Студопедия — Тема 1. Патентная информация и документация
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 1. Патентная информация и документация






 

ВСТУП

 

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів з курсу «Маркетинг інтелектуальної власності» призначені для студентів всіх спеціальностей та всіх форм навчання з метою надання допомоги у самостійному оволодінні теоретичних і практичних навичок за курсом «Маркетинг інтелектуальної власності».

Мета дисципліни: формування системи знань про сутність і зміст маркетингу як філософію підприємницької діяльності в умовах ринкової економіки і конкуренції.

Завданням вивчення дисципліни «Маркетинг інтелектуальної власності» виступає розкриття таких аспектів як: загальні поняття патентно-інформаційні ресурси, сутність та основні поняття маркетингу, системи класифікацій, патентно-інформаційна діяльність, пошук інформації, класифікація документів, патентні дослідження, маркетинг інтелектуальної власності, маркетинг на етапі створення інноваційного товару, способи комерціалізації інтелектуальної власності.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:

- місце маркетингу структур управління та функціонування маркетингового середовища;

- процес управління маркетингом;

- елементи комплексу маркетингу;

- маркетингові стратегії фірми та методи визначення цільового ринку, принципи сегментації і позиціювання.

вміти :

- аналізувати маркетингове середовище підприємства;

- проводити сегментацію ринків;

- розробляти комплекс маркетингу:

- товар, його три рівні, асортимент;

- цінову політику підприємства;

- методи поширення на ринку;

- комплекс маркетингових комунікацій товару (реклама, стимулювання збуту, особистий продаж, паблік рилейшинз);.

- диверсифікаційну стратегію;

- етапи життєвого циклу товару.

Предметом вивчення курсу виступає сукупність взаємовідносин с приводу маркетингу інтелектуальної власністі.

В процесі вивчення курсу доцільно використовувати комп’ютерні засоби, які дають змогу використовувати інформацію з офіційних джерел в галузі інтелектуальної власності (офіційний сайт в «Інтернеті» Державного департаменту інтелектуальної власності тощо), що дозволить підкріпити теоретичні знання студентів практичними результатами в сфері інтелектуальної власності.

Формою контролю є іспит. Оцінюючи знання студента, викладач спирається, перш за все, на володіння студентом теоретичною базою з питань маркетингу інтелектуальної власністі.

Завдання для самостійної роботи по курсу «Маркетинг інтелектуальної власності» складається з розкриття проблемного питання в галузі маркетингу інтелектуальної власності

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 180 годин (6 кредити ЄКТС). При цьому денна форма навчання: аудиторне навантаження (лекцій – 36 годин, практичних (семінарських) – 36 годин), поза аудиторне навантаження (самостійна робота студента – 108 годин), заочна форма навчання: аудиторне навантаження (лекцій – 6 годин, практичних (семінарських) – 2 годин), поза аудиторне навантаження (самостійна робота студента – 172 годин).

 

1 МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО САМОСТІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ

 

Метою самостійного вивчення дисципліни «Маркетинг інтелектуальної власності» є формування системи знань про сутність і зміст маркетингу як філософію підприємницької діяльності в умовах ринкової економіки і конкуренції.

Завдання для самостійної роботи призначені для підготовки і виконання індивідуального (самостійного домашнього завдання) для підвищення ефективності, поглиблення знань і кращого засвоєння основних понять курсу. Завдання для самостійної роботи по курсу «Маркетинг інтелектуальної власності» орієнтують студентів на вивчення, основ з управління інтелектуальною власністю та практичних навичок з створення та використання об’єктів інтелектуальної власності.

Перевірка знань студента здійснюється за допомогою здачі ними іспиту. Оцінюючи знання студентів, викладач виходить, перш за все, з розуміння вивченого матеріалу, засвоєння основних категорій управління інтелектуальною власністю

На самостійну роботу студента денної форми навчання відводиться 108 годин, яка враховує підготовку до практичних(семінарських) занять та виконання самостійного домашнього завдання. Щодо заочної форми навчання на самостійну роботу припадає 172 годин, які включають в себе самостійну підготовку теоретичної частини курсу базуючись на вивчені опорного конспекту лекцій. Для закріплення вивченого необхідно виконати самостійне домашнє завдання.

 

 

На підготовку до кожної теми відводиться наступна кількість годин:

№ з/п Підготовка до практичних занять та виконання самостійного домашнього завдання за темами: Кількість годин (денна форма) Кількість годин (заочна форма)
  Патентна інформація і документація    
  Системи класифікацій    
  Патентно-інформаційна діяльність    
  Структура сфери інформаційного обслуговування    
  Патентні дослідження    
  Практична реалізація патентних досліджень    
  Класичний маркетинг    
  Маркетингові дослідження    
  Сегментація ринку, вибір цільових сегментів і позиціонування товару    
  Особливості маркетингу інтелектуальної власності    
  Комерціалізація інтелектуальної власності    
  Дослідження цільових ринків інноваційного продукту    
  Маркетинг в ліцензійній торгівлі    
  Торгова марка в міжнародному маркетингу    
  Разом    

 

Розрахунок часу для самостійної роботи студента

№ з/п Вид роботи Кількість годин (денна форма) Кількість годин (заочна форма)
  Опрацювання програмного матеріалу, що викладається на лекціях    
  Підготовка до лабораторних робіт -  
  Підготовка до практичних (семінарських) занять    
  Виконання індивідуальних завдань (рефератів, творчих, розрахунково-графічних робіт, презентацій тощо)    
  Підготовка до контрольних заходів (модульна контрольна робота)    
  Курсове проектування -  
  Підготовка самостійного домашнього завдання    
  Разом    

 

Завдання для самостійної роботи по курсу «Маркетинг інтелектуальної власності» складаються з розкриття проблемного питання з особливостей маркетингу інтелектуальної власності.

Для виконання самостійного домашнього завдання необхідно спочатку ознайомитись з коротким викладенням курсу «Маркетинг інтелектуальної власності», що наведено на стор. 7 – 9, та звернутись до опорного конспекту лекцій.

На сторінці 10 викладено варіанти самостійного домашнього завдання. При виконані СДЗ необхідно розкрити проблемне питання, склавши план (план повинен містити не менш трьох пунктів). При розкритті питання можна використовувати підручниками та навчальними посібниками з курсу.

Для кращого розуміння теоретичного матеріалу з дисципліни «Маркетинг інтелектуальної власності» та полегшення виконання самостійного завдання можна використовувати підручники, навчальні посібники, монографії з маркетингу інтелектуальної власності. А також звертатися до електронних матеріалів, використовуючи інтернет-ресурси. У бібліотеці ПДТУ можна знайти у періодичних виданнях аналітичний матеріал з питань інтелектуальної власності.

Для самостійної підготовки студенту потрібно вивчити теоретичний матеріал, що викладено у опорному конспекті лекцій який надається викладачем. Або керуючись робочою програмою та методичними вказівками до практичних занять і рекомендованою літературою самостійно оволодіти знаннями з дисципліни «Маркетинг інтелектуальної власності».

Для студентів денної форми навчання самостійне домашнє завдання оцінюється у 14 балів. Самостійне домашнє завдання враховується в підсумку балів що отримує студент на при кінці семестру, і є обов’язковим до виконання.

Для студентів заочної або прискореної форми навчання виконання самостійного домашнього завдання є допуском до здачі іспиту

 

 

2 МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ ТЕОРЕТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ

 

Самостійне вивчення теоретичного матеріалу курсу «Маркетинг інтелектуальної власності» передбачає самостійне ознайомлення з основними ключовими аспектами, що наведені нижче, використовуючи при цьому опорний конспект лекцій викладача. До кожної теми наведено рекомендовану літературу, яка найбільш повно розкриває внутрішній зміст теми.

Тема 1. Патентная информация и документация

Загальні поняття про патентно-інформаційну діяльність, поняття «документ», властивості документу, характеристика документу як системного об'єкту, законодавча і нормативна база патентно-інформаційної діяльності, діяльність ВОІВ по стандартизації і уніфікації інформаційної діяльності, патентно-інформаційні органи, інформаційна діяльність України, патентно-інформаційні ресурси.

Рекомендована література: [1с. 15-34]; [2 с. 1-25]; [1 с. 99-194]; [2 с. 106-303]

 

Тема 2. Системы классификаций

Особливості класифікації, покажчик ключових термінів до МПК УКТ, система класифікації ECLA, національна патентна класифікація(НПК), німецька система класифікації винаходів, американська система класифікації винаходів, англійська система класифікації винаходів, японська система класифікації винаходів, міжнародна класифікація промислових зразків МКПО.

Рекомендована література:[1 с. 315-339]; [2 с. 452-517]

 

 

Тема 3.. Патентно-інформаційна діяльність

Формування патентних фондів, пошук патентної інформації, коди в публікаціях відносно об'єктів промислової власності, види патентного пошуку, документування етапів правової охорони об'єктів промислової власності,

Рекомендована література: [1 с. 568-598], [3 с. 329-36]5, [4 с. 5-52], [5 с. 13-47]

 

Тема 4 Структура сфери інформаційного обслуговування

Поняття «інформаційного обслуговування» і види інформаційного сервісу, вторинні документи в інформаційному сервісі, концептографічне обслуговування, класифікація інформаційних потреб, інформаційні технології

Рекомендована література:[1 с. 15-34], [2 с. 1-25], [1 с. 35-39], [2 с. 25-44]

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 391. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия