Студопедия — Порядок виконання роботи. 1. Для мережі, схема якої наведена на рис
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порядок виконання роботи. 1. Для мережі, схема якої наведена на рис






Порядок виконання роботи

1. Відкрийте програму Мой компьютер. Перейдіть на робочий диск де створена папка Потоку спеціальності, а в ній – папказ шифром Вашої групи.

2. У цій папці створіть особисту: з контекстного меню робочого поля диска виберіть пункт Создатьі підпункт Папка. Перемкніть алфавіти, введіть назву – ваше прізвище латинськими літерами та натисніть на клавішу вводу. Англійський, український та інші алфавіти можна перемикати натисканням певної групи клавіш (Ctrl+Shiftабо А1t+Shift), а також натисканням над індикатором клавіатури мишею на панелі задач з наступним вибором алфавіту з меню.

3. Відкрийте особисту папку. Увімкніть у вікні папки Панель инструментовта Строку состояния. Скористайтеся пунктом Вид з меню вікна.

4. Створіть папку з номером лабораторної роботи (наприклад, Лабораторна робота 1.1) і відкрийте її.

5. Створіть текстовий документ. Для цього виконайте команди з меню вікна: Файл ® Создать ® Текстовый документ. Отримаєте піктограму майбутнього текстового документа. Дайте документу назву – своє ім’я. Щоб ввести текст, викличте текстовий редактор, двічі натиснувши над створеною піктограмою.

6. У текстовий документ введіть текст: назву лабораторної роботи, мету і задачі роботи, а також відповіді на деякі контрольні питання, запропоновані викладачем.

7. Дослідіть властивості текстового файлу. Щоб властивості постійно були на екрані, треба на панелі інструментів (закладка Вид) натиснути на останню кнопку Таблица значки розташуються у вигляді таблиці з відображенням властивостей. Перепишіть у текстовий файл його властивості.

8. Створіть ярлики для особистої папки і текстового документа. Ярлик особистої папки має бути створений у вікні з назвою групи, а ярлики документа – у вікні особистої папки. Перепишіть властивості ярликів у текстовий документ.

9. Скопіюйте текстовий файл із особистої папки у папку Потоку спеціальності способом перетягування піктограми файлу. Для копіювання об’єкта його піктограму треба перетягнути у потрібне місце, натиснувши на клавішу Сtrl під час перетягування або цю дію виконати за допомогою правої клавіші миші. Повторіть цю процедуру, використовуючи буфер обміну.

10. Вилучіть свій файл і ярлик до нього з папки Потоку спеціальності. Особисту папку не вилучайте! Для вилучення об’єкта його піктограму треба перемістити в Корзину або виконати команду Удалить з меню.

11. Поверніть ярлики з Корзини у папку Потоку спеціальності.

12. Відкрийте папку Потоку спеціальності і знову вилучіть свій текстовий файл і ярлик. Вилучення виконайте так, щоб файли не попадали в Корзину.

13. Відкрийте вікно пошуку файлів та задайте різні типи пошуку файлів (описані в теоретичних положеннях).

14. Відсортуйте знайдені файли за датою створення, за іменем, а потім скопіюйте до вашої папки п’ять найновіших файлів.

15. До створеного раніше текстового файлу допишіть назви скопійованих графічних файлів.

16. Вилучіть графічні файли. Закінчіть роботу. Закрийте всі вікна. Переконайтеся в тому, що в папці вашої групи залишилися ваша особиста папка зі створеним на лабораторній роботі текстовим документом і його ярликом.

1.1.4 Аналіз результатів роботи, висновки

1. Вивчити зміст та призначення пунктів меню програм Мій комп'ютер (Мой компьютер), Провідник (Проводник)

2. Вивчити призначення об'єктів, що містяться в папках Мій комп'ютер, Провідник;

3. Створювати, вилучати, копіювати, переміщати, перейменовувати папки і текстові файли, ярлики

4. Виконувати пошук об'єктів за іменем, датою створення, типом, розміром. Вивчити об’єкт Кошик (Корзина).

 

1.1.5 Контрольні запитання

1. Як увімкнути панель інструментів?

2. Як створити текстовий файл, папку?

3. Що таке ярлик? Як його створити?

4. Як дослідити властивості папки, файлу?

5. Як перемкнути алфавіт на клавіатурі?

6. З чого складається шлях до файлу?

7. Як вилучити файл, щоб він не попадав в Корзину?

8. Як відмінити будь-яку виконану дію над об’єктами?

9. Для чого призначена Корзина?

10. Що означає термін “файлова система”?

11. Які Ви знаєте файлові системи?

12. Які символи не допускаються в іменах файлів?

13. Чим відрізняється вікно папки Мой компьютер від вікна програми Проводник?

14. Як у вікні програми Проводник виділити поспіль розташовану групу файлів за допомогою миші та клавіатури?

15. Як виділити у вікні програми Проводник групу файлів, що розташовані випадково?

16. Як організувати пошук необхідних файлів?

1.1.6 Рекомендована література

1 Баженов В.А. і ін. Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології: Підручник. – К.: Каравела, 2003. – 464 с.

2 Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології.: Підручник/Пушкар О.І., ред.-К.: Академія, 2002. – 704 с.


Лабораторна робота № 1.2
Файловий менеджер Total Commander

 

1.2.1 Мета і завдання роботи.

Набуття практичних навичок роботи з файловою системою за допомогою програми-оболонки Total Commander. Вивчити команди обробки файлів та каталогів, ознайомитися з командами управління та сервісними функціями обслуговування файлів.

1.2.2 Основні теоретичні положення

Для полегшення взаємодії користувача з операційною системою розроблено низку пакетів прикладних програм із сервісними функціями – так званих файлових менеджерів. Більшість з них побудовані аналогічним чином (Norton Commander, Volkov Commander, Dos Navigator, Far, Windows Commander). Їхня популярність обумовлена головним чином наочним відображенням вмісту каталогів і дерев каталогів, швидким і невимушений переміщенням файловою системою, прозорими способами копіювання, переміщення та перейменування файлів і каталогів.

Total Commander (ТС) або Windows Commander (WC) – це програма для виконання дій з об'єктами за допомогою вікон двох папок (зокрема, дисків), одне з яких є активним (віддавачем, сервером), а друге – пасивним (приймачем, клієнтом).

Розглянемо вікно програми ТС (рис. 1.2). Вікно містить меню, панель інструментів, два робочі вікна (панелі) з рядками заголовків і статусу, засоби для активізації дисків, вертикальні смуги прокручування, командний рядок, рядок функціональних клавіш. Наявність кожного з цих елементів налагоджується за допомогою команди Конфигурация ® Настройка.

Одне з робочих вікон (ліве) є активним, інше – пасивним. Для активного вікна характерними рисами є: 1) наявність ледве помітної пунктирної рамки для виокремлення об'єктів; 2) відображення активного шляху перед командним рядком.

Рис. 1.2. Вікно програми Total Commander

Для негайного переходу до кореневого каталогу можна натиснути комбінацію клавіш < Ctrl+\> або натиснути у рядку вибору дисків на значку кореневого каталогу.

Комбінації клавіш дозволяють впорядковувати список файлів: < Ctrl+F3> – за іменами; < Ctrl+F4> – за розширеннями; < Ctrl+F5> – за датою створення; < Ctrl+F6> – за розмірами; < Ctrl+F7> – без впорядкування.

Сполучення клавіш < Ctrl+F11> дозволяє залишити в списку лише програми (файли з розширенням *.COM, *.EXE, *.BAT.

Комбінація < Ctrl+F10> повертає до списку всі файли.

Щоб побачити дерево каталогів відповідного диску, слід використати однойменну команду пункту меню Вид, або натиснути < Ctrl+F8>.

Комбінація клавіш < Ctrl+L> дозволяє отримати інформацію про файли, каталоги. Для каталогу, щоб був виділений, підраховується кількість файлів та каталогів, що він містить, загальний обсяг всіх файлів каталогу, а також загальний обсяг з урахуванням кластерів, що вони займають.

Нижній рядок TC показує призначення функціональних клавіш в програмі-оболонці.

Клавіша < F3> дозволяє переглядати текстові файли та файли малюнків вбудованою програмою перегляду. У разі наявності декількох виділених файлів переглянути саме файл, на який вказує курсор, можна за допомогою < Shift+F3>.

Для редагування текстового файлу призначена клавіша < F4>. За замовчуванням запускається програма Блокнот (Notepad). Щоб створити новий текстовий файл слід натиснути < Shift+F4>, увести ім’я файлу, і потім після уведення тексту зберегти його, використовуючи Блокнот.

Копіювання файлів здійснюється за допомогою клавіші < F5>. Щоб скопіювати файл у той самий каталог під новим ім’ям, слід натиснути < Shift+F5>.

Для переміщення файлу до протилежного каталогу використовується < F6>. Для перейменування його без зміни розташування – < Shift+F6>.

Створення каталогу, чи зразу гілки підкаталогів (імена підкаталогів слід записати через зворотну похилу риску) здійснюється за допомогою < F7>.

Щоб вилучити файли та каталоги необхідно скористатися клавішею < F8>.

Команда Сравнить каталоги з пункту меню Выделение (або < Shift+F2>) дозволяє виділити в каталогах, які порівнюються, ті файли, що відсутні, або є новішими, ніж у протилежному каталозі.

Команди, що допомагають управляти програмою-оболонкою зібрані в пункті меню Вид.

Команда Дерево каталогов (< Alt+F10>) відкриває вікно з деревом каталогів поточного диску.

Якщо натиснути < Ctrl+U>, або вибрати команду Поменять панели местами, зліва отримаємо список файлів того каталогу, що було відкрито справа і навпаки.

Команда Часто используемые каталоги (< Ctrl+D>, або подвійне натискання мишею на рядку поточного каталогу панелі) дозволяє швидко перейти до одного з потрібних каталогів. Щоб додати деякий каталог до меню каталогів, слід зробити його поточним та виконати команду Добавить текучий каталог. У вікні, що з’явиться, пропонується дати назву цьому елементу, а також зберегти каталог призначення, тобто каталог протилежної панелі. У діалоговому вікні Настройка ці параметри меню можна увести самостійно. Крім того, у полі Команда цього вікна можна увести й інші команди TC.

Команда Синхронизировать каталоги дозволяє порівнювати вміст двох каталогів разом з підкаталогами та копіювати відсутні або новіші файли в будь-який інший каталог.

Команда Поиск файлов (< Alt+F7>) призначена для пошуку файлів та каталогів за їхнім ім’ям або за вмістом файлів.

За допомогою команди Подсчитать занимаемое место можна швидко оцінити загальних обсяг виділених файлів, а також розмір простору на диску, що будуть займати ці файли з урахуванням розмірів кластерів.

Команда Групповое переименование (< Ctrl+T>) дозволяє швидко перейменувати групу файлів за шаблонами, одночасно автоматично додаючи до імен виділених файлів додаткову інформацію, зокрема дату та час останньої модифікації, лічильник змінених файлів.

Список файлів та каталогів можна надрукувати. Для цього їх спочатку слід виділити та скористатися командою Файл ® Печать ® Список файлов.

Архів – це файл, куди у стиснутому (у три-десять разів) вигляді поміщають інші файли. Для архівування файлів використовують програми-архіватори Arj, Rar, ZIP тощо.

В TC для архівації використовується команда Упаковать (< Alt+F5>) пункту меню Файл. TC підтримує декілька програм-архіваторів для архівування файлів, як внутрішні, так і зовнішні. Для останніх необхідно встановити шляхи до відповідних програм за допомогою кнопки Настройка. Після визначення програми-архіватора у тому ж вікні слід визначитися з іншими параметрами: шлях до каталогу, створення багатотомних архівів, створення архівів, що самі розпаковуються. Файли чи папки можна занести в архів і вибрати файл з нього через контекстне меню вибраного файлу.

Команда Файл ® Распаковать (< Alt+F9>) виконує протилежну дію архівації файлів. За допомогою команди Проверить архивы (< Alt+Shift+F9>) можна перевірити цілісність архівів (відповідність контрольних сум файлу). Великі за розміром файли програма-оболонка TC може розбити на декілька файлів меншого розміру (команда Файл ® Разбить файл). Розмір частин можна вибрати у відповідності до об’ємів стандартних гнучких дисків, ZIP дисків, чи CD-R дисків, а можна вибрати інший довільний розмір. При цьому додатково створюється файл з розширенням *.CRC, в якому зберігається ім’я початкового файлу, його розмір та контрольна сума. Ці дані використовуються при збиранні файлу Файл ® Собрать файл.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1096. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия