Студопедия — Контрольна робота № 2
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Контрольна робота № 2






Українська полемічна література

кінця XVI – початку XVII ст.

 

1. Берестейська унія: характер, причини, наслідки.

2. Меценатська та культурно-освітня діяльність українських братств і її вплив на розвиток української полемічної літератури.

3. Назвати найбільш відомих католицьких та уніатських полемістів, схарактеризувати їх літературну діяльність.

4. Поняття про полемічну літературу: жанри, проблематика, образність.

5. Пояснити суть тези: «Українська полемічна література – засіб захисту національних прав українців».

6. Публіцистичний характер української полемічної літератури.

7. Історико-політичні передумови активізації жанру полемічної літератури кінця XVI – початку XVII ст.

8. У яких українських полемічних творах засуджується календарна реформа папи Григорія ХІІІ? Дати коротку характеристику авторської позиції цих творів.

9. Прокоментувати думку Д.Чижевського: «…полемічна література має велике значення в розвитку української літератури: помалу готувалися нові літературні форми та нові літературні вартост»”.

10. Значення Острогу як культурно-наукового центру кінця XVI ст. для становлення і розвитку полемічної літератури.

11. Кому і з якої причини Герасим Смотрицький присвячує твір «Ключ царства небесного»?

12. Як у «Ключі царства небесного» проявляються демократичні настрої Герасима Смотрицького?

13. Прокоментувати міркування І.Франка, який про твір Герасима Смотрицького «Ключ царства небесного» писав: “Це не сухий теологічний трактат, а жива картина стану української суспільності в ІІ половині XVI ст.”.

14. З якою метою Герасим Смотрицький у творі «Ключ царства небесного» вдається до викриття папи римського і католицької церкви?

15. Жанрова природа твору Герасима Смотрицького «Ключ царства небесного» як трактату.

16. Визначити і схарактеризувати художню форму, якою скористався Мелетія Смотрицький для написання «Треносу».

17. Історична основа «Треносу» Мелетія Смотрицького.

18. Образ Церкви-Матері у «Треносі» Мелетія Смотрицького.

19. Чому Мелетій Смотрицький для аргументації власної антипапської позиції у «Треносі» вдається до використання антиватиканських творів західноєвропейських авторів?

20. Як перекладається назва твору Христофора Філалета? Як вона узгоджується із змістом?

21. Визначити основні проблеми, порушені у «Апокрисисі» Христофора Філалета.

22. Кого з уніатських владик викриває автор «Апокрисиса»? У чому він вбачає їх найстрашніший злочин?

23. Довести, що анонімна «Пересторога» є зразком памфлету.

24. Прокоментувати слова І.Франка про «Пересторогу» «Це – політично-релігійний памфлет, написаний з немалим талантом».

25. Які ідейно-художні ознаки «Палінодії» змусили І.Франка називати її автора «більше істориком, ніж письменником-полемістом»?

26. З якою метою Захарія Копистенський у «Палінодії» звертається до «Повісті врем'яних літ»?

27. Що є свідченням великої ерудиції Захарії Копистенського і як це відображено у «Палінодії»?

28. Як у «Палінодії» Захарія Копистенський висловлює власне ставлення до козацтва? У чому він вбачає головну заслугу козаків перед рідною землею?

29. У чому Захарія Копистенський бачить мету своєї праці?

30. Чому у більшості українських полемічних творів згадуються імена Кирила Терлецького та Іпатія Потія? Назвати ці твори.

31. Засоби творення образу єпископа-уніата Кирила Терлецького у творах українських письменників-полемістів.

32. Якими причинами українські письменники-полемісти пояснюють факт відступництва Іпатія Потія та Кирила Терлецького?

33. З якого приводу Герасим Смотрицький у «Ключі царства небесного» пише: «Чоловік бідний, убогий, которий од праці рук своїх і в поті лиця мусить їсти хліб свій і з тої ж праці і поту мусить досить чинити і давати пану, що йому розкажуть, звик од предків своїх оддавати, що належало Богу і що належало пану. Тепер же те жодним способом гаразд потрафити не може»?

34. Прокоментувати рядки із анонімної «Перестороги»: «І так много посполитих розширити й оних не фундовано, бо коли би били науку міли, тогди би за невідомостями і глупством своїм не прийшли до такої погибелі». Яку «погибель» має на увазі автор?

35. Прокоментувати рядки із анонімної «Перестороги»: «Папеж, всіх ведучи до послушенства свого, проклинаєт, мучит, забиваєт, войска посилаєт, панства і церкві забиваєт, вольності всякіє отимаєт, грозит, кричит, трубит, уставичне войну точит, малих и великих соблазняючи, церков соборную католическую у своєм дворі у себе в Римі биті повідаєт, новини по світу розсилаєт, времіна і літа ізміняєт и лічбу от створеня світа замєшал и скоротил...».

36. Прокоментувати рядки із «Треносу» Мелетія Смотрицького: «Біда вам, Пастирі, котрі розпорошили і розігнали стадо овець моїх і недбальства хворобою їх заразили! Бо суворішого суду і більшої кари зазнаєте». Хто є адресатом автора?

37. Прокоментувати рядки з «Треносу» Мелетія Смотрицького: «Нещасна ж я мати! Що такого вчинила? За що незносні переслідування од власних своїх синів терплю. Одні мені недбальством шкодять. Інші тяжкого глуму завдають. Ті переслідують незносно, а ті зрікаються вороже. У глибокому злі погрязнувши і його природі скорившись, мене занедбали».

38. Про кого і з якого приводу йдеться у рядках Захарії Копистенського: «Весь світ і правоє лицарство відає свідоцтво, як вони там мужнє, преважне і лицарськи поступали, як найсильнішим і найгвалтовнішим турецьким штурмам отпор валечний давали, і витримували…».








Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 800. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия