Студопедия — МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ






МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім.М.І.ПИРОГОВА

 

 

„Затверджено”

на методичній нараді

кафедри педіатрії №2

„_ 30 _” __ 08 __2012р.

Протокол №1

 

Завідувач кафедри

проф. Дудник В.М.

______________________

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

 

 

Навчальна дисципліна Педіатрія
Модуль  
Змістовий модуль №2
Тема заняття 5 Диференційна діагностика кардіомегалії спричиненої вродженими вадами серця у дітей.
Курс  
Факультет Медичний №1
 

Вінниця 2012

 

 

1.АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ: У структурі серцево-судинної патології останніми роками зросла питома вага вроджених вад серця (ВВС). Серед дітей з ВВС смертність складає приблизно 23%, причому близько 90% дітей вмирають на першому році життя. Своєчасна діагностика ВВС, адекватна допомога при розвитку ускладнень, напрям на хірургічне лікування в оптимальні терміни визначають прогноз для життя і соціальної адаптації дитини з вродженою вадою серця. Таким чином, знання клінічних ознак вроджених вад серця у віковому аспекті, вміння провести диференціальну діагностику з іншими ураженнями серця, знання принципів терапії та невідкладної допомоги при розвитку невідкладних станів у дітей з вродженими вадами серця, кардіохірургічні основи лікування ВВС, профілактика розвитку хронічної серцевої недостатності у цих дітей є необхідним в практиці лікаря. Викладене визначає актуальність вивчення даної теми.

 

2.КОНКРЕТНІ ЦІЛІ:

1. Визначати можливі причини розвитку і пояснювати основні патогенетичні механізми розвитку кардіомегалій, обумовлених вродженими вадами серця у дітей.

2. Проводити клінічне обстеження хворих та виділяти основний синдром при кардіомегаліях, обумовлених вродженими вадами серця.

3. Визначати тактику ведення хворих з кардіомегаліями, обумовленими вродженими вадами серця.

4. Складати план обстеження дитини з кардіомегалією, обумовленою вродженою вадою серця.

5. Проводити диференційну діагностику кардіомегалій, обумовлених вродженими вадами серця у дітей.

6. Ставити діагноз і призначати лікування дітям з кардіомегаліями, обумовленими вродженими вадами серця.

7. Здійснювати прогнози (для життя, для здоров’я, для працездатності) дітям з кардіомегаліями, обумовленими вродженими вадами серця.

8. Надавати невідкладну допомогу дітям при кардіомегаліях, обумовлених вродженими вадами серця. Лікування та профілактика хронічної серцевої недостатності.

9. Вибирати раціональну схему диспансеризації дітей з кардіомегаліями, обумовленими вродженими вадами серця.

10. Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в дитячій кардіоревматології.

 

3.БАЗОВІ ЗНАННЯ, ВМІННЯ, НАВИЧКИ, НЕОБХІДНІ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ТЕМИ (міждисциплінарна інтеграція):

Назва попередніх дисциплін Отримані навики
Анатомія, гістологія Анатомічні та гістологічні особливості серцево-судинної системи.
Нормальна та патологічна фізіологія Особливості розвитку вроджених вад серцево-судинної системи в організмі дітей.
Біохімія Клінічні зміни біохімічних показників крові у дітей з вродженими вадами серця.
Пропедевтика дитячих хвороб Характерні скарги, клінічні синдроми у дітей з вродженими вадами серця. Вміння зібрати анамнез, виявити особливі скарги, провести клінічне обстеження дітей з вродженими вадами серця.
Фармакологія Володіти знаннями про основні групи лікарських препаратів, що застосовуються при лікуванні вроджених вад серця.
Соціальна медицина та організація охорони здоров’я Використовувати знання про структуру надання медико-санітарної допомоги дитячому населенню для належного використання ресурсів системи охорони здоров’я в плані профілактики та лікування.
Внутрішньопредметна інтеграція Дати клінічну оцінку змінам показників загальноклінічного, біохімічного та імунологічного дослідження сироватки крові, інтерпретувати дані інструментальних методів обстеження.
4.ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ПІД ЧАС ПІДГОТОВКИ ДО ЗАНЯТТЯ:

4.1.Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

 

Термін Визначення
Вроджені вади серця     Це патологічний стан, який характеризується аномаліями розвитку серця і магістральних судин, які виникають внаслідок порушення ембріогенезу в період 2-8-й тиждень вагітності під впливом несприятливих факторів зовнішнього (віруси, токсичні речовини та ін.) і внутрішнього (продукти зміненого обміну речовин і т.д.) середовища на фоні спадкової (полігенної) схильності.
Дефекти міжпередсердної перетинки Це група ВВС, для яких характерна наявність аномального сполучення між двома передсердними камерами.
Аномальний дренаж легеневих вен Це ВВС, для якої характерне патологічне впадіння легеневих вен в праве передсердя або в порожнисті вени великого кола кровообігу.
Ізольований дефект міжшлуночкової перетинки Це вроджене аномальне сполучення між двома шлуночками серця, яке виникло внаслідок недорозвитку міжшлуночкової перетинки на різних її рівнях.
Відкрита артеріальна протока Це наявність аномального судинного сполучення між аортою і легеневою артерією.
Ізольований стеноз легеневої артерії Це вроджена аномалія, яка характеризується порушенням шляхів відтоку крові з правого шлуночка в мале коло кровообігу.
Тетрада Фалло Багатокомпонентна ВВС, яка включає в себе стеноз вихідного відділу правого шлуночка, дефект міжшлуночкової перетинки, декстрапозицію атероматозно розширеної аорти і гіпертрофію міокарду правого шлуночка.
Аномалія розвитку стулок трикуспідального клапану (аномалія Ебштейна) ВВС, яка характеризується дисплазією стулок трикуспідального клапану і зміщенням частини його дистально в порожнину правого шлуночка, що призводить до утворення аномально великого правого передсердя і редукованого правого шлуночка.
Стеноз вустя аорти ВВС, при якій порушується відток крові з лівого шлуночка (інфундибулярний підклапанний стеноз), на рівні клапану (клапанний стеноз), в висхідній частині аорти (надклапанний стеноз).
Коарктація аорти Це вроджене сегментарне звуження аорти, яке буває різного ступеня, аж до її перериву, в любому місці: в ділянці дуги, перешийка, нижнього грудного або черевного відділів.
Подвійна дуга аорти (судинне кільце) Аномалія розвитку дуги аорти та її гілок, в результаті чого порушується їх нормальне розташування в середостінні, що може призводити до здавлення трахеї і стравоходу.
Транспозиція магістральних судин ВВС, при якій два основні магістральні стовбури розташовані аномально: аорта виходить з морфологічно правого (венозного) шлуночка, а легеневий стовбур – з морфологічно лівого (артеріального) шлуночка.
Загальний артеріальний стовбур ВВС ціанотичного типу, яка характеризується відходженням єдиного крупного судинного стовбура через єдиний клапан від двох шлуночків серця і забезпечує системний, легеневий і коронарний кровообіг.
Єдиний (загальний) шлуночок серця ВВС ціанотичного типу, яка характеризується наявністю трьох камер серця – двох передсердь і з’єднаного з ними через два атріовентрикулярних клапани єдиного шлуночка серця, з якого через аортальний і пульмональний клапани виходять дві магістральні судини.
Аномалії розташування серця (мальпозиція) Патологічні відхилення в розташуванні серця в цілому або його окремих частин в грудній клітці і (або) по відношенню до інших внутрішніх органів.
 

4.2.Теоретичні питання до заняття:

1. Провідні клінічні симптоми та синдроми захворювань системи кровообігу у дітей, що супроводжуються кардіомегалією.

2. Сучасні погляди на етіологію і патогенез кардіомегалій, обумовлених вродженими вадами серця у дітей.

3. Класифікація кардіомегалій, обумовлених вродженими вадами серця у дітей.

4. Основні клінічні синдроми кардіомегалій, обумовлених вродженими вадами серця у дітей.

5. Диференціальна діагностика кардіомегалій, обумовлених вродженими вадами серця у дітей.

6. Лабораторно-інструментальна діагностика кардіомегалій, обумовлених вродженими вадами серця у дітей.

7. Сучасні підходи до лікування кардіомегалій, обумовлених вродженими вадами серця у дітей.

8. Надання невідкладної допомоги при гострій СН, що розвивається на фоні кардіомегалій, обумовлених вродженими вадами серця. Лікування та профілактика хронічної СН.

9. Принципи диспансерного спостереження за хворими з кардіомегаліями, обумовленими вродженими вадами серця.

 

4.3.Практичні завдання, які виконуються на занятті:

1. Робота з тестовими завданнями.

2. Робота студентів в палатах біля ліжка хворих дітей з кардіомегаліями, обумовленими вродженими вадами серця.

3. Інтерпретація додаткових методів обстеження.

4. Клінічний розбір хворих з кардіомегаліями, обумовленими вродженими вадами серця.

5. Розв’язування ситуаційних задач.

6. Призначення лікування, кожній окремій дитині з кардіомегалією, обумовленою вродженою вадою серця.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1005. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия