Студопедия — Словник термінів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Словник термінів






Адміністративне правопорушення – протиправна, навмисна або необережна дія або бездіяльність, яка робить замах на державний або суспільний порядок, власність, права й свободи громадян, на встановлений порядок управління, за яку законодавством передбачена адміністративна відповідальність.

Апроксимація (від лат. аррrохiто — наближу-юсь) передбачає заміну одних математичних величин іншими, в тому чи іншому сенсі близьких до вихідної.

Банківсько-страхова (офшорна) зона – це зона, в якій запроваджується особливо сприятливий режим здійснення банківських та страхових операцій в іноземній валюті для обслуговування нерезидентів.

Визначальні прогнози використовують для прогнозування не час, а інші фактори. Ці фактори можуть включати зміни в населенні, споживачах соціальних послуг чи інші соціальні и економічні змінні, які безпосередньо впливають на доходи.

Детерміновані методи досліджень операцій це перш за все лінійнеі нелінійне програмування. Ці методи застосову-ються тод1, коли відомо багато взаємозв'язаних змінних і по-трібно знайти оптимальне рішення. Одним із варіантів можли-вих застосувань цих методів є вибір. оптимального завантажен-ня податкових інспекторів, мінімізації професійної міграції податкових працівників тощо.

Документальною перевіркою вважається перевірка, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх передбачених Кодексом податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) та яка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов'язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, а також отриманих в установленому законодавством порядку органом державної податкової служби документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Документальна планова перевірка повинна бути передбачена у плані-графіку проведення планових документальних перевірок.

Зовнішньоторговельна зона – частина території держави, де товари іноземного походження можуть зберігатися, купуватися та продаватися без сплати мита і митних зборів або з їх відстроченням.

Зона прикордонної торгівлі – частина території держави на кордонах із сусідніми країнами, де діє спрощений порядок перетину кордону і торгівлі.

Інтерполяція та апроксимація даних методи вирішен-ня широкого кола завдань статистичного оцінювання, які є надзвичайно ефективними у плануванні.

Камеральною вважається перевірка, яка проводиться у приміщенні органу державної податкової служби виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків. Камеральна перевірка проводиться без будь-якого спеціального рішення керівника податкової та направлення на її проведення, без присутності платника. Їй підлягає вся податкова звітність суцільним порядком.

Комплексна виробнича зона – частина державної території, на якій запроваджується спеціальний (пільговий податковий, валютно-фінансовий, митний тощо) режим економічної діяльності з метою стимулювання підприємництва.

Корпоративний податковий менеджмент – це процес управління податками підприємств – платників податків, який регулює їх фінансові взаємовідносини з державою у процесі перерозподілу доходів господарюючих суб’єктів і формування доходів бюджету Податкову політику на мікрорівні можна визначити як систему проведених підприємством у галузіпо-даткового обліку заходів, що виражає варіанти (сценарії) його поведінки у взаєминах з державою з питань обчислення та сплати податкових платежів.

Кримінальне ухилення від сплати податків передбачає здійснення платником податків протизаконних соціально і економічно небезпечних дій (бездіяльності), спрямованих на уникнення від сплати податку або зниження його розміру. До того ж має місце порушення норм податкового та кримінального законодавства. Кримінальним способом ухилення від оподаткування є несплата (недоплата) податків у великих і особливо великих розмірах, здійснена умисне, неодноразово та в змові групи осіб, зокрема, шляхом підроблення документів, фальсифікації даних бухгалтерського обліку, неоприбуткування коштів, що поступили в касу підприємства за реалізовану продукцію, фіктивного приймання на роботу та інших дій (бездіяльності).

Кримінальній відповідальності і покаранню підлягає особа, винна у вчиненні злочину, тобто така, що умисно або з необережності вчинила передбачене кримінальним законодавством суспільно небезпечне діяння.

Менеджмент – це сукупність прийомів та методів цілеспрямованого впливу на об’єкт для досягнення певного результату.

Науково-технічна зона – ВЕЗ, спеціальний правовий режим якої орієнтований на розвиток наукового і виробничого потенціалу, досягнення нової якості економіки через стимулювання фундаментальних і прикладних досліджень із подальшим упровадженням результатів наукових розробок у виробництво.

Некримінальні ухилення від оподаткування та мінімізація податків — це дії (бездіяльність) суб’єкта податкових відносин, що не передбачають кримінальної відповідальності та спрямовані на уникнення або зниження податкових платежів до бюджетної системи за допомогою порушення законодавства про податки і збори, яке передбачає застосування до порушника заходів податкової відповідальності (штрафних податкових санкцій), а також адміністративних штрафних санкцій, передбачених Кодексом про адміністративні правопорушення України (КпАП). Такі дії платника податків не носять складу податкового злочину, але спричинюють настання податкової відповідальності відповідно до положень податкового і адміністративного законодавства.

Облік платників податків — це сукупність заходів реєстра-ційного характеру, спрямованих на забезпечення ефективності здійснення податкового менеджменту на державному рівні.

Офшорними (англ." offshore" - " поза берегом") зонами називають країни (території) з низькою або нульовою податковою ставкою на всі або окремі категорії доходів, певним рівнем банківської та комерційної секретності, мінімальною або повною відсутністю резервних вимог центрального банку чи обмежень по конвертованості валюти. Крім того більшість офшорних зон має відносно прості вимоги по ліцензуванню і регулюванню фінансових компаній та інших фірм. Тобто офшорні центри – це території, на яких відносно низький рівень податків та діють податкові пільги, які відсутні в інших місцях

Пеня – це плата у вигляді процентів, нарахованих на суму податкового боргу (без урахування пені), яка стягується з платника податків у зв’язку з невчасним погашенням податкового зобов’язання.

Податкове бюджетування є підсумковою частиною корпоративного податкового планування, регулювання та контролю, а також комбінованим способом оптимізації податкових потоків суб’єктом господарювання.

Податковий борг (недоплата) – податкове зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), узгоджене платником податків або встановлене господарчим судом, але не сплачене у встановлений термін, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов’язання.

Податковий контроль згідно ст.61 Податкового кодексу України – це система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Податковий менеджмент – це сукупність принципів, прийомів, засобів, форм та методів організації податкових платежів.

Податкова політика – діяльність держави у сфері встановлення, правового регламентування та організації справляння податків і податкових платежів у централізовані фонди грошових ресурсів держави.

Податкове планування – інтеграційний процес, який поєднує дотримання податкових законів, представлення в податкових органах, знання і розуміння податків, оптимізацію податків.

Податковий тягар – узагальнений показник, що характеризує роль податків у житті суспільства.

Податкове прогнозування і планування – це особливі еле-менти системи вироблення і прийняття рішень у сфері жит-тєдіяльності держави у процесі перерозподілу валового внут-рішнього продукту.

Податкове регулювання – це ціле-спрямований вплив держави на учасників економічних відно-син шляхом використання засобів та інструментів податкової політики.

Податковий злочин – це протиправне суспільне небезпечне діяння що виникає за певних умов у фінансовому середовищі та носить характер злочину, об’єктом якого є відносини з приводу справляння податкових платежів, а також здійснення контролю за своєчасністю і повнотою їх сплати.

Прогнозування тенденцій це техніка, що цілком по-кладається на час як єдину визначальну змінну.

Ризик у податковому плануванні можна визначити як можливістьнастання подій з негативними наслідками в ре-зультаті прийняття рішень з податкового планування, а по-датковий ризик як фінансовий ризик, пов'язаний з можливіс-тю настання подій з негативними наслідками щодо обчислення ісплати податкових платежів.

Теорія масового обслуговування — це розділ теорії імовір-ності, який вивчає потоки вимог щодо обслуговування, які ви-суваються до системи з обмеженими пропускними властивос-тями. Метою дослідження є раціональний вибір структури си-стеми і власне процесу обслуговування, які б забезпечили міні-мізацію часу очікування та середньої довжини черги.

Територія пріоритетного розвитку - територія, на якій склалися несприятливі соціально-економічні та екологічні умови, незадовільний стан зайнятості населення і на якій запроваджується спеціальний режим інвестиційної діяльності для створення нових робочих місць.

Туристсько-рекреаційна зона – створюється в регіонах, що мають багатий природний, рекреаційний та історико-культурний потенціал, з метою ефективного його використання і збереження, а також активізації підприємницької діяльності у сфері рекреаційно-туристичного бізнесу.

Управління підприємством — комплексний і складний процес, зміст якого зводиться до пошуку і прийняття найбільш ефективних рішень і їх практичного здійснення. Метою керівника підприємницької структури, у більшості випадків, є отримання найбільшого прибутку.

Ухилення від сплати податків – це діяння особи, спрямоване на повну або часткову несплату певних податків, зборів, інших обов’язкових платежів, які мають сплачуватись підприємствами, установами та організаціями різних форм власності, а також фізичними особами.

Фактичною вважається перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об'єктів права власності такого платника. Така перевірка здійснюється органом державної податкової служби щодо дотримання порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, патентів, свідоцтв, у тому числі свідоцтв про державну реєстрацію, виробництва та обігу підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

Фінансова санкція (штраф) – це плата у фіксованій сумі або у вигляді процентів від суми податкового зобов’язання (без урахування пені і штрафних санкцій), яка стягується з платника податків у зв’язку з порушенням ним правил оподаткування.

 

 

Рекомендована література

 

1. Акофф Рассел Л. Планирование будущего корпорации. – М.: Сирин, 2002. – 256 с.

2. Андрущенко В.Л. Фискальное администрирование как наука и как искусство // Финансы Украины. – 2003. - № 6. – с.27.

3. Балабанов И. Основы финансового менеджмента. Как управлять капиталом. – М.: Финансы и статистика, 1995.

4. Безгубенко О. Мотиви і потреби фіскальної соціології як складової податкового менеджменту // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету ім. В.Гнатюка. – Сер. Економіка. – 2001. - № 8.

5. Безгубенко О. Податкове мислення та форми девіантної поведінки платників податків // Фінанси України. – 2002. - № 9.

6. Бланк И.А. Финансовый менеджмент: Учебный курс. – К.: Ника-Центр Эльга, 1999.

7. Брич А.П., Навроцький В.О. Кримінально-правова кваліфікація ухилення від оподаткування в Україні. – К.: Атіка, 2000.

8. Брызгалин А.В., Берник В.Р., Головкин А.Н. Налоговая оптимизация: принципы, методы, рекомендации, арбитражная практика. – Екатеринбург: Налоги и финансовое право, 2002. – 272 с.

9. Василик О.Д. Податкова система України: Навч. посібник.- К.: ВАТ “Поліграфкнига”, 2004р.

10. Галимзянов. Управление налогами на предприятии. – Уфа, 1998.

11. Гега П.Т., Доля Л.М. Основи податкового права: Навчальний посібник. – К.: Товариство «Знання», КОО, 1998. – 273 с.

12. Герчикова И.Н. Менеджмент: Учебник. – М.: ЮНИТИ, 2002.

13. Голов С.Ф. Управлінський облік: Підручник. – К.: Лібра, 2003. – 704 с.

14. Горбунов А.Р. Налоговое планирование и создание компаний за рубежом. – М.: Анкил, 2000.

15. Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV.

16. Дергачев В.А. Свободные экономичекие зоны в современном мире. – Одесса: Судоходство, 1996.

17. Дивере М. Экономика налоговой подитики. – М.: Инфор.-издат. Дом «Филинъ», 2001. – 328 с.

18. Довгалюк В.І., Ярмоленко Ю.Ю. Податкова система: Навч. посібник. – К.: ЦУЛ, 2007.

19. Дубовик О.Ю., Слатвінська М.О. Податковий менеджмент. Опорний конспект лекцій. – Одеса: ОДЕУ, 2006. – 142 с.

20. Загородній А.Г., Єлісєєв А.В. Податки та податкове планування підприємницької діяльності. – Л.: Центр бізнес-сервісу, 2003. – 152 с.

21. Загородній А.Г., Єлісєєв А.В. Податкове планування в системі фінансового менеджменту підприємства // Фінанси України. – 2001. - № 8. – С.131-134.

22. Закон України «Про державну підтримку малого підприємництва» № 2063-III від 19.10.2000 р.

23. Закон України «Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон» від 13.10.1992 р.

24. Закони України «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на території пріоритетного розвитку».

25. Иванов Ю. Суть, принципы и методы налогового планирования // Сборник систематизированного законодательства.- 2005. – Вып. 9. – С.7-13.

26. Иванов Ю. Оптимизация в налоговом планировании // Сборник систематизированного законодательства.- 2005. – Вып. 9. – С.13-19.

27. Иванов Ю. Оценка целесообразности применения упрощенной системы налогообложения //Сборник систематизированного законодательства.- 2005. – Вып. 9. – С.72-81.

28. Іванов Ю.Б., Крисоватий А.І., Кізима А.Я., карпова В.В. Податковий менеджмент. Підручник. – К.: «Знання», 2008. – 525 с.

29. Ісаншина Г.Ю. Податковий менеджмент: Навчальний посібник. – К.: ЦУЛ, 2003.

30. Каламбет С.В. Податковий потенціал: теорія, практика, управління. – Донецьк: Наука і освіта, 2001. – 304 с.

31. Каламбет С.В. Розвиток податкового регулювання через систему податкових пільг // Економіка. Фінанси. Право. – 2001. - № 3. – С.31-33.

32. Карп М.В. Налоговый менеджмент: Учебник для ВУЗов. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001.

33. Ковальчук К.Ф., Рева Т.М. Налоговый менеджмент промышленного предприятия: Монография. – Днепропетровск: Институт технологии, 2000. – 122 с.

34. Костіна Н.І., Алексєєв А.А., Василик О.Ф. Фінансове прогнозування: методи та моделі: Навчальний посібник. – К.: Товариство «Знання», КОО, 1997.

35. Кравчук Г.В., Шкарлет С.М. Податковий менеджмент: Навч. посіб.—Чернігів: РВК " Деснянська правда", 2005. — 331с.

36. Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 № 2341-III.

37. Крисоватий А.І., Кізима А.Я. Податковий менеджмент: Навчальний посібник. – Тернопіль: Карт-бланш, 2004. – 304 с.

38. Крисоватий А.І., Луцик А.І. Податки та фіскальна політика: Навч.посіб. – Тернопіль, 2003. – 312 с.

39. Куценко Т.Ф. Бюджетно-фінансова політика: Навчально-методичний посібник для самост.вивч.дисц. – К.: КНЕУ, 2002.

40. Литвиненко Я.В. Податкова політика: Навчальний посібник. – К.: МАУП, 2003. – 224 с.

41. Мельник В.М., Грицаєнко І.А., Іванишина О.С. оподаткування підприємницької діяльності: Навч.посіб. – К.: Конкор, 2003. – 160 с.

42. Мельник Д.Ю. Налоговый менеджмент. – М.: Финансы и статистика, 1999. – 352 с.

43. Наказ Президенту України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб`єктів малого підприємництва» № 727 від 03.07.1998 р.

44. Налоговый менеджмент: Учебник / А.Г.Поршнев, Д.Г.Черников и др.. – М.: ИНФРА-М, 2003.- 442 с.

45. Оптимизация налогообложения с использованием нерезидентных структур // Финансовая консультація. – 2001. - № 17-20.

46. Організація і методика податкових перевірок: Навчальний посібник / О.П.Чернявський, В.П.Хомутенко, В.В.Немченко. – К.: Центр навчальної літератури, 2004.

47. Панчук А.В., Резніченко О.О. Податковий менеджмент: Конспект лекцій.- К.: 2003.

48. Податкове планування. – Львів: ТзОВ «Центр Бізнес-Сервіс», 2001.

49. Податкове право: Навчальний посібник / Г.В.Бех, О.О.Дмитрик, Д.А.Кобильник та ін.; За ред. М.П.Кучерявенка. – К.: Юрінком Інтер, 2003.

50. Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

51. Постанова КМУ «Про заходи щодо створення та функціонування спеціальних (вільних) економічних зон і територій зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності» від 24.09.1999 р.

52. Проблеми податкового регулювання і планування податкових платежів. Наук. видання. – Харків: Вид-во ХНЕУ, 2006.

53. Рагозин Б.А. Налоговое планирование на предприятиях и в организациях. – Т.1. – М.: Аналитика-Пресс, 1996. – 432 с.

54. Рева Т.М. Податковий менеджмент: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – 282 с.

55. Скворцов Н.Н. Налоговый менеджмент: стратегия и тактика: в 10 кн. Кн. 1. От стагнации к стабилизации. Практ.рук. / Под ред. В.П.Давыдовой. – К.: Вища школа, 2002.

56. Скворцов М.Н. Податковий менеджмент: стратегія і тактика. Кн. 2. Податковий менеджмент в умовах становлення і розвитку ринкової економіки. – К.: Кондор, 2007.

57. Соколовська А. М. Податкова система України: теорія та практика становлення /НДФІ при Міністерстві фінансів України. — К.: НДФІ, 2001

58. Сутырин С.Ф., Погорлецкий А.И. Налоги и налоговое планирование в мировой экономике. – СПб: Полиус, 1998.

59. Тимченко О.М. Податковий менеджмент: Навчально-методичний посібник для самост.вивч.дисц. – К.: КНЕУ, 2001. – 150 с.

60. Федько В. Про необхідність удосконалення податкового планування та прогнозування // Вісник податкової служби України. – 2001. - № 11. – С.7-9.

61. Фурман А. Шляхи вдосконалення (модернізації) податкового контролю у загальній системі адміністрування податків та обов’язкових платежів до бюджету // Вісник податкової служби України. – 2001. - № 21. – С.11-15.

62. Фокин В.М. Налоговое регулирование: Учеб.пособие / Под ред. С.Г.Пепеляева. – М.: Статут, 2004. – 76 с.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 808. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия