Студопедия — Поль Хасон
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поль Хасон

Соціальне призначення політичної еліти виявляється передусім у функціях, які вона виконує в суспільстві. Ці функції є багатоманітними й тісно переплітаються з тими, які виконують політична система суспільства в цілому, її підсистеми та окремі інститути. Як вже зазначалося, головними функціями політичної системи є політичне цілепокладання, владно-політична інтеграція суспільства і регулювання режиму соціально-політичної діяльності. На персоналізованому рівні ці функції виконує політична еліта.

Функція політичного цілепокладання, яку іноді називають стратегічною, полягає в розробці стратегії і тактики розвитку суспільства, визначенні політичної програми дій. Ця функція повною мірою може бути реалізованою лише на вищому рівні політичної еліти (главою держави, парламентаріями, міністрами) з використанням фахівців і результатів наукових досліджень.

Сутність інтегративної функції політичної еліти полягає в забезпеченні цілісності і єдності суспільства, стійкості його політичної та економічної систем, уникненні соціально-політичних конфліктів, знаходженні оптимальних варіантів їх розв'язання в разі виникнення. Важливими змістовими елементами цієї функції є згуртування різних верств населення, гармонізація їх соціальних інтересів, досягнення суспільного консенсусу, тісної політичної взаємодії і співробітництва всіх суспільних сил. Нездатність політичної еліти виконувати інтегративну функцію загрожує розколом суспільства, зіткненнями різноспрямованих соціальних і політичних сил аж до громадянської війни.

Еліта виконує основний обсяг роботи щодо прийняття політичних рішень, спрямованих на регулювання суспільних відносин, розв'язання назрілих суспільних проблем і завдань, здійснює розподіл і перерозподіл матеріальних, фінансових, людських та інших ресурсів. У цьому полягає ЇЇ регулятивна функція. Від якості політичних рішень визначальною мірою залежить ефективність самої політики, успіх у вирішенні поставлених завдань.

Ще однією функцією політичної еліти є мобілізаційна, або організаторська, яка полягає в необхідності мобілізації мас для виконання прийнятих рішень і поставлених завдань, практичного здійснення визначеного політичного курсу. Важливою функцією політичної еліти є вираження і представництво в політичній системі суспільства соціальних інтересів. На інституціональному рівні ця функція найповніше проявляється в діяльності політичних партій і груп інтересів, а на персоналізованому — в політичному лідерстві. Через політичну еліту реалізуються зв'язки між багатоманітними соціальними й політичними спільностями, відбувається їх спілкування між собою з метою з'ясування позицій, досягнення взаємоприйнятних рішень. Еліта виступає тією ланкою, яка не тільки забезпечує горизонтальні зв'язки в суспільстві, а й здійснює вертикальну комунікацію між владою і масами. У цьому полягає її комунікативна функція. Політична еліта виконує також інші функції у політичній системі та в суспільстві в цілому.

 

99. Характерні риси розвитку багатопартійності в Україні: мала чисельність партійних лав (більшість політичних партій є фактично партіями-карликами, які налічують від тисячі до кількох тисяч членів); невизначеність соціальної бази (програми партій дуже схожі й апелюють до всього народу); значна частина партій створена навколо лідера чи групи авторитетних людей, а не об’єднані завдяки ідеї; локальність партійного впливу; поява на політичній арені незареєстрованої “партії влади” (колгоспно-радгоспна еліта, директорський корпус державних підприємств, апарат місцевих рад), що має значний вплив на перебіг подій у державі. У зв’язку з цим все більшої актуальності набуває проблема консолідації політичних сил, укрупнення політичних партій, що дасть змогу перетворитися їм на реальну і впливову силу нової політичної системи в Україні. Цьому процесу сприятимуть і запропоновані зміни до Конституції, котрі передбачають перехід від президентсько-парламентської республіки до парламентсько-президентської та вибори народних депутатів лише на пропорційній основі (тобто відмову від мажоритарної системи і перехід до виборів від партій). Посилиться роль та відповідальність тих партій, які фактично прийдуть до влади, утворять більшість у парламенті і будуть формувати уряд.

41.

 

42. Політична культура в цілому, включає наступні компоненти:

42. Політичний світогляд, цінності і ціннісні орієнтації, політичні установки, національно-державні

символи й ідеали.

43. Американські політологи Г. Алмонд і С. Верба виявили три типи політичної культури:

43. Патріархальна культура, підданська культура, активістська культура (культура участі).

44. Етатистський тип політичної свідомості виходить з позиції, що:

44.

 

45. Політична свідомість з погляду якості відображення дійсності, поділяється, на:

45.

46. Виборча система – це:

46. Система суспільних відносин, пов'язаних з порядком організації і проведення виборів з метою формування представницьких органів публічної влади.

47. Основними типами виборчих систем є:

47. Мажоритарна виборча система, пропорційна виборча система, змішана виборча система, куріальна виборча система.

48. Політичні партії правого спрямування (правоцентристські), це:

48.

 

49. Предметом регулювання «Європейської хартії регіональних мов або національних меншин» є:

49.

 

50. Виберіть правильні варіанти відповідей. Етнос, це:

50. Історична спільнота людей, яка об'єднана спільними рисами культури, мовою, традиціями, звичаями, поведінкою, психологією, системою моральних і матеріальних цінностей, самосвідомістю.Історично сформована група людей, об'єднана спільним походженням, мовними та культурними ознаками.

 

51. Національна політика держави, це:

51. Різновид політики у багатонаціональній державі, це науково обґрунтована система заходів, спрямованих на реалізацію національних інтересів, розв'язання суперечностей у сфері етнонаціональних відносин.

52. Гарантування й забезпечення національних прав, передусім, це:

52.

53. Українська національна ідея, це:

53. Ідея органічної єдності української нації, української землі та української держави в їх історичному становленні і розвитку, усвідомлення вдячності попереднім поколінням та відповідальності за майбутнє української нації, землі та держави.

54. Утвердження національної ідеї можливо за умов:

54.

55. До основних прав національних або етнічних меншин належать:

55.

56. Предметом політичної семіотики, є:

56. «Політологія», «Релігійна етика і аксіологія» і «Феноменологія релігії». Курс тісно пов'язаний і спирається на таку раніше вивчену дисципліну, як «Соціологія релігії». Для вивчення дисципліни необхідні знання в галузі психології релігії та естетичних проблем у релігієзнавстві.

57. Основні функції, які виконують символи в політиці, це функції:

57. Попереджувально-орієнтаційна, посилення регулятивного ефекту, економія мовних та юридичних засобів. Вони розвивають і деталізують економічне, політичне, виховне, регулятивне і охоронне вплив права на суспільне життя.

58. Засновником політичної теорії нації, є:

58. Голландський вчений Гуго Гроцій, початок XVII ст.

59. Оберіть вірну відповідь у визначенні поняття «нація»:

59. (Від латів.(латинський) natio — плем'я, народ), історична спільність людей, що складається в ході формування спільності їх території, економічних зв'язків, літературної мови, деяких особливостей культури і характеру, які складають її ознаки.

60. Хто із названих вчених є автором етнічної теорії:

60. Бромле́й (Т. Пільсон, Є. Сміт).

61. До етнороз’єднавчих процесів відносять:

61. Парціацію, сепарацію та дисперсизацію.

62. Процеси етнічного об’єднання відбуваються у формі:

62. Етнічна фузія, етнічна консолідація, етнічна асиміляція (і близька до неї етнічна конверсація), міжетнічна інтеграція, етногенетична міксація.

63. Корінними народами України вважаються:

63. 4 корінні народи, етногенез котрих пов'язаний саме з територією України - українці, кримські татари, караїми, кримчаки, останні три з них походять з території Криму.

64. Суб’єктами міжнародного політичного життя, є:

64. Головними суб'єктами міжнародних відносин на сучасному етапі є національні держави, які для вироблення певних форм, моделей взаємодії об'єднуються у всесвітні й регіональні міжнародні організації (ООН, МВФ, НАТО).

65. Відповідно до Конституції України загальнонаціональний референдум призначається:

65. Верховною Радою або Президентом.

66. Відповідно до Конституції України, виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання:

66. Про реалізацію права народу України на самовизначення та входження України до державних федеративних і конфедеративних утворень або вихід з них.

 

 

Поль Хасон




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | 

Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 140. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия