондом, інвестиційною компанією, компанією з управління активами пайового інвестиційного фонду та посвідчує право власності інвестора на частку в інвестиційному фонді, взаємному фонді інвестиційної компанії та пайовому інвестиційному фонді.

Ощадний (депозитний) сертифікат – цінний папір, який підтверджує суму вкладу, внесеного у банк, і права вкладника (власника сертифіката) на одержання зі спливом встановленого строку суми вкладу та процентів, встановлених сертифікатом, у банку, який його видав.

Вексель – цінний папір, який посвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця або його наказ третій особі сплатити після настання строку платежу визначену суму власнику векселя (векселедержателю).

Брокерська діяльність – укладення торговцем цінними паперами цивільно-правових договорів (зокрема договорів комісії, доручення) щодо цінних паперів від свого імені (від імені іншої особи), за дорученням і за рахунок іншої особи. Дилерська діяльність – укладення торговцем цінними паперами цивільно-правових договорів щодо цінних паперів від свого імені та за свій рахунок з метою перепродажу, крім випадків, передбачених законом. Андеррайтинг – розміщення (підписка, продаж) цінних паперів торговцем цінними паперами за дорученням, від імені та за рахунок емітента. Діяльність з управління цінними паперами – діяльність, яка провадиться торговцем цінними паперами від свого імені за винагороду протягом визначеного строку на підставі договору про управління переданими йому цінними паперами та грошовими коштами, призначеними для інвестування в цінні папери, а також отриманими в процесі цього управління цінними паперами та грошовими коштами, які належать на праві власності установнику управління, в його інтересах або в інтересах визначених ним третіх осіб. Діяльність з управління іпотечним покриттям – діяльність, що здійснюється за винагороду банком чи іншою фінансовою установою згідно з відповідним договором про управління іпотечним покриттям. Депозитарна діяльність депозитарію цінних паперів – діяльність з надання послуг щодо зберігання цінних паперів, обслуговування правочинів щодо цінних паперів на рахунках зберігачів цінних паперів, а також операцій емітента щодо випущених ними цінних паперів. Депозитарна діяльність зберігача цінних паперів – діяльність з надання послуг щодо зберігання цінних паперів, обслуговування правочинів щодо цінних паперів на рахунках власників цінних паперів. Діяльність із ведення реєстру власників іменних цінних паперів – збір, фіксація, обробка, зберігання та надання даних, які складають систему реєстру власників іменних цінних паперів, щодо іменних цінних паперів, їх емітентів і власників. Розрахунково-клірингова діяльність – діяльність з визначення взаємних зобов'язань за договорами щодо цінних паперів і розрахунків за ними.

Інвестиціями є всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (доход) або досягається соціальний ефект.

Інноваційна діяльність як одна із форм інвестиційної діяльності здійснюється з метою впровадження досягнень науково-технічного прогресу у виробництво і соціальну сферу, що включає: випуск і розповсюдження принципово нових видів техніки і технології; прогресивні міжгалузеві структурні зрушення; реалізацію довгострокових науково-технічних програм з великими строками окупності витрат; фінансування фундаментальних досліджень для здійснення якісних змін у стані продуктивних сил; розробку і впровадження нової, ресурсозберігаючої технології, призначеної для поліпшення соціального і екологічного становища.

Об’єктами інвестиційної діяльності можуть бути будь-яке майно, в тому числі основні фонди і оборотні кошти в усіх галузях та сферах народного господарства, цінні папери, цільові грошові вклади, науково-технічна продукція, інтелектуальні цінності, інші об'єкти власності, а також майнові права.

Портфель цінних паперів – згрупована інформація з обліку інвестицій у цінні папери за їх видами і призначенням з метою складання фінансової звітності.

Цінні папери в торговому портфелі – цінні папери, придбані банком для перепродажу та переважно з метою отримання прибутку від короткотермінових коливань їх ціни або дилерської маржі. До торгових цінних паперів можуть бути віднесені будь-які цінні папери, щодо яких банк під час первісного визнання прийняв рішення про їх облік за справедливою вартістю з визнанням переоцінки через прибутки/збитки.

Цінні папери в портфелі до погашення – боргові цінні папери, щодо яких є намір і змога банку утримувати їх до строку погашення.

Цінні папери в портфелі на продаж – цінні папери, які не належать до торгового портфеля цінних паперів та до портфеля до погашення.

Суб’єктами (інвесторами і учасниками) інвестиційної діяльності можуть бути громадяни і юридичні особи України та іноземних держав, а також держави.

Інвестори – суб’єкти інвестиційної діяльності, які приймають рішення про вкладення власних, позичкових і залучених майнових та інтелектуальних цінностей в об’єкти інвестування. Інвестори можуть виступати в ролі вкладників, кредиторів, покупців, а також виконувати функції будь-якого учасника інвестиційної діяльності.

Учасниками інвестиційної діяльності можуть бути громадяни та юридичні особи України, інших держав, які забезпечують реалізацію інвестицій як виконавці замовлень або на підставі доручення інвестора.

12.3. Навчальні завдання

12.3.1. Задачі

1. Визначити доцільність вкладання коштів в дисконтну облігацію, строком 7 років, номінальною вартістю 20 000 грн., якщо її поточна вартість складає 15 000 грн., ринкова норма прибутку складає 20 %.

2. Розрахуйте суму очікуваного відшкодування банку за акціями з нефіксованим прибутком у портфелі банку на продаж, якщо потенційний дохід інвестора від володіння акціями становить 40 000 грн., поточна ринкова ставка доходності становить 17 % річних, загальна кількість періодів дисконтування становить 5 років, а рейтингова оцінка емітента відповідно до даних рейтингового агентства становить “інвестиційний клас”.

3.Розрахуйте суму очікуваного відшкодування за цінними паперами в портфелі банку до погашення, якщо оцінена величина майбутнього грошового потоку за цінним папером складає 20 000 грн., ефективна ставка відсотка складає 15 %, загальна залишкова кількість періодів дисконтування (місяць) з дня розрахунку резерву становить 6 місяців, а клас емітента відповідає класу “В” без забезпечення.

 

12.3.2. Тестові завдання

1. Цінний папір, який розміщується інвестиційним фондом, інвестиційною компанією, компанією з управління активами пайового інвестиційного фонду та посвідчує право власності інвестора на частку в інвестиційному фонді, взаємному фонді інвестиційної компанії та пайовому інвестиційному фонді, має назву:

а) акція; б) облігація; в) інвестиційний сертифікат; г) вексель; д) немає правильної відповіді.

2. Згрупована інформація з обліку інвестицій у цінні папери за їх видами і призначенням з метою складання фінансової звітності, має назву:

а) портфель цінних паперів; б) дані управлінського обліку; в) банківська звітність; г) немає правильної відповіді.

3. Боргові цінні папери, щодо яких є намір і змога банку утримувати їх до строку погашення, – це:

а) цінні папери в портфелі на продаж; б) цінні папери в портфелі до погашення; в) цінні папери в портфелі до купівлі; г) емітовані банком боргові цінні папери.

4. Операції банків з цінними паперами, суть яких полягає в придбанні або зберіганні цінних паперів за дорученням та за рахунок коштів клієнтів, або придбання цінних паперів банком згідно з договором про довірче управління, відносяться до:

а) емісійних операцій банків з цінними паперами; б) позабалансових операцій банків з цінними паперами; в) інвестиційних операцій банків з цінними паперами; г) немає правильної відповіді.

5. Облігації, що розміщуються за ціною, нижчою ніж їх номінальна вартість – це:

а) цільові облігації; б) облігації внутрішньої державної позики; в) банківські облігації; г) дисконтні облігації.

6. Об’єктивними доказами. Що свідчать про зменшення корисності цінних паперів, можуть бути відомості про:

а) фінансові труднощі емітента; б) реорганізацію емітента; в) високу ймовірність банкрутства емітента; г) всі відповіді правильні.

7. Знайдіть відповідність між визначенням та терміном:

1) прямі інвестиції а) особиста участь інвестора у виборі об’єктів інвестування вкладення коштів
2) непрямі інвестиції б) опосередкування інвестиційними або іншими фінансовими посередниками внесення коштів

8. Проект вважається прибутковим, якщо виконується наступна умова:

а) NPV > 0; б) NPV =0; в) NPV < 0.

9. Цінний папір, який підтверджує суму вкладу, внесеного в банк, і права вкладника на одержання зі спливом встановленого строку суми вкладу та процентів, встановлених сертифікатом, у банку, який його видав, має назву:

а) інвестиційний сертифікат; б) депозитний сертифікат; в) іпотечний сертифікат; г) всі відповіді правильні.

10. Акції, боргові та інші цінні папери з нефіксованим прибутком, що використовуються банком для отримання прибутків в результаті короткотермінових коливань ціни або дилерської маржі та продажу в найближчий час, обліковуються:

а) у торговому портфелі банку; б) цінні папери в портфелі банку до погашення; в) цінні папери в портфелі банку на продаж; г) цінні папери в портфелі банку на обмін.

11. Переведення цінних паперів з торгового портфеля в інші портфелі банку або навпаки з інших портфелів цінних паперів у торговий портфель:

а) допускається; б) допускається лише за певних умов; в) допускається переведення лише акцій; г) не допускається.

12. Укладення торговцем цінними паперами цивільно-правових договорів щодо цінних паперів від свого імені та за свій рахунок з метою перепродажу – це:

а) дилерська діяльність; б) брокерська діяльність; в) діяльність з управління іпотечним покриттям; г) діяльність з управління активами.

13. Діяльність з визначення взаємних зобов’язань за договорами щодо цінних паперів і розрахунків за ними:

а) дилерська діяльність; б) брокерська діяльність; в) діяльність з управління іпотечним покриттям; г) розрахунково-клірингова діяльність.

14. Розміщення банком власних акцій відноситься до:

а) торгівельних операцій банків з цінними паперами; б) позабалансових операцій банків з цінними паперами; в) комісійних операцій банків з цінними паперами; г) емісійних операцій банків з цінними паперами.

15. Прості акції підлягають конвертації у:

а) привілейовані акції, у випадках, передбачених законодавством; б) облігації; в) в акції та інші цінні папери, якщо це передбачено статутом акціонерного товариства; г) прості акції не підлягають конвертації в інші види цінних паперів.

16. Банкам забороняється випуск:

а) простих акцій; б) привілейованих акцій; в) акцій на пред’явника; г) іменних акцій.

17. Пряма чи опосередкована участь банку (крім інвестиційного) у капіталі будь-якого підприємства, установи не повинна перевищувати:

а) 15 % капіталу банку; б) 20 % капіталу банку; в) 25 % капіталу банку; г) 30 % капіталу банку; д) немає правильної відповіді.

18. Частка привілейованих акцій у статутному капіталі акціонерного товариства не може перевищувати:

а) 10 %; б) 15 %; в) 20 %; г) 25 %.

19. Не допускається розміщення облігацій підприємств для:

а) формування статутного капіталу; б) поповнення статутного та резервного капіталу; в) покриття збитків поточної діяльності; г) всі відповіді правильні.

20. Найбільший ступінь ризику має портфель цінних паперів, сформований за рахунок:

а) акцій та облігацій підприємств; б) облігацій зовнішньої та внутрішньої державної позики; в) іпотечних та депозитних сертифікатів; г) всі наведені портфелі цінних паперів мають однаковий ступінь ризику.

 

12.4. Теми рефератів

1. Особливості професійної діяльності банків на фондовому ринку.

2. Інвестиційна політика комерційного банку.

3. Особливості емісійних операцій банків.

4. Типи банківських інвестиційних портфелів.

12.5. Програмні питання для самостійного вивчення теми

Сутність інвестиційних операцій комерційного банку. Класифікація інвестицій комерційного банку. Поняття портфелю інвестицій банку. Комісійні та довірчі операції банків з цінними паперами. Особливості випуску банками похідних цінних паперів.

12.6. Рекомендована література:

1. Закон Украйни “Про інвестиційну діяльність” від 18 вересня 1991 р., № 1560-XII // zakon.rada.gov.ua

2. Інструкція про порядок регулювання діяльності банків України: Затв. постановою Правління НБУ від 28.08. 2001 р. № 368 // zakon.rada.gov.ua

3. Інструкція з бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами в банках України: Затв. постановою Правління НБУ від 20.08. 2003 р., №355 // zakon.rada.gov.ua

4. Положення НБУ “Про порядок визначення справедливості вартості та зменшення корисності цінних паперів” // від 17.12.2003 р. № 561 // zakon.rada.gov.ua

5. Банківські операції: Підручник. - 3-тє вид., перероб. і доп. / А.М. Мороз, М.І. Савлук, М.Ф. Пуховкіна та ін.; За заг. ред.А.М. Мороза. - К.: КНЕУ, 2008. – 608 с.

6. Міщенко В.І. Банківські операції: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і доп. / В.І. Міщенко, Н.Г. Слав'янська, О.Г. Коренєва. – К.: Знання, 2007. – 796 с.

7. Васюренко О.В. Банківські операції: Навч. посібник / О.В. Васюренко – К.: 2005. - 243с.

8. Петрук О.М. Банківська справа: Курс лекцій / За ред. д.е.н., проф. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир: ЖДТУ, 2003. – С. 247-286.

9. Пересада А.А., Майорова Т.В. Управління банківськими інвестиціями: Монографія. – К.: КНЕУ, 2005. – 388 с.

10. Фінансовий менеджмент: Навч.-метод. посіб. / А.М. Поддєрьогін та ін. – К.: КНЕУ, 2001. – 294 с.

11. Старовойт К.І. Визначення сутності інвестиційної діяльності комерційних банків / К.І. Старовойт // Фінаси України. – 2005. – № 9. – С. 151.

12. Волошин І. Оцінка ймовірності дефолту емітента за кредитними спредами облігацій / І. Волошин // Банківська справа. – 2009. – № 5. – С.19-24.

13. Крилова В. Розрахунок капіталу банку під процентний ризик торгового портфеля / В. Крилова, В. Латинський, О. Приходько // Банківська справа. – 2009. – № 3. – С.73-80.

14. Лапко О. Підготовлено відкритий звіт про платіжні системи та систему розрахунків за операціями з цінними паперами в Україні / О. Лапко // Вісник НБУ. – 2010. – № 6. – С.5.

15. Ткаченко С. Оцінка стану і перспективи розвитку фондового ринку України / С. Ткаченко // Вісник НБУ. – 2010. – № 8. – С.44.

16. Пшик Б. Перспективи розвитку маржинальної торгівлі цінними паперами в Україні / Б. Пшик // Вісник НБУ. – 2010. – № 4. – С.46.

 

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 421. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.016 сек.) русская версия | украинская версия