Студопедия — Рекомендації, поради
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Рекомендації, поради






Робота з постановки голосу як обов’язковий етап підготовки до професійної педагогічної діяльності

Вчителі часто скаржаться на те, що їм важко витримати велике голосове навантаження: голос стомлюється, перехоплює подих. Ці та інші проблеми часто пов'язані з відсутністю навичок правильного мовленнєвого дихання. Найбільш доцільним і з фізіологічної, і з професійної точки зору є спеціально тренований змішаний, або діафрагмально-реберний тип дихання, для розвитку якого існує ряд спеціальних вправ.

Складність формування навичок і вмінь з техніки мовлення зумовлена необхідністю великої роботи над собою: окрім спеціальної теоретичної підготовки мають бути бажання займатися, уважне ставлення не тільки до вказівок педагога, але і до діяльності власного організму. Необхідно виробити уміння слухати і чути себе, вловлювати відтінки звучання свого голосу, контролювати і фіксувати м'язові відчуття.

Зазвичай у людини виробляється певне уявлення про звучання власного голосу. Людина звикає до нього і не помічає наявних недоліків. Тому майбутній педагог повинен володіти здатністю до самоконтролю, до самоаналізу та до самостійної роботи над технікою власного мовлення.

Робота над фонаційним диханням і мовленнєвим голосом вимагає послідовності і строгої систематичності. В умовах самостійного тренування дуже важливо виховати в собі органічну потребу в щоденних вправах.

Не слід надмірно перевтомлювати себе. Основними ознаками правильного дозування є свобода і легкість, з якими виконується вправа, відсутність втоми, задишки, стан бадьорості після закінчення комплексу вправ.

Після тільки що перенесеного гострого респіраторного захворювання (запалення верхніх дихальних шляхів) не слід відразу ж відновлювати звичайний комплекс вправ. До нього потрібно повертатися поступово, виконуючи в перші дні після хвороби невеликі серії дихальних вправ.

Голос викладача — його професійне знаряддя. Він дає можливість передати в звучному слові найтонші смислові відтінки, допомагає аудиторії сприйняти думку, яка постає у всій змістовній повноті, створює певний емоційний настрій, чим полегшує сприйняття. І навпаки – нерозвинений, тьмяний, монотонний голос притуплює сприйняття.

 

Особливості профілактики захворювань голосового апарату

Основними причинами порушень голосової функції у вчителів є щоденне підвищене голосове навантаження, вроджена слабкість голосового апарату, недотримання правил гігієни органів мовлення.

Правила гігієни голосу вчителя

 

Не рекомендується відразу ж після проведення уроків виходити на холодне повітря, вживати охолоджені напої. Це може спричинити запалення слизової оболонки гортані та верхніх відділів дихальної системи.

Не слід допускати перевантаження голосового апарату великою кількістю виступів. Тому за нормами навантаження голосового апарату педагога не повинне перевищувати 4 академічні години на день.

Слід пам'ятати, що вживання алкогольних напоїв веде до надмірного розширення кровоносних судин і порушення функцій залоз слизової оболонки верхніх дихальних шляхів.

Шкідливий вплив на голосовий апарат має також нікотин, оскільки голосові зв’язки постійно травмуються сухим кашлем, який виникає в тих, хто палить, втрачають свою еластичність, голос стає хрипким, зникає м'якість звучання.

Голософормуюча функція гортані пов'язана з усіма процесами, що відбуваються в організмі і особливо в центральній нервовій системі. Тому педагогу необхідно виробити звичку не «кричати», не «виходити з себе» під час перерв, уроків. Подібні систематичні нервові і голосові перевантаження протягом тривалого часу ведуть до втрати таких професійних якостей голосу як витривалість, ясність, чистота, рухливість.

На думку лікарів-отоларингологів, одним із найважливіших правил для вчителя є вимога не нервувати. Систематичне мовлення на підвищених тонах викликає сухість в гортані і може призвести до атрофії її слизової оболонки.

Велику роль у нормальному функціонуванні голосового апарату відіграють щоденна гімнастика, водні та інші процедури Корисно щодня полоскати носоглотку холодною водою, поступово понижуючи її температуру від +20° до +12-10°С.

