Студопедия — Характеристика навантажень, що застосовуються у спортивній тренуванні
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Характеристика навантажень, що застосовуються у спортивній тренуванні






НАГРУЗКА, УТОМЛЕНИЕ, ВОССТАНОВЛЕНИЕ І АДАПТАЦІЯ У СПОРТИВНОЙ ТРЕНИРОВКЕ

 

 

 
 
Ліцеїста 4 взводу 1 курсу Чернігівського ліцею з ПВФП Семеняко Євгеній


План

1. Характеристика навантажень, що застосовуються у спортивній тренуванні

2. Компоненти навантаження, визначають її спрямованість величину впливу

3. Втома та своєчасне відновлення при напруженої м'язової діяльності

4. Адаптація у спортивній тренуванні

Характеристика навантажень, що застосовуються у спортивній тренуванні

Навантаження — цей вплив фізичних вправ на організм спортсмена, що викликає активну реакцію в його функціональних систем (>В.Н.Платонов, 1987).

>Соревновательная навантаження — це інтенсивна, часто максимальна навантаження, що з виконанням змагальній діяльності.

>Тренировочная навантаження немає як така. вона є функцією м'язової роботи, властивою тренувальної і змагальної діяльності. Саме м'язова робота містить у собітренирующий потенціал, що викликає із боку організму відповідну функціональну перебудову.

З власного характеру навантаження, застосовувані він, поділяються на:

тренувальні ісоревновательние,

специфічні і неспецифічні.

По величині — малі, середні, значні (>околопредельние) і покладають великі (граничні).

По спрямованості, навантаження діляться:— на які б вдосконаленню окремих рухових якостей чи його компонентів, ісовершенствующие координаційну структуру рухів, компоненти психічної підготовленості чи тактичного майстерності тощо..

По координаційної складності — на що їх в стереотипних умовах, які потребують значної мобілізації координаційних здібностей, і з виконанням рухів високої координаційної складності;

По психічної напруженості — більш напружені і менше напружені залежно від вимог, що висуваються до психічним можливостям спортсменів.

Усі навантаження за величиною на організм спортсмена можна розділити на:

- розвиваючі,

- підтримують (стабілізуючі) і

- відбудовні.

До які розвивають навантажень ставляться більші поступки й значні навантаження, які характеризуються високими впливами на основні функціональні системи організму, що викликають значний рівень втоми. Такі навантаження по інтегральному впливу на організм можуть бути виражені через100 і 80%. Після таких навантажень потрібно відбудовний період для найбільш задіяних функціональних систем відповідно 48—96 і 24—48 год.

До які підтримують (стабілізуючим) навантажень ставляться середні навантаження, які впливають на організм спортсмена лише на рівні 50—60% стосовно великим навантажень і потребують відновлення найбільш стомлених систем від 12 до 24 год.

До відбудовним навантажень ставляться малі навантаження на організм спортсмена лише на рівні 25—30% стосовно великим і потребують відновлення трохи більше 6 год.

Вибір тій чи іншій навантаження може бути обгрунтований, передусім, з позицій ефективності. До найістотніших ознак ефективності тренувальних навантажень можна віднести (М. А.Годик, 1980):

1) спеціалізованість, тобто. міру подібності з змагальнихупражнением;

2) напруженість, яка проявляється у переважному вплив те що чи інше рухове якість, при залученні певних механізмів енергозабезпечення;

3) величину як кількісну міру впливу вправи на організм спортсмена.

>Специализированность навантаження передбачає їх розподіл на групи залежно від рівня їх подібності з змагальними. У цій ознакою все тренувальні навантаження поділяються на специфічні і неспецифічні. До специфічних відносять навантаження, істотно подібні до змагальними характеромпроявляемих здібностей і реакцій функціональних систем.

У сучасному класифікації тренувальних ісоревновательних навантажень виділяють п'ять зон, мають певні фізіологічні межі і педагогічні критерії, поширені на практиці тренування. Для кваліфікованих спортсменів ці зони мають такі характеристики

1-ша зона — аеробнавосстановительная. Найближчий тренувальний ефект навантажень цієї зони пов'язані з підвищеннямЧСС до 140—145уд./мин.Лактат у крові житлом становить спокою і перевищує 2ммоль/л. Споживання кисню сягає 40—70/ від МПК. Забезпечення енергією відбувається поза рахунок окислюванні жирів (50% і більше), м'язового глікогену і глюкози крові. Робота забезпечується повністю повільними м'язовими волокнами (>ММВ), які мають властивостями повної утилізації лактату, і й тому він не накопичується в м'язах і крові. Верхній кордоном цієї зони є швидкість (потужність)аеробного порога (>лактат 2ммоль/л). Праця у цієї зоні може виконуватися і від кількох хвилин за кілька годин. Вона стимулює відбудовні процеси, жирового обміну в організмі удосконалюєаеробние здібності (загальну витривалість).

>Нагрузки, створені задля розвиток гнучкості і координації рухів, виконуються у цій зоні. Методи вправи не регламентовані.

Обсяг роботи протягоммакроцикла у цій зоні по-різному спорту становить від 20 до 30%.

2-га зона — аеробна розвиває. Близький тренувальний ефект навантажень цієї зони пов'язані з підвищеннямЧСС до 160— 175уд./мин.Лактат у крові до запланованих 4ммоль/л, споживання кисню 60—90% від МПК. Забезпечення енергією відбувається поза рахунок окислення вуглеводів (м'язового глікогену і глюкози) й у меншою мірою жирів. Робота забезпечується повільними м'язовими волокнами (>ММВ) та прагнення швидкими м'язовими волокнами (БМВ) типу "а", які включаються і під час навантажень у верхньої межі зони — швидкості (потужності) анаеробного порога.

>Вступающие в роботу швидкі м'язові волокна типу "а" здатні меншою мірою окислятилактат, і він повільно поступово наростає від 2 до запланованих 4ммоль/л.

>Соревновательная і тренувальна діяльність у цієї зоні може проходити також кілька годині і пов'язані змарафонскимидистанциями, спортивними іграми. Вона стимулює виховання спеціальної витривалості, що вимагає високих аеробних здібностей, силовий витривалості, і навіть забезпечує роботу з вихованню координування й гнучкості. Основні методи: безперервного вправи іинтервального екстенсивного вправи.

Обсяг в цій зоні вмакроцикле по-різному спорту становить від 40 до 80%.

3-тя зона — змішанааеробно-анаеробная. Близький тренувальний ефект навантажень у цій зоні пов'язані з підвищеннямЧСС до 180—185уд./мин,лактат у крові до 8—10ммоль/л, споживання кисню 80—100% від МПК. Забезпечення енергією відбувається з допомогою окислення вуглеводів (глікогену і глюкози). Робота забезпечується повільними та спритними м'язовими одиницями (волокнами). У верхньої межі зони — критичної швидкості (потужності), відповідної МПК, підключаються швидкі м'язові волокна (одиниці) типу "б", неспроможним окисляти нагромаджуючись внаслідок роботилактат, що веде для її швидкому підвищенню в м'язах і крові (до 8—10ммоль/л), що рефлекторно викликає також значне збільшення легеневої вентиляції й освіту кисневого боргу.

>Соревновательная і тренувальна діяльність у безупинному режимі у цій зоні може тривати досить до 1,5—2 год. Така стимулює виховання спеціальної витривалості, забезпечувана якаеробними, іанаеробно-гликолитическими здібностями, силовий витривалості. Основні методи: безперервного іинтервального екстенсивного вправи. Обсяг роботи умакроцикле у цій зоні по-різному спорту становить від 5 до 35%.

4-та зона —анаеробно-гликолитическая. Найближчий тренувальний ефект навантажень цієї зони пов'язані з підвищенням лактату у крові від 10 до 20ммоль/л.ЧСС стає менш інформативною і залишається лише на рівні 180—200уд./мин. Споживання кисню поступово знижується від 100 до 80% від МПК. Забезпечення енергією відбувається поза рахунок вуглеводів (як за участю кисню, іанаеробним шляхом). Робота виконується всіма трьома типами м'язових одиниць, що веде до чогось великого підвищенню концентрації лактату, легеневої вентиляції і кисневого боргу. Сумарна тренувальна діяльність у цієї зоні вбирається у 10—15 хв. Вона стимулює виховання спеціальної витривалості і особливо анаеробнихгликолитических можливостей.

>Соревновательная діяльність у цієї зоні триває від 20 з до 6—10 хв. Основний метод —интервального інтенсивного вправи. Обсяг в цій зоні вмакроцикле по-різному спорту становить від 2 до 7%.

5-та зона —анаеробно-алактатная. Близький тренувальний ефект не пов'язані з показникамиЧСС і лактату, оскільки робота короткочасна і перевищує 15—20 з щодо одного повторенні. Томулактат у крові,ЧСС і легенева вентиляція не встигають досягти високих показників. Споживання кисню значно падає. Верхній кордоном зони є максимальна швидкість (потужність) вправи. Забезпечення енергією відбуваєтьсяанаеробним шляхом з допомогою використання АТФ і КФ, після 10 з доенергообеспечению починають підключатися гліколіз й у м'язах накопичуєтьсялактат. Робота забезпечується усіма типами м'язових одиниць. Сумарна тренувальна діяльність у цієї зоні вбирається у 120—150 з впродовж одного тренувальне заняття. Вона стимулює виховання швидкісних, швидкісно-силових,максимально-силових здібностей. Обсяг роботи умакроцикле становить різних видах спорту від 1 до 5%.

Класифікація тренувальних навантажень (див. табл. 30) дає чітке уявлення про режими роботи, у яких їх необхідно виконувати різні вправи, використовувані в тренуванні, спрямованої виховання різних рухових здібностей. У той самий час треба сказати, що з юних спортсменів від 9 до 17 років окремі біологічні показники, наприкладЧСС, у різних зонах може бути вищими, а показники лактату — нижчими. Чим молодший юний спортсмен, тим, у більшою мірою ці показники розходяться з описаними вищою, і які у таблиці 30. У циклічних видах спорту, що з переважним проявом витривалості, ще точного дозування навантажень 3-ю зону у випадках ділять на двіподзони: "а" і "б". Доподзоне "а" відносятьсоревновательние вправи тривалістю від 30 хв до 2 год, а доподзоне "б" — від 10 до 30 хв. Четверту зону ділять втричіподзони: "а", "б" і "в". Уподзоне "а" змагальницька діяльність триває приблизно від 5 до 10 хв; вподзоне "б" — від 2 до 5 хв; вподзоне "в" — від 0,5 до 2 хв.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 706. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.026 сек.) русская версия | украинская версия