Студопедия — Заняття 16. План практичного заняття
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Заняття 16. План практичного заняття






ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ В ІНОЗЕМНІЙ ВАЛЮТІ НА МІЖБАНКІВСЬКОМУ РИНКУ

 

План практичного заняття

1. Поняття та функції міжбанківського валютного ринку

2. Учасники міжбанківського валютного ринку та особливості операцій, які вони здійснюють

3. Поняття та види валютної позиції банку

4. Поняття та особливості строкових торговельних валютних операцій

 

16.2. Термінологічний словник.

Валютна позиція — це співвідношення вимог (балансових і позабалансових) та зобов’язань (балансових і позабалансових) банку в кожній іноземній валюті та в кожному банківському металі. При їх рівності позиція вважається закритою, при нерівності — відкритою. Відкрита позиція є короткою, якщо обсяг зобов’язань за проданою валютою та банківськими металами перевищує обсяг вимог, і довгою, якщо обсяг вимог за купленою валютою та банківськими металами перевищує обсяг зобов’язань.

Валютна операція на умовах “тод” – валютна операція за договором, умови якого передбачають виконання цієї операції в день укладення договору.

Валютна операція на умовах “том” – валютна операція за договором, умови якого передбачають виконання цієї операції в перший робочий день після дня укладення договору.

Валютна операція на умовах “спот” – валютна операція за договором, умови якого передбачають виконання цієї операції на другий робочий день після дня укладення договору.

Валютна операція на умовах “форвард” – валютна операція за форвардним договором, умови якого передбачають виконання цієї операції (з поставкою валюти за договором) пізніше ніж на другий робочий день після дня укладення договору.

Валютний дериватив – це стандартний документ, що засвідчує право та/або зобов'язання купити, продати та/або обміняти іноземну валюту на визначених у цьому документі умовах у майбутньому.

Власні операції банку з купівлі (продажу, обміну) іноземної валюти (власні операції) – це операції, проведені на підставі банківської ліцензії та письмового дозволу на здійснення операцій з валютними цінностями з власної ініціативи банку в межах лімітів відкритої валютної позиції банку.

Міжбанківський валютний ринок України – це сукупність відносин у сфері торгівлі іноземною валютою в Україні між суб'єктами ринку, між суб'єктами ринку та їх клієнтами (у тому числі банками-нерезидентами), а також між суб'єктами ринку і Національним банком.

Прямий міжбанківський валютний ринок України – сукупність відносин суб'єктів ринку, а також суб'єктів ринку і Національного банку у сфері купівлі-продажу іноземної валюти в Україні за безготівкові гривні під час функціонування Системи підтвердження угод.

Міжнародний валютний ринок – це сукупність відносин у сфері торгівлі іноземною валютою за межами України між суб'єктами ринку та іноземними контрагентами, які за дорученням і за рахунок суб'єктів ринку здійснюють торгівлю іноземною валютою за межами України.

Обмін (конвертація) іноземної валюти – це операція з купівлі (продажу) однієї іноземної валюти за іншу іноземну валюту.

Продаж іноземної валюти – це операція з продажу іноземної валюти за гривні.

Суб'єкти міжбанківського валютного ринку – уповноважені банки, уповноважені фінансові установи.

Торгівля іноземною валютою – це купівля, продаж, обмін іноземної валюти, здійснення операцій з валютними деривативами.

Форвардний валютний контракт – це угода між двома банками, яка має на меті запобігання ризиків щодо змін у майбутньому курсів валют та процентних ставок за депозитами в іноземній валюті. Дві сторони угоди зобов'язані визначити певну процентну ставку та курс на певний період часу для узгодженої суми валюти, починаючи з визначеної контрактом майбутньої дати розрахунків (мінімум один місяць з дати укладення угоди).

16.3. Навчальні завдання.

16.3.1. Задачі

1. Суб’єкт господарювання – резидент, в особі керівника звернувся до банку із заяво на купівлю іноземної валюти у розмірі 10 000 євро з метою здійснення розрахунків з постачальниками – нерезидентами. Діючи за дорученням клієнта уповноважений банк купив на міжбанківському валютному ринку України необхідну суму валюти за курсом гривня/євро – 10,89 грн. за євро. Комісійна винагорода банку за купівлю іноземної валюти становить 10 грн. 10.11.2010 р. куплена валюта була перерахована на поточний валютний рахунок клієнта. До 25.11.2010 р. іноземна валюта не була використана клієнтом на зазначені цілі. Визначте які мають бути дії банку, яка сума була зарахована на рахунок клієнта, та яку суму разом з комісійною винагородою у гривнях клієнт сплатив банку. А також визначте, яку суму і коли банк зобов’язаний перерахувати на рахунок клієнта у гривнях, якщо курс гривня/євро – 11 грн. за євро зберігався з 18.11.2010 р. по 27.11.2010 р. На чию користь буде зараховано позитивну різницю у ході продажу євро.

2. Суб’єкт господарювання – резидент, в особі керівника звернувся до банку із заявою на купівлю іноземної валюти у розмірі 20 000 євро з метою здійснення розрахунків з постачальниками – нерезидентами. Діючи за дорученням клієнта уповноважений банк купив на міжбанківському валютному ринку України необхідну суму валюти за курсом гривня/євро – 10,79 грн. за євро. Комісійна винагорода банку за купівлю іноземної валюти становить 2 грн. 10.11.2010 р. куплена валюта була перерахована на поточний валютний рахунок клієнта. До 25.11.2010 р. іноземна валюта не була використана клієнтом на зазначені цілі. Визначте які мають бути дії банку, яка сума була зарахована на рахунок клієнта, та яку суму разом з комісійною винагородою у гривнях клієнт сплатив банку. А також визначте, яку суму і коли банк зобов’язаний перерахувати на рахунок клієнта у гривнях, якщо курс гривня/євро – 10 грн. за євро зберігався з 18.11.2010 р. по 27.11.2010 р. На чию користь буде зараховано негативну різницю у ході продажу євро.

 

16.3.2. Тестові завдання.

1. Сукупність відносин у сфері торгівлі іноземною валютою в Україні між суб'єктами ринку, між суб'єктами ринку та їх клієнтами (у тому числі банками-нерезидентами), а також між суб'єктами ринку і Національним банком, має назву:

а) валютний ринок; б) міжнародний валютний ринок; в) регіональний валютний ринок; г) міжбанківський валютний ринок.

2. Співвідношення вимог (балансових і позабалансових) та зобов’язань (балансових і позабалансових) банку в кожній іноземній валюті та в кожному банківському металі, має назву:

а) операція сторно; б) валютна операція; в) валютна позиція; г) валюта балансу.

3. В залежності від співвідношення вимог та зобов’язань банку в кожній іноземній валюті та в кожному банківському металі валютну позицію банку поділяють на:

а) відкриту і закриту; б) відкриту і коротку; в) закриту і довгу; г) довгу і коротку.

4. Якщо обсяг зобов’язань за проданою валютою та банківськими металами перевищує обсяг вимог банку, то його валютну позицію вважають:

а) закритою довгою; б) відкритою короткою; в) закритою короткою; г) відкритою довгою.

5. Валютна операція за договором, умови якого передбачають виконання цієї операції в день укладення договору, це валютна операція на умовах:

а) “тод”; б) “спот”; в) “форвард”; г) “том”.

6. Валютна операція за договором, умови якого передбачають виконання цієї операції (з поставкою валюти за договором) пізніше ніж на другий робочий день після дня укладення договору, це валютна операція на умовах:

а) “тод”; б) “спот”; в) “форвард”; г) “том”.

7. Валютна операція за договором, умови якого передбачають виконання цієї операції на другий робочий день після дня укладення, це валютна операція на умовах:

а) “тод”; б) “спот”; в) “форвард”; г) “том”.

8. Валютна операція за договором, умови якого передбачають виконання цієї операції в перший робочий день після дня укладення договору, це валютна операція на умовах:

а) “тод”; б) “спот”; в) “форвард”; г) “том”.

9. Відкрита позиція банку вважається довгою, якщо:

а) вимоги банку (балансові і позабалансові) відповідають зобов’язанням банку (балансовим і позабалансовим) в кожній іноземній валюті та в кожному банківському металі; б) обсяг зобов’язань за проданою валютою та банківськими металами перевищує обсяг вимог банку; в) якщо обсяг вимог за купленою валютою та банківськими металами перевищує обсяг зобов’язань банку; г) вимоги банку (балансові і позабалансові) не відповідають зобов’язанням банку (балансовим і позабалансовим) в кожній іноземній валюті та в кожному банківському металі.

10. Стандартний документ, що засвідчує право та/або зобов'язання купити, продати та/або обміняти іноземну валюту на визначених у цьому документі умовах у майбутньому, має назву:

а) договір купівлі-продажу валюти; б) договір на обмін валюти; в) валютний дериватив; г) форвард.

11. Сукупність відносин суб'єктів ринку, а також суб'єктів ринку і Національного банку у сфері купівлі-продажу іноземної валюти в Україні за безготівкові гривні під час функціонування Системи підтвердження угод, має назву:

а) міжбанківський валютний ринок; б) прямий міжбанківський валютний ринок України; в) міжнародний валютний ринок; г) регіональний валютний ринок.

12. Сукупність відносин у сфері торгівлі іноземною валютою за межами України між суб'єктами ринку та іноземними контрагентами, які за дорученням і за рахунок суб'єктів ринку здійснюють торгівлю іноземною валютою за межами України, це:

а) міжбанківський валютний ринок; б) прямий міжбанківський валютний ринок України; в) міжнародний валютний ринок; г) регіональний валютний ринок.

13. Операція з купівлі (продажу) однієї іноземної валюти за іншу іноземну валюту, це:

а) обмін (конвертація) іноземної валюти;

б) продаж іноземної валюти;

в) купівля іноземної валюти;

г) безоплатна передача іноземної валюти.

14. Уповноважені банки мають право здійснювати операції з обміну іноземної валюти на:

а) міжбанківському валютному ринку України; б) міжнародному валютному ринку; в) вірна відповідь відсутня; г) обидві відповіді правильні.

15. Уповноважені банки мають право здійснювати операції з купівлі-продажу іноземної валюти на:

а) міжбанківському валютному ринку України; б) міжнародному валютному ринку; в) вірна відповідь відсутня; г) регіональному валютному ринку.

16. Валютні операції на умовах форвард виконуються в строк, що не перевищує:

а) 3 місяці; б) 6 місяців; в) 1 рік; г) 5 років.

17. Комісійна винагорода за торгівлю безготівковою іноземною валютою утримується:

а) у валюті, якою торгують; б) виключно в гривнях; в) у гривнях та іноземній валюті; г) немає правильної відповіді.

18. Купівля, обмін іноземної валюти з метою формування резервів під заборгованість в іноземній валюті для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями:

а) дозволена, але з певними обмеженнями; б) дозволена без обмежень; в) заборонена; г) дозволена лише тим банкам, які мають відповідний письмовий дозвіл НБУ.

19. Клієнт-резидент зобов'язаний використати іноземну валюту, що куплена у встановленому порядку через уповноважений банк, не пізніше ніж за … робочих днів після дня її зарахування на його поточний рахунок на потреби, зазначені в заяві про купівлю іноземної:

а) 10; б) 5; в) 15; г) 20; д) без обмежень.

20. Позитивна різниця, що виникає внаслідок продажу уповноваженим банком іноземної валюти клієнта-резидента, який порушив терміни використання іноземної валюти, зараховується:

а) на поточний рахунок клієнта; б) на користь уповноваженого банку; в) щокварталу перераховується до державного бюджету України; г) на користь НБУ.

 

16.4. Теми рефератів

1. Особливості форвардних угод.

2. Валютні ф’ючерси.

3. Особливості валютних опціонів.

16.5. Програмні питання для самостійного вивчення теми

Права та обов’язки суб’єктів міжбанківського валютного ринку України. Торговельні угоди типу тод, том, спот. Документи, які служать підставою для купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку. Особливості строкових торговельних валютних операцій. Валютний арбітраж: види та порядок здійснення.

 

16.6. Рекомендована література:

1. Положення НБУ “Про порядок та умови торгівлі іноземною валютою” від 21.08. 2006 р., №333 // zakon.rada.gov.ua

2. Інструкція НБУ “Про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України” від 12.12. 2002р., № 502 // zakon.rada.gov.ua

3. Положення НБУ “Про затвердження Правил здійснення депозитних операцій для банківських депозитів і Правила випуску та обігу валютних деривативів” від 07.07.1997р., № 216 // zakon.rada.gov.ua

4. Банківські операції: Підручник. - 3-тє вид., перероб. і доп. / А.М. Мороз, М.І. Савлук, М.Ф. Пуховкіна та ін.; За заг. ред.А.М. Мороза. - К.: КНЕУ, 2008. - 608с.

5. Васюренко О.В. Банківські операції: Навч. посібник / О.В. Васюренко – К.: 2005. - 243с.

6. Міщенко В.І. Банківські операції: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і доп. / В.І. Міщенко, Н.Г. Слав'янська, О.Г. Коренєва. – К.: Знання, 2007. – 796 с.

7. Руденко Л.В. Міжнародні кредитно-розрахункові і валютні операції: Підручник / Л.В. Руденко. – К.: ЦУЛ, 2003. - 616 с.

8. Береславська О.І. Валютний курс і зовнішня торгівля: теоретичні й емпіричні аспекти взаємозв’язку / О.І. Береславська // Фінанси України. – 2009. – № 3. – С. 66-67.

9. Грищенко Т. Банківське фінансування зовнішньоторговельних операцій в Україні / Т. Грищенко, В. Науменко //Банківська справа. – 2008. – № 8. – С. 72-79.

 

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 335. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия