Студопедия — ВОС - 021000
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ВОС - 021000

Досвід Другої світової війни показав, що дальність розльоту осколків наступальної гранати РГ-42 нерідко перевищує дальність кидка і небезпечна для гранатометника. Саме цей факт привів до розробки ручної гранати РГД-5, яка стала першою масовою наступальною гранатою ВС СРСР.

Ручна осколкова наступальна

граната РГД-5 складається з таких

частин: корпус із трубкою для запалу,

розривний заряд, запал. Корпус складається з двох частин — верхньої і нижньої відштампованих з листової сталі. Верхня частина складається із зовнішньої оболонки (її називають ковпаком) і вкладиша ковпака. До верхньої частини корпусу за допомогою ман­жети прикріплюється трубка запалу, яка герметизує роз­ривний заряд у корпусі. Щоб запобігти забрудненню труб­ки при зберіганні, в неї вгвинчується пластмасова пробка. При підготовці гранати до кидка замість пробки в трубку вгвинчується запал. Нижня частина, корпусу складається із зовнішньої оболонки (її називають піддоном) і вкладиша піддона.Розривний заряд заповнює корпус і служить для роз­риву гранати на осколки.

Бойовий заряд — ТНТ. Запал УЗРГ-42 або УЗРГМ.

 

Осколкова граната Ф – 1

Ця радянська оборонна граната була скопійована з французької гранати F1. Під неї був сконструйований запал Ковешникова, згодом визнаний занадто складним і ненадійним. На сьогодні Ф-1 комплектується запалом УЗРГМ.

Ручна осколкова оборонна граната

Ф-1 призначена для ураження живої сили

переважно в обо­ронному бою. Оскільки осколки розлітаються на значну відстань, кидати її можна тільки з укриття, БМП, бро­нетранспортера.

Граната Ф-1 складається з корпусу, розривного заряду і запалу. Корпус гранати зі суцільнолитого сталистого чавуну з повздовжнім і попе­речним обреберенням, по яких він звичайно і розриваєть­ся на осколки.

У верхній частині корпусу є нарізний отвір для вгвинчування запалу. При зберіганні, транспортуванні і перенесенні гранати у корпус вгвинчується пластмасова пробка. Бойовий заряд — ТНТ.

 

 

Ручні осколкові гранати РГН/РГО

Ручна осколкова наступальна ударно-дистанційна граната РГН і ручна осколкова оборонна ударно-дистанційна граната РГО призначені для ураження супротивника осколками відповідно у наступальному й оборонному бою. На відміну від всіх випущених радянських гранат відрізняються тим що мають ударно-дистанційний запал який спрацьовує не тільки після вичерапння певного часу, а й під час зіткнення з твердою поверхнею.

       
   
 

 

 


Розроблена в СРСР і прийнята на озброєння в Радянській Армії наприкінці сімдесятих років.

Вибух гранати відбувається при зустрічі гранати з поверхнею. Запал всюдибійний, тобто для нього немає значення якою частиною граната вдарилася об поверхню, не має значення положення поверхні (вертикальне, горизонтальне, похиле). Має значення лише швидкість гальмування гранати при зустрічі з поверхнею. При ударі об поверхню води або пухкий сніг, запал може не спрацювати.

С метою підвищення безпеки гранатометника й забезпечення невибуху гранати при випадковій зустрічі її з перешкодою на близькій відстані від гранатометника запал зводиться тільки через 1.3-1.8 сек. після того, як буде відпущений запобіжний важіль (граната кинута) тобто, якщо граната в цей час удариться об що-небудь, то вибуху не відбудеться.

Якщо вибух гранати не відбувся від запалу ударної дії то після закінчення 3.2-4.2 сек. після того, як буде відпущений запобіжний важіль, відбудеться самоліквідація гранати її підривом. У цьому плані граната працює точно так, як і гранати Ф-1, РГ -42, РГД -5.

Конструктивно гранати РГН/РГО складаються з корпусу, заряду вибухової речовини, запала УДЗ.

Корпус гранати РГН складається з двох напівсфер з алюмінієвого сплаву з внутрішньою насічкою. На відміну від неї корпус гранати РГО иає чотири напівсфери (дві зовнішні й дві внутрішні) виготовлені зі сталі. Ззовні корпус РГО має насічку, що є основною зовнішньою ознакою яка відрізняє її від гранати РГН. У верхній частині гранат розташована трубка для запалу, яка при від'єднаному запалі закривається пластмасовою пробкою. Під стаканом в центрі гранати розташовано детонатор.

Для спорядження РГН застосоване потужніше, ніж для колишніх гранат, ВВ - гексоген з добавкою тротилу. Конструкція корпусу гранати дозволяє споряджати її пресованими шашками ще потужнішого ВВ, наприклад A - IX - 1, що є флегматизированный гексогеном.

Перевірка за встановленою методикою осколкової дії гранат показує приблизно триразову перевагу РГН перед РГ-42.

Ударно-дистанційний запал УДЗ

Головною "родзинкою" гранати є Ударно-дистанційний запал УДЗ. Запал зібрано у пластмасовому корпусі і складається з наступних механізмів:

- накольно-запобіжного механізму,

- датчика цілі, дистанційного пристрою,

- механізму дистанційного зведення,

- механізму самоліквідації,

- детонаційного вузла.

· Накольно-запобіжний механізм забезпечує безпеку в поводженні з гранатою, містить в собі ударник з жалом, пружину, чеку з кільцем, заглушку, планку й капсуль. Ударник повертається на вісі й під дією пружини, яка працює на кручення.

· Механізм дистанційного зведення призначений для зведення запалу на віддалі від кидаючого через 1-1,8 секунд після кидка. Складається з двох втулок з піротехнічним складом, стопори, движок, капсуля й пружини.

· Датчик цілі забезпечує спрацювання запалу при ударі по перешкоді й складається з інерційного тіла (грузика), гільзи, жала, пружини й втулки.

· Механізм самоліквідації (дистанційний пристрій) забезпечує сповільнення підриву гранати після кидка впродовж на 3-4 секунди. Він складається з втулки з сповільнюючим складом, і капсулем детонатором.

· Детонуючий вузол здійснює підрив гранати й складається з капсуля-детонатора і втулки.

 
 

 

 


Будова запалу УДЗ:

1- корпус; Накольно-запобіжний механізм:2- спусковий важіль; 3- ударник з жалом; 4- бойова пружина; 5- кільце з чекою; 6- планка; 7- заглушка; 8- капсуль-запалювач. Механізм дального зведення: 9- порохові запобіжники; 10- капсуль-запалювач; 11- движок; 12- пружина. Датчик цілі: 13- жало; 14- пружина; 15- гільза; 16- втулка; 17- вантаж (інерційне тіло). Механізм самоліквідації: 18- сповільноювач; 19- капсуль-детонатор (умовно не показані). Детонаційний вузол: 21- капсуль-детонатор.

2. Робота частин і механізмів гранат при киданні. Поводження з гранатами.

Розповідь викладача супроводжувати показом на матеріальн. частини та плакатах дати матеріал під запис студентам

При підготовці гранати до кидка (гранати, які приводяться в дію запалом УЗРГМ, УЗРГМ – 2) спусковий важіль щільно притискають пальцями до корпуса гранати, пальцями вільної руки випрямляють кінці запобіжної чеки, потім висмикують її за кільце, при цьому положення частин запала не міняється. У момент кидка гранати спусковий важіль відокремлюється й звільняє ударник. Ударник під дією бойової пружини наколює жалом капсюль-запалювач. Промінь вогню запалює пороховий уповільнювач. Через 3,2-4,2 сек. вигорає пороховий уповільнювач і вогонь передається на капсуль детонатор, який підриває бойовий зяряд гранати.

 

При підготовці гранати до кидка (гранати з запалом УДЗ) спусковий важіль щільно притискають пальцями до корпуса гранати, пальцями вільної руки випрямляють кінці запобіжної чеки, потім висмикують її за кільце, при цьому положення частин запала не міняється. У момент кидка гранати спусковий важіль відокремлюється й звільняє ударник з жалом і планку. Заглушка з капсюлем-запалювачем виходить із гнізда корпуса запала. Ударник під дією бойової пружини наколює жалом капсюль-запалювач. Промінь вогню запалює порохові запресовки запобіжників і піротехнічний склад сповільнювача самоліквідатора. Через 1-1,8 сек. вигорають порохові склади запобіжників й їхні стопори під впливом пружин виходять із зачеплення із движком. Движок під впливом пружини стає в бойове положення.

Механізм далекого взведення виключає підрив гранати при випадковому її падінні з руки.

При зустрічі з перешкодою (поверхнею) вантаж, зміщається по напрямку складової інерційної сили, діє на втулку. Втулка, переборюючи опір пружини, зміщає жало, що наколює капсюль-запалювач. Промінь вогню передається капсулю-детонатору, що викликає підрив розривного заряду.

У випадку відмови запала в інерційній дії через 3,3 - 4,3 сек. вигорає склад сповільнювача, запалюється капсуль-детонатор самоліквідатора, викликаючи підрив детонаційного вузла.

Запал гранати використається із гранатою РГН,Ю РГО. Із запалом УЗРГМ (для гранат РГ -42, Ф-1, РГД -5) невзаємозамінний.

 

Бойові гранати фарбується в оливно-зелені кольори. Учбово-імітаційна граната фарбується в чорні кольори. Бойовий запал не фарбується.

Можлива дальність кидка залежить від фізичних даних солдата й у середньому становить 30-45 метрів. Дальність розльоту осколків може досягати 35 метрів, однак радіус поразки визначений в 16-25 метрів.

Для застосування гранати необхідно розігнути вусики запобіжної чеки, взяти гранату в праву руку так, щоб пальці притискали важіль до корпуса. Перед метанням гранати, просунувши, вказівний палець лівої руки в кільце чеки, висмикнути чеку. Граната може продовжувати залишатися в руці як завгодно довго, тому що поки не відпущений важіль, ударник запала не може розбити капсуль.

Гранати упаковуються в дерев'яні ящики по 20 штук. Запали зберігаються в цьому ж ящику окремо у двох металевих герметично запаяних банках (по 10 штук у банці). Вага ящика 22 кг. (+,- 0,5 кг.)

 

Поводження з гранатами

Гранати переносять у гранатних сумках. Запали тримають окремо від гранат, при цьому кожний запал загортають у папір або клоччя.

Гранати і запали потрібно періодично оглядати. На корпусі гранати, на трубках запалу і на самому запалі не повинно бути вм'ятин та іржі. Кінці запобіжної чеки ма­ють бути розведені і без тріщин на загинах. Запалами, що мають тріщини і зелений наліт, користуватися не можна.; Переносячи гранати, слід оберігати їх від поштовхів, ударів, вогню, бруду, сирості. Підмочені та забруднені гра­нати і запали треба протерти й висушити під наглядом, командира. Не можна суши­ти гранати біля вогню.

Забороняється: розби­рати бойові гранати й усу­вати в них несправності; пе­реносити їх без сумок або за кільце запобіжної чеки;. торкатися гранати, що не. розірвалася після метання.

Запал з тріщинами або з зеленим покриттям до примінення не придатний. Оберігати гранати і запали від сильних поштовхів, ударів, вогню, бруду і сирості. Гранати які зберігаються довгий час в гранатних сумках, повинні періодично оглядатися. Несправні гранати і запали здаються на склад для знищення.

Заряджати гранату (вставляти запал) дозволяється тільки перед її киданням. Бойові гранати видавати тільки обученим поводитися з ними. Розбирати бойові гранати і проводити ремонт, переносити гранати без сумок (підвішувати за кінець запобіжникової чеки, чіпати нерозірвані гарнати забороняється.

До метання бойових гранат допускаються навчаємі, які успішно виконали вправи по киданню учбових і учбово-імітаційних гранат. Заходи безпеки при киданні гранат:

1. Навчаємі повинні бути в стальних шоломах.

2. Перед заряжанням перевірити гранати і запали.

3. Кидання оборонних гранат проводиться із траншеї або із за укриття, під керівництвом офіцера.

4. При киданні одним навчаючим декілька гранат кожну слідуючу гранату кидати після проходження не менше 5 с. після вибуху попередньої.

5. Якщо граната не була кинута (запобіжна чека не вийнялася), розряження її проводити тільки по команді і під наглядом командира.

6. Вести перелік нерозірваних гранат і відмітити місця їх падіння червоними прапорцями, після закінчення їх знешкодити шляхом підриву на місцях падіння, під керівництвом командира частини.

7. Район кидання ручних гранат очіпити в радіусі не менше 300 м.

8. Особовий склад, не задіяним киданням гранат відвести в укриття або на безпечну відстань від вогневого рубежу (не ближче 350 м).

9. Початкове положення для кидання гранат позначити білими прапорцями, вогневий рубіж - червоними.

10. Пункт видачі гранат і запалів розмістити в укритті не ближче 25 м. від початкового положення.

 

Розповідь викладача супроводжувати показом матеріальн. частини записом матеріалу студентами
3. Призначення, характеристики, будова і принцип роботи комулятивної гранати РКГ – 3 е.

 

Граната складається з корпусу, руків'я і запалу. Циліндричний корпус вміщує основний розривний заряд, додатковий заряд і трубку для запалу. Основний заряд має кумулятивну воронку, звернену до дна корпусу і фанеровану тонким шаром металу, вільний простір між воронкою і дном забезпечує відстань до поверхні мети, оптимальне для формування і дії кумулятивного струменя. На верхній частині кришки корпусу накатано різьблення для з'єднання з руків'ям. На зовнішній поверхні корпусу нанесена інструкція по поводженню з гранатою.

У руків'ї змонтовані стабілізатор, укритий відкидним ковпаком руків'я, і ударний механізм з чотирма запобіжниками що обумовлене високою потужністю гранати. Першим служить відкидна планка, що притискається до руків'я рухливою муфтою і утримувана чекою. Планка утримує від зриву ковпак руків'я. Другий запобіжник забезпечує безпеку при випадковому падінні при висмикнутій чеці і складається з планки відкидного ковпака з кулькою, також притиснутих до руків'я.

Третій запобіжник забезпечує спрацьовування запалу не ближче за 1 м від метающего і вимикається після розкриття стабілізатора. Четвертий запобіжник управляється інерційним вантажем у вигляді кульки, що віджимається назад спеціальною контрзапобіжною пружиною. Стабілізатор гранати складається з втулки, матер'яного конуса ("парашута"), чотирьох дротяного пір'я, кільця і пружини. На рухливій муфті руків'я виконано різьблення для з'єднання з корпусом. Запал миттєвої дії включає капсуль-детонатор і додатковий детонатор.

Маса гранати - 1070 р.

• Довжина - 400 мм.

• Діаметр - 76 мм.

• Дальність кидка - 15-20 м.

• Бронепробиваемость - 170 мм

 

Робота частин та механізмів гранати РКГ – 3 е

Перед киданням гранати, відкрутити рукоятку, вставити до трубки корпусу запал, закрутити рукоятку до упору. Граната заряджена і готова до використання. У цей час ударник утримується малими кульками в корпусі ударника, бойова пружина стиснута. Корпус ударника від просунення вперед утримується великими кульками втрубці з фланцем. Відкидна планка поєднана з рухомою муфтою запобіжною чекою, відігнутий кінець - з відкидним ковпаком, її пружинний кінець знаходиться в пазі рухомої муфти. Кінці запобіжної чеки розведені і міцно утримують її на рукоятці.

Під час кидання гранати. Для кидання гранати необхідно взяти гранату в руку, висмикнути запобіжну чеку та кинути гранату в ціль. Під час висмикування кільця рухома муфта та відкидна планка розчіплюються. Під час замаху для кидка корпус гранати разом з рухомою муфтою відходить від корпусу гранати, визволяє кульки і пружинний кінець відкидної планки. У мить, коли граната відокремилася від руки, корпус рукоятки під дією пружини рухомої муфти займає попереднє положення. Відкидна планка, відкидний ковпак з планкою більше не утримуються рукою і під дією пружини стабілізатора (відкидний ковпак з планкою) відокремлюються від гранати. Стабілізатор під дією своєї пружини викидається через задній отвір рукоятки і висмикує стержень. Стержень визволяє великі кульки, які входять до пазів, дозволяючи рух корпусу ударника.

Під час зустрічі з ціллю інерційний вантаж пересуває корпус ударника вперед, маленькі кульки утоплюються до пазів і більше не затримують рух ударника. Ударник під дією бойової пружини рухається вперед і розбиває капсуль запалу. Капсуль-детонатор запалу викликає вибух додаткового детонатора.

ІІІ Заключна частина

Підвожу підсумки заняття. Нагадую тему, навчальну мету. Ставлю завдання на самопідготовку.

 

 

 

 

 

Викладач кафедри військової підготовки

Полковник запасу І.О.Асканов

 

 

Питання для самоконтролю.

 

1. Призначення, бойові властивості, будова гранат.

2. Призначення, бойові властивості, будова запалу УЗРГМ, УЗРГМ – 2.

3. Призначення, бойові властивості, будова запалу УДЗ.

4. Призначення, характеристики, будова і принцип роботи комулятивної

5. гранати РКГ – 3 е.

6. Призначення, бойові властивості, будова гранати РГ – 42.

7. Призначення, бойові властивості, будова гранати РГД – 5.

8. Призначення, бойові властивості, будова гранати Ф – 1.

9. Призначення, бойові властивості, будова гранати РГН.

10. Призначення, бойові властивості, будова гранати РГО.

11. Поводження та міри безпеки при використанні гранат.

 

Німеччина

DM51

Наступально-оборонна граната DM51 має пластиковий корпус у формі шестигранної призми з опуклими гранями, споряджений зарядом 60-грама ТЭН. Для перетворення гранати на оборонну служить знімна пластикова бочкоподібна сорочка, в яку залиті 6500 сталевих кульок діаметром 2-2,3 мм (дріб 8-9 номерів).

При надяганні сорочки на корпус її кришка обертається на 90 градусів і фіксує сорочку. Граната використовується із запалами DM82 і DM82A1B1.

Завдяки конструкції, DM82 можна зберігати зі встановленим запалом. Захист від випадкового підривання детонатора забезпечується рознесенням детонатора і капсуля-детонатора запалу.

Маса: 425 г (з сорочкою), 145 г (без сорочки)

Маса бойового заряду: 60 г

Довжина: 107 мм

Діаметр: 57 мм

Радіус забійної дії осколків: 35 м

 

 

M-DN

 

Осколкові оборонні гранати M - DN моделей 11, 21, 31 і 61 складають єдину серію і розрізняються фактично тільки числом готових осколків. Усі гранати мають товстостінний бочкоподібний пластиковий корпус з опуклими стінками, подовжніми і поперечними ребрами жорсткості на зовнішній поверхні. У стінках корпусу залиті сталеві кульки (від 2200 до 4300 штук, залежно від модифікації). Розривний заряд складається з флегматизированного ТЭН і поміщений в корпусі так, що виявляється оточений шаром осколків з усіх боків.

Маса: 470 г

Маса бойового заряду: 42,5 г

Довжина: 97 мм

Діаметр: 60 мм

Середнє число осколків: 3800

Радіус забійної дії осколків: 100 м

 

 

Франція

LU213

Оборонна граната LU213 належить так званих «гранат з контрольованою осколочностью», тобто з напівготовими осколками, радіус суцільної поразки якими трохи відрізняється від радіусу забійної дії. Граната має пластиковий корпус з подовжніми і поперечними ребрами жорсткості. Розривний заряд оточений спіраллю з насіченого дроту вагою 100 г, що дає близько 1100 осколків, а згори і знизу від нього укладені 230 сталевих кульок. Внаслідок цього утворюється рівномірне поле осколків на всіх напрямках, і ефективність дії гранати не залежить від її положення у момент вибуху.

Запал складається з поворотного ударника, бойової пружини, працюючої на кручення, відкиданого спускового важеля, запобіжної чеки з кільцем. Верхня частина важеля служить кришкою запалу.

Маса: 280 г

Маса бойового заряду: 90 г

Довжина: 94 мм

Діаметр: 52 мм

Середнє число осколків: 1300

Радіус забійної дії осколків: 20 м

Дальність кидка: 30 м

Час горіння уповільнювача: 4 з

SAE210/310 ALSETEX

Наступальна граната SAE210 фугасної дії має пластиковий яйцевидний корпус з шорсткою для більшої зручності утримання поверхнею. Підривний заряд — ТНТ. Тиск у фронті ударної хвилі на відстані 5 м від місця вибуху — 81 атм. На дальності 15 м ударна хвиля не наносить поразки.

Оборонна SAE310 має пластиковий корпус з подовжніми і поперечними ребрами жорсткості і осколковий елемент з напівготовими осколками, споряджається гексолітом (флегматизированным гексогеном). При вибуху утворюється 1300 осколків, що завдають смертельної поразки в радіусі 5 м.

Гранати застосовуються із запалом BALPIC, який відрізняється поєднанням поворотного і прямолінійного рухів ударника і наявністю піротехнічного «переривника» у вогневому ланцюзі детонатора.

Маса: 190/300 г

Маса бойового заряду: 100/90 г

Довжина: 76/95 мм

Діаметр: 55/57 мм

Середнє число осколків SAE310: 1300

Радіус забійної дії осколків SAE310: 20 м

Дальність кидка: 40/30 м

Час горіння уповільнювача: 4 з

Англія

Ручная граната Миллса № 5, № 23, № 36

 

Оборонна ручна граната Миллса була прийнята на озброєння армії Великобританії в 1955 році під назвою Mills - bomb mark 5. Згодом були випущені модифікації ь23 і ь36, але відрізнялися вони лише облаштуванням кришки детонатора, а в іншому були абсолютно ідентичні.

Незважаючи на деякі недоліки, що ускладнювали технологію виробництва, граната Миллса стала наймасовішої з гранат.

Граната ь5 була порівняно невеликим бочкоподібним корпусом, виготовленим методом литва із сталистого чавуну. Усередині верхньої частини корпусу був розташований ударний механізм, а сам детонатор вставлявся через отвір в нижній частині корпусу.

Маса: 600 г

Маса бойового заряду: 60 г

Довжина: 102 мм

Діаметр: 60 мм

Середнє число осколків: 40

Радіус забійної дії осколків: 30 м

Дальність кидка: 25 м

Час горіння уповільнювача: 3,5-4,5 з

 

L2A2

Штатна осколкова граната британської армії, прототипом якої послужила американська М26. По внутрішній поверхні яйцевидного штампованого корпусу укладена спіраль з 27 витків сталевого дроту діаметром 2,4 мм з насічкою через 3,2 мм. Розривний заряд складається з суміші тротилу і гексогену.

Запал L25A6 має стандартну схему з поворотним ударником, пружиною, працюючою на кручення, відкиданим запобіжним важелем і чекою з кільцем. Важіль зафіксований чекою, притиснутий до корпусу і утримує в зведеному положенні ударник. Після кидка важіль відділяється, ударник різко обертається під дією пружини і наколює капсуль-запальник.

Маса: 395 г

Маса бойового заряду: 170 г

Довжина: 106 мм

Діаметр: 64 мм

Середнє число осколків: 1200

Радіус забійної дії осколків: 10 м

Дальність кидка: 30 м

Час горіння уповільнювача: 4-5 з

 

 

США

Mk2A1

Mk2A1 відноситься до класичного типу оборонної гранати із зовнішньою насічкою товстостінного корпусу, виконаного з литого чавуну. За характерну форму граната отримала також прізвисько Pineapple (ананас). Розривний заряд складається з ТНТ. Важкі осколки корпусу утворюють зону суцільного ураження в радіусі 9-10 м, але мають дальність розльоту до 180 м.

Граната використовувалася з декількома моделями запалів. Запали М6А4 і М204 мають поворотний ударник з жалом, пружину, працюючу на кручення, запобіжний важіль, чеку з кільцем, капсуль-запальник, трубку із сповільнювальним складом, капсуль-детонатор. Відрізняються вони рецептурою сповільнювального складу. У М204 використовувався склад на основі бездимного пороху, тому йому віддавалася перевага.

Маса: 600 г

Маса бойового заряду: 57 г

Довжина: 115 мм

Діаметр: 57 мм

Радіус забійної дії осколків: 180 м

Дальність кидка: 35 м

Час горіння уповільнювача: 4-5 з

 

M26

За час американо-в'єтнамської війни число американських солдатів, поранених осколками своїх же ручних гранат, перевищило 15% загального числа поранень. Саме цей факт привів до розробки гранати М26, що замінила занадто небезпечну Mk48. Нова граната повинна була мати значно менший радіус забійної дії осколків при збереженні того ж радіусу суцільної поразки.

М26 має яйцевидний металевий корпус, складений з двох половин. Уздовж внутрішньої поверхні корпусу щільно укладена спіраль з насіченого сталевого дроту. Розривний заряд — склад «В» (тротил, гексоген, парафін). Хоча граната вважається оборонною, швидка втрата осколками забійної енергії дозволяє використати її і як наступальну. М26 може використовуватися з дистанційними запалами М204А1, М205А1 і М125.

Маса: 450 г

Маса бойового заряду: 165 г

Довжина: 93 мм

Діаметр: 57 мм

Середнє число осколків: 1200

Радіус забійної дії осколків: 20 м

Дальність кидка: 40 м

Час горіння уповільнювача: 4-5 з

 

 

США

M61

Осколкова граната М61 — подальший розвиток гранати М26. Її корпус зроблений з тонкої листової сталі, а осколковий елемент у вигляді спіралі з насіченого сталевого дроту. Розривний заряд — склад «В».

Для підвищення надійності підривання в конструкцію введена кільцева детонаційна шашка з тетрилу вагою 8 г, що оточує склянку для запалу і передавальна детонацію від капсуля-детонатора розривному заряду. Граната застосовується із запалом М204А1.

Маса: 450 г

Маса бойового заряду: 156 г

Довжина: 99 мм

Діаметр: 57 мм

Середнє число осколків: 1200

Радіус забійної дії осколків: 15 м

Дальність кидка: 40 м

Час горіння уповільнювача: 4-5 з

 

M67/68

Цю наступальну гранату заслужено називають «гранатою точного кидка». Завдяки зручності в зверненні, малим розмірам і високій щільності осколків М67 користується популярністю у десантників, морських піхотинців і підрозділів спецпризначення.

Вона має сферичний корпус і споряджається складом «В». Використовуваний запал М213 відрізняється наявністю додаткового запобіжника, завдяки чому гранату можна носити, зачепивши спусковим важелем за ремінь спорядження. Граната М68 — модифікація М67 з електромеханічним запалом М217.

Маса: 390 г

Маса бойового заряду: 185 г

Довжина: 90 мм

Діаметр: 64 мм

Середнє число осколків: 400

Радіус забійної дії осколків: 15 м

Дальність кидка: 40 м

Час горіння уповільнювача: 4-5 з

 

 

СРСР

РГ-42

Осколкова граната РГ-42 була розроблена в 1942 р. С. Г. Коршуновым як проста у виробництві, невелика по габаритах і зручна в застосуванні наступальна граната. Корпус гранати циліндричний, виконаний з листової сталі. З метою збільшення числа осколків і гранати, що вражає здібності, усередині корпусу по стінках прокладена згорнута в п'ять-шість шарів стрічка з тонкої сталі з насічками. По осі корпусу знаходиться трубка для запалу, що закривається при зберіганні металевою кришкою або пластмасовою пробкою.

Маса: 420 г

Маса бойового заряду: 110 г

Довжина: 130 мм

Діаметр: 55 мм

Середнє число осколків: 2500

Радіус забійної дії осколків: 25 м

Дальність кидка: 30 м

Час горіння уповільнювача: 3,2-4,2 з

 

РГД-5

Досвід Другої світової війни показав, що дальність розльоту осколків наступальної гранати РГ-42 нерідко перевищує дальність кидка і небезпечна для гранатометника. Саме цей факт привів до розробки ручної гранати РГД-5, яка стала першою масовою наступальною гранатою ВС СРСР.

Корпус цієї гранати складається з двох половин, відштампованих з листової сталі. Бойовий заряд — ТНТ. Запал — УЗРГ-42 або УЗРГМ.

Маса: 400 г

Маса бойового заряду: 110 г

Довжина: 117 мм

Діаметр: 58 мм

Радіус забійної дії осколків: 20 м

Дальність кидка: 40 м

Час горіння уповільнювача: 3,2-4,2 з

 

СРСР

Ф-1

Ця радянська оборонна граната була скопійована з французької гранати F1. Під неї був сконструйований запал Ковешникова, згодом визнаний занадто складним і ненадійним. На сьогодні Ф-1 комплектується запалом УЗРГМ.

Корпус гранати суцільнолитої, виконаний із сталистого чавуну, має зовнішнє обребрення. Бойовий заряд — ТНТ.

Маса: 600 г

Маса бойового заряду: 60 г

Довжина: 130 мм

Діаметр: 55 мм

Середнє число осколків: 200

Радіус забійної дії осколків: 200 м

Дальність кидка: 40 м

Час горіння уповільнювача: 3,2-4,2 з

 

РГН

Корпус гранати складається з двох товстостінних і гладких зовні штампованих півсфер з алюмінієвого сплаву. Півсфери мають усередині глибокі рифлення для організованого дроблення корпусу. Їх кромки обточені так, щоб можна було на нижню півсферу надіти верхню і з'єднати їх обтисканням «по екватору». У отворі верхньої півсфери закріплена тонкостінна скляночка з декількома витками різьблення М20х2 у верхній частині для угвинчування запалу.

Для спорядження РГН застосоване потужніше, ніж для колишніх гранат, ВВ - гексоген з добавкою тротилу. Конструкція корпусу гранати дозволяє споряджати її пресованими шашками ще потужнішого ВВ, наприклад A - IX - 1, що є флегматизированный гексогеном

Перевірка за встановленою методикою осколкової дії гранат показує приблизно триразову перевагу РГН перед РГ-42.

Тип гранати Наступальна

Маса у бойовому положенні, г 310

Розліт осколків 16 м.

Маса ВВ, г 112

Запал УДЗ

Тип дії ударне або з уповільненням

Час уповільнення, з 3...4,3

РГО

Корпус цієї гранати складається з двох півсфер, вони відштамповані з товстої листової сталі і на внутрішній поверхні мають глибокі рифлення. На нижній півсфері є рифлення і зовні, верхня ж зовні гладка. Зроблено це для того, щоб можна було тип гранати визначати напомацки. Для збільшення кількості осколків всередину цих півсфер вставлені ще одні, але внутрішні рифлення, що мають тільки. Зовні корпус забарвлений штатною фарбою зеленого кольору.

Дальність розльоту її забійних осколків значно менша, ніж у Ф-1, але все одно її можна метати тільки із-за укриттів. В межах цієї дальності щільність осколкового поля у РГО, як мінімум, в три рази вище, ніж у Ф-1.

Тип гранати Оборонна

Маса у бойовому положенні, г 530

Розліт осколків 16 м.

Маса ВВ, г 112

Запав УДЗ

Тип дії ударне або з уповільненням

Час уповільнення, з 3...4,3 3...4,3

РКГ-3Е

Граната складається з корпусу, руків'я і запалу. Циліндричний корпус вміщує основний розривний заряд, додатковий заряд і трубку для запалу. Основний заряд має кумулятивну воронку, звернену до дна корпусу і фанеровану тонким шаром металу, вільний простір між воронкою і дном забезпечує відстань до поверхні мети, оптимальне для формування і дії кумулятивного струменя. На верхній частині кришки корпусу накатано різьблення для з'єднання з руків'ям. На зовнішній поверхні корпусу нанесена інструкція по поводженню з гранатою.

У руків'ї змонтовані стабілізатор, укритий відкидним ковпаком руків'я, і ударний механізм з чотирма запобіжниками що обумовлене високою потужністю гранати. Першим служить відкидна планка, що притискається до руків'я рухливою муфтою і утримувана чекою. Планка утримує від зриву ковпак руків'я. Другий запобіжник забезпечує безпеку при випадковому падінні при висмикнутій чеці і складається з планки відкидного ковпака з кулькою, також притиснутих до руків'я. Третій запобіжник забезпечує спрацьовування запалу не ближче за 1 м від метающего і вимикається після розкриття стабілізатора. Четвертий запобіжник управляється інерційним вантажем у вигляді кульки, що віджимається назад спеціальною контрзапобіжною пружиною. Стабілізатор гранати складається з втулки, матер'яного конуса ("парашута"), чотирьох дротяного пір'я, кільця і пружини. На рухливій муфті руків'я виконано різьблення для з'єднання з корпусом. Запал миттєвої дії включає капсуль-детонатор і додатковий детонатор.

Маса гранати - 1070 р.

• Довжина - 400 мм.

• Діаметр - 76 мм.

• Дальність кидка - 15-20 м.

• Бронепробиваемость - 170 мм

 

ВОС - 021000




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Осколкова граната РГД-5 | 

Дата добавления: 2015-08-29; просмотров: 780. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.017 сек.) русская версия | украинская версия