На ясність мовлення впливає і відсутність зубів, тому треба систематично слідкувати за ротовою порожниною, звертатися до лікарів-протезистів.

Не рекомендується носити тісний одяг, зокрема високі, тугі комірці, які заважають вільному руху гортані і нижньої щелепи під час мовлення. Також слід уникати шкідливої звички говорити, спираючись підборіддям на кисті рук.

 

Для профілактики хвороб голосу тим, хто через свою професію вимушений багато говорити, необхідно навчитися контролювати свій голос. Фахівці радять, по-перше, навчитися розмовляти на півтора тони нижче, ніж зазвичай, і не виходити з цих рамок.

По-друге, не зриватися на крик навіть в критичних ситуаціях. Статистика говорить про те, що 80% вчителів звикли завищувати свій природний голос, а в моменти роздратування їх голос звучить напружено, верескливо. Не забувайте, що аудиторія уважніше слухає людину, яка говорить неголосно, ніж того, хто кричить. Голос — важлива частина іміджу будь-якої людини, а педагога особливо. В курсі по техніці мови існують вправи по знаходженню свого природного голосу і зміцненню своєї голосової дисципліни.

По-третє, хоч би зрідка говорити тихо, якщо постійно це вам поки не вдається.

Влаштовуйте для свого голосу „тихі” дні. Поступово збільшуйте кількість таких днів, і корисний голосовий режим стане вашою звичною нормою. Благозвучний або галасливий голос вчителя створює навколо атмосферу приємну або важку. Володіння своїм голосом дозволяє вірно вибрати гучність, адекватну навчальному приміщенню, конкретній аудиторії і ситуації.

Голосовий апарат людини — найдосконаліший, але водночас і найслабший з усіх музичних інструментів. Тому він потребує чуйного ставлення. Професійне володіння технікою мовлення, тренування голосу, дотримання правил гігієни голосового апарату сприятимуть повноцінному професійному довголіттю педагога.

Профілактика захворювань голосових органів

Якщо ви зірвали голос, краще скористатися прохолодними напоями, які містять сольові розчини і йод. Дуже ефективні інгаляції на мінеральній воді. Приготувати їх досить просто. Потрібно нагріти мінеральну воду і додати в неї декілька крапель якої-небудь олії (обліпихової, шипшинової або оливкової). Накрийтесь рушником і 10-15 хвилин глибоко вдихайте ці пари. Після такої процедури відразу ж відчуєте полегшення.

Для зволоження слизової оболонки гортані і зміцнення голосових зв'язок можна застосовувати відвари та інгаляції на настої квітів липи, кори дуба, шавлії, череди, кропиви. Єдиним протипоказанням для фітотерапії можуть бути алергічні реакції на ці рослини.

Бувають ситуації, коли вашим голосовим зв'язкам потрібна екстрена допомога. Скористайтеся такою рекомендацією: із закритим ротом зробіть декілька м'язових зусиль, при яких ви відчуєте неприємну напругу підщелепних м'язів, кореня мови, глотки і гортані. Тривалість вправи – 5-10 секунд. Відчуття напруги в підщелепних м'язах залишиться ще на 2-3 хвилини, а ваш голос відновиться. Можна посмоктати м'ятну пастилу або кинути в стакан гарячої води пігулку валідолу і подихати парами протягом 1 хв.

Допомогти своєму голосу можна, вживаючи вітаміни („Комплівіт”, „Супрадін”, „Герімакс”, „Центрум”). На голосові зв'язки добре впливають вітаміни з амінокислотами — „Аміатон”, „Авіатон”. Не слід нехтувати і традиційними, перевіреними засобами: ін'єкціями вітамінів В1, В6, В12, АТФ, екстракту алое. Але перед застосуванням цих засобів порадьтеся спочатку з лікарем.

Відомо, що вільний, відкритий голос сприятливо діє на фізичне здоров'я, зовнішній вигляд, соціальну упевненість, мистецтво спілкування. Тому розвивайте і бережіть його.

 

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 133. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия