Студопедия — Медико-санітарне забезпечення засуджених
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Медико-санітарне забезпечення засуджених






 

Від часу утворення Державного департаменту з питань виконання покарань (1998 р.) та його виведення з підпорядкування МВС України (1999 р.) почали створюватися організаційні передумови функціонування відносно самостійної системи охорони здоров’я засуджених і ув’язнених – пенітенціарної медицини.

Основні напрями, форми і засоби її функціонування поза сумнівом повинні відповідати загальнодержавному законодавству України про охорону здоров’я, але специфіка категорій хворих, умови проведення медико-санітарних заходів, рівень і якість кадрового і фінансового забезпечення медико-санітарної роботи в місцях позбавлення волі вимагають комплексної розробки проблем сучасної пенітенціарної медицини в Україні.

Згідно зі ст. 116 КВК в місцях позбавлення волі організуються необхідні лікувально-профілактичні заклади, а для лікування засуджених, які хворіють на активну форму туберкульозу, – заклади на правах лікувальних.

Для спостереження та лікування хворих на інфекційні захворювання в медичних частинах колонії створюються інфекційні ізолятори.

Структура, штати і положення про заклади охорони здоров’я в місцях позбавлення волі затверджуються центральним органом виконавчої влади з питань виконання покарань.

Лікувально-профілактична і санітарно-протиепідеміологічна робота в місцях позбавлення волі організовується і проводиться відповідно до законодавства про охорону здоров’я.

Адміністрація колоній зобов’язана виконувати необхідні медичні вимоги, що забезпечують охорону здоров’я засуджених.

Згідно з чинними нормативно-правовими актами ДДУзПВП і МОЗ України, в установах виконання покарань повинні обов’язково здійснюватись наступні види медико-санітарного забезпечення:

1. Клінічне обстеження і нагляд за засудженими з метою оцінки стану здоров’я, а в разі виявлення хвороб – застосування раціональної терапії та встановлення працездатності.

2. Амбулаторне, стаціонарне і спеціалізоване лікування методами і засобами, що рекомендовані інструктивно-методичними вказівками МОЗ України.

3. Обов’язкове медичне обстеження осіб, які прибувають до установ виконання покарань. Результати обстеження, які містять дані психічного або соматичного стану, лабораторних аналізів, реєструються в медичних картках засуджених.

4. З метою попередження проникнення інфекційних захворювань усі засуджені, які прибули до установи виконання покарань, після комплексної санітарної обробки та медичного огляду обов’язково розміщуються у дільниці карантину, діагностики і розподілу. Термін профілактичного карантину та медичного огляду не повинен становити менше 14 діб.

5. У разі виявлення протягом медичного обстеження інфекційних хворих серед засуджених проводиться комплекс протиепідемічних заходів. Тривалість медичного нагляду в даному випадку визначається максимальним інкубаційним періодом від дня ізоляції останньої особи, яка захворіла.

6. Медична допомога засудженим до довічного позбавлення волі організовується і надається, як правило, безпосередньо в камері у присутності не менше трьох представників адміністрації. За необхідності невідкладного надання медичної допомоги такі засуджені переводяться до найближчого лікувально-профілактичного закладу ДДУзПВП або МОЗ України у спеціалізованому автомобілі з конвоєм кількістю не менше п’яти осіб, до складу якого обов’язково повинен входити кінолог зі службовим собакою (перевезення жінок, засуджених до довічного позбавлення волі, здійснюється без залучення кінолога за службовим собакою).

Порядок надання засудженим медичної допомоги, організації та проведення санітарного нагляду, використання лікувально-профілактичних і санітарно-профілактичних установ органів охорони здоров’я і залучення з цією метою їхнього медичного персоналу визначається нормативно-правовими актами ДДУзПВП і МОЗ України: Наказом № 3/6 від 18.01.2000 р. «Про затвердження нормативно-правових актів з питань медико-санітарного забезпечення осіб, які утримуються в СІЗО та установах виконання покарань ДДУзПВП» (зі змінами і доповненнями, внесеними наказом ДДУзПВП і МОЗ України № 216/532 від 18.11.2003 р.), а також Інструкцією з проведення санітарно-епідеміологічних (профілактичних) заходів в установах виконання покарань та СІЗО, затвердженою головним Державним санітарним лікарем ДДУзПВП 27.07.2009 р. і оголошеною розпорядженням голови ДДУзПВП від 04.08.2009 р. № 12/3970/КН.

Також засуджені, згідно з п. 5 ст. 116 КВК, мають право звертатися за лікарськими консультаціями та лікуванням до установ, що надають платні медичні послуги. Оплата таких послуг і придбання необхідних ліків здійснюються засудженими або їх родичами за рахунок власних коштів.

Консультації та лікування у таких випадках проводиться у медичних частинах за місцем відбування покарання під наглядом персоналу медичної частини.

На жаль, до цього часу на рівні Закону України немає норми, яка передбачена цілою низкою міжнародно-правових актів у сфері поводження із засудженими і ув’язненими стосовно заборони, навіть за згодою останніх, проведення над ними будь-яких медичних дослідів, які можуть нашкодити їхньому здоров’ю.

Незадовільною продовжує залишатися матеріально-технічна база медичних підрозділів виправних установ. За даними Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, протягом останніх 15 років вона не поновлюється, понад 80 % медичного обладнання морально і фізично застаріло, тому ситуація з організацією лікування ув’язнених і засуджених залишається вкрай небезпечною.

За даними на 01.01.2000 р., в установах виконання покарань утримувалось 16 тис. хворих, яким було потрібне стаціонарне протитуберкульозне лікування. Захворюваність на туберкульоз в установах була у 17 разів вищою, а смертність – у 10 разів вищою, ніж на волі. Завдяки реалізації цілої низки національних програм боротьби із захворюванням на туберкульоз та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД за 2004–2008 рр. вдалося дещо знизити показники захворюваності ув’язнених на туберкульоз. Зокрема, кількість хворих на туберкульоз постійно зменшується: у 2004 р. – 9291 осіб, у 2005 р. – 9207 осіб, у 2007 р. – 3085 осіб, у 2008 р. – 1500 осіб. За 1995–2005 рр. у місцях позбавлення волі померли 18,7 тис. ув’язнених, у тому числі 6,7 тис. (36 %) – внаслідок захворювання на туберкульоз.

Залишаються проблеми у підготовці й комплектуванні закладів охорони здоров’я ДКВС України. Необхідність підготовки фахівців з пенітенціарної медицини в інших країнах вже усвідомлено [51] [12].

Окрім необхідності підготовки працівників охорони здоров’я і лікарів для пенітенціарних установ Генеральна Асамблея ООН 18 грудня 1982 р. прийняла резолюцію № 37/194 про «Принципи медичної етики», серед яких є наступні:

1. Працівники охорони здоров’я, особливо лікарі, що забезпечують медичне обслуговування ув’язнених, зобов’язані охороняти їх фізичне та психічне здоров’я і забезпечувати лікування захворювань такої ж якості й на такому ж рівні, які забезпечуються особам, що не є ув’язненими.

2. Працівники охорони здоров’я, особливо лікарі, чинять грубе порушення медичної етики, а також злочин, у відповідності з чинними міжнародними документами, якщо вони займаються активно чи пасивно діями, які являють собою участь чи співучасть у тортурах, інших жорстоких, нелюдських чи таких, що принижують людську гідність, видах поводження та покарання, або намовляють на їх здійснення чи спроби їх здійснення.

3. Працівники охорони здоров’я, особливо лікарі, чинять порушення медичної етики, якщо вони втягнуті у будь-які інші відносини з ув’язненими, метою яких не є виключно обстеження, охорона чи покращення їх фізичного або психічного здоров’я.

4. Працівники охорони здоров’я, особливо лікарі, чинять порушення медичної етики, якщо вони:

а) застосовують свої знання і досвід для сприяння проведення допиту ув’язнених таким чином, що це може негативно вплинути на фізичне чи психічне здоров’я або стан таких ув’язнених;

б) посвідчують чи беруть участь у посвідчені того, що стан здоров’я ув’язнених осіб дозволяє піддавати їх будь-якій формі поводження чи покарання, що може мати негативний вплив на їх фізичне чи психічне здоров’я або в іншій формі беруть участь у застосуванні будь-якого поводження чи покарання, яке не узгоджується з відповідними міжнародними документами.

5. Участь працівників охорони здоров’я, особливо лікарів, у будь-якій процедурі гамівного характеру щодо ув’язненого є порушення медичної етики, якщо тільки воно не продиктоване медичними критеріями як необхідне для охорони фізичного і психічного здоров’я або безпеки самого ув’язненого або персоналу охорони і не створюють загрози його фізичному чи психічному здоров’ю.

6. Не може бути жодних відхилень від вище викладених принципів на жодних підставах, включаючи надзвичайний стан [52].

Необхідність дотримання цих принципів актуалізує проблему службової підпорядкованості працівників охорони здоров’я і лікарів, які працюють в установах виконання покарань і повністю залежать від умов, які створюють для їх діяльності керівники установ (це стосується умов праці, особистої безпеки, забезпечення обладнанням і медикаментами, відносин з персоналом установи і засудженими, забезпеченості житлом і грошовим утриманням тощо).

Ця проблеми повинна вирішуватися шляхом створення централізованої самостійної пенітенціарної медичної служби, підпорядкованої особисто голові ДДУзПВП, з підконтрольністю МОЗ України.

 

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 584. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия