Студопедия — Редагування тексту. Форматування символів, абзаців, сторінок. Створення списків. Використання шаблонів документів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Редагування тексту. Форматування символів, абзаців, сторінок. Створення списків. Використання шаблонів документів






2 Мета:

Використання меню та панелі інструментів MsWord.Опрацьовування порядку дій при створенні нового документа, роботі з існуючим документом. Форматування тексту, створення ділових листів, виконання дій з фрагментами тексту, робота з буфером обміну, встановлення параметрів сторінок, створення списків, використання шаблонів документів.

3 План:

1) Ознайомитись з теоретичними відомостями;

2) Виконати завдання до лабораторної роботи;

3) Оформити звіт.

4 Теоретичні відомості:

Word завантажується одним із способів, що надає Windows:

Пуск / Программы / Microsoft Word;

– двічі клацнути “мишею” по його піктограмі на робочому столі або на піктограмі документа, зробленого за допомогою Word;

– клацнути “мишею” на його піктограмі на панелі задач.

Увімкнути чи вимкнути панелі інструментів можна за допомогою команди Панели инструментов з пункту основного меню Вид. Найчастіше корис­туються такими панелями: Стандартная, Форматирование, Рисование. Підсвічена (натиснена) кнопка на панелі чи в меню відповідає увімкненому режиму, а сіра (ненатиснена) – вимкненому.

Є декілька режимів відображення документа на екрані (пункт Вид): звичайний, електронний, розмітки, структури. Для введення тексту задають звичайний або режим розмітки. Зручним для перегляду документа є електронний вигляд — документ побачите таким, яким він буде на Web-сторінці. Для перегляду заголовків великого документа (звіт, книжка тощо) призначений режим Структура.

Лінійку вмикають (команда Вид/Линейки), щоб простежити за горизонтальними і вертикальними розмірами робочого поля сторінки, задати відступ тексту від лівого краю поля (нижній лівий трикутник), відступ від правого краю (нижній правий три­кутник), абзацний відступ у першому рядку (верхній трикутник), позиції і види табуляції (до лівого краю, до правого краю, до центру, відносно десяткової крапки) тощо. Відступи у поточному абзаці чи вибраному тексті регулюють, перетягуючи на лінійці трикутники і символи табуляції мишею. Інші параметри функціо­нування програми задають на закладках діалогового вікна коман­ди Параметры, що є у пункті Сервис.

Розглянемо найважливіші дії, які можна виконати над текстовим файлом за допомогою команд з пункту Файл чи кнопок стандартної панелі інструментів, що їх дублюють:

створити новий (Создать, Ctrl+N), відкрити старий (Открыть, Ctrl+O), зберегти на диску (Сохранить), зберегти з новою назвою (Сохранить как...), закрити (Закрыть), задати параметри сторінки (Параметры страницы), друкувати (Печать, Ctrl+P).

У діалоговому вікні Печать слід задати тип принтера, обсяг матеріалу: одна сторінка, всі сторінки, сторінки з заданими номерами, лише виокремлений фрагмент, кількість копій, якість друку, додаткові параметри у разі потреби.

Закінчити роботу з редактором можна або засобами пунктів меню Файл → Вийти, або закривши усі вікна (Alt+F4). Під час зберігання файлу стежте, щоб файл був збережений не в будь-якій папці, а в папці, призначеній для даного документа. Для цього під час виконання команди Сохранить как... потрібно відкрити список Папка і вибрати у ньому потрібну папку на заданому диску.

Фрагментом тексту називатимемо символ, слово, речення, один чи декілька абзаців. Над фрагментом тексту визначені такі основні дії: вирівнювання, перетворення символів: збільшення, змен­шення, задання вигляду написання (товстий, курсив, підкреслений та їхні комбінації) тощо.

Редагувати документ можна використовуючи команди: копіювання (Copy), вирізування (Cut), вставляння (Paste), вилучення з тексту (Delete). Обирати ці команди можна в контекстному меню, в меню Правка, на панелі інструментів Стандартная тощо.

Відформатувати текст означає надати йому такого вигляду, який потрібен користувачу або який має деякий зразок. Для форматування тексту його треба спочатку виділити: клацнуть на почат­ку фрагмента і перетягнуть мишею курсор над текстом або (без миші) перемістити курсор клавішами-стрілками, утримуючи натиснутою клавішу Shift. Цей текст буде виділений інверсним кольором.

Формату­вання виконують за допомогою кнопок панелі форматування або команд з пункту головного меню Формат. Вони дають змогу задати такі параметри:

1) стиль документа (Звичайний чи інший);

2) назву шрифту;

3) розмір символів у пунктах (28 пунктів = 1 см);

4) вигляд шрифту(товстий (Ж), курсив (К), підкреслений (Ч);

5) вирівнювання рядків абзацу(до лівого краю, до центру, до правого краю, двобічне;

6) нумерований список;

7) маркований (позначений) список;

8) фрагмент у рамці повністю або частково;

9) заливку кольором вибраного фрагмента;

10) колір букв у вибраному фрагменті тексту.

Перерахування у тексті можна зробити створюючи нумерований або маркірований списки. Натисніть відповідні кнопки на панелі інструментів або виконайте команди Формат → Список і оберіть у відповідному вікні вкладку і тип списку.

Серед описаних дій найчастіше виконують дії задання назви, розміру та вигляду шрифту. Є декілька десятків шрифтів. Якщо шрифт некирилізований, то замість ук­раїнських (російських) букв користувач бачитиме незрозумілі символи. Щоб побачити текст, виокремте його і засто­суйте кирилізований шрифт. Якщо пе­ред назвою шрифту є символи ТТ, то це так званий True Type Font – розміри такого шрифту можуть бути будь-які. Розмір шрифту вибирають у відповід­ному числовому полі-списку або вводять у ньому потрібне число з клавіатури.

До виділеного фрагмента можна застосувати додаткові ефекти перетворення шрифтів (Формат → Шрифти), зокрема, створення верхніх чи нижніх індексів, закреслень і підкреслень, контурів і тіней, інтервалів тощо, а також ефекти анімації: феєрверк, неонова реклама, мурашки, мерехтіння та ін.

Для введення фрагментів, які часто повторю­ються, використовують автотексти – тексти, які спочатку створюють і заносять у бібліотеку автотекстів. Автотексту на етапі створення можна поставити у відповідність деяку назву. Щоб створити авто текст, текст набирають, виокремлюють і виконують команди Вставка → Автотекст → Создать. Автотекст рекомен­дують називати першими чотирма символами тексту. Щоб вста­вити автотекст, достатньо набрати на клавіатурі перші чотири символи автотексту чи його назви і натиснути на клавішу вводу або виконати команди Вставка → Автотекст.

5 Хід роботи:

5.1 Вивчити необхідний теоретичний матеріал.

5.2 Запустіть текстовий редактор Microsoft Word і розгляньте його меню.

5.3 Задайте параметри сторінки.

– меню Файл Параметры страницы;

– на закладці Поля задайте усі чотири поля сторінки по 3 см;

– на закладці Размер бумаги, переконайтеся, що фор­мат сторінки є А4, а орієнтація Книжная (вертикальна);

– за­крийте діалогове вікно, натиснувши на ОК.

5.4 Змініть шрифт та його розмір.

Наприклад, задайте Times New Roman, 14, користуючись відповідними кнопками на панелі інструментів.

5.5 Задайте відступ першого рядка абзацу 1 см.Пересуньте верхній трикутник на лінійці праворуч на 1 см.

5.6 Дайте назву даному документу — ваше прізвище.

– меню Файл → Сохранить как...;

– клацніть у діалоговому вікні Имя файла і введіть текст: Прізвище1 (своє прізвище);

– у полі Папка відшукайте і виберіть особисту папку. Якщо треба, особисту папку можна тут же створити за допомогою кнопки панелі інструментів;

– закрийте вікно, натиснувши на кнопку Сохранить.

5.7 Уведіть текст про вашу автобіографію (3-5 хв).

5.8 Установіть нові параметри для всього тексту:

– виділіть текст (Правка → Выделить всё);

– виконайте команду Формат → Абзац;

– оберіть вкладку Отступы и интервалы;

– встановіть такі значення – Выравнивание – По ширине, Отступ слева – 0,2; справа – 0,2; первая строка – Отступ на 0,8; Інтервал междустрочный – Полуторный;

5.9 Задайте час автозберігання документа — 8 хвилин.

Сервис → Параметры... → Сохранение → Уведіть число 8 у відповідне поле.

5.10 В цьому ж документі відкрийте нову сторінку та створіть титульний лист звіту до лабораторної роботи. Розподіліть текст на весь аркуш та виконайте необхідні форматування. Титульний лист повинен мати такий вигляд:

5.11Відкрийте наступну пусту сторінку та доповніть документ двома абзацами з датою і часом.

Виконайте команду Вставка→Дата и время…, Оберіть Язык → Украинский і вставте спочатку дату у вигляді - неділя, 7 листопада 2004 р., потім час - 8:30:45, натискаючи кожного разу Ok.

5.12 Створіть автотекст: своє прізвище, ім’я та по-батькові і вставте його в кінці тексту (після дати) та на титульній сторінці після слова Виконав.

Щоб створити автотекст: Вставка → Автотекст → Автотекст → вкладка Автотекст → введіть своє прізвище у віконце → Добавить → Закрыть.

Щоб вставити автотекст: Вставка → Автотекст → Обычный → клацнути на потрібному тексті у списку.

5.13 Вставте номери сторінок у нижньому правому кутку, першу сторінку не нумеруйте.

Виконайте команди Вставка → Номера страниц.... Виберіть потрібне розміщення номерів з запропонованих списків.

5.14 Створіть нумерований список з прізвищем 5 студентів вашої групи.

Щоб задати список зайдіть в меню Формат → Список.

5.15 Останні 2 прізвища перетворіть на маркований список.

Для перетворення на маркований список виділіть 2 останні прізвиша та зайдіть в меню Формат→ Список → Маркированный.

5.16 Закінчіть роботу і оформіть звіт.

6 Контрольні запитання:

6.1 Як запустити програму-редактор?

6.2 Як створити новий текстовий документ?

6.3 Як визначити кількість слів і букв у документі?

6.4 Як можна відмовитись від щойно зроблених змін?

6.5 Як створити новий абзац у текстовому документі?

6.6 Як зберегти на диску текстовий документ?

6.7 Як задати параметри сторінки?

6.8 Як знайти і замінити фрагмент тексту?

6.9 Як задати тип (назву) шрифту?

6.10 Що таке редагування, форматування документу?

6.11 Як увімкнути панель форматування?

6.12 Як підкреслити слово? Які є вигляди (накреслення) символів?

6.13 Як вирівняти фрагмент тексту до центру?

6.14 Що таке нумерований, маркований список?

6.15 Що таке автотекст?

6.16 Як змінити назву шрифту в одному абзаці?

6.17 Як вставити номери сторінок?

6.18 Як фрагмент тексту залити кольоровим фоном?

6.19 Як змінити розмір символів в одному реченні?

6.20 Як вирівняти фрагмент тексту з обох боків?

6.21 Які є способи розміщення номерів сторінок?







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 3422. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия