Студопедия — ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 23
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 23






ВИМІРЮВАННЯ КУТІВ ЕЛЕКТРОННИМ ТАХЕОМЕТРОМ

З однієї сторони, виконання конкретної роботи з електронним тахеометром зводиться до наведення на точки місцевості, що не відрізняється від роботи з оптичним теодолітом і натискання певної комбінації функціональних клавіш і кнопок, що в принципі не є складно, особливо, якщо хтось вам може їх показати. З другої сторони, електронний тахеометр- це складний прилад з безліччю функціональних можливостей, який дозволяє для кожного конкретного випадку оптимально налаштувати конфігурацію системи, вибрати оптимальні параметри установок, відмінні від заводських, нестандартно вирішувати дуже широкий круг задач, особливо інженерно-геодезичних. Вам необхідно освоїти роботу з інструментом саме в такому аспекті, а для цього необхідно поступово, починаючи з першої роботи, ретельно засвоювати матеріал. Саме для цього і призначений даний посібник. Якщо ви пропрацюєте матеріал всіх робіт, то тільки після цього можна звертатись до певного розділу і швидко освіжити в пам’яті порядок виконання певної роботи. Автори надіються, що ваші здібності і знання, здобуті при вивчені наведеного в роботі матеріалу дозволять Вам в подальшому вирішувати і нестандартні, творчі задачі, якими багата практика роботи інженера–геодезиста, розширити круг інженерно-геодезичних задач, які можна розв’язувати з застосуванням електронного тахеометра.

Мета роботи Освоїти методику робіт з вимірів кутів електронним тахеометром в одноразовому і багаторазовому режимах.

23.1 Основні теоретичні відомості

Встановлюємо прилад на штативі і приводимо вертикальну вісь у прямовисне положення за допомогою рівня, як у оптичного теодоліта. Вставляємо елемент живлення в акумуляторний блок. Відкриваючи пластмасову кришку блока, будьте особливо уважні, її дуже легко пошкодити. Обов’язково перед відкриттям натисніть кнопку розблокування (рис. 23.1)

 

Рисунок 23.1 – Кнопка розблокування

Вставляючи батарею живлення, зверніть увагу на розміщення контактів на батареї та в відсіку і вставте батарею контактами вниз до клацання (рис 23.2).

Рисунок 23.2 – Закладання акумулятора

Включаємо прилад. На дисплеї з’являється або < головне статусне> вікно (рис..23.3), або те вікно, яке було останнім у попередньому сеансі роботи з приладом. Останній випадок буде в тому разі, коли в опції < Параметри приладу > значення параметру < Продолжение > встановлено на [ВКЛ]. З порядком зміни і встановлення параметрів ми познайомимося далі. Зараз послідовно натискаючи клавішу {ESC} ми з будь-якого виду екрану переходимо до < головного статусного> вікна (рис., 23.3). У цьому вікні відображається:

а) тип інструменту;

б) версія програмного забезпечення;

в) назва файла, в який будуть записуватись результати вимірів.

Внизу вікна висвітлюються назви трьох можливих режимів роботи приладу:

г) вимірювання [ ИЗМЕР ];

д) занесення даних в память [ ПАМ ];

е) встановлення конфігурації системи [ КОНФ ]

Рисунок 23.3 – < Головне статусне> вікно

Ми маємо змогу вибирати будь-який з цих режимів роботи програмними клавішами { F1}, {F3} і { F4}.

2 Натискаємо {F1}. Повинно з’явитись одне з трьох можливих вікон режиму вимірів Р1, Р2 або Р3. Для зміни виду вікон режиму вимірів натискаємо червону клавішу { FUNC} на панелі керування і вибираємо режим Р1 ( рис..23.4). Проте, якщо параметр < ВК вручную > встановлений на [ ДА ] виводиться екран індексації відліку вертикального круга. Щоб в цьому випадку перейти в одне з вікон режиму вимірів, слід два рази підряд підтвердити [ ДА ]. Зміна параметру [ ВК вручную] можлива тільки в режимі встановлення конфігурації системи і буде пояснена далі (в наступних лабораторних роботах).

Рисунок 23.4 - Вікно режиму Р1

3 Наводимо зорову трубу на першу візирну марку, на яку слід орієнтувати нуль лімба горизонтального круга. Для цього на першій сторінці режиму вимірювань P1 натискаємо { F3} [УСТ_0]. При натискання програмної клавіші [УСТ_0] повинно з'явитися мигання, знову натискаємо [УСТ_0]. Відлік горизонтального кругу на першу візирну ціль стане рівним , що відразу відобразиться на екрані (рис., 23.5).

4 Наводимо зорову трубу на другу візирну марку. Відлік, що відображається (ГУп), є кутом між напрямками на вибрані точки. Натискаємо { F4}. На екрані повинно з/явитись друге вікно режиму вимірювань.

 

 

Рисунок 23.5 – Відлік на першу точку

 

 

1-а візирна ціль 2-а візирна ціль

станція

Рисунок 23.6 – Схема вимірювань горизонтального кута

23.2 Установка заданого відліку горизонтального кругу для напрямку візування (утримання відліку)

 

 

Рисунок 23.7 - Друге вікно режиму вимірювань P2

Ви можете встановити будь-який відлік горизонтального кругу для заданого напрямку візування і потім виміряти кути від цього напрямку. Порядок роботи наступний:

1 Спочатку наведіться на першу візирну ціль.

2 На другій сторінці режиму вимірювань натисніть клавішу { F4} [Уст.ГУ] і виберіть опцію < Угол >, за допомогою переміщення курсору вгору і вниз[▼ ▲ ] (рис. 23.7); Перехід на другу сторінку клавішою { FUNC}. Вибравши опцію < Угол > натискаємо клавішу { ENTER }.

3 Для того щоб ввести потрібний кут, попередньо виберіть програмною клавішу [ РЕДКТ] { F3 }.

Зверніть увагу, що при редагуванні імені файла(лабораторна робота №22 ми не користувались програмною клавішею [ РЕДКТ] { F3 }, а відразу вводили потрібні значення, це можливо в тих випадках, коли позиція в яку потрібно ввести символ мигкотить на екрані

Введіть з клавіатури потрібний кутовий відлік, (вив же повинні знати, що необхідні для цього цифри виводяться на екран клавішою { FUNC} і вводяться відповідними службовими клавішами { F1}, { F2}, { F3} і { F4}, потім

 

Рисунок 23.8 – Введення значення горизонтального кута для напрямку візування.

натискаємо { ENTER }. Введене значення виводиться на екран (рис., 23.8). При потребі введене значення можна повторно відредагувати

(натисніть { F3} [ РЕДКТ ]). Перехід до цифри, яку виправляють - кнопкою навігації. Звернемо увагу, що після цифр, які позначають градуси, слід ввести ”. ”

4 Натискаємо [ДА] {F4}. На екрані повинно знову зявитись друге вікно режиму вимірювання з встановленим значенням напрямку візування.

• При натиснутій клавіші [ЗАП] {F1} можна встановити точку орієнтування і записати її в поточний робочий файл.

5 Наведіться на другу візирну ціль. Виводиться відлік горизонтального кругу на другу візирну ціль з урахуванням встановленого відліку горизонтального кругу на першу станцію.

6 Опцію, яка описана вище, можна також виконати натисненням клавіші [ФИКС] {F1} (Фіксація/звільнення відліку горизонтального круга). Для цього потрібно повертаючи лімб встановити потрібний для орієнтування відлік і натиснути клавішу [ФИКС] {F1}, щоб його зафіксувати. Потім наводимо зорову трубу на необхідний нам напрямок. Правда, для цього потрібно змінити заводські установки розміщення функцій за клавішами.

Рисунок 23.8 – Вікно вимірювань з програмною клавішею [ФИКС]

23.3 Повторні вимірювання горизонтального кута

Для визначення горизонтального кута з більшою точністю виконують його повторні вимірювання. Для цього:

1 На другій сторінці режиму вимірювань (встановлення програмною клавішою [FUNC]) натисніть клавішу { F1} [МЕНЮ], виділіть клавішею навігації опцію < Повторения > і активізуйте її для виконання клавішею ( [ ENTER ]).

2 На екрані з’явиться опція < Повторения>;. Наведіться на 1-у візирну ціль і натисніть клавішу {F4} [ДА].

3 Наведіться на 2-у візирну ціль і натисніть клавішу {F4} [ДА].

4 Знову наведіться на 1-у ціль і натисніть клавішу {F4} [ДА].

5 Знову наведіться на 2-у ціль і натисніть клавішу {F4} [ДА]. Сумарне значення горизонтального кута < ГУпвт> виводиться в другому рядку, а середнє значення < Уср.> виводиться в четвертому рядку.

• Для повернення до попереднього виміру на 1–ший пункт і для його повторення натисніть {F1} [ОТМ] (Відміна).

Це можна зробити тільки тоді, коли на моніторі виведене повідомлення " Набл. Т1".

 

1-а візирна ціль(Т1) 2-а візирна ціль (Т2)

Початок 3-го вимірювання Кінець 3-го вимірювання (виводиться середнє з трьох вимірювань)

Початок 2-го вимірювання Кінець 2-го вимірювання (виводиться середнє з двох вимірювань)

Початок 1-го вимірювання Кінець 1-го вимірювання (виводиться середнє з одного вимірювання)

 

Рисунок 23.4 – Схема повторних вимірювань горизонтального кута

Максимальна кількість повторних кутових вимірів -10.

 

 

Рисунок 23.9 – Вікно вимірювань з програмною клавішою [МЕНЮ]

 

Рисунок 23.10 – Повторні вимірювання горизонтального кута

 

6 Для продовження повторних вимірювань повторіть кроки 4 і 5.

7 Коли повторні вимірювання закінчені, натисніть {ESC}.

• Повторні вимірювання також можна виконати, розмістивши клавішу [ПОВТ] на екрані режиму вимірювань (змінивши заводські установки).







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 735. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия