Студопедия — Профільна характеристика кіровоградського видавництва Імекс: Історія становлення та видавничі стратегії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Профільна характеристика кіровоградського видавництва Імекс: Історія становлення та видавничі стратегії






ГРУБИЧ ТАТЬЯНА ЮРЬЕВНА, ШРОЛИК АНАСТАСИЯ ВЛАДИМИРОВНА

14. Мишенин А.И. Теория экономических информационных систем. - М.: «Финансы и статистика», 2013

 

 


[i]http://mobile.studme.org/34403/informatika/kontseptsiya_arhitektury_predpriyatiya_primenenie_dlya_razvitiya_teorii_informatsionnyh_sistem

[ii] http://www.iemag.ru/master-class/detail.php?ID=15745

[iii] http://webmascon.com/topics/planning/01a.asp

[iv] http://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/620221

[v] http://www.intuit.ru/studies/courses/995/152/lecture/4234?page=1#keyword3

[vi] http://www.intuit.ru/studies/courses/995/152/lecture/4232

[vii] Дж.Л. Шостака в журнале «Journal of Marketing» 2014 г

[viii] http://www.marketing.spb.ru/lib-special/branch/ihe_strategy.htm

[ix] http://www.career-st.ru/career_cruising/lib/104

Хирная Юлия Алексеевна

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………….

РОЗДІЛ I: СПЕЦИФІКА РОБОТИ ВИДАВНИЦТВА «ІМЕКС-ЛТД» …………………………………………………………………………………….6

1.1. Профільна характеристика кіровоградського видавництва «Імекс-ЛТД»: історія становлення та видавничі стратегії…………………………………………………………………………..6

1.2. Характеристика тематичного репертуару видавництва Імекс (регіональний краєзнавчий книжковий сегмент)…………………………………………………………………………..14

Висновок до Розділу 1………………………………………………………….22

РОЗДІЛ II: ІМІДЖЕТВОРЧА РОЛЬ ПРОЕКТІВ на КРАЄЗНАВЧУ ТЕМАТИКУ ВИДАВНИЦТВА «Імекс-ЛТД»: КВАЛІЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ…………………………………………………………………………26

2.1. Іміджетворчий потенціал краєзнавчих видань…………………………26

2.2. Системний квалілогічний аналіз видавничих проектів

«Імекс-ЛТД»……………………………………………………………………32

Висновки до розділу 2…………………………………………………………45

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………47

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ………………………………………………………50

 

 

ВСТУП

Відоме кіровоградське поліграфічне підприємство ТОВ «Імекс-ЛТД» розпочало свою діяльність у 1992 році і не мало тоді до поліграфії жодного стосунку. Лише за три роки зі зміною його співзасновників і статуту розпочалася нова ера в розвитку нині одного з провідних поліграфічних підприємств міста й області в цілому.

Спектр видавничої продукції видавництва дуже великий: починаючи від продукції, необхідної для виробничо-бухгалтерської роботи і закінчуючи справжніми шедеврами у вигляді магнітиків і календарів, не говорячи вже про книги і плакати.

Видавництво застосовує найновіші прилади і засоби для високої якості друку і створення видавничої продукції.

Штат працівників великий і підібраний таким чином, щоб кожен розумів та правильно й точно виконував свою роботу.

Видавництво заслужило своє звання одного з найкращих в Україні, отримувало велику кількість нагород, а особливо за внесок у розвиток краєзнавства в кіровоградській області.

Продукція видавництва, яка носить краєзнавчий характер з усіх боків репрезентує область: висвітлює вже всім давно відомі місця, подаючи інформацію під різними кутами зору, часто застосовуючи нове, нетрадиційне оформлення, нові форми вираження.

Останньою такою, можна сказати «фішкою», стало виготовлення продукції у вигляді магнітів невеликого формату, які об’єднані в серії. На них зображені цікаві місця Кіровограда і області і ця продукція має так званий подарунково-сувенірний характер і вигідно представляє місто [7, 11].

Також характерною і позитивно відмінною від інших видавництв є серія випущених у світ листівок, які окреслюють Кіровоград із романтичного погляду, створюючи враження так званого «маленького Парижу».

«Імекс- ЛТД» – видавництво різностороннє, воно реалізує як свої проекти, так і втілює видавничу продукцію на замовлення, у видавництво можна спокійно звертатися із проханням створити книгу чи якийсь інший продукт [13].

Але й цінова політика видавництва також висока,але ціна виправдовується якістю.

Актуальність роботи полягає у окресленні і розкритті таких аспектів:

1. Видавничі досягнення Імекс ЛТД досі не ставали об'єктом системного книгознавчого дослідження.

2. Регіональні видавництва за своєю структурою і функціонуванням є нішевими, а такий вид видання, який формується, потребує ґрунтовного комплексного вивчення.

3. Регіональна близькість і науковий патріотизм, який мотивує шукати нові книгознавчі сюжети.

Метою роботи є здійснення комплексного квалілогічного аналізу видавничих проектів видавництва «Імекс-ЛТД» (краєзнавча тематика).

Об'єктом дослідження є специфіка роботи регіонального видавництва в контексті позитивного іміджетворення нішевих видавництв.

Предметом дослідження є іміджетворчий інструментарій видавничої стратегії видавництва «Імекс-ЛТД» (квалілогічний контекст).

Завдання дослідження:окреслитиісторію, становлення і тенденції розвитку видавництва «Імекс- ЛТД»; здійснити аналіз видавничих стратегій, які використовуються видавництвом; дати характеристику тематичного репертуару видавництва «Імекс- ЛТД» (книжковий сегмент регіонального краєзнавчого направлення); з'ясувати сутність іміджетворчий потенціал краєзнавчих видань (книгознавчий підхід); здійснити системний квалілогічний аналіз видавничих проектів «Імекс-ЛТД»

Методологія ґрунтується на розробках С. Гавенко (квалілогічний аспект), і Теремко (тематико-типологічного діапазон регіонального книговидання), Черниш (концепція довідкових видань).

Методи дослідження:контент-аналіз,моніторинг, порівняльний аналіз (2 розділ), статистика(кількість примірників), історичний, типологічний аналіз.

Новизна дослідження:відкриття і аналіз основних форм нішевості регіональних видавництв на прикладі «Імекс - ЛТД», яким до часу написання дипломної роботи приділялося мінімум уваги.

Актуальність дослідження полягає у відсутності системних квалілогічних досліджень тематичного репертуару «Імекс-ЛТД».

Практична цінність дослідження:формування перспективної моделі регіонального краєзнавчого книговидання.

Теоретична цінність дослідження: дослідження сучасного стану краєзнавчого книговидання, що дозволяє визначити водночас і нагальні проблеми, і стратегічні концепції галузі, відповідно відображені на рівні державної політики.

Апробація результатів дослідження – головні положення висвітлені у статті до університетського збірника.

Структуру роботи становить логічну послідовність вступу, двох розділів, в яких специфіка роботи регіонального видавництва і іміджетворча роль краєзнавчих проектів «Імекс - ЛТД», висновків та списку літератури.

У Розділі 1 («Специфіка роботи видавництва «Імекс-ЛТД») ми розглядаємо історію становлення і видавничі стратегії «Імекс-ЛТД» та характеристику тематичного репертуару видавництва.

У цьому розділі ми подаємо короткий історичний огляд розвитку «Імекс- ЛТД», починаючи від виготовлення ділової канцелярської продукції і до створення краєзнавчих видавничих шедеврів.

Окрім цього, ми досліджуємо ситуацію, що склалася з книжковим сегментом регіонального краєзнавчого направлення на прикладі «Імекс- ЛТД», а саме його тематичний репертуар, читацьку аудиторію, поліграфічне і видавниче втілення.

У Розділі 2 («Іміджетворча роль проектів на краєзнавчу тематику видавництва «Імекс-ЛТД»: квалілогічний аспект») ми розкриваємо потенціал краєзнавчих видань різних за змістовим наповненням та читацькою аудиторією у створенні сприятливого іміджу області. З аспекту квалілогії (науки, що розглядає якість видання з точки зору естетичних, філософських, технологічних, товарознавчих, інформаційних аспектів) ми здійснили системний квалілогічний аналіз видавничих проектів «Імекс-ЛТД», де змогли повністю окреслити превалюючу лінію – якість і оригінальність видань і, відповідно, далеко не демократичні ціни на продукцію.

 

РОЗДІЛ 1: ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ І СПЕЦИФІКА РОБОТИ ВИДАВНИЦТВА «ІМЕКС-ЛТД»

Профільна характеристика кіровоградського видавництва Імекс: Історія становлення та видавничі стратегії

Нинішньому книгодрукуванню та друкові різноманітної продукції рекламного спрямування передувало виготовлення бланків бухгалтерської звітності, зразки яких протягом 1995-1997 років дуже швидко змінювалися. У видавництві їх друкували і реалізували в області і у власних торгівельних точках. На сьогоднішній день підприємство також виготовляє й продає у власній торгівельній мережі зразки бухгалтерської звітності, але це вже не основна їх продукція.

А книговидавнича діяльність підприємства розпочалася з підготовки до друку й випуску книги Анатолія Юрченка «Записки краеведа». У 2004 поліграфічне підприємство разом із спілкою підприємців області випустило до 250-річчя Кіровограда книгу «Місто і люди», матеріал для якої штат редакції готував самостійно [14]. А невдовзі відбулася її презентація у міськвиконкомі. З того часу видавництво намагається щороку реалізувати стовідсотково власний видавничий проект, реалізація якого розпочинається із створення книги – підготовки та збирання матеріалу, вичитки рукопису, його верстки й друку, а завершується презентацією книги й організацією її продажу.

Після того, як авторський оригінал надійшов у видавництво, головний редактор, виходячи з фінансових і матеріальних ресурсів (папір, друкарські й палітурні машини), сумісно з дизайнером, художником, художнім та технічним редактором розробляє проект конструкції видання, який охоплює оформлення та структурніособливості внутрішнього та зовнішнього оформлення. Головний редактор керує всіма аспектами конструювання видання: передає тим, хто бере участь у створенні друкованого видання основні дані про майбутнє видання (обсяг, кольоровість, співвідношення тексту й зображень, наявність таблиць, формул, апарату, читацьке при­значення, літературний жанр тощо). Особливу увагу редактор приділяє співпраці з художником, технічним та художнім редактором, адже констру­кція видання та його художнє оформлення утворюють єдине ціле.

Наразі видавництво має чимало виданих книг, виставка яких представлена в їх магазині канцтоварів на вулиці Декабристів. Там же можна придбати багато книг та поштових листівок ТОВ «Імекс-ЛТД», передусім краєзнавчого спрямування, подарункових видань.

Підприємство співпрацює з багатьма книгарнями Кіровограда й інших міст. Їх книги представлені в магазині «Українська книга» на Арбаті в Москві.

Видавництво створило певні свої критерії оцінки і перегляду авторських оригіналів, яким згодом дарується довге і щасливе життя завдяки розтиражованості їх у світ. Це – співпраця з авторами (практично від виникнення задуму написання книги) переважно тих видань, які стосуються осіб і подій, пов’язаних з нашим краєм. Чимало інших книг видаються уже підготовленими до друку їх авторами.

На кожне видання, яке передається у друкарню, складається план-проект оформлення. Його розробляє художній редактор разом із головним редактором, зважаючи на поради тех­нічного редактора. У проекті фіксуються повні дані про просторову організацію видання, перераховуються всі складові елементи видання та їх характеристики, засоби виконання друкарських форм, способи друку, оформлення, брошурувально-палітурні процеси.

Розроблення проекту ведеться з урахуванням реальних технічних та технологічних можливостей поліграфічної бази і забезпечення матеріа­льними та фінансовими ресурсами.

Головний редактор знає зміст видання, ро­зуміє особливості цільового і читацького призначення, тому завжди бере участь в оформленні друкованого видання і затвердженні остаточних рішень: складає замовлення на оформлення, висловлює побажання щодо підготовки оригіналів зображень, візує всі зображальні оригінали, перевіряє і підписує видавничу специфікацію. Оформленням видання в основному займаються художній і технічний редактори, запрошені ними фотографи і художники. Але головний редактор несе основну відповідальність за видання в цілому, тому має вміти оцінювати їх роботу, а також зважати на технічні можливості друка­рень, якість паперу і палітурних матеріалів.

Штат художньо-технічної редакції включає такі посади:

• художній редактор;

• технічний редактор;

• дизайнер;

• двоє коректорів;

• редактор;

• дизайнер комп'ютерної верстки.

Роль кожного з учасників творення зовнішньої форми видання залежить від його особливостей. Якщо для видання створюються нові ілюстрації чи фо­тографії, оригінальне декоративне оформлення, то тоді художник або фото­граф грають провідну роль.

Якщо видання має складний макет, велику кіль­кість документальних фотографій та рисунків, а зовнішнє оформлення обмежується шрифтовою композицією, то тоді головна роль переходить до художнього редактора. У неілюстрованих виданнях зі складною структурою тексту та рубрикацією, особливо наукових і навчальних, на першу роль вису­вається технічний редактор.

Дизайнер виконує основну роботу при створенні макету (шаблону) під час роботи над новим періодичним виданням або мо­дифікації певних особливостей його зовнішньої форми, розробляє логотип і постійні елементи видання.

Щороку видавництво випускає у світ 30-50 найменувань книг.

За час їхньої видавничої діяльності найбільший тираж випущеної видавництвом книги склав п’ять тисяч примірників. Здебільшого, це тисяча екземплярів або ж півтисячі. Книга – це специфічний товар, на реалізацію усього її тиражу необхідно не менше п’яти років. І це стосується не тільки видавництва «Імекс-ЛТД», а й всіх видавництв взагалі.

Видавництво проводить активну роботу по рекламуванню своєї видавничої продукції задля кращого її продажу. Вже декілька років поспіль «Імекс-ЛТД» єдине видавництво не тільки з Кіровограда, а й з Кіровоградської області бере участь у Київській міжнародній книжковій виставці-ярмарку.

У 2011 році на виставці диплом III національного конкурсу «Краща книга України» Держаного комітету телебачення та радіомовлення України видавництво «Імекс-ЛТД» отримало за книгу Олександра Чуднова «На память о родном крае» [50].

У 2012 році видавництво «Імекс-ЛТД» отримало диплом III ступеня за книги «Кіровоградщина. Історія. Традиція. Сучасність.» [61] та диплом II ступеня за книгу Василя Даценка «Щоб памятали» [14].

Обидві книги вийшли у світ за рахунок міського бюджету, за що видавництво дуже вдячне керівництву міста.

А у 2013 році VII Київська міжнародна книжкова виставка-ярмарок також була успішною для видавництва, хоча конкурсу в цьому році не було. Книги видавництва охоче розкуповували, довелося довозити велику кількість примірників з Кіровограда. Серед тих,кого зацікавила продукція видавництва були й відомі вчені, політики, державні службовці та діячі культури.

В історії видавництва був і такий випадок, коли книга була представлена в посольстві Індії. Це перший переклад українською мовою творів Махатми Ганді, здійснений Володимиром Василенком. І книга дійсно мала там успіх.

З урахуванням всіх нюансів можна сказати, що книговидання – бізнес ризикований і варто, на основі аналізу уподобань і основ видавничого ринку, робити прогнозування долі книг, які будуть видані. Керівництво видавництва приділяє велику увагу цьому необхідному аспекту видавничої діяльності, тому що нерідко можна спрогнозувати і передбачити популярність чи, навпаки, незатребуваність того чи іншого видавничого продукту.

Тому видавництво ще у 2012 році розпочинає активну кампанію не лише продажу власної продукції на виставках, а й презентація сигнальних примірників майбутніх видань, вивчаючи при цьому потенційний попит на них. Тому так на виставці у Києві і був представлений твір Світлани Бронзи «Невідомий Іван Тобілевич»[11] (невідомі широкому загалу листи і п′єси), тому у видавництві вже знали, чого видання варте і таким чином вдалося продати чимало примірників.

Так само представили в Українському домі сім книг із недавно започаткованої серії «Єлисаветградське коло» (упорядник – Олександр Чуднов). Серед них, зокрема, – спогади лікаря Натана Ширмана, якими вже зацікавилися у громадській організації «Український медичний клуб», щоденник Йосипа Поліщука, 16-річного хлопця,який жив в Кіровограді в роки окупації 1941-1944 років (він загинув, а записи продовжив інший юнак). Щоденникові записи розшифрували й підготували до друку Василь Бондар та Олександр Чуднов [11, 49].

До представників видавництва на виставках підходять відвідувачі, які вже знайомі із продукцією із минулих виставок і цікавляться, чи наявні твори того чи іншого автора. Ось, наприклад, значний інтерес на останній київській виставці був прикутий до творчості для дітей кіровоградської поетеси Олени Надутенко, яка багатьом кіровоградцям відома як активний громадський діяч, голова громадської організації спілки кіровоградських підприємців.

Вже майже рік видавництво працює над роботою Сергія Шевченка про історію військового кавалерійського училища, заснованого в Єлисаветграді ще за царату. Продовжуватиметься серія книг «Єлисаветградське коло», готується до випуску у світ книга про історію підприємницького руху на Кіровоградщині, а також про відомих жінок нашого краю. Звичайно, випускатимуться підручники, посібники і видання, створені за кошт їх авторів.

Специфіка книговидання в тому, що робота над книгою займає чимало часу і може тривати дуже довго, але і результат не примушує себе чекати. А результатами можна назвати швидке розкуповування книг, визнання автора чи авторів і піднесення ще на вищий рівень авторитету видавництва.

На самому початку діяльності поліграфічного підприємства «Імекс-ЛТД» головним козирем, можна сказати навіть засобом для існування був друк бланків бухгалтерської звітності, то тепер це продукція для зовнішньої реклами, плакати, вивіски, таблички, вказівники й загалом найширший спектр друкованої і сувенірної рекламної продукції.

Друк відбувається за допомогою цифрового друку на папері, банерних тканинах, самоклейній плівці, тканинах для прапорів, полотні, глянцевому, крейдованому папері, тощо. Цей вид діяльності та власна друкарня дають змогу колективові підприємства безперервно працювати, своєчасно отримувати заробітну плату. А також сплачувати податки і накопичувати гроші на створення власних книжкових проектів, які не можна назвати сенсаційно прибутковими.

Але попри всі нюанси це – та справа, яка дарує задоволення всьому колективу й результати якої залишаться для майбутніх поколінь, яка дає значний поштовх для вивчення і збереження спадку поколінь минулих та створення пам′яті для поколінь прийдешніх і майбутніх.

У видавничій справі задіяні двадцять вісім працівників підприємства. Ще десятеро працюють у торгівельних точках у Кіровограді та інших населених пунктах області, де реалізують бланки, канцелярські товари й книги видавництва.

Серед членів колективу є як люди, що працюють там три-п′ять років, так і ті, хто працюють на ниві видавничої справи вже тривалий.

Підприємство тісно співпрацює з Кіровоградським міським районним центром зайнятості, завдяки якому чимало працівників видавництва прийшли на свої робочі місця.

У видавництві найкращий в області дизайнер із художньої верстки книг Ігор Шалюта. Це почесне звання підтверджено його роботою і визнано багатьма спеціалістами у цій галузі.

На підприємстві працюють багато досвідчених друкарів, різальників, бригада післядрукарської обробки готової продукції.

Загалом колектив поліграфічного підприємства «Імекс-ЛТД» – це колектив професіоналів високої проби. Це – майстри своєї справи, які завжди знаходять спільну мову і об’єднуються заради однієї мети – створення якісного видавничого продукту, неважливо, чи книги, чи магніта, чи блокнота. І само собою, це не залишається без матеріальної нагороди.

1.2. Характеристика тематичного репертуару видавництва «Імекс-ЛТД» (книжковий сегмент регіонального краєзнавчого направлення)

Аналіз розвитку книговидавничої справи показує, що, незважаючи на розповсюдження електронних та інформаційних технологій та завдяки йому, книга залишається і за прогнозами фахівців буде і надалі одним із основних носіїв інформації. Така тенденція характерна як для світового, так і українського книговидання. Це дає змогу випускати книги з вищою продуктивністю незалежно від обсягу і формату, спрощеної конструкції, застосовувати для їх комплексної обробки універсальні автоматизовані або потокові лінії з швидким переналагодженням устаткування.

Друкована продукція має багато спільних рис, але є й деякі ознаки, що відрізняють її від інших. Кожен вид друкованих видань має специфічну внутрішню та зовнішню структуру, яка є основою його оформлення. Недо-тримання певних норм і стандартів при створенні видавничої продукції призводить до того, що друкований продукт виходить неякісним, незручним, самодіяльним і не відповідає вимогам читача. Для останніх важливими є, крім відповідності заданій тематиці, такі показники видання, як формат, читабельність, ілюстративність, обсяг, міцність, зручність пошуку. Саме такі вимоги читача і мають бути враховані під час перетворення авторського тексту в матеріальний продукт – друковане видання.

Таким видання відводиться особливе місце у ніші книг. Вони являють собою окремий сегмент книговидавничого ринку. Звісно, вони потребують чималих затрат як часу, так і матеріальних, щоб мати змогу достойно представити рідну область.

Одним із таких видань можна успішно назвати монографію Кривульченка Анатолія Івановича, що має назву: «Водні об’єкти Кіровоградської області: Монографія. Тут вперше для території України на прикладі Кіровоградської області представлено цілісне просторове бачення водних об’єктів, яке сформоване у вигляді інформаційно-пошукової системи. Підготовлена праця складається зі словника водних об’єктів, атласу гідрографічної мережі, класифікатора водотоків та гідрографо-гідрологічних параметрів водосховищ Кіровоградської області.

Фактичний матеріал монографії ґрунтується на аналізі гідрографічних, гідрологічних, лінгвогеографічних, гідронімних, картографічних, аерокосмічних, історичних даних, а також анкетуванні та польових авторських дослідженнях.

Запропонована праця є науковою базою для створення прагматично дієвого водного кадастру області й загалом водогосподарської та водоохоронної регіональної діяльності, удосконалення інформаційних засад земельного кадастру, подальших лінгвогеографічних досліджень.

В свою чергу видавництво змогло надати шикарну базу можливостей для оформлення такого специфічного видання. І результати увінчалися успіхом – монографія побачила світ, вийшла пристойним тиражем.

Та видавництво цим не обмежилося. У 2011 році світ побачило видання суто історичного спрямування – «Сім’я Раєвських в історико-культурному просторі: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції 6-7 вересня 2011 р.»

Запропоноване видання містить матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Сім’я Раєвських в історико-культурному просторі слов’янського світу», яка проходила в Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка 6-7 вересня 2011 року.

Видання адресоване науковцям, вчителям, студентам, учням та широкому колу осіб, зацікавлених історією.

Як вже було зазначено вище, «Імекс-ЛТД» – видавництво, яке займається виготовленням різнопланової продукції. Це видання якраз і проілюструє цю особливість. Струтинська, Галина Іванівна. Слово про батька. - Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. - 120с.: іл.[37].

Усі ми — діти своїх батьків. Змалечку й назавжди всотуємо їхню любов, звички, погляди на світ і людські стосунки. І навіть коли виростаємо і стаємо дуже серйозними й поважними людьми, світло батьківських очей залишається мірилом вірності обраному шляху.

Саме про це йдеться у спогадах Галини Струтинської (Кузьменко) — відомої на Кіровоградщині та за її межами бізнес-леді, науковця, громадського діяча й мецената, першого заступника генерального директора міжнародної авіакомпанії «Урга».

У книзі “Слово про батька” зібрані спогади про непересічну і, без перебільшення, визначну особистість, яка була й залишається у пам’яті багатьох сучасників взірцем чесності, людяності, працелюбності.

Видання, присвячене долі окремої людини, також має місце на книговидавничій ниві «Імекса».

Намисто долі: Спогади, роздуми, події. - Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. - 208 с.: іл. [38].

Книга розповідає про людину надзвичайної долі — про важку й благородну справу всього її життя. Такою справою для неї стала широко відома в Україні Знам’янська бальнеологічна лікарня на Кіровоградщині. Першим і єдиним донині ось уже сорок четвертий рік головним лікарем цієї радонової оздоровниці є героїня книги Ганна Василівна Шандра. Нелегкими й украй драматичними були для неї ці десятиліття.

Знайшлося місце і трохи нестандартним виданням, дайджесту, які вперто завойовують свої гідні місця. Володимир Винниченко: «Бо я — українець»: Дайджест-конспект життя і творчості за матеріалами досліджень Володимира Панченка. - Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. - 512 с.:іл. Кн. 1[39].

Спектр проблемних питань, порушених науковцями Кіровоградщини і представлений в даній оригінальній формі, справді величезний. Не нав’язуючи певної позиції щодо оцінки запропонованих матеріалів, автори проекту створюють тим самим умови для аналітичного аналізу їх читачем.

Для викладачів і студентів педагогічних навчальних закладів, філологів, істориків, краєзнавців та усіх, кому не байдужа історія рідного краю.

Також видавництво створює нові, проривні видання, які дивують читачів. Чарльз Лендрі. Витоки та перспективи креативного міста; Пер. з англ. - Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2012. - 64 с. [40].

Чарльз Лендрі — міжнародний експерт з питань розвитку міст і креативного використання ресурсів для їх відродження. Він виступає в якості дружнього критика, дає поради містам, як найефективніше використати їхні активи та потенціал.

Ця книга - перша у серії коротких публікацій. Вони охоплюють основні питання і динаміку роздумів, що формують міста сьогодні і впливатимуть на них у майбутньому.

Іще одне видання на підтвердження великого внеску видавництва у краєзнавчу роботу області. Матівос Ю. М. Вулицями рідного міста. – Кіровоград: ТОВ «Імекс – ЛТД», 2008.- 104 с. [41]. «У цій книзі вперше зроблено спробу висвітлити походження назв основних вулиць Кіровограда-Єлисаветграда, а також міських передмісць, парків, майданів, скверів, мостів, набережних – усіх об’єктів, що є складовими міста з понад 250-літньою історією. Матеріалом для вивчення теми авторові послужили архівні документи, наукові праці, публікації в періодиці різних років і видань, народні перекази, спогади старожилів, власні спостереження Юрія Матівоса, що живе в Кіровограді понад півстоліття.»

Листівки з видами Кіровограда видавалися неодноразово. Чимало зображальної друкованої продукції краєзнавчого характеру видає «Імекс ЛТД». До 250-річчя обласного центру видали серію листівок «Кіровоград ювілейний» [60]. На манжетці можна знайти інформацію з координатами поліграфічно-видавничого центру. Є перелік листівок. А із самої манжетки також можна вирізати дві марки.

Комплект листівок «Кіровоград», виготовлений у 2006 році поліграфічно-видавничим центром «Імекс-ЛТД». У комплекті 12 листівок. На титулі три фотографії. На звороті текстівки до ілюстрацій, місце для адреси, вихідні дані. Зображення найбільшого фото використане як фон.

Листівки «Моя Кіровоградщина. Ландшафти» можна назвати справжніми краєзнавчими дослідженнями. За такими картками можна познайомитися зі своїм краєм: адже крім фото, зроблених географом-ландшафтознавцем Андрієм Домаранським, тут є маленькі карти, історичні довідки, уривки з різних творів, що якнайкраще представляють Кіровоградську область.

Про Гайворон на Гайворонський район з листівок можна дізнатися не менше, ніж про обласний центр Кіровоградської області. Значна частина фото та макетів – Віктора Земнорія.

І знову щось нове – а саме – Попов О.В. Спогад на майбутнє. (Художньо-публіцистична повість).- Кіровоград: «Імекс-ЛТД», 2007.-130 с.

Директору Кіровоградської обласної філармонії Миколі Кравченку, виповнилось шістдесят років. До ювілею талановитого керівника Олег Попов написав книгу «Спогад на майбутнє». У ній автор, а з ним і читач, йдуть життєвими стежками Миколи Івановича Кравченка [42].

Презентація перших книжок серії «Єлисаветградське коло» відбулося у приміщенні Кіровоградського машинобудівного коледжу 14 вересня 2012 року. Книги видані в рамках регіонального проекту “Історія рідного краю”, започаткованого головою облдержадміністрації Сергієм Ларіним, а автором ідеї серії «Єлисаветградське коло» є відомий кіровоградський краєзнавець двічі лауреат обласної краєзнавчої премії ім. Ястребова Олександр Чуднов. Чергова робота кіровоградського видавництва «Імекс-ЛТД», яке стало головним партнером обласної влади у реалізації регіональної ініціативи, зібрало чимало не байдужих до історії рідного краю людей – авторів і рецензентів серії «Єлисаветградське коло», директорів бібліотек, музеїв, краєзнавців, колекціонерів, журналістів, студентів. Узяли участь у заході й представники влади – перший заступник голови обласної ради Олександр Шаталов та секретар Кіровоградської міської ради Ігор Волков. Особливої атмосфери святу надала присутність Марини Тарковської, доньки відомого поета Андрія Тарковського, яка на той час гостювала у Кіровограді.

Участь у презентації взяли директор Кіровоградського машинобудівного коледжу КНТУ Микола Сторожук, перший заступник голови облради Олександр Шаталов, секретар міської ради Ігор Волков, донька Арсенія Тарковського Марія, краєзнавець, лауреат Кіровоградської обласної краєзнавчої премії ім. В. Ястребова Олександр Чуднов, директор ТОВ «Імекс-ЛТД» Тамара Самиляк.

Із презентаційними виступами до присутніх зверталися автори книг та ті, хто має відношення до їхнього створення: доценти КДПУ ім. В.Винниченка Ірина Чернишенко та Сергій Шевченко, старший науковий співробітник відділу історії Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Костянтин Шляховий, учителька української мови та літератури гімназії ім. Т.Шевченка Оксана Борисова, рецензент видання, професор Григорій Клочек, голова Кіровоградської обласної спілки письменників Василь Бондар, художник Андрій Надєждін та ін. [19].

Книги, що були презентовані, вийшли накладом по 1000 примірників (всього 7000 книжок). Їхнє видавництво (близько 192 тисяч гривень) повністю профінансував обласний бюджет.

Короткий опис виданих книжок:

Ірина Чернишенко. Михайло Завадський – педагог, громадянин, сенатор. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. - 132 с.: іл. (сер. «Єлисаветградське коло»). [43].

Це перша докладна розповідь про життя та ідеї видатного педагога і громадського діяча Михайла Ромуловича Завадського (1848-1926). Його натхненна праця уособлює краще в житті славетної Єлисаветградської реальної школи кінця ХІХ століття. Згодом, у ХХ столітті, вже як сенатор та законодавець, попри різні випробування долі він і серцем, і розумом залишався вченим, учителем, гуманістом.

Воспоминания врача Натана Ширмана. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. – 234с.: іл. (сер. «Єлисаветградське коло») [44].

Бути самим собою, говорити світу: «Я – єврей», «Я – українець», «Я – росіянин», цінувати Знання, бути трудівником Просвітництва, любити Книгу «... Як це важко, але як це важливо! Не революції рятують світ від загибелі, а чесна і наполеглива праця». З цим переконанням жив на землі цікавий звичайний чоловік Натан Ісаакович Ширман (1869-1944) – лікар і вчитель. У роки страшної війни далеко від свого рідного Єлисаветграда - Зінов’євського - Кірово - Кіровограда в стародавньому місті Рязані він не дописав свою «біографію для дочки», яку ми лише нині – в іншій країні, в іншому столітті – публікуємо повністю, доповнивши його власну розповідь «про час і про себе» сторінками з рукопису Марії Сергіївни Плахотіної (1908-1998).

В ім’я України: Василь Нікітін: листи, статті, спогади. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. – 106 с.: іл. (сер. «Єлисаветградське коло») [45].

До збірки увійшли архівні, мемуарні, епістолярні, газетні джерела, які розкривають сторінки життєвого шляху та подвижницької українофільської діяльності окружного судді, нотаріуса, першого голови єлисаветградської «Просвіти», вчителя, репресованого в сталінські часи В.О. Нікітіна. Також вміщено окремі дані з біографій його дітей, зокрема Фауста (лауреата Держпремії СРСР) та Юрія (актора студії О. Довженка, репресованого).

Полиновий мед. Євген Маланюк, Олександр Семененко, Кирило Емануель: поезії – спогади – листи – світлини. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. – 210 с.: іл. (сер. «Єлисаветградське коло») [46].

Є. Маланюк, О. Семененко, К. Емануель – поет, правник, воїн. Три долі, три непересічні особистості на тлі історії ХХ століття та досягнень і падінь людини-творця. Їх єднала трагедія вигнанців з Рідної Землі, любов до свого народу, дієва пам’ять про минуле, шана до прадідів, дідів та батьків, віра в майбутнє України. Жив цим і дослідник нашої культури Леонід Васильович Куценко (1953-2006) – збирав по світах архіви наших земляків, повертав Батьківщині її кращих синів. Відлунням буття поряд із нами його небайдужого серця і є ця книга.

Генерал Александр Самсонов: возвращение: материалы к биографии. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. – 196 с.: іл. (сер. «Єлисаветградське коло») [47].

Книга розповідає про особистості А.В. Самсонова (1859-1914) – видатного військового і державного діяча кінця XIX – початку ХХ століття. На її сторінках вперше представлені матеріали, що нині є бібліографічною рідкістю, а також документи, спогади сучасників і свідоцтва земляків генерала, які раніше не публікувалися і знаходяться у фондах державних архівів та приватних зібраннях як Росії, так і України.

Анатолий Василенко. Любовь наша, Отечество! Барковские, Прохоровы и Соколовы-Бородкины в истории и памяти. – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. – 202с.: ил. (сер. «Єлисаветградське коло») [48].

Книга Анатолія Василенка повертає із забуття праці і дні, мрії та прагнення представників кілька поколінь в минулому знаменитих прізвищ – Барковських, Прохорових, Соколових-Бородкіних. Вони втілювали собою ділову активність провінції, столиці, імперії. Вміючи заробляти, щедро витрачали значні кошти на просвітництво та благодійність, бо вірували: «Не хлібом єдиним живе людина!».

Книга Йосипа Поліщука (1940-1943). – Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2011. – 278 с.: іл. (сер. «Єлисаветградське коло») [49].

«Книга Йосипа Поліщука (1940-1943)» – важливий і чесний історичний документ, непересічний літературний твір, що вперше, з часу написання, виходить друком у повному обсязі. За рукописом текст готували в 2003-2011 роках Василь Бондар і Олександр Чуднов. Публікація ж відбувається з нагоди 70-ї річниці від дня початку Великої Вітчизняної війни, що безжалісно нищила мрії цілих поколінь наших співвітчизників.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 158. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия