Студопедия — Контрольна робота № 2
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Контрольна робота № 2






 

Тема роботи: “Визначення коефіцієнтів пористості і нафтогазо-носності пластів-колекторів за результатами електричного і акустичного каротажу”.

 

Література:

1. Добрынин В.М., Вендельштейн Б.Ю, Резванов Р.А., Африкян А.Н. Промысловая геофизика. М.: Недра.-1986.- С. 341.

2. Итерберг С.С. Интерпретация результатов геофизических исследований скважин. М.: Недра. – 1987.- С. 375.

3. Латышова М.Г. Практическое руководство по интерпретации диаграмм геофизических методов исследования скважин. М.: Недра. - 1981. – С. 182.

4. Кузнецов Г.С., Леонтьев Е.И., Резванов Р.А. Геофизические методы контроля разработки нефтяных и газовых месторождений. М.: Недра. - 1991.- 224 с.

 

Завдання 1. Користуючись вихідними даними таблиці 1 визначити коефіцієнт пористості колектору за питомим опором водоносного пласту.

Електричний опір гірських порід найбільш тісно пов’язаний з літологією. колекторськими властивостями і характером насичення піщано-глинистих порід. Через це електричні методи є основними при вивченні пористості піщаних колекторів.

Питомий опір пласту з міжзерновою пористістю при умові повного заповнення пор водою визначається:

- питомим опором пластової води (у більшості випадків це розчин NaCl); = ;

- кількістю цієї води, що дорівнює коефіцієнту пористості кп;

- структурними особливостями будови порового простору.

Звивистість і різка зміна перерізу порових каналів – одна із головних причин підвищення питомого опору пласта. Наявність глинистого або карбонатного цементу у порових каналах, відсортованість скелетних зерен і, нарешті, ущільнення порід з глибиною залягання пласта – всі ці фактори суттєво і для кожного родовища (і навіть горизонту) по-своєму впливають на величину . Цей вплив можна встановити лише лабораторними дослідженнями керну для кожної групи порід окремо.

Питомий опір водоносного пласту прямо пропорційний питомому опору пластової води. У той час, чим вище пористість пласта, тим більше вміщується у ньому мінералізованої води, тим нижче буде його електричний опір. Тобто і кп знаходяться в обернено пропорційній залежності.

Таким чином, залежність від усіх перерахованих факторів у загальному випадку має такий вигляд: ,

де і - структурні коефіцієнти:

- змінюється від 0,4 (піски) до 1,6 (глинисті колектори);

- змінюється від 1,3 (піски) до 2,3 (зцементовані пісковики).

Для виключення впливу мінералізації пластової води прийнято розглядати відносний опір пласта або його параметр пористості:

.

Адже, при визначенні коефіцієнта пористості методом опору вихідним параметром є відносний опір . визначається за даними БКЗ, великого потенціал-зонда або індукційного каротажу.

Питомий опір пластової води визначається за відповідною номограмою в залежності від концентрації NaCl і температури (рис.1). Наприклад, при концентрації NaCl С = 50 г/л і температурі пласту = 500С = 0,087 ом м.

Користуючись залежністю = , одержаної для досліджених або однотипних пластів, визначають кп.

Якщо експериментальна залежність = відсутня, користуються наближеною формулою: = , .

 

 

Таблиця 1.

Вихідні дані для розрахунку

№№ варіантів С кп
  4,8            
  4,5            
  4,0            
  3,5            
  3,0            
  2,5            
  2,0            
  1,5            
  1,2            
  1,0            
  0,65            
  0,5            

 

Порядок виконання роботи.

1. За номограмою (рис.1) при заданій температурі (вертикальна вісь) і концентрації NaCl (верхня горизонтальна вісь) визначаємо . Для цього через задану температуру проводимо горизонтальну лінію до перетину з похилою лінією, що відповідає заданій концентрації NaCl. З точки перетину опускаємо перпендикуляр на нижню горизонтальну вісь і визначаємо .

2. Визначаємо .

3. Використовуючи залежність = (рис.2) знаходимо коефіцієнт пористості.

4. Для порівняння визначаємо коефіцієнт пористості наближеним способом за формулою .

Завдання №2. Користуючись вихідними даними таблиці 2, визначити коефіцієнт пористості колектора за питомим опором промитої зони .

Спосіб визначення коефіцієнта пористості за величиною і має суттєві недоліки, що пояснюються значною похибкою при визначенні опору низькоомних водоносних колекторів, особливо при насиченні їх високомінералізованими пластовими водами і залишковому вмісті нафти у водоносному колекторі.

Таблиця 2.

Вихідні дані для розрахунку

№№ вар. , ом м , ом м = 0,78   кп
    0,4      
  7,5 0,35      
    0,3      
  6,5 0,25      
    0,2      
  5,5 0,45      
    0,35      
  4,5 0,25      
    0,3      
  3,5 0,36      
    0,27      

Примітка: при визначенні пористості користуватися графіком = (рис.2.).

 

Відносний опір можна також оцінити за величиною питомого опору зони проникнення фільтрату бурового розчину або промитої зони. Вважається, що фільтрат бурового розчину цілком витісняє пластову воду з промитої зони, що дає змогу більш точно визначити параметр пористості за формулою: .

Величину визначають за діаграмою мікрокаротажу. Питомий опір фільтрату бурового розчину знаходять за наближеною формулою: = 0,78 ,

де - опір бурового розчину, який вимірюється резистовіметром.

Завдання 3. Визначити пористість пласта за результатами акустичного каротажу (АК).

Визначення пористості, як і літологічне розчленування порід, за АК базується на достатньо чіткій диференціації осадових порід за швидкістю розповсюдження у них пружних коливань.

Найбільш висока швидкість пружних коливань спостерігається у щільних пісковиках, вапняках, гідрохімічних осадах, тобто у породах з мінімальною пористістю. Зростання пористості порід робить їх менш пружними. Загальна швидкість розповсюдження пружних хвиль пласта, пори якого заповнені водою , зменшується з ростом пористості. Тому найменшими швидкостями характеризуються глини і аргіліти, пористість яких досягає 40-50%.

Слабозцементовані пористі пісковики займають в акустичному полі проміжне положення між цими групами порід (рис.4).

В акустичному каротажі реєструється час, на протязі якого пружна хвиля проходить 1 м. Цей час називається інтервальним і є одним із основних акустичних параметрів. Він обернений до швидкості розповсюдження поздовжньої хвилі у гірських породах:

= , =

Зв’язок швидкості розповсюдження пружної хвилі з пористістю породи в акустичному каротажі визначається рівнянням:

;

або через інтервальний час:

= ; ;

де - інтервальний час пробігу поздовжньої хвилі у породі ї, насичуючій рідині і мінеральному скелеті.

визначається у лабораторних умовах. Для ДДЗ при концентрації солей 50 г/л, типової для пластових вод багатьох нафтових родовищ, = 615 мкс/м.

визначають за керном. Для слабозцементованих пісковиків = 170 мкс/м.

Як видно на рис.4 глинисті породи і пористі пісковики в інтервалі 270-300 мкс/м можуть характеризуватися однаковими значеннями . Тому перед визначенням пористості порід за діаграмою із розгляду виключають інтервали із значним збільшенням діаметру свердловини dc за кавернограмою.

Визначити пористість пласта за шляхом розрахунку і графічним способом, приймаючи = 170 мкс/м і = 615 мкс/м. Колектор водоносний, неглинистий.

Таблиця 3.

Вихідні дані для розрахунку

№ вар. , мкс/м (розрахунок) (графік)
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

 

Завдання 4. Користуючись вихідними даними таблиці 4 визначити коефіцієнт нафтогазонасиченості пласта-колектора за даними методу електричного опору.

Коефіцієнтами нафто-, газо- і водонасиченості називаються відношення відповідних об’ємів нафти, газу і води, які містяться у поровому просторі породи до загального об’єму пор :

Решту порового простору займає вода:

Очевидно, що .

Геофізичними методами і лабораторними аналізами керну спочатку визначаємо , а потім розраховують .

Вихідним параметром, за допомогою якого визначають , є параметр насичення або параметр збільшення опору:

Для визначення необхідно знати питомий опір досліджуваного пласта і опір того ж пласта при 100%-му насиченню пор пластовою водою. Опір визначається за діаграмами методу опору (БКЗ, БК, для наближених розрахунків користуються величиною потенціал зонда). знаходять за допомогою параметра пористості і опору пластової води:

Чим надійніше визначена величина , тим точнішими будуть усі подальші розрахунки - , і, нарешті, .

Мінералізацію пластової води визначають шляхом аналізу проб води у лабораторних умовах. Критичне водонасичення, тобто – максимальна кількість води у пласті, при якому він буде віддавати вільну від води нафту або газ, коливається від 40% у чистому пісковику до 60% у колекторах, які мають значний вміст глинистого матеріалу.

 

Таблиця 4.

Вихідні дані для розрахунку

№ вар. Пористість С, г/л t0 =500С
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   

 

Порядок виконання роботи.

1. Використовуючи графік залежності (рис.2), за заданим значенням пористості визначити величину , наприклад, при =15% =22.

2. Використовуючи задану величину мінералізації , г/л і температуру пласта =500С за номограмою (рис.1) визначити величину .

3. За визначеними значеннями і знайти величину .

4. Визначити параметр збільшення опору (або параметр насичення): .

5. Використовуючи експериментальний графік залежності (рис.3), за знайденим визначити величину . Наприклад =10% тоді =28%.

6. Визначити величину .

 

 


 
 


 
 

 
 


 
 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 626. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия