Студопедия — МАСШТАБИ І ДИНАМІКА ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНСЬКО-ЗАРУБІЖНИХ СПІЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МАСШТАБИ І ДИНАМІКА ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНСЬКО-ЗАРУБІЖНИХ СПІЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ






Дослідження міжнародної підприємницької діяль­ності в Україні являє собою складну статистично-аналі­тичну задачу. Існує ряд трудностей, які зумовлені не тіль­ки стадійним характером розвитку цього процесу, але й:

• зміною статусу України від республіки СРСР до самостійної держави (1991 р.) в той час, коли сучасну практику створення МСП на її території доцільно ана­лізувати з 1987 р.;

• неоднорідністю суб'єктів аналізу (МСП та підпри­ємства із 100% іноземними інвестиціями) за період, що аналізується;

• недосконалістю державної статистичної бази в умо­вах нерозвиненості комерційної інформаційної інфра­структури;

• стрибкоподібною та нерівномірною динамікою ство­рення МСП, що швидко знецінює точність статистичних оцінок.

Крім того, більшість МСП знаходяться на стадії ста­новлення, вивчення та освоєння ринку і відчутно не впливають на стан національної економіки, що усклад­нює можливості порівняльного макроаналізу.

Розвиток міжнародного спільного підприємництва в Україні, на наш погляд, доцільно аналізувати за сукупніс­тю показників, які характеризують:

• масштаби (кількість створених та діючих МСП; за­гальний обсяг іноземних інвестицій у сукупному статут­ному фонді МСП; середній обсяг відповідних іноземних інвестицій; обсяг виробленої та реалізованої продукції МСП на внутрішньому та зовнішньому ринках; кіль кість зайнятих у МСП, включаючи іноземних праців­ників, тощо);

• структуру (географічну, як за країнами партнерами,
так і за розміщенням МСП на території України; видову
— за сферами діяльності МСП);

• динаміку (темпи росту й приросту відповідних по­
казників; кількість МСП, створених у середньому за мі­
сяць або інший період, тощо);

• результативність (частка продукції МСП у виробле­
ному ВВП чи ВНП; частка експорту/імпорту МСП у
відповідних макроекономічних показниках; відповідність
результатів діяльності МСП офіційно визначеним зада­
чам та пріоритетам).

У 1987—1990 рр., коли відновились умови для залу­чення іноземного капіталу виключно у формі спільних підприємств (через відповідні нормативні акти СРСР), на території України було створено 161 МСП з партнерами із 38 країн (табл. 3).

 

 

Превалювання зарубіжних партнерів з країн розви­нутої ринкової економіки було зумовлене реальною кон'юнктурою світових ринків, мобільністю і стратегіч­ною орієнтацією капіталів цих країн, дією центробіжних сил у країнах з централізованою плановою економікою.

Сукупний статутний фонд МСП становив 332,4 млн. радянських рублів із часткою українських партнерів у 56,3 % (табл. 4), що переважно зумовлювалось законода­вче встановленою межею (49%) участі іноземного парт­нера у статутному фонді.

 

 

Географічну структуру українсько-зарубіжних спіль­них підприємств характеризують дані, наведені у табл. 5.

У створенні спільних підприємств брали участь не всі регіони України (19 областей із 25). Крім того, тери­торіальна концентрація СП була нерівномірною (табл. 7). Наприклад, у Києві та Київській області було створено 53 МСП, або 33% їх загальної кількості, в Одеській — 21 (13%), Львівській - 19 (12%), Донецькій - 15 (10%).

Господарську діяльність у 1987—1989 рр. здійснювали 39 СП. На них було зайнято 3496 працюючих, серед яких

 

 

 

 

3459 (98,9%) — громадяни України. Загальний обсяг ви­робництва та реалізації СП України у 1989 р. склав 72019 тис. крб., в тому числі у промисловості — 67157 тис. крб., або 93,3%. Експортовано продукції на суму 3315 тис. інв. крб. (0,05% загального обсягу експорту України). При цьому СП імпортували продукцію на суму 19150 тис. інв. крб.

Якщо у структурі експорту СП переважала вторинна сировина (більше половини), то імпортувалось переважно сучасне обладнання (92,4%) та засоби електронно-об­числювальної техніки. Понад 20% діючих СП реалізували свою продукцію на внутрішньому ринку за іноземну ва­люту в обсязі 14247 тис. крб.

Комплекс передбачених законодавством заходів 1991—1992 рр. створив більш сприятливі умови для залу­чення іноземних інвестицій. Так, з червня 1992 по тра­вень 1993 р., тобто майже за календарний рік, було заре­єстровано понад 5400 іноземних інвестицій різних форм. Природно, що найбільш поширеною формою були іно­земні інвестиції у складі українсько-зарубіжних спільних підприємств — близько 5100 (94,4%). На підприємства, капітал яких повністю належить іноземному інвестору, припадало 235 (4,4%) іноземних інвестицій. На основі договорів (контрактів), без створення юридичних осіб, здійснювалось 59 (1,2%) іноземних інвестицій. Загальний обсяг зареєстрованих Мінфіном України іноземних інвес­тицій у 1991—1992 рр. оцінюється майже у 1,5 мільярда доларів США.

Загалом середній обсяг іноземної інвестиції усіх форм становив 277 тис. дол. США, а у СП — 140 тис. дол. Іноземні інвестиції до 1 тис. дол. складали майже третину їх загальної кількості, а обсягом понад 100 тис. дол. — близько п'ятої частини. Характеристику обсягів та структуру іноземного інвестування в динаміці наведено в табл. 7.

У цілому за 1987—1992 рр. було створено 1365 спіль­них підприємств із зарубіжними партнерами із 48 країн (табл. 8).

 

 

Традиційно крупними інвесторами були США й Німетчинна – понад 30% сукупного статутного фонду. Середній обсяг однієї інвестиції цих країн становив відповідно 0,4 млн. та 0,5 млн крб. В той самий час аналогічний показник інвесторів Угорщини й Польщі був значно меншим – 0,2 млн крб.

 

 

 

 

Слід зауважити, що значного поширення набула практика створення МСП з іноземними інвестиціями, що становили менше 100 дол. США, інакше кажучи — прак­тика фіктивних інвестицій. До цього спричинили дві основні обставини: по-перше, законодавчі умови, які лише формально визначили статус МСП (підприємства з іноземними інвестиціями), але давали право використо­вувати пільги повною мірою; по-друге, занижений і та­кий, що постійно падав, курс українського карбованця відносно іноземних валют.

У 1992 р. господарську діяльність вели 812 СП з пе­реважним їх розміщенням в м. Києві (204), Одеській (143), Дніпропетровській (66), Донецькій (49) і Закар­патській (47) областях. Випускали продукцію 649 із 812 діючих СП (табл. 9). Тобто, як і раніше, іноземні інвес­тори віддавали перевагу розвиненим промисловим цент­рам та регіонам, на території яких сконцентрувалось майже 62% всіх українсько-зарубіжних СП.

 

 

Розповсюдження МСП зумовлене дією багатьох факторів, серед яких переважають взаємні єкономічні інтереси, вигідні географічні та природні умови, схожість соціально-побутового устрою та традиційні доброзичливі стосунки, особливо між сусідніми країнами.

Так, про успішний розвиток спільного українсько-польського співробітництва у Волинській області свідчить той факт, що із 11 функціонуючих підприємств 9 були створені спільно з польськими партнерами.

Традиційні зв'язки і добросусідські стосунки Закар­паття з Чехією та Угорщиною зумовили відповідний роз­виток спільного підприємництва саме з цими країнами.

Збільшився інтерес до українського ринку з боку західноєвропейського та заокеанського бізнесу. У 1992 р. році функціонувало 92 спільних українсько-американсь­ких підприємства, у тому числі 20 — створених нарівні з американською стороною партнерами з інших країн. Ці підприємства розташовані у 18 регіонах України, най­більше їх на півдні (Одеська область — 27), у Києві (25), у промислове розвинених східних областях — Донецькій та Дніпропетровській (15). Практично така сама гео­графія розповсюдження українсько-німецького спільного підприємництва. Проте, маючи міцні позиції у Києві та Одесі, одним з центрів його став Львів, де функціонує 12 спільних українсько-німецьких підприємств.

Найбільша концентрація українсько-австрійських спільних підприємств спостерігається на території Львів­ської області. Для австрійських партнерів характерним є зміщення від традиційного центру спільного підприєм­ництва. Враховуючи, що ще 12 спільних підприємств роз­ташовані в інших західних областях України, можна ви­значити пріоритети австрійського капіталу на розвиток українського ринку в західних регіонах України.

Інтереси французьких підприємців, навпаки, зорієн­товані на промислове розвинені центральні та східні області України — Дніпропетровську, Луганську та Хар­ківську.

Більш широка географія розповсюдження українсь­ко-британських спільних підприємств — 14 областей.

Швейцарський капітал представлений переважно у Донецько-Придніпровському регіоні і на півдні України (Одеська область).

Зауважимо, що у 1992 р. не лише значно зростали масштаби діяльності українсько-зарубіжних СП, а й спостерігалася її диверсифікація. Так, у виробничій сфері діяли 289 СП (37,4% загальної кількості функціонуючих), у сільському господарстві — 40, у будівельній індустрії — 50, у торгівлі — 115,.на транспорті — 20, у медицині — 15, у галузі науки та освіти — 68, у галузі інформатики та обчислювальної техніки — 38 СП. Крім того, у туристич­ному бізнесі діяло 21 СП, у поліграфії — 16, у громадсь­кому харчуванні — 20 СП. Різного роду маркетингові по­слуги надавали 20 СП.

На СП було зайнято 44,6 тис. чоловік (табл.10), в тому числі громадян України — 44,1 тис. чол., що пере­вищує відповідний показник у 1991 р. майже вдвічі. Вит­рати на оплату праці всього персоналу становили близько 3670,0 купоно-крб.

Зовнішньоторговельний оборот МСП у 1992 р. ста­новив 86601,8 млн. купоно-крб., у тому числі експорт — 29988,1 млн., імпорт — 56613,7 млн. Його структуру від­носно 1991 р. характеризують дані табл. 11.

Найбільш активну зовнішньоекономічну діяльність проводили спільні підприємства Німеччини, Польщі, Ав­стрії та Японії — їх зовнішньоторговельний оборот скла­дає у 1991 р. майже 75% загального, а у 1992 р. — 37%.

 

Це свідчить як про погіршення умов експкртно-імпортної діяльності для МСП, так про зростання їх взаємодії з внутрішнім ринком України. Структуру експорту та імпорту СП за регіонами України унаочнюють дані таб 12.

 

У 1993 р було зареєстровано понад 3500 іноземних інвестицій загальним обсягом капіталу більше як 1050 млн дол США. Головним чином це інвестиції у створення СП – понад 90%. Кількість СП з іноземними інвестиціями зросла проти 1992 р. втричі і становила на кінець року 2530, з них таких, що виробляли продукцію та надавали послуги (без торговельних), — 61,2%.

Найбільшу активність у створенні МСП у цей час виявили підприємці з Польщі, Росії, США, Угорщини, Чехії та Словаччини.

Експорт та імпорт СП (310,4 та 394,5 млн. дол.) пе­ревищували рівень 1992 р. відповідно в три та два рази.

Структура експорту СП в основному дублює струк­туру України в цілому: за кордон вивозилися сировина та матеріали (5,7%), металопродукція (42,0%), товари наро­дного споживання (6,7%). Основу імпорту СП складали машини, устаткування, запасні частини до них, засоби обчислювальної та організаційної техніки (14,3%), харчові продукти (18,2%), непродовольчі товари народного спо­живання (21,6%). Деталізована структура експорту та імпорту спільними підприємствами України протягом 1993 р. наведена у табл. 13.

За даними Мінстату загальний обсяг іноземних ін­вестицій в економіку України складав на кінець 1994 р. майже 2 млрд. дол. СІЛА. При цьому найбільшими інвес­торами виступали фірми і підприємці країн з розвинутою ринковою економікою: питома вага інвестицій США у їх загальному обсязі становила близько 30%, Німеччини — 13%, Австрії та Великобританії — по 9%. Серед най­більших інвесторів слід також відзначити Росію (1,5%) та Словенію (близько 1%).

За кількістю створених у цей період українсько-за­рубіжних СП перевалювали не тільки країни із розвину­тою ринковою економікою, але й Польща, Болгарія, Словаччина, Росія.

Регіональний поділ іноземних інвестицій у 1994 р. посилив тенденцію формування центрів спільного під­приємництва, особливо у містах Києві та Одесі (їх пито­ма вага серед областей України становила понад 65%).

Слід особливо відзначити динамізм розвитку укра­їнське-зарубіжних СП у 1987—1994 рр. (табл. 14).

 

 

Якщо у 1987 р створювалось у середньому 0,2 СП за місяць, у 1988р – 1,0, у 1989р – 5,6, у 1990р – 6,5, у 1991р – 27, то за 1992 – 1994 рр в місяць реєструвалось понад 100 іноземних інвестицій (рис 7).

 

 

 

 

Нерівномірно формувався показник, що характеризує співвідношення діючих та зареєстрованих МСП. Питома вага перших становила у 1987 – 1990 рр 24,2%, у 1991 – 1991 рр – 66,5%, а у 1993 р – 61,2%. Однак очевидна тенденція зростання питомої ваги діючих українсько-зарубіжних СП у загальній кількості зареєстрованих.

Основними сферами іноземного інвестування у 1993—1994 pp. були розвиток ринкової інфраструктури, створення сучасних систем зв'язку, виробництво та реалі­зація товарів широкого вжитку.

Одночасно зі збільшенням традиційно невеликих іноземних інвестицій (в межах 500 тис. дол. США) з'яви­лись і лідери, обсяг інвестицій яких становить більше 100 млн. дол. США: Pepsi Co (СІЛА) — 250 млн. дол.; Country Squire International (Канада) 220 млн. дол.; AT&T (США), Royal РТТ Nederland NV; Deutsche Bundespost Telecom (Німеччина) — 100 млн. дол. Ще вісім фірм США, Німеччини, Великобританії, Ірландії, Іспанії та Швеції інвестували від 5 до 35 млн. дол. США.

Динамічність розвитку МСП в Україні призводить до того, що статистичні оцінки кількісних параметрів цього процесу швидко стають непридатними. Щодо бага­тьох МСП відсутня представницька інформація, а тому їх повноцінний економічний аналіз ускладнений.

Водночас, виходячи із узагальнених характеристик процесу створення і діяльності МСП за 1987—1994 р. (до­датки 4,5,6), можна говорити про формування певних тенденцій (як позитивних так і негативних), що тією чи іншою мірою якісно характеризують розвиток МСП в Україні:

• переважання партнерів з країн, що розвиваються, за кількістю створених СП, і партнерів із промислове роз­винених країн — за розмірами іноземних інвестицій;

• створення спільних підприємств, як правило, на двосторонній основі;

• орієнтація СП на виробництво товарів, якими сві­тові ринки практично насичені (наприклад, комп'ютерна техніка певних класів) та сферу послуг;

• обережність іноземних партнерів у великих інвес­тиціях, що зумовлено відсутністю надійних гарантій їх за­хисту, наявністю прямого та побічного контролю за та­кими інвестиціями, стратегією і тактикою виходу на пра­ктично незнайомий і тривалий час закритий ринок;

• досить активна участь малих зарубіжних фірм, орі­єнтованих на швидку віддачу невеликих інвестицій або вигоду від разових операцій, нерідко суто посередниць­ких або відверто спекулятивних;

• зосередження МСП у промислових центрах і райо­нах України, зокрема у м. Києві, формування центрів спільного підприємництва.

Загалом для розвитку українсько-зарубіжних СП притаманні: висока динаміка; розширення масштабів, видів і сфер діяльності; географічна диверсифікація як за кількістю країн-партнерів, так і за розподілом по облас­тях України.

На сьогоднішній день МСП являють собою най­більш значущу й усталену форму іноземного інвестування в Україну, тому оцінка тенденцій їх розвитку превалює у контексті вирішення проблем залучення та ефективного використання іноземного підприємницького капіталу. Одночасно українсько-зарубіжні СП реально впливають на процеси становлення сучасної системи організаційно-правових форм господарювання, стимулюють активізацію макроекономічних заходів по формуванню реального ри­нкового середовища.

В умовах перехідного етапу економіки України, коли можливість швидких економічних маневрів відносно об­межена, важливого значення набуває оцінка результатив­ності та потенційної можливості міжнародних спільних підприємств з точки зору впливу на вирішення завдань, які офіційно визначені пріоритетними для іноземного інвестування:

1) виробництво товарів широкого вжитку з орієнта­цією на підвищення якості життя, культури споживання;

2) структурна перебудова економіки, створення су­часної галузевої структури на основі технологічного оно­влення виробництва;

3) подолання залежності України від імпорту.
Аналіз свідчить про нереалістичність сподівань сто­совно активної участі іноземних фірм в інвестуванні ви­робництва більшості видів споживчих товарів. Найбільш конкурентоспроможні у міжнародному масштабі корпо­рації переважно орієнтовані на використання глобальних експортних стратегій. Така орієнтація за відсутності зба­лансованої національної протекціоністської політики за­лишиться домінуючою на довгу перспективу. Крім того, увагу іноземних партнерів по СП привертають такі особ­ливості українського ринку, як невибагливість спожива­чів, можливість через це продовжити життя товарам, які для західних ринків застаріли і перестали бути достатньо рентабельними. Разом з тим, розглядаючи варіанти вико­ристання інвестиційних форм участі іноземних фірм у насиченні внутрішнього ринку, необхідно враховувати специфіку збутових проблем українських підприємств. Це дозволить зменшити ймовірність "зворотного ефекту" прямих іноземних інвестицій, який призводить до стагна­ції національних виробників.

З точки зору участі МСП у структурній перебудові слід відзначити, що іноземних партнерів в Україні цікав­лять, насамперед, сировина, метал, прокат, вугілля, кокс, продукти хімічної промисловості, невикористані відходи та вторинні ресурси. Потенціал масштабної участі іно­земних фірм у технологічному оновленні виробництва об'єктивно стримується яскраво визначеною інтерналь-ною орієнтацією їх інвестиційної поведінки.

Як показує аналіз українсько-зарубіжних СП, пере­важає їх орієнтація на:

• поставку виробів іноземних фірм з наступним їх складанням і наладкою, а не на створення високотехно-
логічних виробництв;

• створення виробництв по виготовленню виробів, компонентів та запасних частин для підтримки в робочо­му стані підприємств, які створюються за участю інозем­ного капіталу;

• використання виробництв, що володіють певними технологічними перевагами і перспективними напрацюваннями (як правило, підприємств ВПК, що підлягають конверсії);

• створення підприємств, що забезпечують іноземним фірмам доступ до використання науково-технічного по­тенціалу українських підприємств та проектно-дослідницьких організацій.

Наприклад, українсько-зарубіжні СП Донецької області — одного із центрів спільного підприємництва — за весь час свого існування не імпортували ні патентів, ні ліцензій, ні "ноу-хау" [41, с.24—48]. їхня діяльність, та­ким чином, не впливає на рівень технологічного розвитку регіону. Більш того, через МСП можливий відтік укра­їнських винаходів внаслідок їх недостатньої патентної за­хищеності, відсутності досвіду українських партнерів у цій сфері.

Результативність МСП з точки зору підготовки та підвищення кваліфікації національних кадрів неочевидна через їх природне прагнення використовувати місцевих працівників, які мають певну (як правило, високу) ква­ліфікацію; складне використання передових техніки та технологій; орієнтацію на швидку віддачу вкладеного ка­піталу, коли затрати на солідну підготовку кадрів є нелогіч­ними7. Більш того, українсько-зарубіжні СП можуть ста­ти, на нашу думку, каталізаторами процесу "відтоку умів" з України.

В умовах, коли структура експортно-імпортної діяль­ності українсько-зарубіжних СП фактично дублює уста­лену традиційну структуру зовнішньої торгівлі України, без значного цілеспрямованого збільшення масштабів іноземного інвестування важко сподіватись на вирішення третього із вищезгаданих завдань. Іноземні інвестиції, зо­крема у формі міжнародних спільних підприємств, не мають значного впливу і на процеси приватизації. Так, за 1993 р. зафіксовано тільки 6 відповідних приватизаційних угод (тютюнові фабрики у Кременчуці, Прилуках, Львові, Черкасах, м'ясокомбінат в Одесі, Укррічфлот). В той са­мий час, за даними Світового Банку, кількість таких угод складала: у Польщі — 108, Китаї — 87, Угорщині — 81, Болгарії — 47, Естонії — 41, Румунії — 26, Росії — 21, Литві — 20.

Таким чином, міжнародні спільні підприємства, по-перше, суттєво не впливають на стан національної економіки України через відносно незначні масштаби своєї діяльності на внутрішньому та зовнішньому ринках, а по-друге, активно не сприяють вирішенню завдань, які визначені для іноземного інвестування як пріоритетні.

Важливою складовою аналізу такого стану є, на на­шу думку, виявлення та оцінка проблем, з якими стика­ються міжнародні спільні підприємства в Україні. Від­значимо, що для розвитку МСП характерним є наявність сукупності об'єктивно і суб'єктивно зумовлених проблем. Проблеми об'єктивного характеру пов'язані зі складною економічною ситуацією в Україні, труднощами ринкової трансформації економіки, а також природними складно­щами становлення нової держави.

Крім того, існують проблеми, які об'єктивно прита­манні іноземному інвестуванню (взагалі ризик інвестицій та їх окупність), а також проблеми, зумовлені діяльністю в умовах стороннього середовища, тобто специфікою країни, в яку вкладається капітал. Окремі проблеми ви­никають у контексті двосторонніх (багатосторонніх) вза­ємовідносин країн — експортерів та імпортерів капіталу.

Поява України на світовому ринку інвестицій одразу ж змушує її вести конкурентну боротьбу з індустріальне розвиненими країнами. І наша держава є досить слабким конкурентом. Окрім світової нестачі капіталів та недос­коналого законодавства, на заваді припливу іноземного капіталу стають суто економічні умови реалізації міжна­родних інвестиційних програм. Згідно із оцінками норма прибутку на вкладений капітал у будівництво заводу складає у Західній Європі 38,6 % при окупності за 6 ро­ків, а в Україні — 21% з 11-річним терміном. Крім того, Україна конкурує із країнами Східної Європи та СНД за інвестиції розвинених країн.

За своєю сутністю проблеми МСП можна поділити на політико-правові, економічні, соціально-психологічні та інфраструктурні.

Найбільш гострою проблемою у першій групі є не-розробленість надійного законодавства. Спроби виробити нормативні акти, які б відповідали як проблемам та цілям України, так і мотивації іноземних інвесторів, зумовили часту зміну законодавства. Але до останнього часу жоден із законодавчих актів щодо іноземного інвестування не був універсальним та усталеним. Більше того, стрімкі зміни в оподаткуванні та регулюванні зовнішньоеконо­мічної діяльності могли водночас перетворити процві­таючу фірму в банкрута.

Залишилася стара практика дублювання й коригу­вання нормативних актів при їх проходженні від верхніх рівнів управління до нижніх. У більшості це пов'язано з тим, що закони і постанови, які приймаються, мають скоріш декларативний характер. Тому органи управління нижчих рівнів коригують їх за своїм розумінням.

Ненадійність правового базису перекликається з ад­міністративною неурегульованістю. Стримуючим фактором є невизначеність, яка пов'язана з нескоординованими позиціями різних організацій. Систематична зміна законо­давства щодо іноземних інвестицій неминуче викликає на деякий час плутанину з поділом ролей між різними рів­нями державного управління.

Комплекс економічних проблем так чи інакше стосу­ється всіх сторін створення та функціонування українсько-зарубіжних СП. Найбільш негативно на розвиток міжна­родного спільного підприємництва впливає невизначеність пріоритетів ринкової трансформації економіки, повільність процесів приватизації. Між тим процеси приватизації та іноземного інвестування у країнах з перехідною еконо­мікою розвиваються взаємопов'язане. Наприклад, у Чехії, Румунії та Польщі, де приватизація досягла значних успіхів, в останні два роки відзначається й інтенсифікація іноземної інвестиційної діяльності (за оцінками спе­ціалістів, прямі іноземні інвестиції в економіку цих країн становили майже 9 млрд. дол. США). При цьому важливо забезпечити рівні конкурентні умови механізмів при­ватизації для національних та іноземних інвесторів. Важ­ливо, насамперед, визначитись стосовно приватної влас­ності на землю. Така невизначеність в Україні є ще одним ключовим фактором негативного впливу. Справа не тільки у тому, що іноземні інвестори не орієнтуються у формах власності на конкретні об'єкти інвестування, але й у пріоритетності цього питання практично для кожного іноземного інвестора.

З серйозними проблемами українсько-зарубіжні СП стикаються і через відсутність повноцінної національної валюти, неконвертованість українського карбованця. Хо­ча, як показує практика, існують ефективні способи от­римання іноземним партнером прибутку у ВКВ і в таких умовах.

Проблеми соціально-психологічного характеру у ді­яльності МСП пов'язані з відсутністю ринкового мен­талітету у вітчизняних бізнесменів, що конкретно прояв­ляється у їх нездатності самостійно приймати відпо­відальні рішення, швидко орієнтуватись у потребах рин­ку. Крім того, слід враховувати відмінності у культурних та соціальних цінностях, мовні бар'єри тощо.

Нерозвиненість виробничої і соціальної інфраструк­тури, застарілість або повна відсутність інформаційно-комунікаційних систем ведуть до того, що МСП створю­ються переважно у великих містах та промислових цент­рах. Це, у свою чергу, породжує проблему територіальної оптимізації міжнародного спільного підприємництва в Україні.

Аналіз розвитку міжнародного спільного підприєм­ництва в Україні свідчить про наявність численних мік-роекономічних проблем, що виникають і при створенні МСП, і в процесі їх практичної діяльності.

Як було розглянено у розд. 1, у рамках основної цільової орієнтації безпосередні учасники МСП реалі­зують свої конкретні інтереси, які залежать від багатьох чинників: типу підприємства, його виробничого, техно­логічного, управлінського потенціалу тощо. Багато укра­їнських підприємств, які неконкурентоздатні на світових ринках, розглядають МСП як засіб одержання доступу до каналів збуту їх партнерів. Деяким підприємствам, які мають науково-дослідні заділи, нерідко недостатньо лише початкового капіталу (у твердій валюті) або управлінсь­кого досвіду, щоб вийти на світові ринки та успішно там працювати. З огляду на це, маркетингова (переважно зовнішньоекономічна) мотивація українських партнерів МСП виражена більш чітко, ніж у іноземних.

Зважаючи також на вимоги валютної самоокупності, що орієнтують українсько-зарубіжні СП на зовнішній ринок, виникає певна суперечність у маркетинговій мо­тивації партнерів. Проте зарубіжні підприємці розрахо­вують на конкурентоздатність продукції МСП на світових ринках, в першу чергу, за рахунок порівняно низьких за­трат на робочу силу, сировину та енергоресурси.

Крім загальних суперечностей у мотивації партнерів, пов'язаних з проблемами вибору ринків та валютної самоокупності українсько-зарубіжних СП, виникають і специфічні, наприклад інноваційного характеру. Україна прагне одержати через МСП доступ до сучасних тех­нологій, проте західні фірми намагаються реалізувати на­самперед технології, що перебувають на низхідній гілці свого життєвого циклу і не приносять прибутків на світо­вих ринках. Не слід також ігнорувати мотивацію багатьох іноземних фірм на комерційне використання саме віт­чизняної науково-технічної бази.

У процесі діяльності МСП виявились суттєві труд­нощі методичного характеру, зумовлені відмінністю систем і методологій бухгалтерського обліку, розрахунку основних фінансових показників. Зокрема, в балансах виділяються не всі статті витрат, типових для ринкової економіки. В результаті розрахунки балансового прибутку українсько-зарубіжних СП дуже відрізняються від аналогічних, ви­конаних за західною методикою. Відсутній також методи­чний інструментарій оцінки співвідношення ризику та прибутковості інвестицій, показники економічної ефектив­ності зорієнтовані переважно на збільшення обсягів виро­бництва, а не на забезпечення стійкої рентабельності робо­ти. Недосконала, з точки зору іноземного інвестування в економіку України, система страхування, а страхування політичного ризику взагалі відсутнє.

Ефективному господарюванню СП перешкоджають також нерозвиненість комунікаційних засобів, незабез­печеність повною та надійною нормативно-правовою, комерційною інформацією. Нетрадиційним для закор­донних інвесторів є соціальне середовище, яке не сприй­має не лише окремі аспекти, а й діяльність СП в цілому.

Слід зазначити, що в умовах невідпрацьованої сис­теми нормативно-правових актів, відсутності ефективної і гнучкої системи контролю за діяльністю українсько-зарубіжних СП деякі з них використовуються засновни­ками у суто корисливих цілях. Типовими випадками та­кого "бізнесу" є [55]:

• завищення реальної вартості внеску іноземного пар­тнера у статутний фонд МСП; використання обладнання, зафіксованого у статутному фонді, для отримання неопо­даткованого прибутку (йогонезаконна реалізація, пере­дача в оренду тощо);

• використання МСП як підставної фірми для пільго­вого експорту продукції, виробленої на українських під­приємствах; використання чужих експортних ліцензій, фіктивних сертифікатів походження продукції;

• вивіз та приховування на рахунках зарубіжних бан­ків валютної виручки (за підрахунками спеціалістів приб­лизно 60—70% її загальної суми).

Лише вибірковий аналіз збитків, завданих націо­нальній економіці від наведених порушень, показує, що вони оцінюються у десятки й сотні мільйонів доларів. Крім того, державі наносяться значні моральні збитки, формуючи відповідне ставлення до українсько-зарубіж­них СП в цілому.

Все це свідчить про нерозробленість механізмів ство­рення та функціонування МСП у структурі економічних відносин в Україні, наявність загальних та приватних не­розв'язаних проблем.

Виділення груп проблем створення та функціону­вання МСП (політико-правових, економічних, соціально-культурних та інфраструктурних) в реальній системі уп­равлінських координат (внутрішньовиробничий, галузе вий (асоціативний), регіональний, національний та між­народний рівень) дозволяє сформувати методичний підхід до їх аналізу з метою моніторингу та відповідного реагу­вання (рис. 8).

 

Ключовими факторами, що визначають варіанти та терміни розв'язання проблем і ефективність міжнарод­ного спільного підприємництва в цілому, є формування адекватного середовища через систему диференційованих регуляторів, а також здатність МСП розробляти та ре­алізувати власну стратегію та відповідні організаційні структури.

 







Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 1214. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия