Студопедия — Практична робота № 8. Тема: Робота з графічними об'єктами
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Практична робота № 8. Тема: Робота з графічними об'єктами

Тема: Робота з графічними об'єктами

 

Мета: навчитися додавати рисунки до тексту документа; дізнатися про основні параметри розміщення рисунків у тексті; навчится здійснювати форматування рисунків;
з 'ясувати, як працювати з фігурним текстом та із вбудованим текстовим редактором.

 

Рис. 1

 

Теоретична частина

 

 

1. Додавання готових рисунків

 

Microsoft Word надає широкий вибір можливостей з ілюстративного оформлення документів. Користувач має змогу вставити в документ рисунок, створений іншими засобами, або намалювати свій. Крім рисунків, Word дозволяє містити в документах багато інших засобів ілюстрування: фігурний текст, кольорові рамки тощо.

Роботу з графічними засобами в Word забезпечує спеціальна панель інструментів

Малювання (рис.1), яку можна відобразити за допомогою кнопки панелі інструментів Стандартна або пункту меню Word Вигляд → Панелі інструментів →Малювання.

Додати в документ рисунок, створений раніше іншими засобами опрацювання графічної інформації, можна декількома способами:

• за допомогою кнопки панелі інструментів Малювання (або пункту меню Вставка → Малюнок →Картинки) в документ можна додати картинку з колекції Microsoft Office;

за допомогою кнопки панелі інструментів Малювання (або пункту меню Вставка → Малюнок → Із файлу) в документ можна додати рисунок, записаний на зовнішньому носії;

• рисунок із майже будь-якого графічного додатка можна скопіювати через буфер обміну.

 

 

2. Типи розміщення рисунків у документі

 

Існують два основні типи розміщення рисунків у документі: в тексті та незалежно від тексту.

При розміщенні рисунка в тексті він додається на поточному місцеположенні курсора і трактується просто як великий символ. Тобто рисунок переміщується разом з текстом, копіюється, видаляється подібно символу. Як правило, при додаванні рисунка одним з наведених вище трьох способів він вставляється саме в текст.

При розміщенні рисунка незалежно від тексту рисунок не прив'язується до тексту, тобто переміщення тексту не впливають на місцеположення рисунка.

Розміщення рисунка незалежно від тексту можна здійснити з перекриттям тексту та без перекриття.

При додаванні рисунка з перекриттям текст документа залишається незмінним, рисунок розміщується поверх або під текстом. При розміщенні поверх тексту частина тексту стає невидимою.

Наприклад:

При додаванні рисунка без перекриття текст документа розсувається для вміщення рисунка. Говорять ще, що текст обтікає рисунок. Існує декілька способів обтікання: зліва, справа, двостороннє (рядок тексту може починатися зліва, а продовжуватися справа), у дві колонки (малюнок розділяє текст на дві колонки — спочатку читається текст зліва від рисунка, потім справа), з урахуванням контуру рисунка (рядки тексту мають різну довжину в залежності від контуру рисунка). Наприклад:


 

Для того щоб встановити тип розміщення рисунка в документі, треба виділити його, після

чого скористатися кнопкою на панелі інструментів Малювання. Альтернативно можна скористатися вкладинкою Положення діалогового вікна Формат об'єкта, яке викликається пунктом меню Формат → Об'єкт.

 

3. Форматування рисунків

 

Microsoft Word дозволяє здійснювати форматування рисунків шляхом зміни їх параметрів. Кожний рисунок має свій набір параметрів, склад яких залежить від способу створення рисунка та типу його розміщення в тексті.

Для рисунка, що створений в іншому графічному додатку та розміщений у тексті, можна змінювати тільки його розміри. Для цього треба виділити рисунок, після чого по його краях з'являться маленькі чорні квадратики. Розміри рисунка будуть змінюватися при перетягуванні мишею цих квадратиків.

Для рисунків, розміщених незалежно від тексту, можна змінювати такі параметри.

1. Розміри та кут повороту відносно країв документа. Для цього треба виділити рисунок, після чого по його краях з' являться декілька маленьких білих кружків (для зміни розмірів) та один зелений (для обертання). Приклад рисунка з колекції Microsoft Office наведено на рис. 2.

2. Обрамлення. Тип, колір та товщина рамки рисунка встановлюються на вкладинці Кольори та лінії діалогового вікна Формат рисунка, яке викликається пунктом меню Формат → Малюнок.

3. Заливка (для деяких типів рисунків). Тип, колір та візерунок заливки встановлюються в тому самому діалоговому вікні та на тій самій вкладинці, що й обрамлення.

4. Яскравість і контрастність. Ці параметри встановлюються на вкладинці Малюнок діалогового вікна Формат малюнка.

 

 

4. Робота з фігурним текстом

 

 

Microsoft Word дозволяє користувачам розміщувати в документах фігурний текст, або текст WordArt. Зазвичай цей текст використовується для оформлення заголовка документа, підписів до ілюстрацій тощо. Користувач може обрати один з 30 різноманітних стилів фігурного тексту.

Додавання фігурного тексту виконується в Microsoft Word подібно до додавання картинок. Цю операцію можна виконати за допомогою кнопки панелі інструментів Малювання або пункту меню Вставка → Малюнок → Об 'єкт WordArt. У діалоговому вікні, яке з'явиться на екрані після виконання цих дій, необхідно вказати текст надпису, його стиль, шрифт та розмір — і фігурний текст буде розміщено в документі незалежно від тексту.

Перетворення фігурного тексту (зміна розмірів, обертання тощо) виконується аналогічно до рисунків та картинок.

Приклади фігурного тексту:


 

Рис.2. Приклад рисунка після виділення

5. Вбудований графічний редактор

 

Microsoft Word надає користувачам можливість створювати нескладні графічні зображення прямо в тексті документа. Для цього у Word вбудований невеликий графічний редактор (векторного типу), інструментарій якого розташований на панелі інструментів Малювання (рис. 1).

Графічний редактор дозволяє виконувати такі операції.

1. Побудова графічних примітивів.

До основних графічних примітивів відносяться: відрізок, коло (овал), прямокутник, стрілочка, а також набір так званих автофігур. Побудова графічних примітивів здійснюється за допомогою миші шляхом позначення вузлових точок (наприклад, для відрізка це його кінці, для прямокутника — протилежні вершини).

2. Зміна кольору зображення.

Примітиви малюються чорним кольором. Потім їх колір можна змінити на один з понад 16,7 млн кольорів. Крім того, для внутрішньої частини прямокутників та овалів можна встановити заливку декількома способами: суцільну, градієнтну, текстурну тощо.

· Суцільну заливку одним кольором можна встановити за допомогою кнопки панелі інструментів Малювання.

Інші способи заливки (серед яких є багато цікавих) встановлюються за допомогою діалогового вікна Способи заливки, яке викликається за допомогою цієї самої кнопки панелі інструментів Малювання

·
 
 

Градієнтна заливка означає плавний перехід одного кольору в інший. Вона встановлюється на вкладинці Градієнтна діалогового вікна Способи заливки (рис.3).

 

· При текстурній заливці внутрішня площадка примітива заповнюється однією із запропонованих Word текстур.

Текстура — це візерунок складної конфігурації, який зазвичай імітує природні візерунки: мармур, морські хвилі тощо.

 

 

3. Перетворення примітивів.

Зміна розмірів примітивів виконується подібно до зміни розмірів рисунків.

Крім того, у деяких з автофігур можна змінювати конфігурацію. При виділенні таких автофігур у них, крім білих квадратиків по контуру, з'являється жовтий ромб. Перетягуючи мишею цей ромб, можна суттєво змінювати зовнішній вигляд фігури (наприклад, довжину променів зірочки).

У контурів фігур можна змінювати тип (наприклад, на пунктирний, штриховий тощо) та і допиті товщину.

 

4. Додавання текстових фрагментів.

Додавання тексту до рисунків здійснюється за допомогою кнопки панелі інструментів Малювання

 

 

Хід роботи:

1. При створенні малюнків в програмі Word треба відкрити Панель інстру ментів Малювання. Інструменти для малювання прямокутника, овалу або відрізка є безпосередньо на панелі Малювання. Для того, щоб намалювати більш складну стандартну фігуру, можна скористатися меню Автофігури, що містить додаткові інструменти і готові шаблони різних фігур. Щоб додати до малюнка тексту використовується інструмент Напис або фігурний текст WordArt. Для об'єднання частин малюнка в єдине ціле слід скористатися операцією Групувати в меню Дії.

 

2. Створення візитної картки
Створіть Вашу візитну картку з допомогою панелі малювання.
Внесіть в неї наступні дані:

прізвище, ім'я, по батькові;
місце роботи (навчання);
робоча контактна інформація (адреса установи, телефон, e-mail);
домашня контактна інформація (домашня адреса, телефон, e-mail).

 

3. Створення реклами. Створіть за допомогою текстового редактора Word рекламний блок, оформіть його за вашим бажанням. Для зразка можете використати:

 

 



Контрольні запитання:

1. Як додати малюнок в документ?

2. Типи розміщення рисунків у документі.

3. Як додати фігурний текст (2 варіанти)?

4. Використання вбудованого графічного редактору?

5. Як додати в документ рисунок, картинку з колекції Microsoft Office?

6. Де розташований існтрументарій графічнго редактора?

7. Що таке текстура?

8. Додати в документ рисунок, записаний на зовнішньому носії можна (3 способи)

 

Практична робота № 8

Тема: Робота з графічними об'єктами

 

Мета: навчитися додавати рисунки до тексту документа; дізнатися про основні параметри розміщення рисунків у тексті; навчится здійснювати форматування рисунків;
з 'ясувати, як працювати з фігурним текстом та із вбудованим текстовим редактором.

 

Рис. 1

 

Теоретична частина

 

 

1. Додавання готових рисунків

 

Microsoft Word надає широкий вибір можливостей з ілюстративного оформлення документів. Користувач має змогу вставити в документ рисунок, створений іншими засобами, або намалювати свій. Крім рисунків, Word дозволяє містити в документах багато інших засобів ілюстрування: фігурний текст, кольорові рамки тощо.

Роботу з графічними засобами в Word забезпечує спеціальна панель інструментів

Малювання (рис.1), яку можна відобразити за допомогою кнопки панелі інструментів Стандартна або пункту меню Word Вигляд → Панелі інструментів →Малювання.

Додати в документ рисунок, створений раніше іншими засобами опрацювання графічної інформації, можна декількома способами:

• за допомогою кнопки панелі інструментів Малювання (або пункту меню Вставка → Малюнок →Картинки) в документ можна додати картинку з колекції Microsoft Office;

за допомогою кнопки панелі інструментів Малювання (або пункту меню Вставка → Малюнок → Із файлу) в документ можна додати рисунок, записаний на зовнішньому носії;

• рисунок із майже будь-якого графічного додатка можна скопіювати через буфер обміну.

 

 

2. Типи розміщення рисунків у документі

 

Існують два основні типи розміщення рисунків у документі: в тексті та незалежно від тексту.

При розміщенні рисунка в тексті він додається на поточному місцеположенні курсора і трактується просто як великий символ. Тобто рисунок переміщується разом з текстом, копіюється, видаляється подібно символу. Як правило, при додаванні рисунка одним з наведених вище трьох способів він вставляється саме в текст.

При розміщенні рисунка незалежно від тексту рисунок не прив'язується до тексту, тобто переміщення тексту не впливають на місцеположення рисунка.

Розміщення рисунка незалежно від тексту можна здійснити з перекриттям тексту та без перекриття.

При додаванні рисунка з перекриттям текст документа залишається незмінним, рисунок розміщується поверх або під текстом. При розміщенні поверх тексту частина тексту стає невидимою.

Наприклад:

При додаванні рисунка без перекриття текст документа розсувається для вміщення рисунка. Говорять ще, що текст обтікає рисунок. Існує декілька способів обтікання: зліва, справа, двостороннє (рядок тексту може починатися зліва, а продовжуватися справа), у дві колонки (малюнок розділяє текст на дві колонки — спочатку читається текст зліва від рисунка, потім справа), з урахуванням контуру рисунка (рядки тексту мають різну довжину в залежності від контуру рисунка). Наприклад:


 

Для того щоб встановити тип розміщення рисунка в документі, треба виділити його, після

чого скористатися кнопкою на панелі інструментів Малювання. Альтернативно можна скористатися вкладинкою Положення діалогового вікна Формат об'єкта, яке викликається пунктом меню Формат → Об'єкт.

 

3. Форматування рисунків

 

Microsoft Word дозволяє здійснювати форматування рисунків шляхом зміни їх параметрів. Кожний рисунок має свій набір параметрів, склад яких залежить від способу створення рисунка та типу його розміщення в тексті.

Для рисунка, що створений в іншому графічному додатку та розміщений у тексті, можна змінювати тільки його розміри. Для цього треба виділити рисунок, після чого по його краях з'являться маленькі чорні квадратики. Розміри рисунка будуть змінюватися при перетягуванні мишею цих квадратиків.

Для рисунків, розміщених незалежно від тексту, можна змінювати такі параметри.

1. Розміри та кут повороту відносно країв документа. Для цього треба виділити рисунок, після чого по його краях з' являться декілька маленьких білих кружків (для зміни розмірів) та один зелений (для обертання). Приклад рисунка з колекції Microsoft Office наведено на рис. 2.

2. Обрамлення. Тип, колір та товщина рамки рисунка встановлюються на вкладинці Кольори та лінії діалогового вікна Формат рисунка, яке викликається пунктом меню Формат → Малюнок.

3. Заливка (для деяких типів рисунків). Тип, колір та візерунок заливки встановлюються в тому самому діалоговому вікні та на тій самій вкладинці, що й обрамлення.

4. Яскравість і контрастність. Ці параметри встановлюються на вкладинці Малюнок діалогового вікна Формат малюнка.

 

 

4. Робота з фігурним текстом

 

 

Microsoft Word дозволяє користувачам розміщувати в документах фігурний текст, або текст WordArt. Зазвичай цей текст використовується для оформлення заголовка документа, підписів до ілюстрацій тощо. Користувач може обрати один з 30 різноманітних стилів фігурного тексту.

Додавання фігурного тексту виконується в Microsoft Word подібно до додавання картинок. Цю операцію можна виконати за допомогою кнопки панелі інструментів Малювання або пункту меню Вставка → Малюнок → Об 'єкт WordArt. У діалоговому вікні, яке з'явиться на екрані після виконання цих дій, необхідно вказати текст надпису, його стиль, шрифт та розмір — і фігурний текст буде розміщено в документі незалежно від тексту.

Перетворення фігурного тексту (зміна розмірів, обертання тощо) виконується аналогічно до рисунків та картинок.

Приклади фігурного тексту:


 

Рис.2. Приклад рисунка після виділення

5. Вбудований графічний редактор

 

Microsoft Word надає користувачам можливість створювати нескладні графічні зображення прямо в тексті документа. Для цього у Word вбудований невеликий графічний редактор (векторного типу), інструментарій якого розташований на панелі інструментів Малювання (рис. 1).

Графічний редактор дозволяє виконувати такі операції.

1. Побудова графічних примітивів.

До основних графічних примітивів відносяться: відрізок, коло (овал), прямокутник, стрілочка, а також набір так званих автофігур. Побудова графічних примітивів здійснюється за допомогою миші шляхом позначення вузлових точок (наприклад, для відрізка це його кінці, для прямокутника — протилежні вершини).

2. Зміна кольору зображення.

Примітиви малюються чорним кольором. Потім їх колір можна змінити на один з понад 16,7 млн кольорів. Крім того, для внутрішньої частини прямокутників та овалів можна встановити заливку декількома способами: суцільну, градієнтну, текстурну тощо.

· Суцільну заливку одним кольором можна встановити за допомогою кнопки панелі інструментів Малювання.

Інші способи заливки (серед яких є багато цікавих) встановлюються за допомогою діалогового вікна Способи заливки, яке викликається за допомогою цієї самої кнопки панелі інструментів Малювання

·
 
 

Градієнтна заливка означає плавний перехід одного кольору в інший. Вона встановлюється на вкладинці Градієнтна діалогового вікна Способи заливки (рис.3).

 

· При текстурній заливці внутрішня площадка примітива заповнюється однією із запропонованих Word текстур.

Текстура — це візерунок складної конфігурації, який зазвичай імітує природні візерунки: мармур, морські хвилі тощо.

 

 

3. Перетворення примітивів.

Зміна розмірів примітивів виконується подібно до зміни розмірів рисунків.

Крім того, у деяких з автофігур можна змінювати конфігурацію. При виділенні таких автофігур у них, крім білих квадратиків по контуру, з'являється жовтий ромб. Перетягуючи мишею цей ромб, можна суттєво змінювати зовнішній вигляд фігури (наприклад, довжину променів зірочки).

У контурів фігур можна змінювати тип (наприклад, на пунктирний, штриховий тощо) та і допиті товщину.

 

4. Додавання текстових фрагментів.

Додавання тексту до рисунків здійснюється за допомогою кнопки панелі інструментів Малювання

 

 

Хід роботи:

Створити малюнки (необхідні теоретичні відомості в 1-му та 5-му пункті теоретичної частини), кожен графічний елемент повинен буди підписаний (збоку від малюнка).



Рис 1.1 Условные графические обозначения ЭРЭ в схемах электрических, радиотехнических и автоматизации

1— транзистор структуры р- n-р в корпусе, общее обозначение;

2— транзистор структуры п-р-п в корпусе, общее обозначение,

3 — транзистор полевой с p-n-переходом и п каналом,

4 — транзистор полевой с p-n-переходом и р каналом,

5 — транзистор однопереходный с базой п типа, б1, б2 — выводы

базы, э — вывод эмиттера,

6 — фотодиод,

7 — диод выпрямительный,

8 — стабилитрон (диод лавинный выпрямительный) односторонний,

9 — диод тепло-электрический,

10 — тиристор диодный, стираемый в обратном направлении;

11 — стабилитрон (диодолавинный выпрямительный) с двусторонней проводимостью,

12 — тиристор триодный.

13 — фоторезистор,

14 — переменный резистор, реостат, общее обозначение,

15 — переменный резистор,

16 — переменный резистор с отводами,

17 — построечный резистор-потенциометр;

18 — терморезистор с положительным температурным коэффициентом прямого нагрева (подогрева),

19 — варистор,

20 — конденсатор постоянной емкости, общее обозначение,

21 — конденсатор постоянной емкости поляризованный;

22 — конденсатор оксидный поляризованный электролитический, общее обозначение;

23 — резистор постоянный, общее обозначение;

24 — резистор постоянный с номинальной мощностью 0, 05 Вт;

25 — резистор постоянный с номинальной мощностью 0, 125 Вт,

26 — резистор постоянный с номинальной мощностью 0, 25 Вт,

27 — резистор постоянный с номинальной мощностью 0, 5 Вт,

28 — резистор постоянный с номинальной мощностью 1 Вт,

29 — резистор постоянный с номинальной мощностью рассеяния 2 Вт,

30 — резистор постоянный с номинальной мощностью рассеяния 5 Вт;

31 — резистор постоянный с одним симметричным дополнительным отводом;

32 — резистор постоянный с одним несимметричным дополнительным отводом;

 


Рис 1.1 Условные графические обозначения ЭРЭ в схемах электрических, радиотехнических и автоматизации

33 — конденсатор оксидный неполяризованный,

34 — конденсатор проходной (дуга обозначает корпус, внешний элекрод),

35 — конденсатор переменной емкости (стрелка обозначает ротор);

36 — конденсатор подстроечный, общее обозначение

37 — варикап.

38 — конденсатор помехоподавляющий;

39 — светодиод,

40 — туннельный диод;

41 — лампа накаливания осветительная и сигнальная

42 — звонок электрический

43 — элемент гальванический или аккумуляторный;

44 — линия электрической связи с одним ответвлением;

45 — линия электрической связи с двумя ответвлениями;

46 — группа проводов, подключенных к одной точке электрическою соединения. Два провода;

47 — четыре провода, подключенных к одной точке электрическою соединения;

48 — батарея из гальванических элементов или батарея аккумуляторная;

49 — кабель коаксиальный. Экран соединен с корпусом;

50 — обмотка трансформатора, автотрансформатора, дросселя, магнитного усилителя;

51 — рабочая обмотка магнитного усилителя;

52 — управляющая обмотка магнитного усилителя;

53 — трансформатор без сердечника (магнитопровода) с постоянной связью (точками обозначены начала обмоток);

54 — трансформатор с магнитодиэлектрическим сердечником;

55 — катушка индуктивности, дроссель без магнитопровода;

56 — трансформатор однофазный с ферромагнитным магнитопроводом и экраном между обмотками;

57 — трансформатор однофазный трехобмоточный с ферромагнитным магнитопроводом с отводом во вторичной обмотке;

58 — автотрансформатор однофазный с регулированием напряжения;

59 — предохранитель;

60 — предохранитель выключатель;

б/ — предохранитель-разъединитель;

62 — соединение контактное разъемное;

63 — усилитель (направление передачи сигнала указывает вершина треугольника на горизонтальной линии связи);

64 — штырь разъемного контактного соединения;

Контрольні запитання:

1. Як додати малюнок в документ?

2. Типи розміщення рисунків у документі.

3. Як додати фігурний текст (2 варіанти)?

4. Використання вбудованого графічного редактору?

5. Як додати в документ рисунок, картинку з колекції Microsoft Office?

6. Де розташований існтрументарій графічнго редактора?

7. Що таке текстура?

8. Додати в документ рисунок, записаний на зовнішньому носії можна (3 способи)

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Вміст звіту | Використання Форми. Робота зі списком в Excel спрощується, якщо використати вбудовану форму даних для уведення, видалення або редагування записів.

Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 2002. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия