Студопедия — Увага! На вихід мікросхеми сигнали подавати забороняється!
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Увага! На вихід мікросхеми сигнали подавати забороняється!






1.3.2.2 Виміряти величину напруги живлення досліджуваних мікросхем (14 вивід усіх досліджуваних мікросхем) за допомогою вольтметра (тестера).

1.3.2.3 Виміряти величину лог. „1” та лог. „0” на не навантаженому виході будь-якої з досліджуваних мікросхем.

1.3.2.4 Виміряти величину напруги на відкритому вході (вхід мікросхеми нікуди не підключено) будь-якої з досліджуваних мікросхем.

1.3.2.5 Результати вимірювань за пп. 1.3.2.2–1.3.2.4 зафіксувати і зробити висновки.

 

1.3.3 Дослідити роботу генератора імпульсів на логічних елементах.

 

1.3.3.1 Зібрати генератор імпульсів (тактовий генератор) (рис. 1.10 і 1.11).
З виданого набору елементів вибирається ємність (С1) та два резистора з однаковим опором (R1, R2), які встановлюються на місця, вказані на рис. 1.11. Електричні з’єднання (рис.1.10) між гніздами на платі макету вже виконані, тому при підключенні осцилографа до гнізда, яке з’єднано з виводом 6 мікросхеми КР1533ЛН1, спостерігатиметься послідовність прямокутних імпульсів.

 

 

 

Рисунок 1.11 — Підключення мікросхеми КР1533ЛН1 до гнізд макета

 

 

1.3.3.2 Зарисувати осцилограму, виміряти тривалість періоду та визначити частоту сформованого сигналу. За значеннями ємності та опору розрахувати теоретично значення частоти тактового генератора за формулою:

 

. (1.7)

 

Порівняти дані, отримані з досліду та під час розрахунку, зробити висновки.

1.3.3.3 Повторити пп. 1.3.3.1, 1.3.3.2 для декількох значень ємності та опорів, які видані викладачем.

1.3.3.4 Встановити ємність пФ і кОм. У подальших експериментах використовувати тактовий генератор, який зібрано саме на цих елементах.

 

1.3.4 Дослідити роботу логічних елементів „2–АБО–НІ”(мікросхема КР1533ЛЕ1), „4–І” (мікросхема КР1533ЛИ6), „2–І–НІ” (мікросхема КР1533ЛА3), „2–АБО” (мікросхема КР1533ЛЛ1), „2–ВИКЛЮЧНЕ АБО” (мікросхема КР1533ЛП5) у динаміці.

1.3.4.1 Дослідження проводяться аналогічно п.1.3.2.1, але одних із входів досліджуваної мікросхеми підключається до виходу тактового генератора (вивід 6 мікросхеми КР1533ЛН1), а на інший вхід подається рівень лог. „0” або лог.„1”, до виходу досліджуваної мікросхеми підключається осцилограф. Зарисувати отримані осцилограми. Порівняти їх з сигналом тактового генератора.

Увага! На деяких макетах рівень вихідного сигналу тактового генератора може виявитись низьким і недостатнім для роботи інших логічних елементів, у такому випадку вихідний сигнал тактового генератора слід підсилити за рахунок використання інших логічних елементів, наприклад, використати один з елементів мікросхеми КР1533ЛА3, для чого сигнал від тактового генератора підключити до одного із входів цієї мікросхеми, а до іншого входу підключити сигнал лог. „1”. Після цього вже вихід мікросхеми КР1533ЛА3 використовувати як вихід тактового генератора.

Скласти таблиці істинності для роботи мікросхем у динаміці. Проаналізувати отримані результати, порівняти їх з результатами, отриманими у п. 1.3.2.1. Зробити висновки.

 

1.3.5 Зібрати цифровий пристрій на логічних елементах за вказаною викладачем схемою (рис. 1.12 – 1.17), визначивши номери виводів мікросхем. Дослідити роботу пристрою у статиці, результати занести до таблиці істинності. Використовуючи формули (1.1)–(1.6) записати булеве рівняння, яке описує роботу даного пристрою.

 

 

Рисунок 1.12 Рисунок 1.13 Рисунок 1.14

 

 

Рисунок 1.15 Рисунок 1.16 Рисунок 1.17

 

1.3.6 Зібрати цифровий пристрій, схема якого зображена на рис. 1.18. Визначити номери виводів мікросхем для даної схеми. Теоретично визначити, за якої комбінації вхідних сигналів на виході пристрою буде рівень логічної одиниці. Подати на входи пристрою визначені рівні вхідних сигналів. До виходу зібраного пристрою підключити індикаторний світлодіод, перевірити правильність теоретично визначеного коду, результат продемонструвати викладачеві. Записати булеве рівняння, яке описує роботу даного пристрою.

 

1.4 Зміст звіту

 

У звіті наводяться:

— назва роботи;

— мета роботи;

— умовні графічні зображення досліджуваних логічних елементів;

— таблиці істинності за пп. 1.3.2.1, 1.3.4.1;

— дані за п.1.3.2.5;

— схему тактового генератора (рис.1.10);

— дані за п. 1.3.3.3 (як теоретично розраховані, так і отримані з досліду);

— схеми пристроїв за пп. 1.3.5, 1.3.6;

— булеві рівняння за пп. 1.3.5, 1.3.6;

— таблиця істинності за п. 1.3.5;

— один з кодів за п. 1.3.6;

— висновки до всіх пунктів.

 

 

Рисунок 1.18

 

1.5 Контрольні запитання

 

1. Що таке цифровий сигнал, які він має рівні?

2. Що таке логічний елемент?

3. Які основні види логічних елементів?

4. Як теоретично можна описати роботу цифрових пристроїв?

5. Що означає логічна операція кон’юнкції?

6. Що означає логічна операція диз’юнкції?

7. Що називають інверсією?

8. Які умовні позначення мають основні логічні елементи?

9. З якою метою складають таблиці істинності?

10. Як графічно зображують логічні елементи?

11. Як визначається ступінь інтеграції мікросхеми?

12. Що означає вираз «серія мікросхем»?

 

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №2.

ДОСЛІДЖЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ВУЗЛІВ КОМБІНАЦІЙНОГО ТИПУ

 

Функціональні вузли комбінаційного типу являють собою комбінацію логічних елементів різних типів та різної кількості. Робота всіх вузлів комбінаційного типу може бути описана за допомогою булевої алгебри і ситуація на їх виходах однозначно визначається комбінацією вхідних сигналів та не залежить від попереднього стану, тобто не має пам’яті. До класу функціональних вузлів комбінаційного типу належать шифратори, дешифратори, пристрої порівняння, мультиплексори, суматори.

Шифратор (кодер) — це пристрій, який призначений для перетворення коду „1 з N” у двійковий. Шифратори є повні двійкові та пріоритетні. Пріоритетні шифратори працюють так, що за наявності на входах декількох збуджених ліній на виході завжди буде лише одна, яка відповідає стану входу, який має найвищий пріоритет.

Дешифратор (декодер) — виконує операцію перетворення m-елементного паралельного коду в псевдо послідовний, коли на виході сигнал (високого або низького рівня) буде присутній лише на одному з n-виходів. Дешифратор називають повним, коли кількість виходів дорівнює кількості можливих комбінацій вхідних сигналів.

Мультиплексор (комутатор, який керується кодом) — призначений для комутації одного з m входів на вихід. Мультиплексор має m інформаційних входів та k входів управління, зв’язок між кількістю цих входів такий . Вихід зазвичай один, і він може бути як прямим, так і інверсним.

Пристрій порівняння (цифровий компаратор) — виконує функцію порівняння двох кодів (А та В) і формує ознаку порівняння у вигляді сигналу високого рівня на одному з трьох виходів: , , .

 

2.1 Мета роботи

 

Дослідження функціонування шифраторів, дешифраторів, мультиплексорів і пристроїв порівняння.

 

2.2 Підготовка до виконання роботи

 

У даній лабораторній роботі використовується макет, який зображено на рис. 1.19. З цього макета у лабораторній роботі використовуються мікросхеми шифратора КР1533ИВ1, дешифратора КР1533ИД7, мультиплексорів КР1533КП11А, КР155КП7, 589АП16 (шинний формувач) та пристрою порівняння КР1533СП1.

На макеті зліва знаходяться 8 індикаторних світлодіодів та ще два додаткових світлодіоди розміщено в центрі макета знизу. В нижній частині макета є гнізда, куди підключено напруги лог. „0” і лог. „1”, які мають використовуватись для створення кодів вхідних сигналів.

 

2.3 Порядок виконання роботи

 

2.3.1 Дослідити роботу шифратора. На макеті шифратор подано мікросхемою пріоритетного шифратора КР1533ИВ1. Умовне графічне зображення мікросхеми шифратора наведено на рис. 1.20. Цей шифратор дозволяє перетворювати сигнал, який подано тільки на один старший вхід у вихідний паралельний код.

 

 

Рисунок 1.19 — Вид макету лабораторної роботи для дослідження шифраторів, дешифраторів, мультиплексорів, пристроїв порівняння

 

Мікросхема КР1533ИВ1 має вісім входів (7-0), три виходи (4-2-1), один вхід управління Е1, два інформаційні виходи GS, E0. Під час подачі на вхід управління Е1 лог. „0” шифрація дозволена, при подачі на цей вхід лог.”1” шифрація заборонена.

Підключити виходи шифратора до індикаторних світлодіодів. На інформаційні входи (7-0) та вхід управління Е1 подати сигнали відповідно до табл. 1.3, знаком „Х” позначено довільний вхідний сигнал. Зафіксувати стан виходів мікросхеми, результати занести до табл. 1.3. Зробити висновки. Увага! Якщо на макеті не вистачає гнізд з потрібними рівнями лог. „0” або лог. „1”, то можна використати відповідні гнізда на сусідньому макеті.

 

 

Рисунок 1.20 — Умовне графічне зображення мікросхеми КР1533ИВ1

 

Таблиця 1.3 — Таблиця істинності мікросхеми шифратора КР1533ИВ1

Входи Виходи  
E1                       GS E0
  X X X X X X X X          
                           
    X X X X X X Х          
      X X X X Х Х          
        X X Х Х Х          
          Х Х Х Х          
            Х Х Х          
              Х Х          
                Х          
                           
                             

 

2.3.2 Дослідити роботу дешифратора. На макеті дешифратор подано мікросхемою трирозрядного двійкового дешифратора КР1533ИД7. Умовне графічне зображення мікросхеми дешифратора показано на рис. 1.21.

Цей дешифратор має три інформаційні входи D3–D1, вісім виходів Y8–Y1, три входи управління V3–V1. При подачі на входи управління V2 та V3 лог. „0”, а на вхід V1 лог. „1 дешифрація дозволена. У цьому випадку при подачі на інформаційні входи будь-якого коду на одному з виходів мікросхеми буде присутній рівень лог. „0”, а на всіх інших — рівень лог. „1”.

Підключити виходи дешифратора до світлодіодних індикаторів. На входи управління та на інформаційні входи подати сигнали відповідно до табл. 1.4 і зафіксувати стан виходів мікросхеми. Зробити висновки.

 

Таблиця 1.4 — Таблиця істинності мікросхеми дешифратора КР1533ИД7

Входи Виходи
V3 V2 V1 D3 D2 D1 Y8 Y7 Y6 Y5 Y4 Y3 Y2 Y1
X   X X X X                
  X Х X X X                
Х X   X X X                
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           

 

2.3.3 Дослідити роботу різних видів мультиплексорів. На макеті мультиплексори подані трьома типами мікросхем: двоканальний чотирирозрядний мультиплексор з трьома станами на виході — мікросхема КР1533КП11А; триканальний чотирирозрядний шинний формувач — мікросхема КР589АП16; восьмиканальний однорозрядний мультиплексор — КР1533КП7.

2.3.3.1 Дослідити роботу мікросхеми мультиплексора КР1533КП11А. Умовне графічне зображення мікросхеми наведено на рис. 1.22.

 

 

Рисунок 1.21 — Умовне графічне зображення мікросхеми КР1533ИД7

 

 

Рисунок 1.22 — Умовне графічне зображення мікросхеми мультиплексора КР1533КП11А

 

Мікросхема має два вхідні чотирирозрядні канали А3–А0, В3–В0 і один вихідний чотирирозрядний канал С3–С0. Крім того, мікросхема має два входи управління: вхід „Дозвіл виходу” С і вхід „Напрямок передачі інформації” А. Коли на вхід „Дозвіл виходу” подано сигнал заборони (лог. „1”), то на виході мікросхеми спостерігається третій стан, а коли на цей вхід подано сигнал дозволу (лог. „0”), то до вихідного каналу С3–С0 будуть підключені сигнали одного з двох каналів: А3–А0 або В3–В0. Вибір каналу проводиться сигналом на вході „Напрямок передачі інформації”.

Подати на інформаційні входи мікросхеми А3–А0 та В3–В0 різні коди. Виходи мікросхеми С3–С0 підключити до індикаторних світлодіодів. На входи управління подати сигнали відповідно до табл. 1.5.

 

Таблиця 1.5 — Таблиця істинності мікросхеми мультиплексора КР1533КП11А

Режим роботи Входи Виходи
С А А3,А2,А1,А0 В3,В2,В1,В0 С3,С2,С1,С0
Робота          
         
Третій стан   X      

 

Встановити відповідність між каналом передачі інформації та сигналом управління „Напрямок передачі інформації”. Результати дослідження роботи мультиплексора занести до табл. 1.5.

2.3.3.2 Дослідити роботу мікросхеми мультиплексора КР589АП16. Умовне графічне зображення мікросхеми наведено на рис. 1.23.

Мультиплексор КР589АП16 являє собою триканальний чотирирозрядний комутатор, де один канал А3–А0 призначений лише для прийому інформації, другий канал С3–С0 — лише для виводу інформації, а третій канал В3–В0 може використовуватись як для прийому інформації, так і для її виводу. Вхід С забезпечує переведення мікросхеми у третій стан. Вхід А призначений для вибору напрямку передачі інформації.

 

 

Рисунок 1.23 — Умовне графічне зображення шинного формувача (мультиплексора) КР589АП16

 

Триканальний мультиплексор КР589АП16 використовується для зміни напрямку потоків даних, тому часто називається шинним формувачем.

Дослідити передачу коду з каналу А3–А0. З цією метою подати на входи А3–А0 довільний код, який слід зафіксувати. Індикаторні світлодіоди підключити до виводів каналів В3–В0 і С3–С0. Змінюючи сигнал на вході А —„Напрямок передачі”, встановити, при якому рівні цього сигналу інформація з каналу А3–А0 буде передана та в який саме з каналів. Результати дослідження занести до табл. 1.6. Дослідити роботу мікросхеми при подачі на вхід „Дозвіл роботи” С сигналу заборони роботи (див. табл. 1.6).

Дослідити передачу інформації з каналу В3–В0. Відключити індикаторні світлодіоди від каналу В3–В0, замість них на ці входи подати довільний код, відмінний від коду раніше встановленого на входах каналу А3–А0, який слід зафіксувати. До виводів каналу А3–А0 підключити світлодіоди та залишити підключеними світлодіоди до виводів каналу С3–С0. Змінюючи сигнал на входах А і С, встановити, куди і при яких рівнях цих сигналів буде передана інформація з каналу В. Результати дослідження занести до табл. 1.7.

Проаналізувати отримані результати за табл. 1.6 – 1.7. Зробити висновки.

 

Таблиця 1.6 — Таблиця істинності мікросхеми мультиплексора КР589АП16 при передачі інформації з каналу А3–А0

Режим роботи Вхід С Вхід А Канал А3–А0 (встановлено код) Канал В3–В0 (індикаторні світлодіоди) Канал С3–С0 (індикаторні світлодіоди)
А3 А2 А1 А0 В3 В2 В1 В0 С3 С2 С1 С0
Робота                            
                           
Третій стан   Х                        

 

Таблиця 1.7 — Таблиця істинності мікросхеми мультиплексора КР589АП16 при передачі інформації з каналу В3–В0

Режим роботи Вхід С Вхід А Канал А3–А0 (індикаторні світлодіоди) Канал В3–В0 (встановлено код) Канал С3–С0 (індикаторні світлодіоди)
А3 А2 А1 А0 В3 В2 В1 В0 С3 С2 С1 С0
Робота                            
                           
Третій стан   Х                        

2.3.3.3 Дослідити роботу мікросхеми мультиплексора КР155КП7. Умовне графічне зображення мікросхеми наведено на рис. 1.24.

Мікросхема даного мультиплексора являє собою восьмиканальний комутатор на один вихід. Мікросхема має вісім інформаційних каналів D7–D0, три управляючі входи V2–V0, два виходи (прямий Y і інверсний ), вхід стробування R — вхід дозволу (лог. „0”) або заборони (лог. „1”) роботи.

В залежності від кодової комбінації на входах управління V2–V0, один з інформаційних каналів D7–D0 підключається до виходу Y.

Підключити виходи мультиплексора до індикаторних світлодіодів. На всі входи подати сигнали відповідно до табл. 1.8. Результати дослідження занести до табл. 1.8. Зробити висновки.

Використовуючи виходи формувача частот сервісної плати, підключити до входів мультиплексора вісім різних частот, до виходу мікросхеми підключити осцилограф, подавати на входи управління V2–V0 різні комбінації сигналів і спостерігати за станом виходу мультиплексора, отримані осцилограми зарисувати. Зробити висновки.

 

2.3.4 Дослідити роботу пристрою порівняння (цифрового компаратора). Пристрій порівняння на даному макеті подано мікросхемою КР1533СП1. Умовне графічне зображення пристрою порівняння наведено на рис. 1.25. Цей пристрій дозволяє виконувати порівняння двох чотирирозрядних чисел у прямому двійковому коді. Пристрій виконує три повністю декодовані операції, і результат відображається на трьох відповідних виходах.

Таблиця 1.8 — Таблиця істинності мультиплексора КР155КП7

Інформаційні входи Управляючі входи Вхід строб. Виходи
D7 D6 D5 D4 D3 D2 D1 D0 V2 V1 V0 R Y
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           

 

 

Рисунок 1.24 — Умовне графічне зображення мультиплексора КР155КП7

 

Мікросхема пристрою порівняння КР1533СП1 має канал А3–А0, канал В3–В0, три входи управління та три виходи. Входи управління використовуються для нарощування розрядності пристрою порівняння. Якщо мікросхема використовується самостійно (без нарощування розрядності), то на входи управління подаються такі сигнали: , — сигнал лог. „0”, — сигнал лог. „1”.

Подати на управляючі входи вказані сигнали. Виходи мікросхеми підключити до індикаторних світлодіодів. Встановити на інформаційних входах мікросхеми два однакові коди, потім встановити два різних коди (код на входах каналу А має бути більшим, ніж код на входах каналу В), поміняти коди на входах каналів між собою. Щоразу спостерігати за отриманим результатом, який зафіксувати у табл. 1.9. Зробити висновки.

 

 

Рисунок 1.25 — Умовне графічне зображення пристрою порівняння КР1533СП1

 

Таблиця 1.9 — Таблиця істинності пристрою порівняння КР1533СП1

Входи управління Входи каналу А Входи каналу В Виходи
A>B A<B A=B A3 A2 A1 A0 B3 B2 B1 B0 A>B A<B A=B
                           
                           
                           

 

2.4 Зміст звіту

 

У звіті наводять:

— назву роботи;

— мету роботи;

— умовні графічні зображення та таблиці істинності досліджуваних мікросхем, осцилограми;

— висновки.

 

2.5 Контрольні запитання

 

1. Які функції виконують шифратори?

2. Як працює пріоритетний шифратор?

3. Що таке дешифратор?

4. Які функції виконує мультиплексор?

5. Які є різновиди мультиплексорів?

6. Як функціонує пристрій порівняння?

ТЕМА 2 ФУНКЦІОНАЛЬНІ ПРИСТРОЇ ПОСЛІДОВНІСНОГО ТИПУ

 

На основі цифрових логічних елементів можуть бути побудовані складні функціональні пристрої. Цифрові функціональні пристрої, які мають у своєму складі елементи пам’яті (тригери), належать до пристроїв послідовнісного типу. Тригери є основою функціональних вузлів послідовнісного типу. До цього типу пристроїв належать, крім тригерів, регістри та лічильники імпульсів.

 

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №3

ДОСЛІДЖЕННЯ РІЗНИХ ТИПІВ ТРИГЕРІВ І РЕГІСТРІВ

 

3.1 Мета роботи

 

Дослідження роботи тригерів на логічних елементах та тригерів і регістрів в інтегральному виконанні.

 

3.2 Підготовка до виконання роботи

 

Тригер — це пристрій, який має два стани стійкої рівноваги. Перехід з одного стану в інший відбувається під впливом зовнішніх сигналів. Зміна стану тригера здійснюється стрибком. Тригери можуть бути: як одно-, так і двоступінчасті; як асинхронні, так і синхронні; з лічильним входом і універсальні; зі статичним і динамічним управлінням. Найбільшого поширення набули тригери RS, D, JK-типів.

Тригер RS-типу має два інформаційні входи R і S. Тригер RS-типу може бути реалізований на двох логічних елементах типу „2– І–НІ” (рис. 2.1). У пристроях на основі RS-тригерів є заборонена комбінація вхідних сигналів, яку слід уникати. Для тригера, наведеного на рис. 2.1, така заборонена комбінація сигналів виникає, коли на обидва входи подано два однакових сигнали, рівень яких становить лог. „0”.

 

 

Рисунок 2.1 — Схема підключення виводів мікросхеми КР1533ЛА3 для створення асинхронного RS-тригера на логічних елементах

 

Тригер D-типу є одним з найбільш використовуваних. Серед цього типу тригерів найбільшого поширення набули тригери з динамічним керуванням, які мають інформаційний вхід D та вхід синхронізації С (тактовий). У такому тригері інформація фіксується у той момент, коли тактовий сигнал змінює низький рівень на високий. Зазвичай тригери D-типу мають також входи R і S. Входи R і S мають перевагу над усіма іншими входами.

Тригер JK-типу належить до універсальних. Він може мати R i S входи, як RS-тригер. Тригер JK-типу має два інформаційні входи J i K, а також тактовий вхід синхронізації С. Лог. „1” на вході J інформує про те, що тригеру слід переключитися у стан лог. „1” (на виході); лог. „1” на вході К інформує про те, що тригеру слід переключитись у стан лог. „0” (на виході). З надходженням тактового імпульсу на вхід С тригер переключатиметься відповідно до стану інформаційних входів J і K; у тому випадку, коли на входах J і K одночасно присутній рівень лог. „1”, тригер переключатиметься почергово, то у стан лог. „1”, то у стан лог. „0” з надходженням кожного наступного тактового імпульсу. За наявності на входах J і K одночасно двох лог. „0” з надходженням тактового імпульсу тригер не переключатиметься і зберігатиме попередній стан.

Регістр — це пристрій, призначений для запису та зберігання інформації (коду). Деякі види регістрів можуть перетворювати інформацію, наприклад, з послідовного у паралельний код, або навпаки. Розрізнюють регістри зберігання та зсуву інформації.

У даній лабораторній роботі використовуватиметься макет, поданий на рис. 2.2, а також макети з першої (див. рис. 1.7) та другої лабораторних робіт (див. рис. 1.19). На макеті (див. рис. 2.2) знаходяться мікросхеми різних типів тригерів та один регістр. Це мікросхеми КР1533ТМ2, КР1533ТМ8, КР531ТВ9, КР555ИР16. З макету першої лабораторної роботи (див. рис. 1.7) використовуватиметься мікросхема КР1533ЛА3 (див. рис. 1.8) та мікросхема КР1533ЛН1, на якій слід зібрати тактовий генератор (див. рис. 1.11). З макету другої лабораторної роботи (див. рис. 1.19) використовуватиметься мікросхема КР1533ИР22.

На макеті (рис. 2.2) окрім зазначених мікросхем розташовані дві чорні (без фіксації) та одна червона кнопка (з фіксацією), чотири зелені індикаторні світлодіоди та гнізда з напругами лог. „0” та лог. „1”. Дві чорні кнопки дозволяють на відповідних гніздах створювати рівень лог. „0” при натисканні на них, а червона кнопка дозволяє створювати на відповідних гніздах по черзі то рівень лог. „1”, то рівень лог. „0”. Виходи всіх кнопок підключені до червоних індикаторних світлодіодів, коли на виходах кнопок присутня лог. „1”, то ці світлодіоди світяться.

У мікросхеми КР1533ТМ2 до всіх входів R i S підключено лог. „1”. До 5 виходу мікросхеми підключено жовтий індикаторний світлодіод.

 

3.3 Порядок виконання роботи

 

3.3.1 Дослідити роботу тригера, який зібрано на логічних елементах.

Для цього скласти схему, яка наведена на рис. 2.1 на макеті першої лабораторної роботи, схема підключення виводів мікросхеми КР1533ЛА3 до гнізд макета подана на рис. 1.8. Підключити індикаторні світлодіоди до прямого та інверсного виходів складеного тригера. Включити живлення макета першої лабораторної роботи.

 

 

Рисунок 2.2 — Зовнішній вигляд макета для дослідження тригерів та універсального регістру

 

На входи і подавати по черзі рівень лог. „0” і реєструвати стан виходу тригера, скласти таблицю істинності (табл. 2.1). Увага! Одночасна подача двох вхідних сигналів лог. „0” заборонена!

Зробити висновки.

Відключити живлення макета першої лабораторної роботи.

 

3.3.2 Скласти тактовий генератор відповідно до пп. 1.3.3.1, 1.3.3.4 першої лабораторної роботи. Він використовуватиметься у подальших дослідженнях. Підключити живлення макета.

 

Таблиця 2.1 — Таблиця істинності під час роботи тригера, складеного на логічних елементах типу „2–І–НІ”

Входи Виходи
       
       
       
       

 

3.3.3 Вивчити макет для дослідження тригерів (див. рис. 2.2).

 

3.3.4 Дослідження роботи тригерів в інтегральному виконанні.

 

3.3.4.1 Дослідити роботу тригера RS-типу в інтегральному виконанні. Для цього використати мікросхему КР1533ТМ2. Умовне графічне зображення мікросхеми КР1533ТМ2 наведено на рис. 2.3. У корпусі цієї мікросхеми знаходяться два тригери. До R і S входів цієї мікросхеми (будь-якого тригера, краще другого) підключити виходи двох чорних кнопок, а вихід тригера підключити до зеленого індикаторного світлодіода. По черзі натискаючи то одну, то інші чорні кнопки (одночасне натискання двох чорних кнопок заборонено!) дослідити роботу тригера і скласти таблицю істинності (табл. 2.2). Після складання таблиці всі з’єднання залишити незмінними.

 

 

Рисунок 2.3 — Умовне графічне зображення мікросхеми КР1533ТМ2

 

3.3.4.2 Скласти пристрій для уникнення деренчання контактів на одному з тригерів (краще першому) мікросхеми КР1533ТМ2 (рис. 2.4). Входи R, S цього тригера підключити до виходів червоної кнопки макета, яка дозволяє по черзі створювати на , входах рівень лог. „0”, і, відповідно, переключати тригер з одного стану в інший. Стан виходів кнопки, а відповідно і стан входів тригера, можна визначити за червоними світлодіодами, які розміщено біля виходів кнопки, до 5 виводу тригера підключено жовтий індикаторний світлодіод, за яким можна визначити стан виходу тригера. Вивід 5 тригера використовувати як вихід антидеренчального пристрою.

 

Таблиця 2.2 — Таблиця істинності під час роботи інтегрального тригера

Входи Виходи
       
       
       
       

 

Натискаючи червону кнопку, перевірити і проаналізувати роботу пристрою. Зробити висновки.

Цей пристрій слід використовувати у всіх подальших дослідженнях, коли потрібно на будь-які входи подавати одиночний імпульс. При цьому завжди можна визначити зріз цього імпульсу — передній (світлодіод на виході антидеренчального пристрою не горить, при переключенні загоряється), або задній (світлодіод спочатку горить, після переключення гасне).

 

 

Рисунок 2.4 — Схема антидеренчального пристрою на мікросхемі КР1533ТМ2

 

3.3.4.3 Дослідити роботу двоступеневого тригера D-типу.

Використати схему складену при виконанні п. 3.3.4.1. Перед початком дослідження за допомогою кнопки, підключеної до входу S, тригер установити у стан лог. „1”. Вхід С досліджуваного тригера підключити до виходу антидеренчального пристрою. Вхід D по черзі підключати до лог. „0”, або лог. „1”. На вході С створювати різні фронти одиночного імпульсу за допомогою червоної кнопки. На входах і створювати рівні лог. „0” за допомогою чорних кнопок.

Дослідити роботу тригера D-типу і скласти таблицю істинності (табл. 2.3). За результатами досліду побудувати діаграму роботи тригера у часі. Зробити висновки про те, за яким фронтом вхідного сигналу проходить переключення тригера.

 

Таблиця 2.3 — Таблиця істинності під час роботи двоступеневого інтегрального тригера КР1533ТМ2

Входи Прямий вихід
       
    ⇐ Предыдущая12


Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 253. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия