Студопедия — Завдання до практичних занять. 4 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання до практичних занять. 4 страница






Відповідальність Д. та Л.

 

10. Сторож Ш. охороняючи зерно на току не завадив викраденню пшениці А. та Р. і про цей факт нікого не повідомив. Скориставшись цим, зазначені особи знову вчинили крадіжку зерна.

Відповідальність Ш., А. та Р.

 

11. Т. обмовився Є. та Г., що у його дядька О.(людини похилого віку) є багато золотих речей, і що він був би не проти ними заволодіти. Після цього Є. та Г. вирішили обікрасти О. Вважаючи, що О. немає вдома, Г. проник в його дім, а Є. залишився стояти на вулиці, щоб хтось не увійшов до будинку. Г., зайшовши до кімнати, побачив сплячого О., схопив праску, яка стояла на столі та декілька разів вдарив його по голові, від чого О. помер. Потім Г. зібрав цінні речі та зник разом з Є.

Відповідальність Л., Г. та Є.

 

12. Л., пра­цюю­чи на залізничній станції, знав, що на за­пас­но­му шля­ху сто­ять ва­го­ни з аку­му­ля­тор­ни­ми ба­та­рея­ми і кілька з них не опломбовані. При виконанні своїх обов'язків він, про­хо­дя­чи по­руч з ци­ми ва­го­на­ми, помітив, що працівник цієї ж станції К. з од­но­го ва­го­ну ви­но­сить два аку­му­ля­то­ри. Вирішивши ско­ри­ста­ти­ся з на­го­ди, Л. та­кож заліз в цей ва­гон і ви­крав акумуляторні батареї. При спробі збу­ти однієї з них він був за­три­ма­ний пра­во­охо­рон­ни­ми ор­га­на­ми.

Чи мож­на Л. і К. виз­на­ти співучасниками зло­чи­ну?

Як слід кваліфікувати вчи­не­не Л.?

13. С. та М. домовилися вчинити крадіжку з магазину. Вирішили, що С. проникне до магазину і винесе речі, а М. буде стояти в провулку на сторожі, потім зустріне С. та допоможе віднести речі до Д., з яким вони попередньо домовилися про переховування викраденого. При вчиненні крадіжки С. був помічений сторожем, який спробував затримати злочинця. С. вбив сторожа, але приховав це від М., якому сказав, що вчинити крадіжку не вдалося. Коли М. пішов, С. повернувся до магазину, викрав цінні речі та відніс їх Д., якому розказав про вбивство. Д. погодився залишити викрадені речі у себе, а згодом допоміг їх збути.

Відповідальність С., М. та Д.

 

14.До Л., який ремонтував власний автомобіль, підійшли троє підлітків і запитали, чи не купить він у них колеса для автомобіля, за ціною вдвічі нижче роздрібної. Л. погодився. Підлітки на сусідній вулиці зняли чотири колеса з автомобіля, що належав О. і наступного дня принесли їх Л., одержавши обумовлену суму грошей.

Чи є в діях Л. ознаки співучасті у злочині?

Чи становить поведінка Л. причетність до злочину?

 

15. Навесні 2007 р. Л. незаконно придбав у невстановлених осіб вогнепальну зброю: обріз мисливської рушниці “ТОЗ-БМ” 16 калібру та 6 набоїв до нього, а також обріз карабіну “Мод.98” калібру 7,92 та 5 набоїв до нього, які зберігав, без передбаченого законом дозволу, на квартирі за місцем свого проживання, а також у дачному будинку своїх батьків.

У грудні 2007 р. Л., який працював на той час водієм ПП “Р.”, власниками якого були подружжя Р.О. та Р.Л., знав що у сейфі магазину підприємства зберігається велика сума грошей і запропонував своїм знайомим Б. і О., вчинити напад на власників ПП і заволодіти їх грошима, з чим Б. і О. погодились.

З цією метою Л. спланував напад і розподілив між Б. і О. їх ролі у нападі, які відповідно до плану повинні були озброїтись згаданою зброєю, що зберігалась у нього, замаскувавши обличчя масками та надівши гумові рукавиці, у визначений день нападу, проникнути до будинку Р., зв’язати їх неповнолітніх дітей В. та Е., що знаходились вдома без дорослих, дочекатись приїзду додому Р.О. і Р.Л., напасти на них, зв’язати їх, заволодіти ключами від магазину і сейфу, проникнути до магазину і заволодіти грошима, що знаходились у сейфі. Про конкретний день нападу і точний час приїзду Р. з роботи додому Б. і О., повинен повідомити Л. по мобільному телефону в залежності від конкретних обставин, що складуться на підприємстві.

Діючи відповідно до розробленого плану, 9 січня 2008 р. Б. і О., близько 16 год., маючи при собі заряджену вищезгадану вогнепальну зброю, замаскувавши обличчя та надівши гумові рукавиці, обманним шляхом проникли до будинку Р., де Б., пострілом із обрізу рушниці поранив 8-річного В., а О. зв’язав його, а потім і 12-річну Е., побивши її при цьому.

Л. повідомив по мобільному телефону Б. і О., про те, що подружжя Р. поїхали від магазину додому. Зустрівши їх у будинку, Б. наказав В. лягти на підлогу і з метою залякування вистрілив у його напрямку з обрізу мисливської рушниці, поранивши його, після чого Е., вдалось вибігти з будинку та звернутись за допомогою до сусідів.

О. в цей час вимагав від Р.Л. ключі від магазину і сейфу, які вона йому віддала. Після того, як Р.Л. впізнала та назвала по імені Б., останній, з великою силою наніс потерпілій декілька ударів обрізом мисливської рушниці по голові, внаслідок яких вона померла.

Виходячи з будинку подружжя Р., Б. та О. заволоділи сумкою потерпілою з ключами та іншими речами загальною вартістю 1 тис. 310 грн.

Відповідальність Л., О. та Б.

16.М., О. та Ф. домовилися вчинити крадіжку з магазину. М. і О. зламали замок і проникли до магазину, а Ф. залишився стояти на сторожі в 30 метрах від магазину. Але через деякий час він пішов не бажаючи приймати участь у крадіжці. Викрадене М. та О. розділили між собою.

Вирішіть питання про відповідальність М., О. та Ф.

17.П. проживала спільно з сином А. та його дружиною З. У неї склалися неприязні стосунки з невісткою і вона намагалася створити для неї нестерпні умови: відмовляла в їжі, примушувала виконувати важку роботу, забороняла спілкуватися з друзями та сусідами і щоденно скаржилася на неї синові. Тому А. часто сварився з дружиною, бив її, а після чергової сварки застрелив з мисливської рушниці.

Чи можна визнати П. підбурювачем у вбивстві?

18.В. на ґрунті особистих неприязних стосунків вирішив вбити батька Ф. з допомогою своїх знайомих Д. і Ш. При цьому Д. дав згоду на вчинення цього злочину, а Ш. відмовився. В. завчасно придбав ефір для усипіння Ф. Через деякий час В. передав Д. змочену ефіром ганчірку, якою останній закрив ніс і рот потерпілому. Проте останній став чинити опір. З метою усунення опору, В. і Д. повалили потерпілого на підлогу, де В. утримував його за ноги, а Д., піднятою з підлоги шкарпеткою стиснув його шию і тримав до того часу, коли потерпілий перестав подавати ознаки життя.

Після цього, за вказівкою В., з метою приховання слідів злочину, труп потерпілого було поміщено у салон автомобіля В. і відвезений до Ш., який дав свою згоду на приховування трупа потерпілого. На автомобілі, під керуванням В., вони відвезли труп Ф. до закинутої гірничої виробітки і викинули його у шурф.

За участь у вбивстві Д. отримав від В. відеоплеєр і 100 доларів США, якими розпорядився на свій розсуд.

Відповідальність В., Д. та Ш.

19.Ор­га­на­ми внутрішніх справ ви­яв­ле­на стійка озброєна гру­па, що зай­ма­ла­ся на­па­да­ми на гро­ма­дян і організації. Керівництво гру­пою здійснював М., раніше су­ди­мий за на­вмис­не вбив­ст­во. Л. на­да­вав групі потрібну інформацію. П. і Ш. ке­ру­ва­ли гру­па­ми "бойовиків", які здійснювали збройні на­па­ди. А. че­рез свою фірму реалізовував май­но, до­бу­те зло­чин­ним шля­хом, він же завідував "об­ща­ком"—ка­сою зло­чин­но­го уг­ру­по­ван­ня.

При здійсненні дев'ятого на­па­ду на од­ну з фірм діяльність гру­пи бу­ла при­пи­не­на. При затримці в них бу­ло конфісковано кілька оди­ниць автоматичної зброї, фіктивні до­ку­мен­ти працівників пра­во­охо­рон­них органів.

Про яку фор­му співучасті йде мо­ва?

20.К., що роз­кра­дав з квар­тир цінності, відносив їх на збе­ре­жен­ня до сво­го знай­о­мо­го В.. В. знав, що май­но кра­де­не, брав йо­го на зберігання і реалізацію.

М., двоюрідний брат В., та­кож знав, що йо­го ро­дич зберігає і реалізує чу­же май­но, ви­кра­де­не в гро­ма­дян, але в ор­га­ни вла­ди не звер­тав­ся з зая­вою подібного ро­ду.

Проаналізуйте дії кож­но­го з цих осіб з позиції в­чен­ня про співучасть.

21.К., незважаючи на домовленість, злякавшись відповідальності, відмовився надавати автомобіль для перевезення викраденого іншим співучасником.

Чи підлягає К. кримінальній відповідальності?

Тестові завдання:

 

1. Що таке співучасть у злочині?

а) умисна спільна участь 2-х або більше осіб у вчиненні умисного злочину;

б) умисна спільна участь декількох суб’єктів злочину у вчинені умисного злочину;

в) умисна спільна участь 2-х або більше осіб у вчинені злочину.

 

2. Злочин визнається вчиненим …………, якщо в його готу­ванні або вчиненні брали участь декілька осіб (три і більше), які попередньо зорганізувалися у стійке об'єднання для вчинення цього та іншого (інших) зло­чинів, об'єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спря­мованих на досягнення цього плану, ві­домого всім учасникам групи.

а) організованою групою;

б) злочинною організацією;

в) групою осіб;

г) групою осіб за попередньою змовою.

 

3. Ситуація, коли фактичним виконавцем злочину виступає особа, яка не підлягає кримінальній відповідальності внаслідок неосудності або недосягнення віку кримінальної відповідальності створює:

а) посередню винність;

б) співучасть у злочині зі спеціальним суб’єктом;

в) співучасть у злочині;

г) ексцес виконавця.

 

4.Не є співучастю у злочині:

а) неповідомлення про злочин;

б) обіцяне заздалегідь переховування злочинця;

в) організація вчинення злочину;

г) схиляння до вчинення злочину.

 

5. Співучасть можлива лише в:

а) умисному злочині;

б) необережному злочині;

в) закінченому злочині;

г) незакінченому злочині.

 

6. Виконавець – це особа, яка:

а) створює умови для вчинення злочину;

б) схиляє до вчинення злочину;

в) керує вчиненням злочину;

г) безпосередньо вчиняє злочин.

 

7. Підбурювач – це особа, яка:

а) створює умови для вчинення злочину;

б) схиляє до вчинення злочину;

в) керує вчиненням злочину;

г) безпосередньо вчиняє злочин.

 

8. Вчинення виконавцем злочинних дій, які не охоплювались умислом інших співучасників називають:

а) співвиконання;

б) ексцес виконавця;

в) помилка виконавця;

г) ексцес організатора.

 

9. Спільна участь декількох осіб у вчиненні необережного злочину є:

а) співучастю у необережному злочині;

б) необережним співвиконанням;

в) співвиконанням.

 

10. Невдале підбурювання або пособництво:

а) не є кримінально караним;

б) тягне кримінальну відповідальність виконавця;

в) тягне кримінальну відповідальність підбурювача або пособника;

г) тягне кримінальну відповідальність виконавця і підбурювача або пособника.

11. Однією з форм співучасті є:

а) неповідомлення про злочин;

б) керування підготовкою до вчинення злочину;

в) змова на вчинення злочину;

г) вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб.

 

12. 16-річний П. разом з 12-річним Р. вчинили кишенькову крадіжку. Чи будуть вони співучасниками злочину?

а) так, якщо П. не знав про вік Р.;

б) так;

в) ні.

 

13. Чим характеризується суб’єктивна сторона співучасті?

а) умисною та необережною формами вини;

б) тільки умисною формою вини;

в) тільки необережною формою вини.

 

14. Що передбачає проста форма співучасті?

а) співвиконавство без попереднього порозуміння; спів- виконавство з попереднім порозумінням;

б) злочинне угрупування (банда, організована група, незаконне воєнізоване формування чи група);

в) співучасть у вузькому розумінні цього слова (кожен із співучасників виконує певну роль у вчиненні злочину).

 

15. Які види причетності до злочину регламентовані в КК України?

а) приховування злочину, недонесення про злочин та потурання злочину;

б) приховування злочину, потурання злочину?

в) приховування злочину, недонесення про злочин.

 

16. Який вид складної форми співучасті визначений в КК України?

а) злочинна організація;

б) злочинне співтовариство;

в) злочинна шайка.

 

17. В якій ситуації С. буде пособником злочину?

а) коли він попросить М. викрасти автомобіль;

б) коли він роз’яснить М., як відмикати двері автомобіля під час викрадення;

в) коли С. придбає автомобіль, який М. викрав.

 

Тема №13. Множинність злочинів. Повторність, сукупність, рецидив.

 

Контрольні питання:

 

1. Поняття, ознаки та види множинності злочинів.

2. Поняття одиничного злочину. Види одиничних злочинів.

3. Визначення повторності злочинів.

4. Поняття та види сукупності.

5. Поняття та види рецидиву злочинів.

6. Кримінально-правове значення множинності злочинів.

 

Практичні завдання:

 

1. С. обвинувачувалась у тому, що в період часу з 25 квітня 2005 р. по 5 вересня 2005 р., використовуючи підроблений документ — трудову книжку, вона незаконно заволоділа грошима центру зайнятості населення у виді грошової допомоги по безробіттю в сумі 749 грн. 20 коп.

Чи присутні в діях С. ознаки множинності злочинів?

 

2. Згідно з вироком М. засуджено за те, що вона, працюючи протягом червня – серпня 2005 р. на посаді головного лісничого в лісовому господарстві та являючись службовою особою, зловживаючи своїм службовим положенням, з корисливих мотивів, з метою заволодіння грошима в сумі 1 тис. 323 грн 77 коп., призначених для виплати погашень авансових підзвітів та заробітної плати водію даного підприємства А., складала звіти про використання грошових коштів, які містили завідомо неправдиві відомості, які в подальшому передала в бухгалтерію підприємства. Однак заволодіти всією сумою грошей не змогла, оскільки 779 грн 42 коп. було депоновано директором підприємства.

Чи присутні в діях М. ознаки множинності злочинів?

Відповідальність М.

3. Б. у грудні 2003 р. таємно викрав зі стоянки велосипед вартістю 465 грн., що належав С. У вересні 2005 р. Б. таємно проник у приміщення телятника приватного сільськогосподарського підприємства і викрав теля вартістю 630 грн. Пізніше, у вересні 2005 р., таким же чином викрав з цього ж телятника теля вартістю 840 грн. У жовтні 2005 р. за попередньою змовою з М. таким же чином викрав з цього ж телятника трьох телят загальною вартістю 1 тис. 295 грн.

Відповідальність Б та М.

 

4. К. у квітні 2006 р. здав чужу квартиру для проживання іншій особі, незаконно стягнувши з неї гроші на свою користь, а в серпні цього ж року вчинив крадіжку з цієї квартири.

Відповідальність К.

Як у кримінальному прав вирішується питання про повторність однорідних злочинів?

 

5. О. під вигаданим приводом завів у квартиру свою знайому Т. де із застосуванням фізичного насильства декілька разів вчинив із нею насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом.

Відповідальність О.

6. 07.04.2008 р. Н. у дворі будинку викрав металеву кришку від каналізаційного люку, чим заподіяв шкоду комунальному виробничому підприємству “Харківводоканал” на суму 350 грн.

27.06.2008 р. Н. відкрито заволодів мобільним телефоном неповнолітнього Н.Д. вартістю 1500 грн.

12.07.2008 р. Н., знаходячись у квартирі К. викрав її мобільний телефон вартістю 600 грн.

У липні місяці 2008 р. Н. викрав з автомобіля “Москвич-412”, майно потерпілого С. на суму 1514 грн..

У перших числах вересня 2008 р. Н., проникнувши до садового будиночка, викрав майно А. на суму 200 грн.

04.09.2008 р. Н., знаходячись у квартирі, що належала Б., викрав електричну дрель, заподіявши шкоду потерпілому на суму 300 грн.

Відповідальність Н.

 

7. М., застосувавши щодо потерпілого Л. фізичну силу, відкрито викрав у нього сонцезахисні окуляри вартістю 150 грн. і намагався викрасти мобільний телефон вартістю 1 270 грн., однак потерпілий утримав цей телефон. М. при цьому завдав потерпілому удар кулаком у груди, спричинивши йому фізичний біль.

Потім М. напав на потерпілого Р. з метою заволодіння його майном. Застосувавши щодо потерпілого фізичну силу, нападник заволодів належними йому 100 доларами США, мобільним телефоном вартістю 311 грн. та іншими речами. При цьому М. завдав останньому кілька ударів по обличчю та по голові. Заподіяні потерпілому тілесні ушкодження належать до категорії легких з короткочасним розладом здоров’я.

Відповідальність М.

 

8. О. у дворі помешкання П. з особливою зухвалістю порушив громадський порядок, побив Я., спричинивши йому тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Які злочини вчинив О.?

На даному прикладі розкрийте поняття та ознаки ідеальної сукупності

 

9. Раніше судимий за корисливі злочини У. в приміщенні літньої кухні його бабусі К. під час спільного вживання алкогольних напоїв та сварки, що виникла між ними, побив К., спричинивши їй тяжкі тілесні ушкодження, від яких вона померла. Залишивши потерпілу в кухні, У. таємно проник у будинок потерпілої та викрав з нього майно, яке там знаходилося і належало А.

Відповідальність У.

В чому різниця між реальною та ідеальною сукупністю?

 

10. В. та П. за попередньою змовою, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, з метою відкритого заволодіння чужим майном напали на Р. та, застосувавши насильство, небезпечне для життя та здоров'я, почали бити його руками і ногами у різні частини тіла, спричинивши легкі тілесні ушкодження, що стало причиною короткочасного розладу здоров'я, заволоділи його мобільним телефоном та іншим майном на суму 1 тис. 415 грн.

Відповідальність В. та П.

Чи має місце в даному випадку сукупність злочині?

Розкрийте поняття складеного злочину.

 

11. Щ., скориставшись тим, що сторож магазину на деякий час пішов, проник до приміщення та викрав товар на значну суму. При виході з магазину Щ. був помічений сторожем, який щойно повернувся. Щ. наніс останньому палкою удар по голові, спричинивши тяжкі тілесні ушкодження, та втік з викраденим.

Чи становлять дії Щ. множинність злочинів?

12.Ш. протягом двох днів вчинив у торгівельно-розважальному центрі 14 кишенькових крадіжок на загальну суму 15 874 грн. При затриманні Ш. пояснив, що наступні два дні планував «працювати» в іншому торгівельному центрі, щоб назбирати достатньо грошей на відпочинок за кордоном.

Чи становлять дії Ш. множинність злочинів?

 

13.Відбуваючи покарання у колонії, А. та П. домовилися, що коли останній вийде на волю, то дістане та передасть в колонію наркотики. Через деякий час після звільнення П. купив у невстановленої особи 2,5 кг. анаші, привіз до міста, де жила мати А., і залишив її. Мати кілька місяців зберігала наркотик вдома, а під час чергового побачення передала його синові. При спробі збути анашу іншим засудженим А. було затримано.

Які види множинності злочинів мали місце в даному випадку?

 

14.К. одер­жав повістку з військомату про при­зив на служ­бу. При відсутності за­кон­них підстав для звільнення від військової служ­би він вирішив ухи­ли­ти­ся від її про­ход­жен­ня. К. виїхав у да­ле­ке се­ло до родичів і про­тя­гом 7 місяців хо­вав­ся там, по­ки на ви­мо­гу батьків не з'явився з по­ви­ною.

Чи є в діянні К. множинність злочинів?

 

15.Р. з хуліганських спо­ну­кань наніс по­ра­нен­ня своїй співмешканці Х. у ліве стег­но. У потерпілої ми­ну­ло­го ушкоджені стег­но­ва артерія і ве­на, внаслідок чо­го від втра­ти крові во­на че­рез кілька го­дин по­мер­ла.

В ході розслідування вста­нов­ле­но, що Р. не мав наміру на вбив­ст­во.

Чи присутня в діях Р. множинність злочинів?

В чо­му відмінність склад­но­го зло­чи­ну від множинності злочинів?

16.К., пра­цюю­чи водієм таксі, зґвалтував в машині гро­ма­дян­ку Л. Потерпіла на­ступ­но­го дня зая­ви­ла про те, що тра­пи­ло­ся, в міліцію, а че­рез кілька днів зрозуміла, що К. за­ра­зив її ве­не­рич­ною хво­ро­бою, про що повідомила слідчого.

Чи утво­рюють дії К. множинність злочинів?

Тестові завдання:

 

1. Множинність злочинів – це:

а) вчинення особою двох або більше одиночних злочинів, якщо хоч два з них мають юридичне значення;

б) вчинення особою двох або більше злочинів, за які вона не була засуджена;

в) вчинення двома особами двох або більше злочинів за умови засудження за попередній злочин.

 

2. В якому випадку повторність має місце?

а) якщо особу звільнили від кримінальної відповідальності за попередній злочин;

б) якщо особа вчиняє злочин і адміністративне правопорушення;

в) якщо особа у різний час вчинила такі злочини як крадіжка (ст.185 КК) та грабіж (ст.186 КК).

г) якщо особа у різний час вчинила такі злочини як крадіжка (ст.185 КК) та вбивство (ст. 115 КК).

 

3. Який рецидив має місце, якщо особа тричі вчинила необережний злочин, що потягнув загибель людей?

а) спеціальний;

б) пенітенціарний;

в) рецидив злочинів відсутній;

г) простий.

 

4. Одиничний злочин, який, розпо­чавшись дією або бездіяльністю особи, далі вчиняється безпе­рервно протягом більш-менш тривалого часу називається:

а) продовжуваним;

б) ускладненим;

в) триваючим;

г) складним.

 

5…. – це злочин, який склада­ється з декількох тотожних злочинних діянь, що об’єднані єдиним злочинним умислом.

а) продовжуваний злочин;

б) ускладнений злочин;

в) триваючий злочин;

г) повторний злочин.

 

6…. це злочин, який складаєть­ся з двох або більше злочинних діянь, кожне з яких, якщо розгляда­ти їх відокремлено (ізольовано), являє собою самостійний злочин, але внаслідок їх органічної єд­ності утворюють один одиничний злочин, який охоплюється ознаками однієї статті (частини статті) КК.

а) продовжуваний злочин;

б) складений злочин;

в) триваючий злочин;

г) умисний злочин.

 

7. Вчи­нення особою двох або більше злочинів, передбачених різними стат­тями або різ­ними частинами однієї статті Особливої частини КК, за жоден з яких її не було засуджено визнається:

а) множинністю злочинів;

б) сукупністю злочинів;

в) повторністю злочинів;

г) рецидивом злочину.

 

8. Вчи­нення особою вбиства шляхом підпалу будинку є:

а) ідеальною сукупністю;

б) рецидивом;

в) одиничним злочином;

г) реальною сукупністю;

д) повторністю злочинів.

 

9. Рециди­вом називають:

а) вчинення нового злочину особою, яка має суди­мість;

б) вчинення умисного злочину особою, яка має суди­мість за умисний або необережний злочин

в) вчинення нового умисного злочину особою, яка має суди­мість за умисний злочин

г) вчинення адміністративного проступку особою, яка має суди­мість за умисний злочин.

 

10. Якщо особа, ма­ючи судимість за шахрайство, вчи­няє крадіжку або вимагання, то має місце:

а) повторність;

б) загальний рецидив;

в) реальна сукупність;

г) спеціальний рецидив.

 

11. Чи створює множинність наявність ознак закінченого злочину та приготування або замаху на злочин?

а) так;

б) ні;

в) так, за умови, що незакінчений злочин має ознаки самостійного складу злочину.

 

12. Ідеальна сукупність має місце:

а) якщо в кожному діянні, що утворює сукупність, є всі необхідні ознаки складу злочину;

б) якщо в одному діянні є ознаки двох або більше складів злочину, передбачених різними статтями КК;

в) якщо в одному діянні є ознаки двох або більше складів злочинів, передбачених різними частинами однієї і тієї ж статті.

 

13. Якщо одне діяння підпадає під ознаки двох кримінально-правових норм, то має місце:

а) ідеальна сумісність;

б) конкуренція кримінально-правових норм;

в) спеціальна повторність.

 

14. Правові наслідки множинності злочинів:

а) враховують при кваліфікації злочинів, при призначенні покарання, при вирішенні питання щодо можливості звільнення від кримінальної відповідальності і покарання;

б) враховують при кваліфікації покарання, вирішенні можливості звільнення від відповідальності і від покарання, враховують при застосуванні заходів виховного характеру;

в) кримінально-правові наслідки відсутні.

 

15. Види множинності злочинів:

а) повторність, сукупність, рецидив;

б) продовжувані злочини, тривалі, складні;

в) рецидив, загальний рецидив, спеціальний рецидив.

г) готування, замах, закінчений злочин.

Тема № 13. Обставини, що виключають злочинність діяння.

 

Контрольні питання:

 

1. Поняття та види обставин, що виключають злочинність діяння.

2. Необхідна оборона.

3. Ексцес оборони.

4. Спеціальні види необхідної оборони.

5. Уявна оборона.

6. Затримання особи, що вчинила злочин.

7. Крайня необхідність.

8. Фізичний або психічний примус.

9. Виконання наказу або розпорядження.

10. Діяння, пов’язане з ризиком.

11. Виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації.

Практичні завдання:

1.Від’їжджаючи у відпустку, Т. для захисту своєї квартири від злодіїв приладнав над дверима важку болванку, яка падала, на того, хто відчиняв двері. За його відсутності лопнула труба парового опалення, тому сусіди прийняли рішення відчинити квартиру для ліквідації аварії. Коли один з сусідів, який працював слюсарем ЖЕКу у присутності інших сусідів відчинив двері, то отримав тяжке тілесне ушкодження, оскільки пристрій спрацював.

Варіант 2: пристрій спрацював, коли до квартири проникли злодії для вчинення крадіжки. При цьому одному з них було спричинено тяжкі тілесні ушкодження, від яких він помер у лікарні.

Чи присутні умови для визнання дій Т. необхідною обороною?

Чи підлягає Т. кримінальній відповідальності?

 

 

2. К. і Р. прийшли в будинок Б., щоб з'ясувати з ним відносини. Побачивши, що Б. розтоплює піч, К. сказав, що піч йому більше не знадобиться, а коли Б. запитав його, у чому справа, К. вдарив його кулаком в обличчя. Потім К. і Р. притиснули Б. з двох сторін до дверей і, приставивши до його животу ножі, запропонували одягтися й вийти на вулицю. Б. взяв свій піджак, надягнув його. К. та Р. у цей час приставили ножі до його спини. Б., виявивши в кишені ніж, витяг його і, обернувшись, ударив Р. в груди, а К., який намагався утекти – у спину. Від отриманого поранення К. помер.

До якого моменту зберігається стан необхідної оборони?

У чому відмінність між необхідною обороною і перевищенням її меж?

Дайте оцінку правомірності дій Б.

 

3. Між М. і К. виникла сварка, ініціатором якої був останній. В процесі сварки К. наніс М. удар кулаком в обличчя, на що той відповів ударом рукою, тоді К. захопив М. однією рукою за шию, а іншою наносив йому удари в різні частини тіла. Під час побиття М. наніс К. удар ножем у стегно, в наслідок якого К. помер.

За даними висновку судово-медичної експертизи смерть К. настала від гострої крововтрати внаслідок ушкодження артерії стегна.

Дайте оцінку правомірності дій М.

4. Ш. помилково надягнув у гардеробі чужу норкову шапку. На вулиці його наздогнав власник шапки Т. і, не говорячи ні слова, став знімати головний убір. Прийнявши його за грабіжника, Ш. кілька разів ударив Т. і зламав тому щелепу.

Чи підлягає Ш кримінальній відповідальності?

 

5. М., П., та С. жили в одній кімнаті у гуртожитку. М. займався спортом і часто хвалився, що нікого не боїться. П., С. та їхній знайомий К. вирішили налякати М. Близько 23.00 вони підстерегли М. у темному місці та почали вимагати гроші. При цьому П. підійшов ззаду та схопив М. за шию. М. вдарив С. кулаком в обличчя, коли той впав, вирвався від П. і складним ножем вдарив останнього у груди. Від отриманого поранення П. помер на місці, а С. при падінні вдарився головою об камінь і від одержаної травми через три дні помер в лікарні.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1550. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия