Студопедия — Лабораторная работа 2
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторная работа 2






 

Друга частина системи оперативного управління виробництвом пов'язана з регу­люванням ходу виробничого процесу, що передбачає постійне виконання відпо­відних дій для усунення причин появи відхилень від установленого плану (графіка), ліквідацію збоїв і відхилень виробничого процесу порівняно з календарним пла­ном (графіком), а також організацію такого виробничого процесу, який би мінімі­зував можливі збої, попереджуючи причини їх появи.

 

Система оперативного контролю і регулювання ходу виробництва на всіх його рівнях називається диспетчеруванням.

 

Воно передбачає неперервний нагляд та контроль за ходом виробничого процесу на основі поточної інформації про стан виконання планів-графіків, змінно-добових завдань та про всі відхилення від зада­ного ритму й рівня організації виконання робіт.

 

Система оперативного регулювання повинна формуватися на основі:

 

1. Наукової обґрунтованості вибору її елементів, тобто календарно-планових нормативів; об'ємних та оперативно-календарних планів; системи контролю і регулювання виробництва; достовірності інформації.

2. Оптимальності оперативних рішень, що визначається оперативністю, об'єк­тивністю та повнотою отриманої інформації, якістю прийнятих рішень і опера­тивністю їх практичної повсякденної реалізації, позитивним впливом на поточ­ний хід виробництва.

 

Система оперативно-календарного планування й регулювання виробництва розв'язує такі завдання:

1. Забезпечення чіткого виконання плану при найбільш ефективній організації ви­робництва.

2. Комплектне й рівномірне виконання виробничої програми з дотриманням тер­міну відправлення продукції споживачеві.

3. Повне і раціональне використання засобів виробництва, трудових ресурсів, а також ефективне застосування обігових засобів виробництва.

4. Розвиток прогресивних форм організації виробництва.

5. Адаптація виробничої діяльності до коливань зовнішнього середовища.

6. Забезпечення стабільного рівня матеріально-технічних запасів, обсягів вироб­ництва, оптимальної завантаженості виробничих потужностей.

 

Система ОКП - це методи і техніка планової роботи, яка визначається:

· ступенем централізації планування

· планово-обліковою одиницею

· складом і точністю календарно-планових нормативів

· переліком, порядком оформлення і рухом планової і облікової документації.

 

Випуск великого асортименту продукції зумовлює відповідну кількість різновидів виробничих процесів її виготовлення, а також певну різноманітність систем опера­тивного управління (оперативно-календарного планування й регулювання) вироб­ництвом.

 

До основних видів систем оперативного управління виробництвом відносять:

· позамовну,

· покомплектну,

· подетальну.

 

1. Позамовна система базується на встановленні й дотриманні наскрізних цик­лових графіків підготовки кожного замовлення до виробництва і його поетапно­го виконання згідно з цикловими планами за іншими замовленнями.

 

Підґрунтям оперативно-календарного планування є календарно-планові нор­мативи (тривалість виробничого циклу й міжцехові випередження) та розподіл річ­ної виробничої програми за підрозділами підприємства і місяцями року.

 

Тобто розроблений об'ємно-календарний графік показує, в якому місяці необхідно поча­ти й закінчити виготовлення окремого замовлення; якою буде тривалість виробни­чого циклу його виготовлення; який обсяг річних робіт за кожним замовленням виконується кожного місяця; яке завантаження різних груп устаткування.

 

Сферою застосування позамовних систем є одиничний тип виробництва.

 

Планово-обліковою одиницею позамовної системи у складальних цехах є окреме замовлення на виріб або складальну одиницю у вигляді конструкторсько­го вузла; в обробних і заготівельних цехах — комплект деталей або заготовок на замовлення.

 

Оперативний облік виробництва враховує:

· виробіток і заробітну плату за всіма категоріями працівників;

· виконання змінних завдань, виробничих програм дільницями й цехами за добу, декаду, місяць;

· облік руху деталей, заготовок та вузлів на виробничих складах і в коморах;

· облік комплектації ходу виробництва;

· облік міжцехових та внутрішньоцехових передавань.

 

2. Покомплектна система оперативного управління виробництвом з її різ­новидами (машинно-комплектна, комплектно-вузлова, комплектно-технологічна, планово-комплектна) знайшла своє широке застосування у серійному ви­робництві.

 

Формою планового завдання є місячна програма і графік випуску комплектів деталей, визначені цехом-споживачем.

Основним документом міжцехового опе­ративного планування є календарний план (графік) виробництва виробів та роз­шифрування складу комплектів.

 

До особливостей міжцехового планування при застосуванні покомплектної систе­ми відносять такі фактори:

· рух виробництва у часі визначається календарно-плановими нормативами, на основі яких розробляють оперативні плани й графіки тощо;

· закріплення деталей та вузлів за цехами, дільницями і робочими місцями носить постійний характер;

· номенклатура цехових програм будується покомплектно (на виріб, вузол, групу деталей);

· кількісно завдання визначаються за комплектувальними номерами;

· календарний розподіл завдань здійснюється призначенням термінів запуску і випуску партії деталей.

 

До різновидів покомплектної системи оперативного планування виробницт­ва відносять такі її підвиди:

· систему планування за цикловими комплектами;

· систему планування за комплектувальними номерами;

· систему планування за випередженням;

· систему планування "на склад";;

· систему планування по заділах.

 

В основу комплектувальної системи планування закладені такі календарно-пла­нові нормативи:

· величина партії деталей;

· тривалість виробничого циклу;

· заділи;

· обсяги незавершеного виробництва;

· час випередження запуску-випуску.

 

На підставі цих нормативів складають календарні графіки роботи виробничих діль­ниць і бригад за порядком, зворотним ходу технологічного процесу.

Програму кожному цехові розраховують за запуском-випуском та складають у вигляді плану-графіка із зазначенням щоденного випуску продукції.

 

Партією деталей називають кількість одночасного запуску в оброблення деталей з однократними затратами підготовчо-завершального часу.

3. Подетальна система оперативного управління виробництвом з її різнови­дами (партіонно-періодична система організації та планування за ритмом ви­пуску, система неперервного планування) знайшла своє застосування у масо­вому виробництві.

 

Планові завдання в даній системі формуються у вигляді квартальної і місячної подетальної програми й графіка запуску-випуску для кожної деталі або заданого ритму випуску деталей та ін.

 

Партіонно-періодична система організації і планування (за стандартами) передбачає комплектність та узгодженість роботи всіх ланок вироб­ництва, встановлення й постійне підтримання певної періодичності виготовлення партій деталей і вузлів за стандартним календарним розкладом відповідно до ви­мог потокового складання та випуску продукції.

 

Система організації і планування за ритмом випуску передбачає вирівнюван­ня продуктивності всіх виробничих підрозділів (потокових дільниць, автоматичних ліній тощо) за розрахунковим тактом виготовлення й випуску продукції.

 

 

3. Організація диспетчерської служби підприємства

 

Диспетчерування — це система неперервного контролю й оперативного регулюван­ня ходу виробництва з метою забезпечення виконання виробничого завдання (пла­ну) відповідно до календарного графіка і формування ритмічного поточного вироб­ничого процесу на робочих місцях, дільницях, у цехах та на підприємстві в цілому.

 

Диспетчерування є завершальним поточним етапом системи оперативного управлін­ня.

Його мета — керівництво роботою всіх підрозділів підприємства, які займаються виробничо-господарською діяльністю. Виходячи з цього, диспетчерування передбачає:

 

1. Неперервний облік і збирання інформації про хід виконання розроблених та прийнятих до реалізації календарних графіків виробництва.

2. Виявлення відхилень від установлених планових завдань і показників та аналіз їх причин.

3. Прийняття оперативних рішень і заходів щодо усунення та запобігання в по­дальшому виникненню відхилень від плану.

4. Координація виконання робіт взаємопов'язаних елементів виробництва для за­безпечення його чіткого ритму згідно з календарним графіком.

5. Керівництво оперативною підготовкою виробництва.

Основою диспетчерського контролю і регулювання слугує вчасна й поточна оперативна інформація про всі відхилення та зриви в роботі окремих підрозділів, робочих місць тощо.

 

Від якості інформації, її оперативності та обсягу залежить прийняття опти­мального рішення.

 

Оперативний облік на підприємстві ґрунтується на використанні відповідних форм оперативно-календарного планування, тобто визначається насамперед типом і характером виробництва.

 

Диспетчерська система контролю й регулювання повинна мати попереджу­вальний характер, тобто прогнозувати можливість появи відхилень від плану в умовах зміни поставок або якості сировини чи виходу з ладу устаткування, по­яви браку тощо.

 

Система оперативного управління виробництвом, яку повсякденно та постійно виконує диспетчерська служба підприємства складається з центрального диспет­черського бюро на чолі з головним диспетчером, змінних диспетчерів й операторів.

 

Місце диспетчерської служби в організації оперативного керівництва виробництвом та її роль в інтеграції служб та відділів підприємства.

 

Організаційна побудова диспетчерського апарату залежить від типу, характеру і обсягів виробництва, виробничої структури підприємства.

 

Диспетчерська служба на чолі з головним диспетчером, яка може включати диспетчерські групи, диспет­черів та операторів у структурних підрозділах, здійснює взаємодію та координує роботу всіх підрозділів, цехів, дільниць, тобто веде оперативне керівництво ви­робничо-господарською діяльністю підприємства.

 

На багатьох підприємствах дис­петчерська служба тісно поєднана з плановими відділами, утворюючи планово-диспетчерську службу.

 

Основними функціями диспетчерської служби є:

· управління процесом запуску-випуску продукції відповідно до виробничої програми й технології виробництва;

· внутрішньозаводське (міжцехове) диспетчерування матеріальних потоків у ви­робництві;

· оперативний облік виконання виробничих програм;

· детальний контроль незавершеного виробництва.

На багатьох підприємствах за основу оперативного управління виробництвом під­розділів беруть, як відомо, оперативно-календарні плани (графіки).

 

Оперативне регулювання виробничого процесу здійснюється на підставі інформації про поточ­ний стан виробництва.

 

Вона відображає результати роботи цехів, дільниць, скла­дів за поточну зміну, безперервно накопичується в комп'ютеризованих пунктах її збирання, періодично обробляється і постійно формується до початку нового періоду (зміни, доби, тижня, декади, місяця).

 

Вчасність отримання інфор­мації та її достовірність, обсяги і швидкість оброблення залежать від виконання умов формування, організації й управління інформаційними потоками:

· високої оперативності збору і перетворення інформації;

· виключення дублювання в роботі інформаційних систем;

· забезпечення попередньої обробки інформації в пунктах її збирання;

· виключення передавання в Інформаційно-обчислювальний центр (ІОЦ) під­приємства зайвої інформації;

· забезпечення можливості синтезування отриманої інформації в необхідних для управління напрямах;

· виключення або зведення до мінімуму ручної праці при заповненні первинної документації;

· постійне вдосконалення і підвищення рівня ефективності дії інформаційних систем і руху інформаційних потоків.

Лабораторная работа 2







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 1020. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия