Студопедия — Теоретичні основи технічного обслуговування та ремонту техніки 4 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Теоретичні основи технічного обслуговування та ремонту техніки 4 страница






ЕСД – 10 – Т/ 230 (ЕСД –1 0 –Т/400)

 

Пересувна електростанція ЕСД – 10 – Т/ 230 (ЕСД – 10 – Т/ 400) призначена для живлення різноманітних споживачів перемінним трифазним струмом частою 50 Гц при напрузі 230 В і входить до складу ПРМ – Р.

Станція може працювати в наступних умовах:

Температура навколишнього середовища –50 до +50С.

Відносна вологість повітря до 98% при температурі до 25С.

Висота над рівнем моря не більш 1000 м.

Барометричний тиск не нижче 674 мм рт. ст.

Електростанція являє собою агрегат із захисним кожухом, що змонтований на шасі одноосьового автомобільного причепа 1 – АП – 1,5. Крім цього до складу електростанції входить комплект кабельної мережі і комплект ЗІП.

Джерелом електричної енергії служить агрегат АД – 10 – Т/230. Принцип дії агрегату заснований на перетворенні механічної енергії в електричну. Момент, що крутить, від дизеля до генератора передається за допомогою муфт, що з'єднує маховик дизеля з валом генератора. Блок дизеля-генератора встановлений на опори рами.

З'єднання дизеля з генератором фланцеве:

Один фланець на картері маховика дизеля, другий – на задньому щиті генератора

Дизель – генератор кріпиться до опор на гумових амортизаторах, що знаходяться в сталевих тарелях. Гумові амортизатори знижують вібраційні навантаження, що діють на вузли агрегату під час його роботи.

У передній частині електроагрегата закріплений радіатор із дифузором для напрямку повітряного потоку. Шків приводу зарядного генератора захищений огородженням вентилятора. Під дизелем на рамі закріплений підігрівач.

У задній частині електроагрегата під збудником генератора встановлюється акумуляторна батарея і фіксується за допомогою спеціальних затискачів.

На корпусі генератора на амортизаторах закріплений щит управління і панель із приборами дизеля. На корпусі генератора також закріплена коробки капілярів дистанційних приборів.

Електроагрегат захищений від атмосферних опадів і пилу металевим кожухом, закріпленому болтами на рамі.

У агрегатах даного типу встановлюється дизель 4Ч8, 5/11, чотирьох циліндровий, чотирьохтактний дизель із діаметром циліндрів 8,5 см і ходом поршня 11 см, постачений регулятором обертів підвищеної точності.

До складу дизеля входить: паливна система, система охолодження, система підігріву, система змащення, система відводу вихлопних газів.

Паливна система служить для подачі точно дозованих порцій палива під високий (130 кгс/см2) тиском у вихрові камери циліндрів дизеля і регулювання кількості подаваного палива, у залежності від зміни навантаження дизеля.

Паливна система має дві гілки, одна забезпечує живлення дизеля, а друга – живлення підігрівача. Обидві гілки з'єднуються між собою в трійник. Насос, що підкачує паливо, призначений для заповнення системи паливом перед запуском електростанції. Надалі подача палива з бака до форсунок здійснюється насосом високого тиску. Регулювання подачі палива насосом провадиться за допомогою рукоятки зміни кількості обертів. Подача палива припиняється при аварійного зупинці дизеля поворотом рукоятки вимикання паливо подачі.

Підігрівач одержує живлення через кран, перехідний штуцер і паливо провід підігрівача.

У нижню частину паливного бака, ємністю 28 літрів, угвинчений зливальний кран. Наявність палива в баку контролюється дистанційним датчиком покажчика рівня палива. Паливний бак закріплений на двох кронштейнах рами агрегату, один із яких знімний.

Система змащення служить для подачі олії до усіх тертьових поверхонь дизеля і фільтрації забрудненого мастила під час роботи. Система змащення дизеля комбінована:

під тиском від насоса;

розбризкуванням.

Мастило (дизельне МТ – 16Л, М – 12В, ДП – 11) заливається в порожнину блок – картера через горловину, рівень мастила контролюється щупом. Температура мастила (допустима – 900С) і тиск мастила в магістралі (1,5 – 3,5 кг/см2) контролюється дистанційними приборами, покажчики яких виведені на панель приборів дизеля.

Система охолодження призначена для підтримки певного теплового режиму, що працює дизеля. Система охолодження дизеля замкнута, із примусовою циркуляцією охолодної рідини (оР) від відцентрового насоса, який має вісь із вентилятором.

Для охолодження рідини в систему охолодження включений радіатор, відкіля оР поступає до водяного насоса і по трубопроводі нагнітається в нижню порожнину блоку циліндра. Потім ОР по трубопроводу поступає у термостатну коробку, де розміщений двоклапанний термостат. Термостат у залежності від температури ОР пропускає її або в радіатор або минаючи його водяного насос. При досягненні температури 800С клапан термостата відкривається й ОР направляється в радіатор. Коли температура падає до 700С, клапан закривається й ОР циркулює, минаючи радіатор.

Система підігріву служить для підігріву ОР і мастила перед пуском дизеля при низьких температурах навколишнього повітря. Підігрівач приводиться в дію вручну, за допомогою рукоятки.

Дизель підігрівача гарячою рідиною, що циркулює в системі охолодження. Це та ж ОР, тільки нагріта в підігрівачі, що з'єднаний із системою охолодження за допомогою дюритових шлангів. Мастило в картері дизеля підігрівається відпрацьованими газами підігрівача, направленими на піддон дизеля.

Для зниження шуму при роботі вихлопні гази з циліндрів дизеля направляються в глушитель зварного типу. Для відводу газів при роботі в помешканні в комплекті є гнучкі металорукова.

 

ГЕНЕРАТОР

 

Джерелом перемінного трифазного струму служить синхронний генератор типу ДГС потужністю 12 кВт на 230 В (400 В) із збудником.

Це синхронна чотирьох полюсна електрична машина з явно вираженими полюсами, фланцевого виконання, із саме вентиляцією й одним вільним кінцем валу.

Збудник служить для живлення обмотки генератора постійним струмом.

Охолодження генератора – повітряним потоком, уздовж осі генератора.

Момент, що крутить, від дизеля до генератора передається через з’єднувальну зубчасту муфту.

Рама служить основою для кріплення основних вузлів електроагрегата. Вона являє собою сталеву зварну конструкцію, виконану з двох швелерів, з'єднаних між собою поперечними жолобами. Проріз і рами закриті піддонами, мають отвори для зливу патьоків ОР, палива, мастил.

Кожух служить для захисту електроагрегата від впливу атмосферних опадів і пилу, зварної безкаркасної конструкції. Для вентиляції і доступу до його вузлів під час роботи є шість відкидних дверей. На даху міститься лючок для затоки горловини радіатора.

На щиті управління змонтовані ПКІ, комутаційна, сигнальна і захисна арматури.

Основними частинами шита управління являються: приладова панель, блок апаратури і панель регулятора напруги.

Панель регулятора напруги призначена для регулювання напруги на затискачах генератора і рівномірного розподілу реактивного навантаження між паралельно працюючими електроагрегатами.

Блок апаратури служить для розміщення в ньому електричної апаратури.

Прибор контролю ізоляції (ПКІ) призначений для постійного контролю за станом електричної ізоляції щодо землі всіх електрично зв'язаних елементів електроагрегата, а також споживачів.

Шасі використовуються для монтажу усього обладнання і транспортування станції. Для установки станції в робоче положення шасі має передню і задню відкидні опори. Для закріплення кабельного барабана на стрілі шасі встановлені обичайки і скоби. Під рамою шасі встановлена підвіска для кріплення запасного колеса.

Кабельна мережа призначена для передачі і розподілу електроенергії від джерела до споживачів. У комплект агрегату входить силовий кабель КРПТ 3х6 + 1х4 мм2, довжиною 3,5 м, а також два дроти для з'єднання стержнів, що заземлюють, із рамою причепа. У комплект станції також входить два силових кабелі по 25 м, силовий кабель 3,5 м із вилкою і кабель допоміжний 3,5 м із гніздом.

ЗІП призначений для проведення ТО і забезпечення нормальної і безперебійної роботи виробу. ЗІП розміщений у металевому ящику і валізі, закріплених на рамі причепа. Додатково ЗІП комплектується шанцевим інструментом і вогнегасником.

 

ЕСД – 20 – Т/ 400 (ЕСД – 20 – Т/230)

 

Пересувна електростанція ЕСД – 20 – Т/400 (ЕСД – 20 – Т/230) призначена для живлення різноманітних споживачів перемінним трифазним струмом частотою 50 Гц при напрузі 400(230)В в межах номінальної потужності. Входить до складу ПРМ – В2, ПМХО – 1.

Агрегат закріплений на рамі двовісного причепа 2 – ПН – 2. Над передніми крилами є два кронштейни з котушками для намотки кабелю.

Частина кабелю поміщається в коробці, закріплені на диску запасного колеса.

Ящик із ЗІПом установлений на правій підніжці, на лівій встановлений запасний бак для палива і запасний бак для мастила. На передній площадці причепа встановлений ящик із лампою для підігріву, а на задній – ящик із ЗІП до причепа.

Двигун і генератор з'єднані між собою жорстко за допомогою фланцевого зчленування і представляють єдиний блок. Обертання від двигуна до генератора передається за допомогою зубцюватої муфти, що з'єднує маховик двигуна з валом генератора.

На кронштейні, у передній частині, укріплені радіатор і масляний радіатор. З боку вихлопного колектора двигуна встановлений підігрівач ОР і мастило, що використовується при запуску двигуна при низьких температурах навколишнього середовища.

До рами кріпиться каркас, на якому розміщається:

щит управління;

блок головної лінії,

коробки виводів;

блок регулятора напруги;

витратний бак для палива.

Під збудником генератора встановлюється дві акумуляторні батареї.

Агрегат забезпечений прибором контролю ізоляції.

 

Двигун Д – 65А(двигун Д – 40А)

Двигун Д – 65А(Д – 40А) – безкомпресорний, чотирьохтактний дизель, потужністю 65 к. с.. (40 к.с.) при 1500 об/хв.

До складу дизеля входять наступні системи: паливна система, система змащення, система охолодження, система запалювання, система підігріву, а також механізми: кривошипне – шатунний, газорозподільний.

Паливна система служить для подачі в циліндри дизеля палива. Будова системи аналогічно будові системи дизеля 4Ч 8,5/11.

Система змащення – комбінована, вона включає:

масляний насос шестеренчастого типу;

масляні фільтри грубого і тонкого очищення.

Система охолодження – замкнута з примусовою циркуляцією ОР від насоса.

Запуск дизеля Д – 40А здійснюється за допомогою пускового двигуна ПД – 10, а дизеля Д – 65А, за допомогою стартера.

 

Генератор ДГС – 82 – 4Щ Ф2

 

Синхронний трифазний генератор перемінного струму потужністю 20 кВт напругою 230 В служить для перетворення механічної енергії двигуна в електричну енергію перемінного трифазного струму частотою 50 Гц.

Щит управління призначений для монтажу контрольне – вимірювальних, регулюючих, захисних приборів і апаратів, освітлювальних пристроїв і електропроводки.

Блок регулятора напруги включає комплект апаратури, що служить для автоматичного регулювання напруги.

Блок головної лінії призначений для відбору номінальної потужності агрегату, захисту генератора від струмів короткого замикання і підключення агрегату в рівнобіжну роботу.

Коробки виводів, розташована з лівої сторони, призначена для під’єднання споживачів. Кожух електростанції безкаркасний, знімний, з аркушевої сталі товщиною 2 мм. На даху є спеціальне пристосування для кріплення гнучких рукавів і штирів для заземлення.

 

ЕСД-30-Т/400

 

Пересувна електростанція ЕСД-30-Т/400 входить до складу ММП-2.

До складу ЕСД-30-Т/400 входять дизельний агрегат АД – 30 – Т/400, причіп 2 – ПН – 2 і комплект ЗІП. Усі складові частини електроагрегата змонтовані на причепі. Двигун і генератор, з'єднані між собою за допомогою фланців у єдиний блок, закріплені на амортизаторах у трьох місцях. У передній частині двигуна установлені водяний і масляний радіатори. До рами кріпиться каркас, на якому змонтовані: щит управління, блок головної лінії, коробки виводів, бак для палива, бак для бензину підігрівача, щиток управління підігрівача, рукоятка сектора газу.

З правої сторони двигуна і під радіатором установлені 2 акумуляторні батареї, а до рами кріпиться ручний насос для заправки палива в бак. ЗІП покладений в окремому металевому ящику.

Первинним двигуном в електроагрегаті використовується двотактний, чотирьох циліндровий дизель Д – 65А або ЯАЗ – М204Г.

У електроагрегаті встановлені трифазні синхронні генератори з прибудованим збудником. Виконання генератора – фланцеве, бризкозахисне, із само вентиляцією. Збудником у генераторі служить чотирьох полюсний генератор постійного струму.

Система передпускового підігріву призначена для підігріву двигуна перед його пуском при низькій температурі зовнішнього середовища.

У систему передпускового підігріву входять: Котел із горілкою і запалювальною свічею паливний бочок, щиток, з’єднувальна арматура.

Загальна будова усіх дизельних електростанцій аналогічно, відрізняються вони тільки маркою і потужністю дизеля і генератора, а також базою монтажу.

 

 

Основні правила техніки електробезпеки.

 

До обслуговування електроустановок допускаються особовий склад, що пройшов підготовку по будові і безпечній експлуатації електроустановок із видачею посвідчення і має відповідну кваліфікаційну групу по техніці безпеки (III – IV), що пройшов медичний огляд і визнаним придатним за станом здоров'я.

При призначенні на посаду особовий склад, що обслуговує електроустановки і робить на них роботи? повинен пройти інструктаж із техніка безпеки.

 

Правила техніки безпеки при експлуатація

електричних станцій.

I. Правила техніки безпеки при обслуговуванні двигуна

 

При заливанні дизельного палива й мастила не підносити близько вогонь і не курити; пальне і мастило заливати через спеціальні лійки.

Стежити за тим, щоб не було течі палива в баках і паливо проводах. При виявленні течі негайно її усунути.

Очищати й витирати усі частини станції від патьоків палива і мастила.

У випадку запалення дизельного палива або бензину полум'я гасити вуглекислотним вогнегасником, наявним на станції або засипати землею, піском, прикривати повстем або брезентом. Забороняється заливати полум'я водою.

Якщо двигун перегрітий, то при відкритті кришки заливної горловини радіатора в запобіганні опіку необхідно надіти рукавиці й обличчя тримати далі від горловини.

Забороняється засмоктувати ротою антифриз при заправці радіатора станції в зимовий час. Антифриз отрутний і навіть мала доза його викличе отруєння.

Під час роботи станції не допускати до неї сторонніх осіб.

При аварії негайно зупинити двигун важелем подачі палива.

Стежити за тим, щоб під час роботи станції не було легкозаймистих матеріалів.

Забороняється працювати на несправній станції.

 

II. Правила техніки електробезпеки при обслуговуванні станції

 

1. Корпус станції повинен бути заземлений. Експлуатація незаземленої станції забороняється.

Нейтраль (нульова точка) генератора повинна бути ізольована від корпусу. Заземлювати нейтраль генератора станції забороняється.

2. При роботі станції не доторкатися затискачів струмоведучих неізольованих провідників, розташованих як зовні, так і усередині щита управління.

3. Не дозволяється ремонтувати електрообладнання при працюючій станції.

4. При ремонтних роботах необхідно:

зупинити агрегат;

зробити необхідні відключення й від'єднати кабель, що подає струм, від розподільного пристрою агрегату для забезпечення видимого розриву мережі, що виключає помилкову подачу напруги до місця роботи;

вивісити плакати " Не включати – працюють люди".

5.Забороняється працювати на станції, що має опір ізоляції нижче 25 Ом.

Забороняється використовувати в якості заземлювачів трубопроводи гарячої води, пари і газу.

Перед експлуатацією електроагрегата необхідно укомплектувати робоче місце протипожежними засобами, як-от: ящиком із піском, вуглекислотним вогнегасником, вовняною ковдрою, лопатою й іншими підручними засобами.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1490. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.027 сек.) русская версия | украинская версия