Студопедия — Зразок питань для комплексного тестування. 1. Джерела інвестиційного капіталу в Україні.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Зразок питань для комплексного тестування. 1. Джерела інвестиційного капіталу в Україні.

Вступ

Трансформація української економіки та її глобалізація пов’язана зі змінами багатьох механізмів управління виробництвом, фінансами, закупівлями тощо, які мають специфічні особливості при реалізації проектів, або тимчасових заходів, що здійснюються для створення тих чи інших унікальних продуктів або послуг в результаті інвестиційної діяльності. Методологія проектного підходу в міжнародній інвестиційній діяльності полягає в невизначеності, що є об’єктивним чинником і пов’язана з імовірністю та ризиком, з одного боку, а з іншого – з обмеженістю ресурсів та необхідністю їх оптимізації. В зв’язку з цим погляд на міжнародний інвестиційний проект як на керовану зміну початкового стану будь-якої економічної системи (наприклад, підприємства), пов’язану з витратами часу та коштів за заздалегідь розробленими правилами в рамках бюджету та інших обмежень є суттю дисципліни «Управління міжнародними інвестиційними проектами».

Метою навчальної дисципліни є формування у студентів теоретичних і практичних навичок щодо діяльності у сфері управління міжнародними інвестиційними проектами, проектного аналізу, розробки проектів та складання бізнес-планів на основі загальноприйнятих в світовій практиці методичних та практичних підходів.

Предметом навчальної дисципліни є відносини, що виникають у процесі управління міжнародними інвестиційними проектами.

«Управління міжнародними інвестиційними проектами» є дисципліною спеціалізованої підготовки студентів магістерських програм «Міжнародний фінансовий менеджмент» та «Управління міжнародним бізнесом», в основу якої покладені знання в галузі проектного аналізу, маркетингу, економіки підприємства, бухгалтерського обліку, фінансів, міжнародних фінансів, міжнародного менеджменту, управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємств.

Завдання дисципліни є орієнтованими на:

· розуміння сутності міжнародного інвестиційного проектування як складової інвестиційного менеджменту підприємств;

· вміння системного поєднання основних положень стратегічного розвитку підприємств, маркетингового аналізу, фінансового аналізу та планування, формування бізнес-плану діяльності;

· практичні навики розробки інвестиційних проектів

·.розуміння сутності управління реалізацією міжнародного інвестиційного проекту.

Вивчення дисципліни «Управління міжнародними інвестиційними проектами» сприяє формуванню у студента наступних професійних компетенцій:

1. Складати проектні пропозиції для розгляду та прийняття рішень про початок, пріоритетність, продовження та припинення діяльності проектів

2.Координувати відбір та підготовку персоналу для виконання робіт за проектами, оцінювати результати робіт.

3. Координувати проекти та забезпечувати їх відповідність стратегії розвитку підприємства\організації.

2. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ

№ п/п те- ми Назва теми Усього Години
Всього Занять з викла-дачем Заняття з викладачем Самостійна робота студен-та
Лекції Інд. занят- тя з викла-дачем
1. Розділ 1. Базові поняття та концепції міжнародного інвестиційного проектування Тема 1. Основи управління проектами              
2. Тема 2. Інвестиційна привабливість та її оцінка.          
3. Тема 3. Базові положення проектного аналізу          
4.   Розділ 2.Аналіз та розробка інвестиційного проекту Тема 4. Маркетингова стратегія, аналіз та планування інвестиційного проек          
5. Тема 5. Організація та джерела інвестування проектів.            
6.   Тема 6. Фінансова звітність підприємства          
7. Тема 7. Фінансовий аналіз діяльності підприємства          
8. Тема 8. Аналіз беззбитковості і цільове планування прибутку в процесі інвестиційного проектування            
9. Тема 9. Оцінка цінних паперів підприємства і складання графіків повернення довгострокових кредитів          
10. Тема 10. Оцінка вартості капіталу інвестиційного проекту          
11. Тема 11. Основні критерії ефективності інвестиційного проекту і методи їхньої оцінки          
12. Тема 12. Аналіз і оцінка ризику інвестиційних проектів          
  Тема 13.Складання бізнес-плану інвестиційного проекту          
  Розділ 3. Управління реалізацією проекту Тема 14. Організація управління проектом          
  Тема 15. Управління якістю проектів          
  Тема 16. Формування і розвиток проектної команди          
  Разом годин          
             
Зміст дисципліни за темами

Розділ 1. Базові поняття та концепції міжнародного

інвестиційного проектування

Тема 1. Основи управління проектами.

Концепція управління та поняття проекту. Основні ознаки проекту. Економічна взаємозалежність проектів. Класифікація проектів. Життєвий цикл проекту і його фази. Учасники проекту. Функції управління проектом. Підсистеми управління проектами.

 

 

Тема 2. Інвестиційна привабливість та її оцінка.

Поняття і класифікація інвестицій. Умови формування інвестиційної стратегії підприємств. Інвестиційна привабливість країни. Інвестиційна привабливість галузі та регіону. Інвестиційна привабливість підприємства.

 

Тема 3. Базові положення проектного аналізу.

Концепція та принципи проектного аналізу. Поняття вигод, витрат та альтернативної вартості у проектному аналізі. Концепція зміни вартості грошей у часі та її застосування у проектному аналізі. Процес компаундування та дисконтування як інструментарій проектного аналізу.

 

 

Розділ 2.Аналіз та розробка інвестиційного проекту

Тема 4. Маркетингова стратегія, аналіз та планування інвестиційного проекту

Місія та стратегія підприємства як цільова задача інвестиційного проектування. Розробка маркетингової стратегії проекту. Оцінка галузі та регіону, як передумови впровадження проекту. Цінова стратегія проекту. Аналіз та вибір каналів збуту. Формування комплексу просування товару. Маркетингове планування програми випуску та прогноз збуту товару.

 

Тема. 5. Організація та джерела інвестування проектів.

Характеристика та шляхи формування інвестиційних ресурсів на підприємстві. Самофінансування інвестиційних проектів. Акціонування як метод фінансування інвестиційних проектів. Інвестиційне кредитування.

Емісія облігацій. Державне фінансування інвестиційних проектів. Фінансування проектів міжнародними організаціями. Особливості організації фінансування проектів інститутами спільного інвестування

 

Тема 6. Фінансова звітність підприємства.

Гармонізація фінансової звітності. Основні компоненти фінансової звітності та опис поточного стану підприємства. Характеристика отриманого підприємством результату.

 

Тема 7. Фінансовий аналіз діяльності підприємства.

Інструментарій фінансового аналізу. Аналіз прибутковості. Аналіз оборотності. Аналіз ліквідності. Аналіз рентабельності. Аналіз структури капіталу. Аналіз вартості бізнесу.

Тема 8. Аналіз беззбитковості і цільове планування прибутку в процесі

інвестиційного проектування.

Загальне поняття і призначення аналізу беззбитковості. Класифікація витрат. Формат звіту про прибуток на основі вкладеного доходу. Розрахунок точки беззбитковості. Графічне представлення аналізу беззбитковості. Робочий формат для аналізу беззбитковості і цільового планування прибутку. Аналіз беззбитковості для багатономенклатурним продукції. Вплив вкладеного доходу і аналіз операційного важеля.

 

Тема 9. Оцінка цінних паперів підприємства і складання графіків повернення довгострокових кредитів

Оцінка вартості облігації. Оцінка вартості привілейованих акцій. Оцінка звичайних акцій. Складання графіків повернення довгострокових кредитів.

 

Тема 10. Оцінка вартості капіталу інвестиційного проекту

Поняття й економічна сутність вартості капіталу. Підходи і моделі визначення вартості капіталу. Моделі визначення вартості власного капіталу.

Модель визначення вартості привілейованих акцій. Моделі визначення вартості позикового капіталу. Зважена середня вартість капіталу.

 

Тема 11. Основні критерії ефективності інвестиційного проекту

і методи їхньої оцінки

Загальна характеристика методів оцінки ефективності. Метод дисконтованого періоду окупності. Метод чистого сучасного значення (NPV-метод). Вплив інфляції на оцінку ефективності інвестицій. Внутрішня норма прибутковості (IRR). Порівняння NPV і IRR методів. Ухвалення рішення за критерієм найменшої вартості. Прогноз прибутку від реалізації інвестиційного проекту. Розрахункові схеми оцінки показників ефективності інвестиційних проектів.

 

Тема 12. Аналіз і оцінка ризику інвестиційних проектів

Загальні поняття невизначеності і ризику. Аналіз чутливості. Аналіз сценаріїв. Імітаційне моделювання Монте-Карло.

 

 

Тема 13. Бізнес-план інвестиційного проекту та технологія його розробки

 

Мета і завдання бізнес-плану інвестиційного проекту. Інформаційна база бізнес-планування. Техніка складання та структура бізнес-плану. Характеристика основних розділів бізнес-плану та технологія його складання.

 

Розділ 3. Управління реалізацією інвестиційного проекту

Тема 14. Організація управління проектом

Організаційні форми управління проектами. Функціональна структура управління. Матрична структура управління. Проектне управління. Вибір організаційних структур управління.

Тема 15. Управління якістю проектів

ZX.

 

Тема 16.Формування і розвиток проектної команди

Формування команди проекту. Управління конфліктами в проектах. Лідерство і мотивація в команді.

 

ПЛАНИ ЛЕКЦІЙ

Лекція 1.

1. Концепція управління інвестиційним проектом.

2. Поняття проекту, його відмінність від плану та програми.

3. Ознаки проекту. Мета та характеристика проекту як системи.

4. Класифікація проектів.

5. Проектний цикл.

6. Структура та середовище проекту.

7. Учасники проекту.

8. Результат проекту.

9. Функції та підсистеми управління проектами.

 

 

Лекція 2.

1. Економічний зміст та роль інвестиційного проекту в інвестиційній діяльності.

2. Класифікація інвестиційних проектів.

3.Інвестиційна привабливість країни, галузі, регіону, підприємства.

4. Методологія та принципи проектного аналізу.

5. Поняття вигод та затрат у проектному аналізі.

6.Альтернативна вартість як основна концепція прийняття інвестиційних рішень.

7.Концепція зміни вартості грошей у часі та її застосування у проектному аналізі.

8.Основи комерційного, технічного, інституційного, фінансового, економічного аналізу проекту.

 

Лекція 3.

1. Місія та стратегія підприємства як цільова задача інвестиційного проектування.

2. Маркетингові стратегії підприємства та стратегії проекту.

3. Оцінка галузі та регіону, як передумови впровадження проекту.

4. Маркетинговий аналіз підприємства та планування маркетингового комплексу проекту.

5. Маркетингове планування програми випуску та прогноз збуту товару.

 

Лекція 4.

 

1. Характеристика та шляхи формування інвестиційних ресурсів на підприємстві.

2. Основні джерела фінансування інвестицій.

3. Сучасні міжнародні підходи до проектного фінансування.

4. Поняття вартості власного та залученого капіталу.

5. Зважена середня вартість капіталу та її застосування в проектному аналізі.

6. Національна практика та особливості фінансування інвестиційних проектів.

7. Оцінка фінансового стану підприємства.

8. Фінансові схеми погашення боргу за проектом.

Лекція 5.

1. Загальна характеристика та призначення аналізу беззбитковості.

2. Розрахунок точки беззбитковості.

3. Оцінка та вибір проектних рішень за критерієм беззбитковості проекту.

4. Вкладений дохід та вплив операційного важеля на прийняття проектних рішень.

5. Цільове планування прибутку в інвестиційному проектуванні.

6. Мета і завдання бізнес-плану інвестиційного проекту.

7. Інформаційна база бізнес-планування.

8. Характеристика основних розділів бізнес-плану та технологія його складання.

Лекція 6.

 

1. Загальна характеристика методів міжнародної практики оцінки ефективності інвестицій.

2. Принципи оцінки ефективності проектних рішень.

3. Застосування методу дисконтованого періоду окупності.

4. Застосування методу чистого сучасного значення (ЧСЗ).

5. Застосування методу внутрішньої норми дохідності (ВНД).

6. Порівняння методів оцінки ефективності інвестицій для прийняття рішень.

 

Лекція 7.

1.Мета і завдання бізнес-плану інвестиційного проекту.

2.Інформаційна база бізнес-планування.

3.Техніка складання та структура бізнес-плану.

4.Характеристика основних розділів бізнес-плану інвестиційного проекту та технологія його складання.

 

Лекція 8.

1. Базові засади створення організаційної структури проекту.

2. Основні форми проектних структур.

3. Сутність управління якістю проектів та його організаційно-правове забезпечення.

4. Методи контролю якості проекту.

5. Формування команди проекту.

6. Управління конфліктами в проектах.

7. Лідерство і мотивація в команді.

 

 

Плани семінарських занять

Семінар 1.

1. Концепція управління інвестиційним проектом.

2. Поняття проекту, його відмінність від плану та програми.

3. Ознаки проекту. Мета та характеристика проекту як системи.

4. Класифікація проектів.

5. Проектний цикл.

6. Структура та середовище проекту.

7. Учасники проекту.

8. Результат проекту.

9. Функції та підсистеми управління проектами.

 

 

Семінар 2.

1. Економічний зміст та роль інвестиційного проекту в інвестиційній діяльності.

2. Класифікація інвестиційних проектів.

3. Міжнародні інвестиційні проекти, їх ознаки та особливості реалізації.

4. Досвід управління проектами в різних країнах.

5. Методологія та принципи проектного аналізу.

6. Поняття вигод та затрат у проектному аналізі.

7. Альтернативна вартість як основна концепція прийняття інвестиційних рішень.

8. Концепція зміни вартості грошей у часі та її застосування у проектному аналізі. Процес компаундування та дисконтування як інструментарій проектного аналізу.

9. Грошовий потік та його розрахунки в інвестиційному проектуванні.

10. Основи комерційного, технічного, інституційного, фінансового, економічного аналізу проекту.

 

Семінар 3.

1. Місія та стратегія підприємства як цільова задача інвестиційного проектування.

2. Маркетингові стратегії підприємства та стратегії проекту.

3. Оцінка галузі та регіону, де передбачається впровадження ідеї проекту.

4. Маркетинговий аналіз підприємства та планування маркетингового комплексу проекту.

5. Організація планування розробки та реалізації проекту.

 

Семінар 4.

1. Характеристика схеми інвестиційного аналізу.

2. Основні джерела фінансування інвестицій.

3. Сучасні міжнародні підходи до проектного фінансування. Міжнародний ринок проектного фінансування.

4. Поняття вартості власного та залученого капіталу.

5. Зважена середня вартість капіталу та її застосування в проектному аналізі.

6. Стратегічний та портфельний інвестор як суб'єкт фінансування.

7. Емісія акцій та облігацій як джерела інвестування. Інститути спільного інвестування.

8. Національна практика та особливості фінансування інвестиційних проектів.

9. Оцінка фінансового стану підприємства. Оцінка вартості проекту.

10. Бюджетування проекту.

11. Контроль вартості проекту.

12. Фінансові схеми погашення боргу за проектом.

Семінар 5.

1. Загальна характеристика методів міжнародної практики оцінки ефективності інвестицій.

2. Принципи оцінки ефективності проектних рішень.

3. Застосування методу дисконтованого періоду окупності.

4. Застосування методу чистого сучасного значення (ЧСЗ).

5. Застосування методу внутрішньої норми дохідності (ВНД).

6. Порівняння методів оцінки ефективності інвестицій для прийняття рішень.

Семінар 6.

1. Загальна характеристика та призначення аналізу беззбитковості.

2. Розрахунок точки беззбитковості.

3. Оцінка та вибір проектних рішень за критерієм беззбитковості проекту.

4. Вкладений дохід та вплив операційного важеля на прийняття проектних рішень.

5. Цільове планування прибутку в інвестиційному проектуванні.

6. Мета і завдання бізнес-плану інвестиційного проекту.

7. Інформаційна база бізнес-планування.

8. Характеристика основних розділів бізнес-плану та технологія його складання.

 

Семінар 7.

1. Базові засади створення організаційної структури проекту.

2. Основні форми проектних структур.

3. Матричні структури.

4. Внутрішні організаційні структури у великих проектах.

5. Загальна послідовність розробки організаційних структур управління проектами.

 

Семінар 8.

1. Ризик та невизначеність в інвестиційному проектуванні.

2. Класифікація проектних ризиків.

3. Причини виникнення та наслідки проектних ризиків.

4. Методи аналізу та оцінки ризиків інвестиційних проектів.

5. Управління проектними ризиками.

САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ.

1. Опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу.

2. Вивчення самостійно тем курсу, що не виносяться на лекційні заняття.

3. Підготовка і оформлення завдань поточно-модульного контролю.

САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ

КАРТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

З дисципліни «Управління міжнародними інвестиційними проектами»

Види самостійної роботи Пданові терміни виконання Форми контролю та звітності Максимальна кількість балів
І. Обов’язкові      
За виконання модульних завдань  
1.1.1. Виконання індивідуальних завдань на базах виробничої практики, яке складається з трьох блоків. ІІ семестр Перевірка правильності виконання завдання – обговорення (захист) під час ІКР  
1.2. Самостіне вивчення програмного матеріалу Березень   Комплексний тест з дисципліни за темами 1-12  
Разом балів за обов’язкові види СРС      
ІІ. Вибіркові      
2.1. Підготовка кейсів ІІ семестр Перевірка кейсів під час ІКР - міні -презентація  
2.2.Підготовка есе, рефератів, аналітичної розробки проблеми Аналітичний огляд наукових публікацій -//- Обговорення результатів проведеної роботи під час ІКР  
Разом балів за вибіркові види СРС      
Всього балів за СРС      
ІНДИВІДУАЛЬНО –КОНСУЛЬТАТИВНА РОБОТА

Графік індивідуально - консультативної робот з дисципліни «Управління міжнародними інвестиційними проектами» складається залежно від розкладу роботи викладача та студентів на кожний семестр.

Індивідуально-консультативна робота передбачає:

1. Перевірку виконання індивідуальних завдань студентів.

2. Перевірку та захист завдань, що винесені на поточний контроль.

3. Консультації з питань дисципліни.

СИСТЕМА ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ

ПОРЯДОК ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ З

ДИСЦИПЛІНИ «Управління міжнародними інвестиційними проектами».

Оцінювання знань студентів з дисципліни «Управління міжнародними інвестиційними проектами» здійснується у формі поточного модульного контролю, який оцінюється в діапазоні від 0 до 100 балів за результатами поточного контролю. Розподіл балів в 100 бальному діапазоні відбувається у відповідності до Карти самостійної роботи студента.

Залік виставляється за умови, якщо студент успішно виконав всі завдання, передбачені навчальною програмою дисципліни для поточного контролю, і набрав при цьому 50 і більше балів.

Порядок і час складання модульного завдання визначається кафедрою, включається до робочої програми і доводиться до студентів на початку семестру.

В разі невиконання поточного контролю з об’єктивних причин, студент має право за дозволом декана скласти їх до заліку. Порядок складання визначає викладач.

Об'єктом оцінювання поточного контролю знань студента є:

виконання двох обов’язкових завдань для самостійного опрацювання і одне вибіркове

Перше обов’язкове завдання поточно-модульного контролю курсу «Управління міжнародними інвестиційними проектами» передбачає виконання індивідуального завдання на базі практики - розробка індивідуальної бізнес-ідеї проекту та обґрунтування її життєздатності Загальна оцінка 30 балів. Загальний обсяг індивідуального завдання для виконання на базі практики 20-25 сторінок друкованого тексту, шрифт 14, одинарний міжстроковий інтервал.

Структура, обсяг та зміст проекту.

Структура проекту: титульний аркуш, план, основна частина, список використаної літератури, додатки (схеми, таблиці, графіки, діаграми, витяги нормативних документів тощо).

Зміст основної частини проекту. Виконання завдання з використанням творчих навичок. В цьому завданні студент дає короткий опис основної бізнес-ідеї інвестиційного проекту, який він вважає життєздатним й придатним для реалізації. Проекти розглядаються в наступних галузях та сферах діяльності: виробництво продовольчих товарів, торгівля, будівельна галузь, надання послуг, виробництво промислових товарів, банківська сфера та діяльність фінансових установ, видавнича справа, інформаційні технології та мультимедіа, інноваційна діяльність тощо.

Основні питання, які мають бути розглянуті: ключові фактори успіху проекту, в чому його інвестиційна привабливість, хто є реальними та потенційними конкурентами, технічні, організаційні, інституційні аспекти проекту, основні фактори ризику проекту, особливості взаємодії з іноземними партнерами, розрахунок прибутковості (оцінки економічної ефективності) проекту.

 

Друге обв’язкове завдання для самостійної роботи – це комплексне тестування, яке складається з 25 тестів, кожний з яких оцінюється 0,2 балів. Тести оцінюються в 0,5,10,15,20,25, 30,35, 40,45, і 50 балів. Максимальна кількість балів за комплексне тестування з дисципліни становить 50 балів.

Тестування охоплює всі теми курсу і відбувається в березні місяці до 1 квітня 2008р.

Необхідно знайти одну правильну відповідь.

Зразок питань для комплексного тестування.

1. Персонал проекту, обладнання, матеріали, кошти, потрібні для виконання робіт – це:

а) зміст проекту;

б) ресурси проекту;

в)оточення проекту;

 

2. Альтернативна вартістьце:

а) втрачена вигода найкращого з альтернативних варіантів використання обмеженого ресурсу;

б) побічні вигоди, які супроводжують проект;

в)різниця позитивних і негативних результатів проекту;

г) вартість альтернативного варіанту використання обмеженого ресурсу.

Перелік програмних запитань курсу.

Перелік програмних запитань курсу

1. Поняття проекту, відмінність від традиційної виробничої системи.

2. Основні ознаки проекту та їх характеристика.

3. Що таке економічна взаємозалежність проектів і які види проектів розрізняються за цими ознаками. Дайте їх характеристику.

4. Класифікація проектів та їх характеристика.

5. Поняття життєвого циклу проекту.

6. Характеристика фаз життєвого циклу проекту.

7. Учасники проекту та їх взаємодія і взаємовідносини в проекті.

8. Характеристика основних функцій та підсистем управління проектом.

9. Аналіз проекту та його етапи.

10. Характеристика економічної природи інвестицій та їх класифікація.

11. Що розуміється під інвестиційною стратегією підприємства, які умови її формування і як вона формується на різних стадіях його життєвого циклу?

12. Характеристика середи формування інвестиційної привабливості підприємства та критеріїв оцінки привабливості галузі, регіону підприємства.

13. Характеристика найбільш відомих західних систем оцінок інвестиційної привабливості, ризику, кредиспроможності країн, спільні та відмінні риси оцінок.

14. Характеристика методології суверенного рейтингу кредитоспроможності міжнародних рейтингових агентств.

15. Характеристика концепції та принципів проектного аналізу.

16. Поняття цінності проекту, вигід і витрат у проектному аналізі.

17. Економічне значення концепції вартості грошей у часі, нарощення і дисконтування грошей.

18. Характеристика основних елементів, які пов'язані між собою в концепції вартості грошей у часі.

19. Економічне значення норми прибутковості інвестування грошей, вплив інфляції на прибутковість інвестицій.

20. Ануїтет, визначення сучасного і майбутнього значення.

21. Загальна схема інвестиційного аналізу та визначення інвестиційних потреб проекту.

22. Дайте характеристику основних етапів розробки стратегії підприємства.

23. Що розуміється під "місією" підприємства і яке її значення для розвитку?

24. Охарактеризуйте основні види маркетингових стратегій підприємства.

25. У чому полягає метод планування за допомогою матриці можливостей по товарах / ринкам?

26. Що таке ємність і частка ринку, як вони оцінюються, в чому їх взаємозв'язок?

27. Охарактеризуйте поняття сегментації ринку.

28. Характеристика стратегій ціноутворення при розробці проекту.

29. Характеристика систем збуту при розробці проекту.

30. Що таке маркетинговий план і яка загальна схема маркетингового планування?

31. Охарактеризуйте рівні споживчих вигід та властивостей товару.

32. Охарактеризуйте систему інвестиційних ресурсів підприємства.

33. Які методи фінансування інвес­тиційних проектів застосовуються в підприємницькій діяльності?

34. Поясніть, чому статутний капітал являє собою початкові інвестиційні ресурси підприємства.

35. Охарактеризуйте порядок формування та розподілу прибутку підприємства як джерела інвестиційних ресурсів.

36. В чому заключається економічна роль амортизації як джерела інвестиційних ресурсів?

37. Що таке акціонування і чому емісія акцій за своєю економічною суттю є одним з джерел фінансування проектів розвитку акціонерного товариства?

38. Які права мають власники акцій і як такі правовідносини можуть впливати на інвестиційну політику товариства?

39. Яка роль андеррайтера в залученні інвестиційних ресурсів товариства?

40. Які умови мають суттєве значення для успішного розміщення цінних паперів?

41. Яким чином здійснюється залучення інвестицій на міжнародних ринках акцій?

42. Які існують характерні ознаки інвестиційного кредитування?

43. Які характерні риси та різновиди банківського інвестиційного кредитування?

44. В чому заключається принципова схема організації проектного фінансування і які його особливі ознаки?

45. Охарактеризуйте принципи та типи проектного фінансу­вання.

46. Що таке облігація і які види облігацій існують в Україні?

47. Чому розкриття інформації про емітента облігацій та їх емісію є суттєвою умовою розміщення та залучення позикового капіталу?

48. Які існують принципи та форми державного (бюджетного) фінансування інвестиційних проектів?

49. Які вимоги пред’являються при відборі інвестиційних проектів для надання державних кредитів або гарантій на їх виконання, порядок відбору та оцінка таких проектів.

50. Які міжнародні організації та установи здійснюють фінансування інвестиційних проектів на рівні суб’єктів господарювання в Україні, їх характеристика, функції, порядок прийняття рішень.

51. Роль та задачі інститутів спільного інвестування, як організована робота інвестиційного фонду?

52. Класифікація інститутів спільного інвестування та характеристика основних схем фінансування проектів за участю інститутів спільного інвестування.

53. Що може бути причиною невиконання основного співвідношення балансу: Активи = Зобов'язання + Власний капітал, приведіть структуру звіту про фінансовий стан за МСФЗ.

54. Що таке дебіторська заборгованість підприємства і які її найпоширеніші складові? Які основні фактори господарської діяльності впливають на суму дебіторської заборгованості?

55. У чому зміст поняття амортизації матеріальних активів, який вплив прискорена амортизація має на величину пасивів балансу підприємства?

56. У чому зміст поняття «нематеріальні активи»? Які характерні ознаки нематеріальних активів?Назвіть основні види нематеріальних активів.

57. Назвіть види довгострокових фінансових інвестицій. Навіщо підприємству потрібні довгострокові фінансові інвестиції?

58. Що таке кредиторська заборгованість підприємства, чи зацікавлено підприємство мати велике значення кредиторської заборгованості?

59. Дайте характеристику основних статтей довгострокових зобов'язань підприємства.

60. Назвіть основні складові власного капіталу підприємства.

61. На які дві складові ділиться вкладений капітал?

62. Як формується нерозподілений прибуток у балансі підприємства?

63. Опишіть структуру звіту про прибуток підприємства.

64. Що таке операційний прибуток?

65. Які види витрат не входять до складу собівартості проданих товарів?

66. Як, маючи звіт про прибуток, можна розрахувати величину нерозподіленого прибутку на кінець року?

67. У чому складається основне призначення звіту про рух грошових коштів?

68. Назвіть три основні розділи звіту про рух грошових коштів. Які типові грошові потоки (вхідні і вихідні) відображаються в цих звітах?

69. У чому принципова відмінність «базису нарахувань» від «грошового базису»? Як можна перейти від першого до другого?

70. Як розрізняються прямий і непрямий методи складання звіту про рух грошей?

71. Приведіть модель перерахування чистого прибутку внаслідок операційної діяльності в чистий грошовий потік.

72. Чому амортизаційні витрати додаються до чистого прибутку при розрахунку грошового потоку від операційної діяльності в складі непрямого методу складання звіту про рух грошових коштів?

73. У чому складається необхідність і корисність аналізу підприємства за допомогою фінансових коефіцієнтів? Дайте характеристику фінансовим коефіцієнтам як системі.

74. Назвіть основні фінансові коефіцієнти операційного аналізу.

75. Як виміряється прибутковість продажів? Про що говорить значення цього фінансового коефіцієнта?

76. Назвіть основні фінансові коефіцієнти блоку «аналіз операційних витрат». Яке взаємовідношення цих коефіцієнтів?

77. Назвіть основні фінансові коефіцієнти блоку «управління активами».

78. У чому економічний зміст поняття оборотності певного виду активів? Які показники оборотності оборотних активів найпоширеніші у фінансовому аналізі підприємства?

79. За допомогою яких показників оцінюється дебіторської заборгованості? Про що говорить низька оборотність дебіторської заборгованості?

80. За допомогою яких показників оцінюється кредиторської заборгованості? Про що говорить низька оборотність кредиторської заборгованості?

81. Що таке фінансовий цикл і як виміряється його тривалість?

82. У чому зміст терміна «ліквідність» і за допомогою яких показників вимірюється ліквідність підприємства?

83. Що таке коефіцієнт швидкої ліквідності, і чому його часто називають «кислотним тестом»?

84. За допомогою яких показників визначається прибутковість (рентабельність) підприємства?

85. Як визначити рентабельність оборотного капіталу?

86. Як розрахувати рентабельність власного капіталу?

87. Що таке ефект фінансового важеля, і як він проявляється при співвідношенні рентабельності активів і рентабельності власного капіталу?

88. Як розрахувати зважену середню ціну капіталу?

89. Перелічите основні показники, що характеризують структуру капіталу? Як структура капіталу пов'язана з ризиком підприємства?

90. Обгрунтуйте необхідність аналізу беззбитковості для розробки інвестиційних проектів.

91. Чому звіт про прибуток на основі вкладеного доходу дозволяє здійснювати планування?

92. У чому сутність аналізу "витрати-обсяг-прибуток" (CVP-аналіз) як підрозділяються витрати в рамках CVP-аналізу?

93. Які Ви знаєте методи для виділення змінної і постійної компонент у змішаних витратах який з методів виділення змінної і постійної компонент у змішаних витратах є найбільш точним?

94. Дайте визначення точки беззбитковості які Ви знаєте підходи для розрахунку точки беззбитковості?

95. Як зробити розрахунок точки беззбитковості для багатономенклатурної продукції?

96. Дайте визначення операційного ризику фірми що таке операційний важіль і чому його значення може служити мірою операційного ризику?

97. Що таке запас безпеки і як його розрахувати в рамках CVP-аналізу?

98. На якому принципі базується підхід до оцінки вартості цінних паперів підприємства?

99. Які основні елементи купонних облігацій, використовують для розрахунку їхньої вартості у чому підлягає економічна сутність оцінки вартості облігації?

100. Як впливає періодичність виплати відсотків (кількість разів на рік) по купонній облігації на розрахунок її вартості?

101. Що таке дюрація облігації, як вона розраховується і мірою чого вона може служити інвестору?

102. Що таке дисконтна облігація як поділяється дохід по дисконтній облігації між її старим і новим власником у випадку продажу облігації?

103. Яка інформація використовується при розрахунку вартості звичайних акцій підприємства?

104. Як відрізняються моделі розрахунку вартості звичайних акцій при незмінних прогнозованих дивідендах і при зростаючих дивідендах?

105. Які два види графіків погашення кредиту використовуються в довгостроковому кредитуванн, яка з двох схем погашення кредиту більш вигідна кредитору, а яка позичальнику?

106. Що розуміється під вартістю капіталу підприємства, обґрунтуйте причину, за якою вартість капіталу підприємства приймається як показник дисконту при оцінці ефективності капітальних вкладень.

107. Яке співвідношення між вартістю капіталу і ризиком інвестицій?

108. Який механізм впливу структури капіталу на його вартість?

109. Дайте визначення поняття зваженої середньої вартості капіталу.

110. Опишіть модель прогнозованого росту дивідендів.

111. У чому сутність




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Тематика проблемних питань. | 

Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 335. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия