Студопедия — Звідки з'являються шкідливі звички?
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Звідки з'являються шкідливі звички?






Проект

«Вчимося бути здоровими»

зробила

Будь некорисне дію, наприклад, таке як випивка, може викликати схильність до алкоголізму і, врешті-решт, перерости в хворобу, якщо ця дія буде повторюватися з разу в раз і закріпиться на підсвідомому рівні як «приємне». У цьому випадку, закріпившись підсвідомо, звичка може викликати генетичні зміни і перерости в патологію. Залежність формується поруч послідовних поступок шкідливої ​​схильності і, щоб повернутися до здорового життя, необхідний цілий ряд таких же послідовних зусиль у подоланні шкідливої тяги, які не можуть бути здійснені без зусилля волі.

Звикання до шкідливого відбувається непомітно, поступово, раз від разу, коли людина протягом тривалого часу здійснює ряд поступок ветхої людині в собі або іншим. При цьому формується тяга до звичного необдумані дії.

Хвороблива пристрасть виникає, коли у людини немає психологічного захисту від шкідливого впливу, коли спочатку він вважає шкідливу звичку «звичайною» дією, з чого після нерідко формується її «привабливість». Така людина вважає шкідливу схильність само собою зрозумілим дією, вживається в образ гріха, не представляючи іноді, що є люди, які вільні від цього і не сприймають такого роду відносин із суспільством. Адже шкідливі звички формуються під впливом поганого товариства і розкладається моралі і моральності. Жоден немовля не має в собі шкідливих інстинктів, вони йому нав'язуються поганим вихованням і відповідним погано вихованим суспільством.

Іноді лікарі стверджують, що на закріплення шкідливої ​​звички впливає спадковість. Звичайно, важливо, що дитина бачить з перших днів свого життя, в яку родину або середу він потрапляє. Приклад батька і матері, або старших у родині накладає незабутнє враження на молоде незміцніле свідомість. Але в цьому випадку мова йде про виховання і його ролі в становленні людини. І подальша доросла свідома життя може круто змінити весь уклад такої родини, коли самостійна дитина вже усвідомлено вибирає здоровий спосіб життя.

Дитячий алкоголізм (додаток 3 «Соціальні та психологічні характеристики алкоголіка»)

Фахівцями Всесвітньої організації охорони здоров'я було опитано близько 200 тисяч учнів 5-10 класів. Україна випередила з дитячого алкоголізму всі країни Європи (включаючи Східну Європу та Росію) і зайняла "почесне" перше місце, на другому місці, як не дивно, Ізраїль.40% школярів в Україні п'ють регулярно! (В Ізраїлі наприклад 28%, в Росії ще менше) Що таке регулярно, правда, не пояснюється, але це не раз на місяць... діти з пляшкою пива на вулиці, навіть не старшого шкільного віку, а 13-15 річні, стають нормою. У багатьох магазинах висять вивіски "Спиртне і сигарети дітям до 18 років не відпускаються";, але реально купують і 10-12 річні... деякі для тата, а деякі і для себе і таких же друзів.

Найчастіше схильність до алкогольної і нікотинової залежності в дитині формується ще в момент її зачаття і народження, так в Україні 70-90% пологів проходять із тими чи іншими патологіями.

Багато такі «складні» діти ростуть без особистісного стрижня. Вони не можуть відрізнити добро від зла, не вміють сформувати життєву мету, знайти опору, у них нічого не виходить. Але наше суспільство приймає тільки успішних і корисних людей, соціальних програм немає, боротьба з дитячим алкоголізмом тільки на словах, уряду не вигідна непитуща нація, і чарка для таких людей нерідко стає рятівної емоційної соломинкою (принаймні їм так вселяють).

За даними харківських медиків, кожен третій учень початкової школи в місті хоча б раз вживав спиртне. 7% дітей, які потрапляють до лікарень з діагнозом "отруєння», підірвали здоров'я саме алкогольними напоями.

В даний час на обліку в наркологічних клініках Харківській області знаходяться більше 2-х тисяч юних алкоголіків, при цьому Харківщина - не самий проблемний в цьому сенсі регіон.Думаю, ситуація в Дніпропетровську, Донецьку, Одесі, Києві чи не краще, а скоріше навіть гірше... невеликі міста і селища показують ще більш сумну картину - там інший раз п'ють вже більше 50% школярів старших класів.Дитячий алкоголізм косить країну, створює армію потенційних дебілів, бидла, готового за склянку горілки голосувати за кого завгодно і робити що завгодно...

Наркоманія йде до школи (додаток 4 тест «Як виявити наркомана»)

Наркоманія - це проблема нинішнього покоління. Дитяча наркоманія- це проблема майбутнього покоління. Як захистити майбутнє наших дітей? Як убезпечити їх від наркоманії?Наркоманія стрімко поширюється в Україні. Цифри статистики з кожним днем ​​стають все жахливішими. Страшно ще й те, що останнім часом відзначається значна тенденція "омолодження" наркоманії - вікова межа наркозалежних опустилася до 10-12 років.

Навіть школа стала аж ніяк не безпечним місцем для дітей. Як не стараються вчителі, у шкільних туалетах все одно час від часу знаходять використані шприци. Для наркоторговців школа стала дуже вигідним і благодатним полем для діяльності. Для них кожен школяр - це потенційний споживач їх "товару". Діти сильно піддані впливу, і користуючись їхньою наївністю, їх «дорослі друзі"; пропонують їм першу дозу абсолютно безкоштовно. Діти вчаться один у одного, і практика показує, що один наркоман втягує ще близько 10 осіб.

Наркоманія, ця чума 21 століття щорічно забирає сотні життів, і тепер вона націлилася на найцінніше - на дітей. Школа повинна стати першим місцем, де активно проводитися профілактика наркоманії. Адже наркоманію, як і будь-яку хворобу, легше запобігти, ніж лікувати.

Діти і тютюнопаління (додаток 7)

Небезпека куріння для людини доведена і підтверджена численними дослідженнями, але особливої ​​шкоди воно являє для молодого зростаючого організму. Якщо організм дорослої людини не здатний боротися з канцерогенними і токсичними речовинами, які містяться в тютюновому димі, те, що зможе незміцнілий, схильний серйозним змінам організм дитини?

Для дітей становить небезпеку навіть тимчасове знаходження серед курящих людей. Дорослішаючи, дитина стає підлітком і його нездоровий інтерес до тютюнових виробів прокидається сам собою. Підліток в такі моменти часто потрапляє в групу ризику.

Підліткове куріння - це серйозна проблема, яка потребує обов'язкового рішення. Основною причиною, що спонукає дітей до куріння, є помилка, що шкідлива звичка додасть їм мужності і зрілості. Наслідуючи героям популярних фільмів, вони деколи заходять надто далеко. Звичайно, складно встояти і не повторити знамениті награні пози з димлячою сигаретою, особливо молодим до кінця не сформувався і не визначилися в своїх перевагах і відносно до того чи іншого підліткам. Яскрава барвиста, привертає до себе реклама тютюнопаління просто затьмарює собою напис, який скромно попереджатиме про шкоду куріння.

Учні шкіл зазвичай об'єднуються в невеликі групи по інтересах. Деяких з них бажання відзначитися або виділитися серед однолітків призводить до різні субкультури, в яких часто тютюнопаління, розпивання спиртних напоїв або вживання наркотичних засобів є незамінним атрибутом. Починаючи спілкування з членами субкультур, підлітки, що намагаються відсторонитися від сірого натовпу знеособленого суспільства, в більшості випадків стають відомими одиницями порочного колективу.

На жаль, статистика паління серед підлітків на даний момент вказує, що щорічно відсоток курців школярів неухильно збільшується, при цьому основна частина кращих навчаються в середніх класах. Початковий вік подібних курців становить 10 років.

Так як школярі не мають постійного джерела доходу, то вони змушені добувати засоби, обманюючи своїх батьків - це приводить до різних складнощів у сімейних відносинах.

Крім цього, не дивлячись на те, що всі законопроекти, прописують вік, з якого дозволено придбання тютюнової продукції, широко оприлюднені та загальновідомі, на практиці сигарети може купити будь-який, що має грошові кошти.

Вплив нікотину на ще незміцнілий дитячий організм носить непоправної характер. Тяжкі наслідки у вигляді отримання хронічних захворювань і навіть інвалідності, зазвичай не зупиняють школярів. Щоб викорінити проблему куріння серед підлітків одного батьківського виховання деколи недостатньо, хоча в деяких випадках, грамотне виховання здатне уберегти дитину від впливу тютюнового диму.

Велике значення у вирішенні даної проблеми має боротьба з курінням на державному рівні: необхідно переглянути встановлені правила продажу тютюнових виробів, посилити заходи покарань за недотримання законодавства. Слід ввести жорсткі вимоги щодо діяльності виробників тютюнової продукції, заборонити рекламу і пропаганду куріння, підвищити ставку акцизів. Дані заходи дозволять якщо не усунути підліткове куріння, то хоча б скоротити кількість курящих дітей і підлітків.

Щоб пробудити інтерес підлітків до корисних занять і відвернути їх від згубних звичок, необхідно організувати спортивні гуртки та секції, музичні школи і студії танців, для роботи яких, звичайно ж, потрібно виділення державних субсидій. Але якщо людина по-справжньому захоплений і зайнятий справою, то на дурниці у нього просто не залишається часу.

Рішення проблеми підліткового куріння безпосередньо залежить від ставлення до тютюнопаління дорослих людей. Можливо, коли вони перестануть палити в таких громадських місцях, як парки, клуби, кафе, а особливо на дитячих майданчиках і покажуть позитивний приклад підростаючому поколінню, у підлітків теж не виникне бажання викурити сигарету. Побачивши й зрозумівши, що процес куріння - це незручне і ганебне заняття, вони подумають і змінять своє ставлення до тютюнових виробів.

Курящим батькам необхідно обмежити доступ дітей до сигарет. Найкраще прибрати їх подалі, звідки дитина не зможе їх легко і вільно взяти. Крім цього, батьки не повинні палити в присутності дітей, по-перше, враховуючи шкоду пасивного куріння для дитячого організму, а по-друге, виключаючи виникнення невмілих спроб наслідування, так як часто об'єктом для наслідування є саме батьки. Потрібно пам'ятати, що про майбутнє своїх дітей необхідно піклуватися.


План реалізації проекту

I етап. Прогностичний (01.01.2013г.-01.03.2013г.)

· збір інформації щодо «складних» учнів;

· анонімне опитування щодо шкідливих звичок;

Результат етапу: Результати вхідний діагностики.

II етап. Підготовчий (01.01.2013г.-01.03.2013г.)

· проведення класних годин на тему «Важливість спорту», ​​«Шкода куріння / алкоголю / наркотиків»(додаток 2);

· проведення семінарів на тему «Як скласти індивідуальний режим дня»;

· конкурс на найкращий малюнок на тему: «Здоровий спосіб життя / шкідливі звички це не круто» серед учнів 1-7 класів;

· проведення батьківських зборів, мотивуючих батьків прищеплювати дітям здоровий спосіб життя;

· створення учнями старших класів загальношкільних заходів на тему «ЗСЖ / шкідливі звички і т.д.»;

· стінгазети / бойові листки (додаток 6,7);

· Проводити семінари про шкідливість алкоголю / наркотиків / куріння і інших шкідливих звичок (з наочним матеріалом) (додаток 5);

· Консультації медпрацівників і психолога;

III етап. Практичний (01.04.2013-01.10. 2013г.)

· Навчити використовувати окремі компоненти ЗСЖ у відповідності з індивідуальними особливостями;

· Залучення батьків до участі в шкільних спортивних заходах;

· Навчити виконанню комплексу ранкової гімнастики;

· Навчити складати індивідуальний план ЗСЖ і реалізовувати його;

· організувати в школі якомога більше клубів за інтересами, щоб відволікти дітей від «вулиці»;

· влаштовувати спортивні змагання між класами;

· для тих, хто не може брати участь у змаганнях, можна влаштовувати показові виступи (футбольні / волейбольні матчі, танцювальні програми, тощо);

· влаштовувати загальношкільні ранкові пробіжки (добровільні); мотивувати учнів брати участь в них;

Результат етапу: підвищення рівня культури ЗСЖ.

IV етап. Узагальнюючий (01.10.13-01.01.2014)

· Мотивація учнів до ранкових пробіжок;

· Створення щоденника ЗСЖ і активне його ведення;

Результат етапу: створення і ведення індивідуального щоденника ЗСЖ.

Очікувані результати.

· Створення класних міні-проектів по ЗСЖ.

· Створення на шкільному сайті сторіночки здоров'я.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1803. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия