Студопедия — Тема № 7. ПравовЕ РЕГУЛЮВАННЯ страхування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема № 7. ПравовЕ РЕГУЛЮВАННЯ страхування






 

 

Роль і значення теми. Зазначена тема дозволяє отримати теоретичні знання з питань теорії створення та практичного застосування конкретних механізмів соціального захисту фізичних осіб на випадок настання ризикових ситуацій, формування, розподілу та використання страхових фондів, організації страхового ринку та страхових компаній в умовах ринкової економіки.

Ключові слова та поняття: страхування, завдання страхування, функції страхування, галузі (форми) страхування, види страхування, страхові фонди, страховики, страхувальники, страхова сума, страхові виплати, страховий випадок, перестраховування, співстрахування.

 

Обсяг знань, умінь студентів після вивчення теми. Поняття і функції страхування. Страхові фонди як особливі фонди цільового призначення. Об’єкт та суб’єкти страхування. Самострахування. Централізована та децентралізована форми організації страхового фонду. Централізоване страхування за рахунок децентралізованих джерел.

Види страхування. Галузі та підгалузі страхування. Перестраховування. Співстрахування. Страхові послуги.

Законодавство України, що регулює страхову діяльність. Організація страхування в Україні і відносини у цій сфері, що регулюються фінансовим правом. Діяльність Комітету у справах нагляду за страховою діяльністю.

 

Перелік нормативних актів до вивчення теми.

1. Конституція України (Відомості Верховної Ради (ВВР), 1996, N 30, ст. 141).

2. Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2010, N 50-51, ст.572).

3. Закон України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2002, N 1, ст. 1).

4. Закон України „Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом” (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2003, N 1, ст. 2).

5. Закон України „Про страхування” (Відомості Верховної Ради (ВВР), 1996, N 18, ст. 78).

6. Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» вiд 08.07.2010 № 2464-VI (Урядовий кур'єр вiд 26.08.2010 - № 156)

7. Закон України „Про загальнообовязкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” від 23 вересня 1999 р.

8. Закон України „Про загальнообовязкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” від 2 березня 2000 р.

9. Закон України „Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 р.

10. Постанова Кабінету Міністрів «Про затвердження переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» вiд 22.12.2010 № 1170// Урядовий кур'єр вiд 31.12.2010 - № 247

Перелік документів, з якими ознайомлюються студенти під час вивчення теми:

- Договір страхування;

- Свідоцтва про загальнообов’язкове соціальне страхування.

Тема № 8. Правові основи банківської діяльності, ВАЛЮТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ І КОНТРОЛЮ

 

Роль і значення теми. Сферою банківської діяльності охоплені всі суб’єкти – від органів законодавчої і виконавчої влади до підприємств, організацій, фірм, фізичних осіб. Знання відповідних норм банківського права, механізму їх дії необхідні правознавцям, спеціалістам в галузі права, апарату законодавчих і виконавчих органів влади.

Робота юристів в умовах сучасних трансформаційних процесів в економічній системі, в тому числі і в банківському секторі України, вимагає від них базових знань з різних галузей права.

Вивчення теми передбачає всебічне оволодіння теоретичними положеннями і нормативними документами як в галузі банківського, так і в галузях кримінального, адміністративного, цивільного права в тій частині, що регулює банківську діяльність, формування практичних навичок перевірки діяльності господарюючих суб’єктів, пов’язаних з банківською діяльністю, з метою попередження та виявлення корисливих злочинів в банківській сфері.

Ключові слова та поняття:банківська система України; банк; банківська діяльність; правовий статус Національного банку України; державний банк; кооперативний банк; спеціалізований банк; універсальний банк; банківське об'єднання; банківська корпорація; банківська холдингова група; фінансова установа; банківське регулювання; адміністративне регулювання; індикативне регулювання; банківський нагляд, готівковий обіг; касові операції; обіг готівки; безготівкові розрахунки, валютні операції, валютні відносини, валютний фонд, валютні обмеження, валютно-правові норми, валютна політика, валютні цінності, валютне регулювання, валютний контроль.

 

Обсяг знань, умінь студентів після вивчення теми.

Готівковий та безготівковий грошовий обіг. Умови грошового обігу. Національна грошова система та її елементи. Платіжна система. Види платіжних систем. Правові засади організації і функціонування платіжних систем в Україні.

Банківська система як елемент національної грошової системи. Функції і операції НБУ. Функції комерційних банків. Види угод і операцій комерційних банків. Банківські правовідносини. Банківське законодавство.

Правове регулювання інституту банківського рахунку. Організація готівкового обігу та регулювання касових правил. Правове регулювання безготівкових розрахунків.

Поняття валюти та валютних операцій. Конвертованість валют. Національна валютна система та її елементи. Сутність і напрямки валютного регулювання. Функції органів державної влади у сфері валютного регулювання. Правовий режим валютного контролю.

 

Перелік нормативних актів до вивчення теми.

1. Конституція України (Відомості Верховної Ради (ВВР), 1996, N 30, ст. 141).

2. Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2010, N 50-51, ст.572).

3. Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання фінансовим правопорушенням, забезпечення ефективного використання бюджетних коштів, державного і комунального майна” (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2006, N 14, ст.117).

4. Закон України „Про Національний банк України” (Відомості Верховної Ради (ВВР), 1999, N 29, ст.238).

5. Закон України „Про банки і банківську діяльність” (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2001, N 5-6, ст.30).

6. Закон України „Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом” (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2003, N 1, ст. 2).

7. Закон України „Про платіжні системи та переказ коштів в Україні” від 05.04.2001 р (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2001, N 29, ст.137).

8. Закон України «Про обіг векселів в Україні» вiд 05.04.2001 № 2374-III// Офіційний вісник України вiд 11.05.2001 - 2001 р., № 17, ст.. 731

9. Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг:

Закон України від 12.07,2001 р.// Офіційний вісник України - 2001. - №32. Ст. 1457.

10. Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах: затв. постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 р. № 492 // Офіц. вісн. України. - 2003.-№51.-Ст. 2077.

11. Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті: затв. постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 р. №22//Там само. -2004.-№13.-Ст. 908.

14. Про систему валютного регулювання і валютного контролю: Декрет Кабінету Міністрів України від 19,02. 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. 1993.-№17.-Ст. 184.

15. Порядок застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства: затв. наказом Державної податкової адміністрації України від 04.10. 1999 р. №542 // Офіц. вісн. України. - 1999. - №42, - Ст. 2114.

 

Перелік документів, з якими ознайомлюються студенти під час вивчення теми:

- Заява на відкриття рахунку в банку;

- Картка зі зразками підписів та відбитком печатки;

- Договір на розрахунково-касове обслуговування;

- Кредитний договір;

- Договір банківської гарантії.

 


4. Структура навчальної дисципліни

№ теми Назви розділів і тем Всього годин Кількість годин за видами занять Самост.р. / індив.р. Використання ТЗН та інших дидактичних засобів Взаємозв'язок з іншими дисциплінами
З викладачем
Всього Лекцій Семінарів Практичн.
  Діяльність держави й органів місцевого самоврядування в галузі публічних фінансів і фінансове право             мультимедійна презентація Економічна теорія, Адміністративне право
  Фінансово-правові норми і фінансово-правові відносини             мультимедійна презентація Теорія держави і права
  Правові засади організації та здійснення фінансового контролю в Україні             мультимедійна презентація Економічна теорія, Адміністративне право
  Бюджетне право, бюджетна система і бюджетний процес України             мультимедійна презентація Економічна теорія
  Модульний контроль № 1                
  Усього за модуль                
  Правове регулювання публічних доходів та видатків держави та органів місцевого самоврядування             мультимедійна презентація Податкове право
  Правові основи державних і муніципальних запозичень, державного і муніципального боргу та державного кредиту             мультимедійна презентація Цивільне право
  Правове регулювання страхування             мультимедійна презентація Цивільне право, Господарське право
  Правові основи банківської діяльності, валютного регулювання і контролю             мультимедійна презентація Банківське право, Господарське право, Цивільне право
  Модульний контроль № 2                
  Усього за модуль                
  Усього за семестр                
  Форма підсумкового контролю     залік          

Теми семінарських занять

тема № 1. ДІЯЛЬНІСТЬ ДЕРЖАВИ Й ОРГАНІВ

МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В ГАЛУЗІ

ПУБЛІЧНИХ ФІНАНСІВ І ФІНАНСОВЕ ПРАВО

Семінарське заняття – 2 год.

План

1. Поняття фінансів, їх ознаки та функції.

2. Фінансова система України та її структура.

3. Поняття, принципи та методи фінансової діяльності держави.

4. Органи влади, що здійснюють фінансову діяльність.

5. Фінансове законодавство України.

6. Фінансове право як галузь вітчизняного права.

7. Фінансове право як наука та навчальна дисципліна.

 

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: фінанси як економічна категорія, фінанси як юридична категорія, державні фінанси, фінансова система, фінансові відносини, фінансова діяльність держави, принципи управління фінансовою діяльністю, методи фінансової діяльності, фінансове право, предмет фінансового права, методи фінансового права, джерела фінансового права, система фінансового права.

 

Рекомендована література до Теми 1:1.1.; 1.3.1.; 1.4.3.; 1.4.4.; 2.1., 2.2.; 2.3.; 2.4.; 2.5.; 2.6.; 2.7.; 2.9.;.10.; 2.11.; 2.12.;2.15; 3.1.; 3.5.; 3.6.; 3.7.; 6.1.- 6.14.

 

 

Тема 2. Фінансово-правові норми

і фінансово-правові відносини

Семінарське заняття – 2 год.

План

1. Визначення та ознаки фінансово-правових норм.

2. Класифікація фінансово-правових норм.

3. Структура фінансово-правових норм.

4. Поняття, зміст і особливості фінансових правовідносин.

5. Структура фінансових правовідносин.

6. Види фінансових правовідносин.

7. Підстави виникнення, зміни та припинення фінансових правовідносин.

 

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: фінансово-правова норма, види фінансово-правових норм, регулятивні фінансово-правові норми, охоронні фінансово-правові норми, структура фінансово-правової норми, гіпотеза фінансово-правової норми, диспозиція фінансово-правової норми, санкція фінансово-правової норми, джерела фінансового права, об’єкт фінансових правовідносин, суб’єкт фінансових правовідносин, фінансова дієздатність, фінансова правоздатність, фінансова деліктоздатність, юридичний факт.

 

Рекомендована література до Теми 2: 1.1.; 1.3.1.; 1.3.2.; 1.3.5.; 1.3.9.; 1.3.10.; 1.4.3.; 1.4.4.; 2.1., 2.2.; 2.3.; 2.4.; 2.5.; 2.6.; 2.7.; 2.9.;.10.; 2.11.; 2.12.;2.15; 3.5.; 3.6.; 3.7.; 4.10; 6.1.- 6.14.

 

 

Тема 3. ПравовІ ЗАСАДИ організації та здійснення фінансового контролю в Україні

Семінарське заняття – 2 год.

План

1. Фінансовий контроль та фінансова дисципліна.

2. Зміст і завдання фінансового контролю.

3. Види фінансового контролю.

4. Методи фінансового контролю.

5. Органи фінансового контролю.

6. Відповідальність за порушення фінансового законодавства.

 

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: фінансовий контроль, фінансова дисципліна, зміст фінансового контролю, завдання фінансового контролю, види фінансового контролю, методи фінансового контролю, аудит, ревізія, фінансова перевірка, обстеження, інспекції, спостереження, органи фінансового контролю, фінансово-правова відповідальність.

Рекомендована література до Теми 3: 1.2.1.;1.2.2.; 1.3.1.; 1.3.11.; 1.3.16.; 1.3.20.; 1.3.26.; 1.4.3.; 1.4.4.; 1.4.5.; 1.4.17.; 2.1., 2.2.; 2.3.; 2.4.; 2.5.; 2.6.; 2.7.; 2.8.; 2.9.;.10.; 2.11.; 2.12.;2.15; 3.5.; 3.6.; 4.4.; 4.5.; 4.6.; 6.1.- 6.14.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 317. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия