Студопедия — Методичні рекомендації
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методичні рекомендації






1. Створіть документ MS Excel у своїй папці Excel, дайте ім'я Лаб _№ 3.

2. Перейменуйте робочий аркуш Лист 1 на Задача 1.

3. Створіть заголовок Сумарна виручка, тис. грн у комірці 13.

4. Створіть таблицю в комірках цього робочого аркуша з даними табл. 3.1 у тих самих комірках.

5. З метою визначення сумарної виручки першої філії введіть у комірку 14 формулу = CyMM(B4:G4). Знайти сумарну виручку кожної філії.

6. Для обчислення сумарного обсягу виручки всіх філій за березень уведіть у комірку А14 заголовок Всього, а в комірку В14 формулу = СУММ (В4:В13). Знайти сумарну виручку філій за кожен місяць окремо.

7. У комірці 114 обчисліть сумарну виручку в цілому, ввівши в неї формулу = СУММ (14:113).

8. 10. Щоб визначити середню виручку першої філії, введіть в комірку J3 заголовок Середня виручка, тис. грн, а в комірку J4 формулу = СРЗНАЧ (B4:G4). Таким чином обчислите середню виручку кожної філії.

9. Для визначення частки обсягу виручки першої філії стосовно сумарної виручки всієї мережі філій введіть в комірку КЗ заголовок Частка, а в комірку К4 формулу =І4/$І$14. Обчислити частку обсягу виручки кожної філії щодо сумарної виручки всієї мережі філій.

10.Виділіть комірку 114 і назвіть її Разом за допомогою натискання на кнопку команди Вставка®Имя\Присвоить ® ввести ім'я в діалоговому вікні Присвоение имени® ОК.

11.Надання комірці або діапазону комірок імені дає інший спосіб абсолютної адресації (абсолютного посилання на комірки).

12.Виділіть комірку К4 і змініть формулу на = I4/ Разом.

13.Скопіюйте формули на діапазон комірок К5:К13 за допомогою маркера автозаповнення. По черзі виділіть кожну з комірок діапазону К4:К13 і за допомогою рядка формул проаналізуйте формули в цих комірках. Зробіть висновки.

14.Виділіть діапазон комірок І4:І13 і назвіть його СумаПоФіліям шляхом клацання на кнопку команди Вставка®Имя\ Присвоить ®ввести ім'я в діалоговому вікні Присвоение имени®ОК.

15.Виділіть комірку К4 і змініть формулу на = СумаПоФіліям/ Разом.

16.Виконайте копіювання формули на діапазон комірок К5:К13 за допомогою маркера автозаповнення. По черзі виділіть кожну з комірок діапазону К4:К13 і за допомогою рядка формул проаналізуйте формули у цих комірках. Зробіть висновки.

17.Виділіть діапазон комірок К4:К13 і натисніть на кнопку Процентний формат на панелі Форматирование. Це дасть змогу встановити відсотковий формат у комірках вибраного діапазону.

18.Щоб визначити місце першої філії в сумарній виручці всієї мережі філій, введіть у комірку L3 заголовок Рейтинг, а в комірку L4 формулу =PAHГ(J4; $J$4: I$13$) або =PAHГ(J4; СумаПоФіліям).

19.Виділіть комірку L4, розташуйте покажчик миші на маркері автозаповнення і перемістіть його вниз на діапазон L5:L13. Таким чином визначите рейтинг кожної філії в сумарній виручці всієї мережі філій.

20.Для обчислення кількості філій, що мають сумарну виручку до 5000 тис. грн, від 5000 тис. грн до 7000, від 7000 тис. грн до 10 000 і понад 10 000 тис. грн спочатку потрібно в комірках МЗ та N3 створити заголовки Межі виручки, тис. грн і Кількість філій, а потім у комірку М4 ввести число 5000, у комірку М5 - 7000, М6 - 10 000.

21.Виділіть діапазон комірок N4:N13 і введіть у нього формулу масиву, використовуючи майстер функцій: { = ЧАСТОТА (СумаПоФіліям; М4:М6)}. Не забудьте завершити її введення шляхом натискання на клавіші комбінації Ctrl + Shift + Enter.

22.Для обчислення найменшої місячної виручки за звітний період потрібно виділити певну комірку, наприклад, I15 і ввести формулу = MИH(B4:G13). Бажано створити текстовий заголовок у комірці зліва Найменша місячна виручка, грн.

23.Щоб визначити найбільшу місячну виручку за звітний період, слід виділити певну комірку, наприклад I16 і ввести формулу = MAKC(B4:G13).

24.Рекомендується створити текстовий заголовок у комірці зліва Найбільша місячна виручка, грн.

25. Створена звітна відомість має вид (рис. 3.1). Проаналізуйте їх.

    Звіт      
  Сумарна виручка, тис. грн Середня виручка, тис. грн Частка Рейтинг Межі виручки, тис. грн Кількість філій
4 Філія 1            
5 Філія 2            
6 Філія 3            
7 Філія 4            
8 Філія 5            
9 Філія 6            
10 Філія 7            
11 Філія 8            
12 Філія 9            
13 Філія 10            
14 Всього            
Найменша місячна виручка,15 грн.            
Найбільша місячна виручка,16 грн.            

Рис. 3.1. Звітна відомість

26. Побудуйте кругову діаграму об'ємного типу, на якій відображатиметься частка вкладу кожної філії в формуванні загальної виручки. Розмістіть діаграму на окремому робочому аркуші.

 

Під час складання звітної відомості використовувалися статистичні функції РАНГі ЧАСТОТА. Функція РАНГ (Rank) повертає ранг числа в списку чисел. Ранг числа — це положення його величини у впорядкованому списку. Якщо список відсортувати, то ранг числа буде його позицією в списку. Синтаксис Рангу (число; посилання; порядок):

число — число (або адреса комірки, що містить число), для якого визначається ранг;

посилання — комірки або посилання на список чисел. Нечислові значення у посиланні ігноруються;

порядок — число, що визначає спосіб впорядкування. Якщо значення параметра Порядок дорівнює 0 або його немає, то MS Excel визначає ранг числа так, ніби посилання було списком, відсортованим за спаданням. Якщо значення параметра Порядок є будь-яким ненульовим числом, то MS Excel визначає ранг числа таким чином, якби посилання було списком, відсортованим за зростанням.

За допомогою функції РАНГ однаковим числам надається однаковий ранг. За допомогою функції ЧАСТОТА (Frequency) повертається розподіл частот у вигляді вертикального масиву. Для такої кількості значень і кількості інтервалів частотний розподіл підраховує, скільки початкових значень потрапляє в кожен інтервал.

Синтаксис ЧАСТОТА (масив даних; двійковий масив):

масив_даних — масив або посилання на дані, для яких обчислюються частоти; якщо масив_даних не містить значень, то функція ЧАСТОТА повертає масив нулів;

двійковий_масив — масив або посилання на безліч інтервалів, в які групуються значення аргументу масив_даних.

Якщо у двійковому масиві немає значень, то функція ЧАСТОТА повертає кількість елементів в аргументі двійкового масиву.

ЗАВДАННЯ 2. За заданим розподілом кількості проданих біржею акцій і розподілом цін (табл. 3.2) потрібно створити звіт про сумарну вартість проданих акцій за кожен тиждень звітного періоду.







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 516. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия