Студопедия — Навчальна програма курсу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Навчальна програма курсу

Редактор издательства Л.И. Афонина

Компьютерный набор Н.А.Кулагина

 

 

Темплан 2014 п.37

Подписано в печать Формат 60х84 1/16 Бумага офсетная. Офсетная печать. Усл. печ.л.0,7 Уч.-изд.л. 0,7 Тираж 60 экз. Заказ Бесплатно

 

Брянский государственный технический университет

241035, Брянск, бульвар 50-летия Октября, 7, БГТУ. 55-90-49

Лаборатория оперативной полиграфии БГТУ, ул. Институтская,16

 

Вступ

 

 

Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни «Медико-соціальні основи здоров’я» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра напряму «6.130102 – Соціальна робота».

Предметом вивчення навчальної дисципліни є суспільне здоров’я.

Міждисциплінарні зв’язки:

Відповідно до вимог кваліфікаційної характеристики фахівця з соціальної роботи «Медико-соціальні основи здоров’я» є базовою основою для вивчення таких дисциплін, як валеологія, основи медичних знань. Набуті знання та вміння в соціальній сфері.

«Медико-соціальні основи здоров’я» базується на дисциплінах валеологія, основи медичних знань, філософія, соціологія та ін.

Застосовані скорочення: ВООЗ – всесвітня організація охорони здоров’я; ДНК; СЗ – суспільне здоров’я.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістовних модулів:

Вступ до курсу «Медико-соціальні основи здоров’я»

Інфекційні хвороби, перша допомога хворому

Медико – соціальні проблеми сучасності

 


Навчальна програма курсу

1.1 Мета і завдання дисципліни

Метою викладання навчальної дисципліни «Медико-соціальні основи здоров’я» є – сприяти формуванню особистої, санітарно-гігієнічної й валеологічної культури майбутнього фахівця, забезпечити систематизоване узагальнення отриманого мінімального обсягу медико-соціальних знань, необхідного для здійснення практичних дій щодо надання долікарської медичної допомоги в невідкладних станах і постійного контролю за станом здоров’я людини.

Завдання, які вирішують в процесі вивчення дисципліни:

– засвоєння студентами теоретичних знань;

– вироблення практичних навичок, необхідних соціальному працівнику в його професійній діяльності;

–. заходи догляду за хворим та гігієна хворого;

–. внутрішні захворювання й отруєння, інфекційні хвороби;

– заходи та методи, що до першої допомоги при захворюваннях органів дихання.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

– основи анатомії та фізіології організму людини;

– питання загальної та особистої гігієни;

– основи надання долікарської медичної допомоги при деяких патологічних станах і раптових захворюваннях у звичайних умовах та в екстремальних ситуаціях;

– фактори, що негативно впливають на психічне здоров я людини.

вміти:

– оволодіти навичками реанімації;

– володіти навиками діагностики, класифікації раптових захворювань та патологічних станів;

– володіти технікою надання долікарської медичної допомоги при травмах, кровотечах, утепленні, задусі, ураженнях різними хімічними і фізичними факторами (електрикою, високою (низькою) температурою, радіацією) та при отруєннях;

– володіти технікою десмургії, транспортної іммобілізації та тимчасової зупинки кровотеч;

– володіти технікою беззондового промивання шлунку, застосування очисної клізми, застосування компресів, банок, гірчичників, міхура з льодом, ванн (місцевих та загальних), ін'єкцій, інгаляцій;

– володіти навиками введення доступних лікарських препаратів в організм хворого при невідкладних станах.

1.2 Зміст дисципліни

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ I. Вступ до курсу

Тема 1 Сутність предмета «Медико-соціальні основи здоров’я», його зміст, завдання, значення для спеціаліста соціальної роботи

Мета, завдання, актуальність курсу «Медико-соціальні основи здоров’я», періоди надання медичної допомоги. Види допомоги. Правила та строк надання першої медичної допомоги. Чим відрізняються медичні системи, структура та основні завдання догляду за хворим в загальні системі лікування хворих.

Тема 2 Здоров'я людини, його стан та оцінка

Сутність поняття "здоров'я". Взаємозв'язок суспільного, групового й індивідуального рівня здоров'я. Біологічна та соціальна категорія здоров'я. Процес адаптації людини до навколишнього середовища. Ознаки здоров'я і його кількісна оцінка. "Третій стан" людини і його характеристика. Вплив способу життя на здоров'я людини. Вплив несприятливого навколишнього середовища на стан здоров'я. Загальний рівень здоров'я населення України. Шляхи вирішення проблеми збереження здоров'я населення України.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ II. Інфекційні хвороби, перша допомога хворому

Тема 3 Основи епідеміології. Поняття про інфекційні хвороби

Поняття про інфекційні захворювання. Які особливості мають інфекційні захворювання порівняно з іншими? Періоди інфекційних захворювань. Поняття про імунітет.

Тема 4 Туберкульоз: форми, причини та профілактика захворювання

Туберкульоз. Визначення, основні ознаки захворювання, що потрібно для того, щоб виявити туберкульоз на ранній стадії і вилікуватись від нього? Як вберегтися від захворювання у огнищі туберкульозу? Профілактичні заходи захворювання.

 

Тема 5 Венеричні хвороби: поняття, види та коротка характеристика

Які симптоми запальних процесів в органах таза та чим вони небезпечні для жінки? Назвіть хвороби, що передаються статевим шляхом, і дайте їх характеристику. Які профілактичні заходи захворювання на гонорею? Як поширюється ВІЛ-інфекція? Які основні заходи профілактики зараження ВІЛ?

Тема 6 Кишкові інфекції: види та їх характеристика

Надання першої медичної допомоги при дизентерії. Вірусний гепатит. Профілактика кишкових інфекцій.

Тема 7 Дитячі інфекційні хвороби

Характеристика елементів висипань при інфекційних хворобах. Кір. Скарлатина. Вітряна віспа. Дифтерія, дифтерія гортані, різновиди дифтерії. Кашлюк (коклюш).

 

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ III. Медико-соціальні проблеми сучасності

Тема 8 Цивілізація, екологія й здоров’я — медико соціальні наслідки й запобігання

Людина й природа. Екологічні фактори, що впливають на здоров’я. Радіологічне опромінення і стрес. Медико-соціальні та психологічні наслідки аварії на ЧАЕС. Принципи ліквідації наслідків. Законодавство. Соціальний захист, спрямований на зміцнення здоров’я. Досвід Японії та інших країн. Дзвін Нагасакі. Поняття СНІДу. Імунодефіцит. Частота, медико-соціальні наслідки, причини поширення. Профілактика. Координація роботи з боротьби зі СНІДом. Завдання медичних і соціальних служб. Виникнення, поширення, лікування та профілактика SARS як приклад вдалого подолання ситуації.

Тема 9 Проблеми суспільного здоров’я в традиційній і нетрадіційній медицині

Основні принципи китайської медицини. Єдність людини й природи в китайській медицині. Людина як екосистема. Процес підтримки здоров’я, стрес, симптоми хвороби, принципи лікування в китайській медицині. Поняття про традиційну китайську медицину, п’ятикомпонентну акупунтуру, японську акупунтуру, аурікулоакупунктуру. Ідеї академіка Д. І. Вернадського про взаємозв’язок людини з природою та ідеї китайської медицини про мікрокосм. Айюрведа, її історія. Місце Айюрведи в індійській медицині. Поняття життєвої енергії прани. Конституція й здоров’я в Айюрведі. Поняття про здоров’я та хворобу в Айюрведі. Проблеми харчування й медитації в Айюрведі. Здоров’я у християнській вірі. Формування принципів здоров’я під впливом віри: єдність виду; єдність мети; відповідальність за рід і повагу до праці предків; відновлення людини; совість. Кантовський імператив. Золоте правило моральності. Медико-соціальні аспекти здоров’я в соціальних концепціях християнських конфесій.

Тема 10 Соціальні проблеми здоров’я в загальній декларації прав людини. Здоров’я для всіх у XXI ст. — політика ВООЗ

Міжнародні документи, що декларують права людини на здоров’я. Основні положення Всесвітньої декларації з охорони здоров’я 1998 р. Проблеми здоров’я в Загальній декларації прав людини: право на життя, захист родини, право на соціальне забезпечення, право на відпочинок, право на працю, право на життєвий рівень, право на однаковий соціальний захист дітей, які народилися в шлюбі й поза ним. Здоров’я й обов’язки людини перед суспільством. Моральність як відповідальність перед суспільством. Взаємозв’язок положень Декларації з визначенням здоров’я ВООЗ. Основні відмінності політики ВООЗ на початку XXI ст. Зв’язок бідності, безробіття й здоров’я. Суспільна охорона здоров’я та її місце в новій політиці ВООЗ. Формування європейської політики ВООЗ “Здоров’я для всіх”: справедливість у питаннях охорони здоров’я; якість життя та здоров’я; кращі можливості для інвалідів; запобігання поширенню хронічних хвороб; збереження здоров’я у старості; здоров’я дітей і молоді; здоров’я жінок. Стратегії досягнення цілей: спосіб життя; здорове довкілля; медико-санітарна допомога. Стратегії розвитку з метою досягнення здоров’я для всіх (наука, інформація, людські ресурси, партнерство, етика тощо). Основні результати реалізації політики ВООЗ до 2003 р.

Тема 11 Соціальна медицина й соціальна гігієна в ХХ ст.

Поняття про соціальну гігієну. Н. А. Семашко, його погляди на здоров’я та внесок у розвиток соціальної гігієни і радянської охорони здоров’я. Психіатр П. Б. Ганнушкін, його погляди на соціальну роль психіатрії. Перші інститути соціальної медицини в Західній Європі та США, причини, що зумовили їх створення і призначення. Поняття епідеміології, її значення для соціальної медицини. Нещасні випадки, травми й здоров’я. Виробничий і автодорожній травматизм. Соціальні наслідки травм.

Частота дорожнього травматизму в Західній і Східній Європі. Засоби зниження травматизму на дорогах. Економічні втрати від транспортного травматизму. Завдання ВООЗ щодо зниження травматизму, профілактики ДТП. Медико-соціальні проблеми здоров’я й біоетика. Поняття про трансплантацію, імплантації, етичний бік трансплантології. Трансплантологія і ставлення до життя. Світогляд А. Швейцера. Зміст поняття “преклоніння перед життям”. Евтаназія. Клонування. Генна інженерія.

Тема 12 Соціальна медицина та проблема соціального захисту людини з вадами здоров’я

Походження й медико-соціальний зміст виразу “хвороба як обмежена воля життя”. Приклади й механізми впливу складних соціальних умов на розвиток і становлення особистості, мотивації до збереження здоров’я, до здорового способу життя. Взаємозв’язок біологічних, фізичних і соціальних факторів, їх вплив на людину. Соціальні детермінанти здоров’я. Розвиток індустріалізації та здоров’я. Принципи захисту людей з вадами здоров’я. Стан лікарсько-трудової експертизи, соціальні наслідки браку інформації про стан здоров’я й інвалідності. Інваліди та суспільство. Демонстрація реально існуючого пріоритету лікувальної медицини над соціальною. Технології збереження здоров’я в документах ООН; принципи збереження здоров’я в документах Каїрської конференції з народонаселення й розвитку (1994 р.), Всесвітньої програми дій стосовно інвалідів, Стандартних правил ООН стосовно інвалідів. Обмежені можливості інвалідів і варіанти формування особистості. Соціально-психологічна сутність поствоєнних синдромів після війн у В’єтнамі, Афганістані тощо. Життєвий простір. Соціопатії. Адаптація до соціальних факторів середовища. Хвороба як обмежена воля життя й християнство. Соціально-психологічні проблеми катувань, страти.

Тема 13 Психічне та психосоматичне здоров’я населення

Частота психічних проблем у суспільстві. Фізичне й психічне здоров’я. Депресії. Самогубства. Рекомендації ВООЗ щодкритичного рівня самогубств. Охоронооздоровчі і соціальні проблеми психічного здоров’я. Стрес. Механізми формування стресу. Дистрес. Роль стресу у формуванні факторів ризику. Освітні кампанії у Швеції, що сприяли зниженню рівня самогубств. Досвід Німеччини у проведенні професійних тренінгів для людей з депресіями та пограничними станами. Професійне перенавчання, психологічний супровід професійного перенавчання.

Конституція й темперамент людини в ризику неінфекційних захворювань та індивідуальна стійкість. Історія формування навчання про конституцію людини. Типи конституції за Гіппократом, Черноруцьким, Шелданом. Гіподинамія, психологічний стрес як фактори дезадаптації в соціальному середовищі. Соматотипова концепція розбіжностей щодо тривалості життя чоловіків і жінок.

Соціальні й економічні фактори, що визначають наростання гіподинамії та психологічного стресу в соціальному середовищі. Кількісне виявлення змін. Принципи підвищення індивідуальної стійкості до соціальних факторів середовища — гіподинамії, психологічного стресу та ін. Поняття про індивідуальні життєво важливі фактори ризику неінфекційних захворювань. Чи існує “гарна” й “погана конституція”? Інтегральна програма профілактики неінфекційних захворювань.

Тема 14. Проблеми залежностей в сучасному суспільстві

Соціальні наслідки тютюнової, алкогольної та наркотичної залежностей. Статистичні дані, що відбивають медико-соціальні наслідки зазначених залежностей в Україні та Європі. Соціально-психологічні принципи підвищення мотивації до зменшення вживання тютюну, алкоголю, наркотиків. Завдання зниження поширення тютюнопаління та вживання алкоголю до 2015 р., визначені документами ВООЗ. Мадридська хартія 1988 р. і десять стратегій “За Європу без тютюну”. Вимоги до складання програми “Молодь за життя без тютюну”. Механізми впливу алкоголю на людину й людство. Масштаби проблеми. Припустимий і реальний рівні вживання алкоголю в Україні та Європі. Європейська хартія з алкоголю: десять стратегій діяльності щодо алкоголю. Вимоги до складання програми “Молодь за тверезі перспективи”.

Тема 15 Професія, праця та здоров’я

Праця та здоров’я в онто- і філогенезі. Адаптаційний синдром. Праця — джерело добробуту, здоров’я й щастя. Працездатність — загальна, професійна, обмежена. Професійні захворювання (класифікація). Принципи соціального захисту при професійних захворюваннях. Список професій № 1 і № 2. Здоров’я на виробництві. Ергономіка. Рекомендації щодо встановлення пенсії за віком особам з небезпечними умовами праці.

Проблеми особистого й суспільного здоров’я в роботі керівників і менеджерів, мобілізація засобів на профілактичні програми. Спосіб життя керівника — приклад для підлеглого. Етика й здоров’я. Засоби керівників щодо питань особистого і суспільного здоров’я. Відповідальність за здоров’я колективу. Засоби керівника щодо підвищення мотивації колективу. Програми здоров’я в колективі. Джерела фінансування оздоровчих програм. Місце фахівця із соціальної роботи в плануванні та реалізації програм захисту здоров’я трудового колективу.

Тема 16 Здоровий спосіб життя в місті та селі. Роль ЗМІ у формуванні ЗСЖ

Що таке спосіб життя? Здоровий спосіб життя. Середня очікувана тривалість життя населення в місті та селі. Спосіб життя в місті та селі, адаптація організму. Формування особистого стилю життя. Формування ЗСЖ через ЗМІ. Підвищення мотивації до ЗСЖ. Здоров’я молоді та здоров’я літніх людей у політиці ВООЗ. Основні показники здоров’я дітей і молоді. Завдання стосовно дітей: життєві навички, здоровий вибір, проблеми вагітності, залежності. Роль “почуття гармонії й приналежності” у формуванні здорового способу життя. Шляхи підвищення потенційних можливостей дітей щодо здоров’я: розумових, фізичних, емоційних, соціальних. Показники здоров’я літніх людей. Розширення економічної самостійності. Функції літніх людей в родині (передача досвіду дітям, онукам, виховання). Роль технічних засобів у соціальному захисті літніх людей. Підготовка до пенсії. Підготовка до відходу з життя.

Тема 17 Родина, її роль у вирішенні медико-соціальних проблем здоров’я

Родина як соціальна структура. Традиції родини й передача дітям досвіду здорового способу життя (без куріння й алкоголю). Взаємозв’язок поколінь. Пам’ять предків і здоров’я. Спадкові хвороби й роль родини в їх запобіганні й пом’якшенні наслідків. Поняття про родовід як ступінь формування уявлень про перспективи розвитку особистості й соціальної захищеності. Родина у формуванні людської гідності, сенсу життя та мотивації до здорового способу життя — умови самореалізації особистості. Зміцнення родини — зменшення сирітства і самотності.


2. Плани семінарських занять

Модуль I. Вступ до курсу «Медико-соціальні основи здоров’я»

Тема 1 Сутність предмета «Медико-соціальні основи здоров’я», його зміст, завдання, значення для спеціаліста соціальної роботи

План

1. Вступ до курсу «Медико-соціальні основи здоров’я». Мета, завдання, актуальність курсу.

2. Періоди надання медичної допомоги. Види допомоги. Правила та строк надання першої медичної допомоги.

3. Різни погляди на медични системи, основні терміни.

Ключові поняття: періоди надання медичної допомоги, доказова медицина, альтернативна культова медицина, здоров'я, фізичне благополуччя, психічне здоров'я, соціальне благополуччя, хвороба, синдром, симптом, симптоматичне лікування, етіологія, патогенез,етіологічне лікування, патогенетичне лікування, діагноз, прогноз, перша допомога.

Запитання і завдання

1. Мета та завдання дисципліни «Медико-соціальні основи здоров’я».

2. Сформулюйте визначення понять: здоров'я, фізичне благополуччя, психічне здоров'я, соціальне благополуччя, хвороба, синдром, симптом, симптоматичне лікування, етіологія, патогенез,етіологічне лікування, патогенетичне лікування, діагноз, прогноз, перша допомога.

3. Які основні правила надання першої медичної допомоги?

4. Строки надання першої медичної допомоги.

5. В чому полягають переваги та недоліки доказової та альтернативно культової медицини?

6. Як Ви співвідносите свою майбутню професійну діяльність і вивчення «Медико-соціальні основи здоров’я»?

7. Сформулюйте основні завдання «Медико-соціальні основи здоров’я».

Рекомендована література

1. Апанасенко Г. Л., Попова Л. А. Медицинская валеология. — Ростов-на-Дону, 2000. - 248 с

2. Бодяжина В. И., Жмакин К. Н., Кирющенков А. П. Акушерство. — Курск, 1995. — 496 с.

3. Кучма В. Р., Демина И. А., Демин А. И. Проблемы формирования здорового образа жизни у учащихся в образовательных учреждениях // Гигиена и санитария. — 2000. — № 3. — С. 52—56.

4. Основы медицинских знаний учащихся: Проб, учебн. для сред, учебн. заведений / М. И. Гоголев, Б. А. Гайко, В. А. Шкуратов, В. И. Ушакова; Под ред. М. И. Гоголева. — М., 1991. — 112 с.

5. Швидка медична допомога: Навч. посібник / Л. П. Чепкий, О. Ф. Возіанов, О. Й. Грицюк та ін. — К.: — 1992. — 311 с

Тема 2 Здоров'я людини, його стан та оцінка

План

1. Сутність поняття «здоров’я». Взаємозв’язок суспільного, групового й індивідуального рівня здоров’я.

2. Біологічна та соціальна категорія здоров’я. Процес адаптації людини до навколишнього середовища.

3. Адаптація організму до зовнішніх факторів середовища.

4. Фізіологічна роль температури та механізми її регуляції.

5. Методи термотерапії. Типи лихоманок та їх реєстрація. Засоби надання допомоги хворим з гарячкою.

Ключові поняття: здоров’я, біологічні ознаки здоров’я, психологічний рівень здоров’я, соціальне здоров’я, адаптація, метаболізм, гомеостаз, імунітет, регенерація, адаптативна поведінка, температура тіла, гіпертермія (лихоманка).

Запитання і завдання

1. Сформулюйте визначення поняття «здоров’я».

2. Які рівні опису цінності «здоров’я» виділяють?

3. Якими ознаками можна охарактеризувати здоров’я?

4. Від чого залежить адаптація організму в навколишньому середовищі?

5. Сформулюйте правила вимірювання температури.

6. Які є ступені підвищення температури тіла?

7. Назвіть типи температурних кривих.

8. Які розрізняють стадії гарячки?

 

Рекомендована література

1. Андрущенко В.П., Михальченко М.І. Сучасна соціальна філософія. – К.: Генеза, 1996. – 368 с.

2. Основи екології та охорона навколишнього природного середовища: Навч. посібник / За ред. В.С. Джигирея. – Львів, 1999. – 238 с.

3. Алексеенко И.Р., Кейсевич Л.В. Последняя цивилизация? Человек. Общество. Природа. – К.: Наукова думка, 1997. – 412 с.

4. Основи соціоекології: Навч. посібник / За ред. Г.О. Бачинського. – К.: Вища школа, 1995. – 238 с.

5. Бакка М.Т., Мельничук А.С., Сівко В.І. Охорона і безпека життєдіяльності людини: Конспект лекцій. – Житомир: Льонок, 1995. – 165 с.

6. Словарь по этике / Под ред. А.С. Кона. – 5-е издание. – М.: Политиздат., 1983. – 445 с.

7. Васильев В.Н. Здоровье и стрессы. – М.: Знание, 1991. – 160 с.

8. Казаков В.А. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Підручник у 2-ох ч. Ч.1: Психологія суб’єкта діяльності. – К.: КНЕУ, 1999. – 244 с.

9. Биология. Пособие для подг. отд. мед. ин-т. / Под общей ред. Н.Е. Ковалева. – М.: Высшая шк., 1985. – 384 с.

10. Безопасность жизнедеятельности: Учебник для вузов / Под общей ред. С.В. Белова. – 2-е изд., испр. и доп. – М.: Высшая шк., 1999. – 448 с.

11. Хижняк М.І., Нагорна А.М. Здоров’я людини та екологія. – К.: Здоров’я, 1995. – 232 с.

Тема 3 Основи епідеміології. Поняття про інфекційні хвороби

План

1. Поняття про інфекційні хвороби, інфекційний процес.

2. Періоди та класифікація інфекційних хвороб.

3. Профілактика інфекційних хвороб.

4. Поняття про імунітет.

 

Ключові поняття: інфекційна хвороба, мікробіологія, бактерії, грибки, спірохети, найпростіші, ріккеції, віруси, коки; палички (бактерії, бацили), вібріони, спірохети, інфекційний процес, інкубаційний період, початковий (продромальний) період, період розпалу, інфекція дихальних шляхів, кишкова інфекція, трансмісивна інфекція, імунітет, активний, пасивний, вроджений, набутий імунітет.

 

Запитання і завдання

1. Сформулюйте визначення понять: інфекційна хвороба, мікробіологія.

2. На які групи поділяються бактерії по зовнішньому виду?

3. Які особливості характерні інфекційним хворобам?

4. Як класифікують інфекційні хвороби?

5. Назвіть періоди інфекційної хвороби.

6. З яких етапів складається профілактика інфекційних хвороб?

7. Поняття та види імунітету.

8. На Вашу думку в чому полягають позитивні та негативні сторони вакцинації?

Рекомендована література

1. Коляденко Ю.В. Шанина. К.: «Здоров’я», 1993 – 108(2) с.

2. Амосов Н.М. Энциклопедия Амосова: алгоритм здоровья человек и общество. – 2003.

3. Учебник для подготовки медицинских сестер. Под ред. А.Г. Сафонова. М., - 1962. – 715 с.

4. Домашний Доктор Составители сборника: под ред.. В.Ф. Тулянкин, Т.И. Тулянкина АОЗТ "Паритет", 1997 г

5. Діагностика терапія і профілактика інфекційних хвороб в умовах поліклініки / За ред. М.А. Андрейчина. - 2-ге вид., переробл. і доповн. - Л.: вид-во "Медична газета України", 1996. - 352 с.

6. Покровский В.И. Инфекционные болезни с уходом за больными. - М.: Медицина, 1995.

Тема 4 Туберкульоз: форми, причини та профілактика захворювання

План

1. Туберкульоз. Визначення, основні ознаки захворювання.

2. Що потрібно для того, щоб виявити туберкульоз на ранній стадії і вилікуватись від нього?

3. Як вберегтися від захворювання у огнищі туберкульозу?

4. Профілактичні заходи захворювання.

Ключові поняття: туберкульоз,імунітет, паличка Коха, профілактика, реакція Манту, туберкулін, вакцина БЦЖ, обстеження, флюрографія, інфільтрат, хіміопрофілактика.

Запитання та завдання

1. Дайте визначення поняттю «туберкульоз».

2. Основні ознаки туберкульозу.

3. Збудник та джерело туберкульозу.

4. Які є шляхи предачі захворювання?

5. Порівняйте як протікає туберкульоз у дітей та дорослих.

6. Що потрібно для того, щоб виявити туберкульоз на ранній стадії і вилікувати його?

7. Як вберегтися від захворювання у вогнищі туберкульозу?

8. Які профілактичні заходи застосовують щоб попередити туберкульоз?

 

Рекомендована література

1. Ершова И. Н., Шапот Ю. Б. Первая домедицинская помощь при острых заболеваниях и несчастных случаях: Справочное пособие для населения. — СПб., 1999. — 107 с.

2. Покровский В.И. Инфекционные болезни с уходом за больными. - М.: Медицина, 1995.

3. Фещенко Ю.І., Мельник В.М. Сучасні методи діагностики, лікування і профілактики туберкульозу

4. Чупріна О.В., Гищак Т.В., Долинна О.В. Основи медичних знань: долікарська допомога та медико-санітарна підготовка. К. – 2006.

 

Тема 5 Венеричні хвороби: поняття, види та коротка характеристика

План

1. Характеристика й особливості запальних процесів в органах таза.

2. Типові захворювання, що передаються статевим шляхом.

3. Профілактика статевих інфекцій.

Ключові поняття: запальний процес, шийка матки, матка, маточні труби, яєчники, гінекологічне дослідження, менструальний цикл, сифіліс, гонорея, СНІД, генітальний герпес.

Запитання та завдання

1. Які особливості захворювань, що передаються статевим шляхом?

2. Які органи уражаються при захворюваннях, що передаються статевим шляхом?

3. Які ознаки захворювання характерні при гонореї,сифілісі та геніальному герпесі.

4. Ознаки захворювання на СНІД.

5. Які особливості профілактики захворювань, що передаються статевим шляхом?

 

Рекомендована література

1. Гребенев А.Л., Шептулин А.А., Хохлов А.М., Основи общего ухода за больными. – М.:, 1999.

2. Основы медицинских знаний учащихся: Проб, учебн. для сред, учебн. заведений / М. И. Гоголев, Б. А. Гайко, В. А. Шкуратов, В. И. Ушакова; Под ред. М. И. Гоголева. — М., 1991. — 112 с.

3. Пап О. Г., Школьник Б. И., Сольський Я. П. Гігієна жінки. — К., 1968. - 141 с.

4. Покровский В.И. Инфекционные болезни с уходом за больными. - М.: Медицина, 1995.

5. Щуліпенко І.М. Загальний і спеціальний догляд за хворими.- К.: Кий, 1998.

 

Тема 6 Кишкові інфекції: види та їх характеристика

 

План

1. Дизентерія.

2. Вірусний гепатит.

3. Профілактика кишкових інфекцій.

 

Ключові поняття: дизентерія, збудник, дизентерійна паличка, фекально – оральний шлях передачі, інкубаційний період, епігастрій, вірусний гепатит, носійство, жовтяниця, печінкова енцефалопатія, панкреатит, біохімічний показник крові, білірубін, дієтичне лікування.

 

Запитання та завдання

 

1. Дайте визначення поняття «дизентерія».

2. Охарактеризуйте збудника та шляхи предачі дизентерії.

3. Протікання та симптоматика дизентерії.

4. Яке лікування та профілактика дизентерії?

5. Дайте визначення поняття «вірусний гепатит» та охарактеризуйте його епідеміологію.

6. Класифікація вірусних гепатитів.

7. Дайте характеристику клінічній картині вірусних гепатитів.

8. Порівняйте та дайте характеристику вірусним гепатитам.

9. Основні напрямки лікування вірусних гепатитів.

10. Основні напрямки профілактики кишкових захворювань.

 

Рекомендована література

1. Власов В.А. Учебник детских болезней. - М.: Медицина, 1997.

2. Діагностика терапія і профілактика інфекційних хвороб в умовах поліклініки / За ред. М.А. Андрейчина. - 2-ге вид., переробл. і доповн. - Л.: вид-во "Медична газета України", 1996. - 352 с.

3. Кононенко Л.І. Дитячі хвороби. - К.: Здоров'я, 1994.

4. Основы медицинских знаний учащихся: Проб, учебн. для сред, учебн. заведений / М. И. Гоголев, Б. А. Гайко, В. А. Шкуратов, В. И. Ушакова; Под ред. М. И. Гоголева. — М., 1991. — 112 с.

5. Покровский В.И. Инфекционные болезни с уходом за больными. - М.: Медицина, 1995.

6. Швидка медична допомога: Навч. посібник / Л. П. Чепкий, О. Ф. Возіанов, О. Й. Грицюк та ін. — К.: — 1992. — 311 с.

 

Тема 7 Дитячі інфекційні хвороби

План

1.Характеристика елементів висипань при інфекційних хворобах

2. Кір

3. Скарлатина

4. Вітряна віспа

Ключові поняття: пляма, розеола, пухир, пухирчик, гноячок, лусочка, пігментація, кірка, виразка, рубець, локалізація, кір, скарлатина, вітряна віспа, кашлюк, сльозотеча, світлобоязнь, висипка, отит, бронхіт, несправжній круп, пневмонія, міокардит.

Запитання та завдання

1. Дайте характеристику та визначення елементів висипань при інфекційних хворобах: пляма, розеола, пухир, пухирчик, гноячок, лусочка, пігментація, кірка, виразка, рубець.

2. Сформулюйте визначення поняття «кір».

3. Назвіть джерело та збудник захворювання.

4. Які основні клінічні ознаки кору?

5. Основні напрямки лікування та профілактики кору.

6. Дайте визначення терміну «скарлатина». Назвіть джерело та збудник захворювання.

7. Клінічна картина протікання, лікування та профілактика скарлатини.

8. Сформулюйте визначення хвороби «вітряна віспа». Назвіть збудника та джерело інфекції.

9. Дайте характеристику клінічній картині вітряної віспи.

10. Назвіть основні напрямки лікування та профілактики інфекції.

Рекомендована література

1. Власов В.А. Убечник детских болезней. - М.: Медицина, 1997.

2. Діагностика терапія і профілактика інфекційних хвороб в умовах поліклініки / За ред. М.А. Андрейчина. - 2-ге вид., переробл. і доповн. - Л.: вид-во "Медична газета України", 1996. - 352 с.

3. Кононенко Л.І. Дитячі хвороби. - К.: Здоров'я, 1994.

4. Основы медицинских знаний учащихся: Проб, учебн. для сред, учебн. заведений / М. И. Гоголев, Б. А. Гайко, В. А. Шкуратов, В. И. Ушакова; Под ред. М. И. Гоголева. — М., 1991. — 112 с.

5. Покровский В.И. Инфекционные болезни с уходом за больными. - М.: Медицина, 1995.

6. Швидка медична допомога: Навч. посібник / Л. П. Чепкий, О. Ф. Возіанов, О. Й. Грицюк та ін. — К.: — 1992. — 311 с.

 

Тема 8 Цивілізація, екологія й здоров’я — медико - соціальні наслідки й запобігання

План

1. Людина й природа. Екологічні фактори, що впливають на здоров’я.

2. Радіологічне опромінення і стрес. Медико - соціальні та психологічні наслідки аварії на ЧАЕС.

3. Поняття СНІДу. Імунодефіцит.

4. Виникнення, поширення, лікування та профілактика SARS як приклад вдалого подолання ситуації.

Ключові поняття: людина, навколишнє середовище, екологія, екологічні фактори, радіація, радіологічне опромінення, стрес, поняття СНІДу, імунодефіцит, соціальний захист.

Запитання та завдання

1. Етика й здоров’я — сутність, історичний зв’язок понять, сучасний стан значення етики і здоров’я у формуванні здорового способу життя.

2. Поняття про професійні захворювання, їх соціальні наслідки й соціально - економічні заходи профілактики професійних захворювань.

3. Принципи соціального захисту населення, їх роль у формуванні здоров’я людини.

4. Індивідуально - моральні якості соціального працівника, їх значення для здоров’я клієнтів, які обслуговуються.

5. Профілактика Віл та СНІДу.

Рекомендована література

1. Абрамова Г. С. Психология в медицине: Учеб. пособие / Г. С. Абрамова, Ю. А. Юдчиц. — М.: ЛПА “Кафедра_М”, 1998. — 272 с.

2. Вайзман Н. П. Реабилитационная педагогика. — М.: Аграф, 1996. — 160 с.

3. Вороненко Ю. В. Посібник із соціальної медицини та організації охорони здоров’я / Ю. В. Вороненко, Л. О. Прус, А. П. Чуйко. — К.: Здоров’я, 2002. — 358 с.

4. Гладун З. С. Державне управління в галузі охорони здоров’я. — Тернопіль: Укрмедкнига, 1999. — 312 с.

5. Журавлева И. В. Здоровье подростков: Социологический анализ. — М.: Инт социологии РАН, 2002. — 240 с.

6. Здоровье,21 — здоровье для всех в 21 столетии / Здоровье для всех. — № 6. — Европ. сер.

7. Ивашкевич Г. А. Преступление без наказания: Проблемы пересадки органов и тканей. — Львов: Край, 1995. — 106 с.

8. Колбанов В. В. Валеология: основные понятия, термины и определения. — СПб.: ДЕАН, 2001. — 256 с.

Тема 9 Проблеми суспільного здоров’я в традиційній і нетрадіційній медицині

План

1. Основні принципи китайської та японської медицини.

2. Поняття акупунктури.

3. Айюрведа, її історія. Місце Айюрведи в індійській медицині.

4. Ідеї академіка Д. І. Вернадського про взаємозв’язок людини з природою.

5. Формування принципів здоров’я підвпливом віри.

Ключові поняття: традиційна медицина, нетрадиційна медицина, п’ятикомпонентна акупунтура, японська акупунтуруа, аурікулоакупунктура, здоров’я, стрес, симптоми хвороби, принципи лікування, екосистема, релігія, віра.

Запитання та завдання

1. Дайте характеристику китайській традиційній медицині.

2. Охарактеризуйте єдність природи та людини в китайській медицині.

3. Поясніть поняття «людина як екосистема».

4. Дайте характеристику поняттям: п’ятикомпонентна акупунтура, японська акупунтуруа, аурікулоакупунктура.

5. В чому заключалися ідеї академіка Д. І. Вернадського?

6. Поясніть проблеми харчування та медитації в Айюрведі.

7. Дайте характеристику формування принципів здоров’я під впливом віри та релігії.

Рекомендована література

1. Здоровье, 21 — здоровье для всех в 21 столетии / Здоровье для всех. — № 6. — Европ. сер.

2. Ивашкевич Г. А. Преступление без наказания: Проблемы пересадки органов и тканей. — Львов: Край, 1995. — 106 с.

3. Колбанов В. В. Валеология: основные понятия, термины и определения. — СПб.: ДЕАН, 2001. — 256 с.

4. Кургузов В. Т. Социально_медицинские аспекты работы с населением групп риска. — М.: Хризостом, 2000. — 152 с.

5. Леннер, Аксельсон Б., Тюлефорс И. Психосоциальная помощь населению: Пер. со швед. — М., 1995.

6. Маликов Н. В. Адаптация: проблемы, гипотезы, эксперименты: Моногр. - Запорожье, 2001. — 359 с.

7. Мартыненко А. В. Медико-социальная работа. - М.:Наука, 1999. – 240 с.

Тема 10 Соціальні проблеми здоров’я в загальній декларації прав людини. Здоров’я для всіх у XXI ст. — політика ВООЗ

 

План

1. Міжнародні документи, що декларують права людини на здоров’я.

2. Здоров’я й обов’язки людини перед суспільством.

3. Зв’язок бідності, безробіття й здоров’я.

4. Формування європейської політики ВООЗ “Здоров’я для всіх” справедливість у питаннях охорони здоров’я.

Ключові поняття: ВООЗ, здоров’я, декларація, проблеми здоров’я, поліТика, соціальний захист, права людини, спосіб життя, здорове довкілля, медико - санітарна допомога, наука, інформація, людські ресурси, партнерство, етика.

Запитання та завдання

1. Соціально - гігієнічні проблеми порушення здоров’я.

2. Проблеми, норми й патології в медицині.

3. Система управління охороною здоров’я.

4. Основні напрями організації медичної допомоги населенню.

5. Соціально - медичні послуги населенню.

6. Соціально - медичні аспекти соціальної роботи

Рекомендована література

1. Соціальна медицина та організація охорони здоров’я / За заг. ред. Ю. В. Вороненька, В. Ф. Москаленка. — Тернопіль: Укрмедкнига, 2000. — 680 с.

2. Соціальна медицина та організація охорони здоров’я: Підручник / За ред. Ю. В. Вороненька. — Тернопіль:

3. Укрмедкнига, 2002. — 332 с.

4. Стандартные правила ООН — “Обеспечение равных возможностей для инвалидов ООН, 1994 г.”.

5. Ткачук В. Г. Медико-социальные основы здоровья: Конспект лекций. — К.: МАУП, 1999. — 72 с.24. Требования биоэтики: Медицина между надеждой и опасениями: Сб. ст. — К.: Сфера, 1999. — 248 с.

6. Уильям Коллиндж. Альтернативная медицина. — М.,1997. — 415 с.

7. Українські медичні вісті. — 1997. — Вип. № 2–3 (57–58);Т. 1. — 120 с.

8. Черносвитов Е. В. Прикладные методы социальной медицины: Учеб. пособие для студ. вузов. — М.: ВЛАДОС-ПРЕСС, 2002. — 256 с.

Тема 11 Соціальн




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Задание №3. На складе материалов инвентаризацией выявлены следующие результаты: Виды ценностей Ед | МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ. 1. Родина як соціальна структура

Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1033. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Стресс-лимитирующие факторы Поскольку в каждом реализующем факторе общего адаптацион­ного синдрома при бесконтрольном его развитии заложена потенци­альная опасность появления патогенных преобразований...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия