Студопедия — Заняття 13. План практичного заняття
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Заняття 13. План практичного заняття






ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ ЗДІЙСНЕННЯ БАНКАМИ ОПЕРАЦІЙ В ІНОЗЕМНІЙ ВАЛЮТІ

 

План практичного заняття

1. Сутність та структура валютного ринку

2. Порядок відкриття та ведення рахунків в іноземній валюті

3. Електронні системи міжнародних міжбанківських платежів

 

13.2. Термінологічний словник.

Міжнародні розрахункові операції провадяться за грошовими вимогами і зобов’язаннями, що виникають при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності між державами, суб’єктами господарювання, іншими юридичними особами та громадянами, які перебувають на території різних країн.

Іноземні інвестиції – всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються іноземними суб'єктами господарської діяльності в Україні, в результаті чого утворюється прибуток (доход) або досягається соціальний ефект.

Іноземна валюта – іноземні грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обмінові на грошові знаки, які перебувають в обігу, кошти у грошових одиницях іноземних держав і міжнародних розрахункових (клірингових) одиницях, що перебувають на рахунках або вносяться до банківських та інших фінансових установ за межами України.

Конвертована валюта – іноземна валюта, що віднесена до цієї категорії Національним банком України. Суб’єктами міжнародних розрахунків є експортери, імпортери і банки, які вступають у відносини, пов’язані з рухом товаророзпорядчих документів та операційним оформленням платежів.

13.3. Навчальні завдання.

13.3.1. Задачі

1. Проведіть класифікацію операцій з іноземною валютою відповідно до вимог чинного законодавства у таблиці:

 

Таблиця13.1

Класифікація операцій з іноземною валютою

Поточні валютні операції, пов’язані з розрахунками Валютні операції, пов’язані з рухом капіталу Валюто-обмінні операції
Торгівельні Неторгівельні
       
       

Дані для виконання:

Валютні операції, пов’язані з розрахунками між юридичними особами-резидентами і юридичними особами-нерезидентами при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності за торговельними операціями; валютні операції, пов’язані з розрахунками між юридичними особами-резидентами на території України, за умови наявності індивідуальної ліцензії Національного банку України; оплата праці нерезидентів, які згідно з укладеними трудовими угодами (контрактами) працюють в Україні; переказ за межі України коштів в іноземній валюті (пенсії, аліменти, оплата праці, спадщина, допомога родичам тощо); надання та отримання резидентами фінансових кредитів і позик; операції, пов'язані з виконанням зобов'язань за гарантіями, поруками та заставою; операції, пов'язані з виконанням зобов'язань за лізингом; операції, пов'язані з виконанням зобов'язань за факторингом; здійснення прямих та портфельних інвестицій в Україну; виплата прибутків, доходів та інших коштів, отриманих іноземними інвесторами від прямих інвестицій та розміщених серед нерезидентів цінних паперів українських емітентів; операції з цінними паперами; розміщення коштів на вкладних (депозитних) рахунках; комерційний кредит; купівля у фізичних осіб-резидентів і нерезидентів готівкової іноземної валюти за готівкові гривні; продаж фізичним особам-резидентам готівкової іноземної валюти за готівкові гривні; зворотний обмін фізичним особам-нерезидентам невикористаних готівкових гривень на готівкову іноземну валюту; купівля-продаж дорожніх чеків за готівкову іноземну валюту; прийняття на інкасо банкнот іноземних держав та іменних чеків.

 

13.3.2. Тестові завдання.

1. До валютних операцій не належать:

а) операції, пов’язані з переходом права власності на валютні цінності; в) операції, пов’язані з використанням валютних цінностей в міжнародному обігу як засобу платежу; г) операції, пов’язані з ввезення, переказуванням і пересиланням на територію України валютних цінностей; д) операції, пов’язані з переходом права власності на валютні цінності, що здійснюються між резидентами у валюті України; е) всі відповіді правильні; є) немає правильної відповіді.

2. НБУ видає такі види ліцензій на здійснення валютних операцій:

а) генеральні ліцензії; б) спеціальні ліцензії; в) індивідуальні ліцензії; г) правильні відповіді а і в; д) немає правильної відповіді.

 

3. Уповноважені банки та інші фінансові установи мають право здійснювати операції, пов’язані з торгівлею іноземною валютою, мають право відкривати на території України пункти обміну іноземних валют на підставі:

а) генеральної ліцензії НБУ;

б) індивідуальної ліцензії НБУ;

в) установчих документів;

г) всі відповіді правильні.

4. Ліцензії НБУ, які видаються резидентам і нерезидентам на здійснення разової валютної операції на період, необхідний для здійснення такої операції:

а) генеральні ліцензії; б) спеціальні ліцензії; в) індивідуальні ліцензії; г) правильні відповіді а і в; д) немає правильної відповіді.

5. Наймодавці-нерезиденти здійснюють оплату праці резидентів:

а) виключно в іноземній валюті; б) виключно у валюті України у готівковій або безготівковій формі; в) як в національній, так і в іноземній валюті; г) у будь-якій валюті виключно в готівковій формі.

6. До валютних цінностей не відносяться:

а) іноземна валюта готівкою; б) платіжні документи в іноземній валюті; в) дорогоцінні камені; г) цінні папери в іноземній валюті; д) всі відповіді правильні.

7. На території України запроваджується обов’язковий розподіл виручки від зовнішньоекономічної діяльності між валютними фондами суб’єктів цієї діяльності та:

а) Державним валютним фондом України; б) валютними фондами місцевих рад народних депутатів України; в) місцевими органами виконавчої влади; г) правильні відповіді а і б; д) всі відповіді правильні.

8. Поточний рахунок в іноземній валюті відкривається суб’єкту господарювання для:

а) для здійснення інвестицій за кордон; б) для розрахунків за купівлю-продаж облігацій зовнішньої державної позики України; в) для зберігання грошей і проведення розрахунків в безготівковій та готівковій іноземній валюті; г) зарахування, використання і погашення кредитів в іноземній валюті; д) всі відповіді правильні.

9. З поточного рахунку в іноземній валюті юридичних осіб-резидентів, не можуть здійснюватись такі операції:

а) оплата праці працівникам-резидентам; б) оплата праці працівникам-нерезидентам; в) перерахування за межі України іноземної валюти для сплати вступних та членських внесків до міжнародних організацій; г) перерахування на власний депозитний рахунок.

10. На поточний рахунок відокремленого підрозділу в іноземній валюті можуть зараховуватися:

а) валютні кошти за реалізовану продукцію; б) валютні кошти, перераховані юридичною особою, яка створила цей підрозділ; в) валютні кошти, придбані на міжбанківському валютному ринку; г) всі відповіді правильні.

11. Виторг, одержаний за продукцію в іноземній валюті після зарахування на поточний рахунок відокремленого підрозділу перераховується в повному обсязі на поточний рахунок юридичної особи, яка створила цей підрозділ протягом:

а) 3-х робочих днів; б) 4-х робочих днів; в) 5-ти робочих днів; г) 6- робочих днів; д) кошти не перераховуються, а використовуються відокремленим підрозділом для власних господарських потреб.

12. Кошти з поточного рахунку відокремленого підрозділу у межах, перерахованих юридичною особою, яка створила цей підрозділ, або придбаних на міжбанківському ринку України можуть використовуватись на:

а) оплату витрат на службові відрядження за кордон своїх працівників;

б) оплату праці працівників-нерезидентів України;

в) придбання продукції, призначеної для власного споживання, за контрактами з нерезидентами;

г) всі відповіді правильні.

13. Валютний ринок це:

а) це система стійких економічних та організаційних відносин, пов’язаних з операціями обміну іноземних валют на національну валюту;

б) це система стійких економічних та організаційних відносин, пов’язаних з операціями купівлі-продажу іноземних валют та платіжних документів у іноземних валютах; в) це система відноси, що регулює операції купівлі-продажу національної валюти; г) немає правильної відповіді.

14. Під валютним обігом розуміють:

а) операції з купівлі-продажу іноземної валюти; б) операції з валютними цінностями, які виконуються суб’єктами валютних відносин; в) переказ валюти України за кордон; г) вкладення коштів на депозит в іноземній валюті.

15. Валютний ризик – це:

а) втрати від знецінення іноземної валюти внаслідок інфляції; б) втрата іноземної валюти внаслідок викрадення; в) небезпека валютних втрат внаслідок зміни курсу іноземних валют по відношенню до національної; д) немає правильної відповіді.

16. Фізична особа при службових відрядженнях має право вивезти за кордон, за умови усного декларування, суму готівкової іноземної валюти, що не перевищує:

а) 5000 дол. США; б) 4000 дол. США; в) 3000 дол. США; г) 2000 дол. США; д) 1000 дол. США.

17. До основних функцій банків, що здійснюють міжнародні операції не відносяться:

а) кредитування міжнародної торгівлі та послуг; б) міжнародні розрахункові операції; в) міжбанківські валютні операції на міжнародному валютному ринку; г) обслуговування міжнародного руху капіталів і кредитів; д) всі відповіді правильні; е) немає правильної відповіді.

18. Ризик, який виникає внаслідок невідповідності між активами і пасивами, вираженими у валютах різних країн, має назву:

а) валютний ризик; б) трансляційний (розрахунковий, балансовий) ризик; в) економічний ризик; г) немає правильної відповіді.

19. Валютний арбітраж з двома валютами на двох валютних ринках, коли різниця в курсах на національному і міжнародному валютних ринках не тільки покриває спред, а й дає прибуток, має назву:

а) простий валютний арбітраж; б) складний валютний арбітраж; в) процентний валютний арбітраж; г) часовий арбітраж.

20. Співвідношення між двома валютами, яке випливає з їхнього курсу щодо третьої валюти, це:

а) спот курс; б) крос-курс; в) номінальний валютний кус; г) реальний валютний курс.

 

13.4. Теми рефератів

1. Функціонування міжнародних валютних ділінгових ринків.

2. Валютний контроль і конвертованість валют.

3. Місце комерційних банків у системі валютного контролю.

 

13.5. Програмні питання для самостійного вивчення теми

Організація кореспондентських відносин з іноземними банками. Відкриття валютних рахунків. Посередництво банків у фінансових розрахунках між експортером та імпортером, їх кредитування.

 

13.6. Рекомендована література:

1. Закон України “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті” від 23 вересня 1996 р., № 185/94 ВР // zakon.rada.gov.ua

2. Декрет Кабінету Міністрів України “Про систему валютного регулювання і валютного контролю” від 19 лютого 1993 р., N 15-93 // zakon.rada.gov.ua

3. Інструкція НБУ “Про порядок відкриття та використання рахунків у національній та іноземній валюті” від 18 грудня 1998 р. № 527 // zakon.rada.gov.ua

4. Положення НБУ “Про відкриття та функціонування кореспондентських рахунків банків-резидентів та нерезидентів в іноземній валюті та кореспондентських рахунків банків-нерезидентів у гривнях” від 25 травня 2000 р., № 209 // zakon.rada.gov.ua

5. Банківські операції: Підручник. - 3-тє вид., перероб. і доп. / А.М. Мороз, М.І. Савлук, М.Ф. Пуховкіна та ін.; За заг. ред.А.М. Мороза. - К.: КНЕУ, 2008. – 608 с.

6. Міщенко В.І. Банківські операції: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і доп. / В.І. Міщенко, Н.Г. Слав'янська, О.Г. Коренєва. – К.: Знання, 2007. – 796 с.

7. Петрук О.М. Банківська справа: Курс лекцій / За ред. д.е.н., проф. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир: ЖДТУ, 2003. С. 311-343; 344-374.

8. Вступ до банківської справи / За ред. д.е.н., проф. Савлука М.І. – К.: Лібра, 1998. – С. 257-288.

9. Валютне регулювання: Навч. посіб. для ВНЗ / В.А. Ющенко, В.І. Міщенко – К.: Знання, 1999. – 359 с.

10. Облік зовнішньоекономічної діяльності: Підручник для ВНЗ / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця; 3-тє вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “Рута”, 2006. – 388 с.

11. Белінська Я. Можливості і наслідки валютно-фінансової лібералізації в Україні / Белінська Я. // Вісник НБУ. – 2006. – № 1. – С. 28.

12. Науменко В. Валютні операції на умовах “спот”: порядок здійснення та особливості бухгалтерського обліку / В. Науменко // Вісник НБУ. – 2010. – № 7. – С. 56.

13. Софіщенко І. Особливості та основні тенденції валютного фінансування банками національної економіки / І. Софіщенко // Вісник НБУ. – 2006. – № 1. – С. 36.

 

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 293. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия