Студопедия — Сухие пылеуловители
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сухие пылеуловители

Лазерне випромінювання мас властивості як хвиль, так і частинок.

Властивості лазерного випромінювання, які дали змогу використовувати його так широко і в різних галузях науки та техніки, це монохроматичність, висока когерентність, малий кут розходження променів, висока густина енергії та поляризованість.

1. Висока монохроматичність лазерного випромінювання пояснюється тим, що індуковане випромінювання — це процес резонансний. Лазерне випромінювання має визначену довжину хвилі. Випромінювання гелій - неонового лазера — червоне, аргонового — зелене, гелій-кадмієвого —синє, неодимового — невидиме (інфрачервоне).

Монохроматичністю випромінювання пояснюється його селективна дія, тобто лазерний промінь взаємодіє лише з тим середовищем, у якому він поглинається. Наприклад, червоне світло рубінового лазера інтенсивно поглинається зеленими рослинами, руйнуючи їх. Зелене випромінювання аргонового лазера слабо адсорбується зеленими рослинами, але поглинається еритроцитами і швидко їх пошкоджує.

2.. Лазерне випромінювання когерентне, тобто в різних точках простору один і той же час, або в одній і тій же точці, але в різний момент часу світлові
хвилі скоординовані між собою. Звичайні джерела світла випромінюють кванти
світла хаотично, неузгоджено, а в лазерах генерація фотонів відбувається
узгоджено за напрямом і фазою. Це дас змогу створити високоефективні лампи
з великою вихідною потужністю випромінювання, сфокусованим у пляму з
діаметром, що дорівнює довжині хвилі, тобто з колосальною густиною енергії.

3. Когерентність зумовлює високу спрямованість потоку лазерного
випромінювання. Кут розходження променів менший від 0,01 хв., що дає
змогу сфокусувати лазерне випромінювання практично в точку.

4. При фокусуванні лазерного випромінювання можна створити
Надзвичайно високу густину його випромінювання. Лазер з енергією 100 Дж дає такі спалахи як електрична лампочка з потужністю 100 Вт свіченні 1 с. За допомогою лазера можна отримати густину енергії випромінювання ~І01> Вт/м2, (для порівняння, густина енергії випромінювання Сонця ~7Ю7Вт/м2).

5 Лазерне випромінювання підлягає законам нелінійної оптики (для потужного випромінювання):

- оптичні характеристики середовища показники заломлення, поглинання, розсіяння — сталі величини. Однак, експерименти з дуже потужними лазерами показали, що оптичні характеристики істотно змінюються в результаті зміни інтенсивності випромінювання. Наприклад, під час проходження через деякі кристали червоне проміння рубінового лазера з А.= 0,694 мкм частково перетворюється на ультрафіолетове з К= 0,347 мкм, а частота його вдвічі більша за частоту основного променя;

-деякі середовища стають малопрозорими або й зовсім непрозорими, якщо на них спрямувати потік випромінювання високої інтенсивності;

-червоні межи фотоефекту зникає в результаті дії сильного лазерного випромінювання;

— внаслідок безперервної зміни показника заломлення середовища. у процесі проходження через нього о потужного лазерного випромінювання відбу­вається самофокусування променів.

Ці явища спостерігаються лише при дуже потужних випромінюваннях, коли інтенсивність світлових пучків порядку Ю7 — 108 Вт/см8 і більше.

6. Лазерне випромінювання поляризоване.

Дія лазерного випромінювання на живий організм проявляється через певні структурні, функціональні та біохімічні зміни. Результат дії залежить як від характеристик випромінювання, так і від властивостей тканин організму (поглинаючої здатності, теплопровідності, питомої теплоти пароутворення та ін.).

Розглядаючи біологічну дію лазерного випромінювання, можна виділити три напрямки використання його у медицині.

До першого напрямку відноситься дія на тканини імпульсним або безперервним випромінюванням з невеликою енергією, коли ще не відбу­вається зневоднення та випаровування тканин. Це, переважно, застосування лазерної радіації в дерматології та онкології.

Лазерна радіація застосовується у дерматології для лікування бородавок, гнійних гранульом, доброякісних новоутворень шкіри. Лазерний промінь вибірково поглинається забарвленими структурами. Він руйнує лише пігментні ділянки тканини. Ця Його здатність використовується для лікування захворювань шкіри, наприклад, для виведення зроджених плям, татуювання. Донедавна вважали невиліковними вроджені червоно-сині плями на шкірі, У таких плямах епідерміс має нормальну структуру, а лише порушена структура сітки кровоносних судин під епідермісом. Для лікування використовують синьо-зелене випромінювання від аргонового лазера, яке проходить через прозорий для нього епідерміс практично не пошкоджуючи його. А далі це випромінювання поглинається гемоглобіном кровоносних судин, зумовлюючи їх термічне пошкодження та закупорку. На цьому місці утворюється безбарвний рубець.

Якщо потужність випромінювання висока, то його можна використати в хірурги як скальпель. Лазерний промінь направляють гнучким світловодом на тканину. Світловод закінчується лінзою та ручкою. Промінь фокусується в точку з діаметром у декілька десяти мільярдних часток метра. Таким "скальпелем" розтинають тканину тіла, забезпечуючи стерильність. Розтин проводиться дуже точно і швидко, немає кровотечі, бо висока температура на місці розтину зумовлює миттєву коагуляцію білків і просвіт кровоносних судин закривається.

Лазери використовують в офтальмології для лікування глаукоми, катаракти, відшарування сітківки тощо. Глаукома — підвищення внутрішньоочного тиску, зумовлене порушенням відтоку внутрішньоочної рідини. Причиною цього с пошкодження початкового відрізку системи відтоку. Створено лазерну установку, яка дає модульований світловий імпульс; енергія в одному Імпульсі виділяється за мільйонні дані секунди. При модульованому імпульсі потужність зростає дуже швидко і термічний ефект не встигає розвинутись. Лазерна дія стає холодною, в точці фокусування променя утворюється отвір.

Під час відшарування сітківки використовується лазерне випромінювання з невеликою енергією. Промінь проходить через прозорі тканини ока не пошкоджуючи їх, фокусується на очному дні у місці відшарування сітківки і там виникає точковий опік. Потім утворюється рубець, що приварює сітківку до розміщеної над нею судинної оболонки, і зір відновлюється.

Використовуючи лазерний „скальпель” у нейрохірургії, тому що патологічне вогнище можна видалити без механічного контакту з ніжними тканинами нервової системи. Сфокусований до мінімуму лазерний промінь використовують для зшивання судин мозку як на поверхні мозкової тканини, так і в глибині. Зшивають судини діаметром, меншим від 0,5мм, звичайна хірургічна техніка не дає таких можливостей.

Лазерним випромінюванням можна припинити й кровотечу (коагуляція) зі шлунку дванадцятипалої кишки за допомогою фіброгастроскопії.

Використовуються методи оперативного лікування за допомогою лазера у легеневій, серцево-судинній хірургії, у стоматології, отолярингології, урології та інших галузях.

Низькоенергетичне лазерне випромінювання не пошкоджує клітини і тканини, створює біостимулюючий ефект, активізує найважливіші процеси життєдіяльності організму. У клітині підвищується активність важливих біоенергетичних ферментів, при цьому посилюється енергетичний обмін у клітинах, зростає біосинтетична активність, тобто збільшується вміст вуглеводів, білків, нуклеїнових кислот тощо.

Лазерне випромінювання стимулює поділ клітин, прискорює регене­рацію кісткової, сполучної, епітеліальної та м'язової тканин, підвищує здатність до приживлення трансплантантів шкіри, стимулює імунну систему (підсилюється функціональна активність лімфоцитів, лейкоцитів, збільшується вміст білка у крові).

У практичній медицині використовують також лазеропунктуру, як аналог голкотерапії.

Низькоснергетичне випромінювання не викликає морфологічних змін, але зумовлює певні біохімічні та фізіологічні зсуви в організмі, тобто створює фізіотерапевтичний ефект. Велика різноманітність лазерів, що дають світло усіх кольорів та відтінків, дає можливість діяти на окремі хімічні інгредієнти клітин і тканин.

Сухие пылеуловители

 

Классификация пылеулавливающего оборудования, основанная на принципиальных особенностях процесса отделения твердых частиц от газовой фазы:

— оборудование для улавливания пыли сухим способом (циклоны, пылеосадительные камеры, вихревые циклоны, жалюзийные и ротационные пылеуловители, электрофильтры, фильтры);

— оборудование для улавливания пыли мокрым способом (скрубберы Вентури, форсуночные скрубберы, пенные аппараты).

для очистки воздуха, удаляемого вентиляционными аспирационными системами от твердых и жидких примесей, применяют пылеуловители пяти классов.

 

 

Рис. 3.1 Циклон

 

 

Рис. 3.2 Цилиндрический (а) и конический (б) циклоны

 

 

Рис. 3.3 Пылеуловитель ротационного типа

1 — вентиляторное колесо; 2 — кожух; 3 — пылеприемное отверстие; 4 — выхлопная труба

 

Рис. 3.4 Противопоточный ротационный пылеотделитель

1 — кожух; 2 — ротор; 3 — колесо вентилятора; 4 — бункер

 

Рис. 3.5 Вихревой пылеуловитель соплового (а) и лопаточного (б) типа

 

 

Рис. 3.6 Радиальный пылеуловитель

Рис. 3.7 Жалюзийный пылеотделитель

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Ход работы | Расчет терминальных модулей аналоговых абонентских линий

Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 535. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия