Студопедия — Електроустановки у вибухонебезпечних зонах
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Електроустановки у вибухонебезпечних зонах






7.3.1. До експлуатації у вибухонебезпечних зонах допускаються електроустановки, електрообладнання яких виготовлене відповідно до вимог державних стандартів на вибухозахищене електрообладнання, а також елект­рообладнання, яке відповідає вимогам підрозділу 7.3 ПВЕ.

У вибухонебезпечних зонах, в яких згідно з ПВЕ вимагається вибухозахищене електрообладнання, забо­роняється експлуатувати електрообладнання загального призначення, а також таке, що не має маркування щодо вибухозахисту, якщо на нього не отримано письмового позитивного висновку випробувальної організації.

Безпечність застосування технологічних установок, в які вмонтоване електрообладнання, визначає розробник технології.

7.3.2. Вибухозахищене обладнання повинне відпові­дати класові вибухонебезпечної зони, в якій воно вста­новлене, а також категорії та групі вибухонебезпечної суміші, за якими установка (об'єкт) класифікується як вибухонебезпечна.

7.3.3. Під час приймання в експлуатацію електроус­тановок у вибухонебезпечних зонах має бути представ­лена технічна документація в обсязі, передбаченому ПТЕ електроустановок споживачів.

7.3.4. До обслуговування вибухозахищеного електро­обладнання допускаються особи, які пройшли перевірку знань ПТЕ електроустановок споживачів і цих Правил, а також знань інструкцій заводів-виробників з ремонту, монтажу і експлуатації цього обладнання, посадових інструкцій і інструкцій з охорони праці.

7.3.5. Особа, відповідальна за електрогосподарство підприємства, зобов'язана забезпечити інструктаж елек­тротехнічних працівників з питань вибухобезпеки відпо­відно до спеціальних інструкцій, залежно від специфіки робіт, узгоджених з органами Держнаглядохоронпраці України.

7.3.6. Програми навчання працівників, що виконують роботи, до яких висуваються додаткові вимоги, слід уз­годжувати з органами Держнаглядохоронпраці України.

7.3.7. В разі проведення будь-якого виду робіт в електроустановках вибухонебезпечних зон мають вико­нуватися вимоги відповідних розділів цих Правил в тій частині організаційних і технічних заходів, в якій йдеть­ся про убезпечення працівників під час робіт.

7.3.8. На вибухозахищене електрообладнання слід завести паспорти індивідуальної експлуатації, в яких поряд з паспортними даними слід зазначати обсяги ре­монтів, результати профілактичних випробувань і замі­ри параметрів вибухозахисту (ширина і довжина щіли­ни, значення надмірного тиску та ін.), зафіксовані аварії і дефекти, що мали місце в процесі експлуатації. Експ­луатаційний паспорт затверджує особа, відповідальна за електрогосподарство підприємства,

7.3.9. Електромагнітні розчіплювачі автоматичних вимикачів і теплові розчіплювачі (реле) магнітних пус­качів і автоматичних вимикачів, пристрої захисного вимкнення мають перевірятися на спрацювання під час введення обладнання в експлуатацію і, періодично,- в терміни, встановлені ПТЕ електроустановок споживачів, а також - у випадках неправильної їх дії або відмови.

7.3.10. Плавкі вставки запобіжників перевіряються під час планових ремонтів на відповідність їх номінальним параметрам захищуваного електрообладнання.

Експлуатація плавких вставок з тріщинами, витіканням наповнювача та іншими дефектами забороняється. |

Результати перевірки номінальних параметрів і відо-1 мості про заміну плавких вставок записуються в оперативний журнал або в експлуатаційний паспорт.

7.3.11. В електроустановках напругою до 1000 В з глухозаземленою нейтраллю під час капітальних ре­монтів і міжремонтних випробувань, але не менше 1 разу і на 2 роки, слід вимірювати повний опір петлі фаза-нуль електроприймачів, що належать до даної електроустановки і приєднані до кожної збірки, шафи тощо. В цьому1| разі, з метою забезпечення автоматичного відключення | аварійної дільниці, повний опір петлі має бути таким, 1 щоб під час замикання на корпус або на нульовий захисний провідник виникав струм КЗ, який перевищував | би, не менш ніж у чотири рази, нормальний струм плавкої вставки найближчого запобіжника і, не менш ніж в | шість разів - струм розчіплювача автоматичного вимикача, що має зворотньозалежну від струму характеристику.

У випадках захисту мереж автоматичними вимикача­ми, що мають тільки електромагнітний розчіплювач (відсічку), провідність вказаних провідників має забез­печувати струм не нижче уставки струму миттєвого спра­цювання, помноженого на коефіцієнт, що враховує роз­кид (за заводськими даними), і на коефіцієнт запасу 1,1.

За відсутності заводських даних для автоматичних вимикачів з номінальним струмом до 100 А кратність струму КЗ відносно уставки належить приймати не мен­ше ніж 1,4, а для автоматичних вимикачів з номіналь­ним струмом понад 100 А - не менше 1,25.

В діючих електроустановках, де відсутня спеціальна третя або четверта жила кабелю або проводу, опір петлі фаза-нуль має вимірюватися не менше одного разу на два роки.

Після випадків відмови в роботі засобів захисту елек­троустановок повинні виконуватись позапланові вимірю­вання.

7.3.12. В електроустановках напругою до 1000 В з ізольованою нейтраллю в процесі експлуатації періодич­но, не менше одного разу на місяць, слід перевіряти звукову сигналізацію пристрою постійного контролю ізо­ляції і цілісності пробивного запобіжника. Стан пробив них запобіжників слід перевіряти також в разі підозри про їх спрацювання.

В мережах постійного струму в процесі експлуатації періодично, але не менше одного разу на місяць, слід перевіряти звукову сигналізацію пристрою контролю ізо­ляції мережі.

7.3.13. Огляд, перевірка і випробування заземлювального пристрою провадиться в терміни, визначені ПТЕ електроустановок споживачів.

Якщо під час замірювання перехідного опору заземлювального пристрою буде одержане значення, що пере­вищує проектне, то слід провести ревізію заземлювального пристрою і вжити заходів для приведення його у відповідність з проектом.

7.3.14. В разі вмикання щойно встановленого або перенесеного електрообладнання необхідно вимірювати опір заземлювального пристрою, а в мережах до 1000 В з глухозаземленою нейтраллю, крім того,- опір петлі фаза-нуль.

7.3.15. Вмикати в роботу вибухозахищене електро­обладнання дозволяється тільки в порядку, викладено­му в інструкціях заводів-виробників..

7.3.16. Всі електричні машини, апарати, а також інше електрообладнання і електропроводки у вибухоне­безпечних зонах мають періодично, залежно від місце­вих умов, але не менше одного разу на три місяці, підлягати зовнішньому огляду.

Огляд повинна провадити особа, відповідальна за електрогосподарство підприємства, або призначена ним особа.

Результати огляду фіксуються в оперативному або спеціальному журналі.

Обсяги оглядів регламентуються ПТЕ електроустано­вок споживачів.

7.3.17. Позачергові огляди електроустановки слід провадити після її автоматичного відключення засобами захисту. В цьому разі слід вжити заходів проти само­чинного вмикання установки або вмикання її сторонньою особою.

7.3.18. У вибухонебезпечних зонах забороняється:

— ремонтувати електрообладнання і мережі, що пе­ребувають під напругою;

- експлуатувати електрообладнання в разі несправ­ності захисних заземлень або контактних з'єднань, пошкодження ізоляційних деталей, блокувань кришок апаратів, в прокладках блокування вмикання з видом вибухозахисту «заповнення або продувка оболонки»;

відсутності кріпильних елементів, у випадку витікання мастила з оболонки та ін.;

- розкривати оболонку вибухозахищеного електро­обладнання, струмовідні частини якого перебувають під напругою;

- вмикати електроустановку, що автоматично відклю­чилася, без з'ясування і усунення причини її відклю­чення;

- навантажувати вибухозахищене електрообладнання, проводи і кабелі вище регламентувальних норм або до­пускати режими його роботи, не передбачені норматив­но-технічною документацією;

- змінювати встановлену інструкцією заводу-виробни­ка комплектність іскробезпечних приладів (пристроїв), змінювати марку і збільшувати довжину проводів і ка­белів, якщо ємність або індуктивність у разі цієї заміни будуть перевищувати максимально допустимі значення цих величин для даного іскробезпечного кола;

- залишати відчиненими двері приміщень і тамбурів, що відокремлюють вибухонебезпечні зони (приміщення) від інших вибухонебезпечних зон (приміщень) або невибухонебезпечних приміщень;

- заміняти у вибухозахищених світильниках елект­ричні лампи, що вийшли з ладу, іншими видами ламп або лампами більшої потужності, ніж ті, на які розра­ховані світильники, фарбувати та наносити матове по­криття на світлопропускні елементи (ковпаки);

- вмикати електроустановки без апаратів, що вими­кають захищуване електричне коло, у разі ненормаль­них режимів;

- замінювати захист електрообладнання (теплові розчіплювачі магнітних пускачів і автоматів, запобіжники, електромагнітні розчіплювачі автоматичних вимикачів, пристрої захисного вимикання) іншими видами захистів або захистами з іншими номінальними параметрами, на які дане електрообладнання не розраховане;

- залишати в роботі електрообладнання з висотою

шару мастила і кварцового піску, нижчою від встанов­леної;

- залишати в роботі електрообладнання з видом ви­бухозахисту «заповнення або продувка оболонки під надмірним тиском» з тиском, нижчим від зазначеного в точках контролю цього тиску в інструкції з монтажу і експлуатації;

- експлуатувати кабелі з зовнішніми пошкодження­ми оболонки і сталевих труб електропроводок.

7.3.19. Забороняється на вибухозахищеному електро­обладнанні зафарбовувати паспортні таблички. Необхід­но періодично оновлювати пофарбування знаків вибухо­захисту і попереджувальних написів.

Колір їх забарвлення має відрізнятися від кольору забарвлення електрообладнання.

7.3.20. Періодичність профілактичних випробувань вибухозахищеного електрообладнання встановлюється особою, відповідальною за електрогосподарство підприє­мства, з урахуванням місцевих умов і має виконуватися не рідше, ніж вказано у відповідних розділах ПТЕ елек­троустановок споживачів для електрообладнання загаль­ного призначення.

Випробування проводяться у відповідності з вимога­ми і нормами, вказаними в цих Правилах і в інструк­ціях заводів-виробників.

7.3.21. Електричні випробування у вибухонебезпеч­них зонах дозволяється проводити тільки вибухозахищеними приладами, призначеними для відповідних ви­бухонебезпечних середовищ, а також приладами, на які є висновки організації, що провадить випробування.

Дозволяється провадити випробування безпосередньо у вибухонебезпечних зонах приладами загального при­значення за відсутності вибухонебезпечних сумішей або вмісту їх в межах встановлених норм і унеможливленні утворення вибухонебезпечних сумішей під час проведен­ня випробувань, та при наявності письмового дозволу на вогневі роботи.

Дозволяється випробовувати вибухозахищене елект­рообладнання, крім електрообладнання з видами вибу­хозахисту “іскробезпечне електричне коло” і “підвищена надійність проти вибуху” (по ПВВРЕ) або з вибухозахи­стом виду "є" (за ГОСТ 22782.7-81), приладами загаль­ного призначення, встановленими в розподільчих при­строях, розташованих в приміщеннях без підвищеної небезпеки, за відсутності письмового дозволу на вогневі роботи і за умови, що всі вузли електрообладнання, які утворюють вибухозахист, зібрані.

7.3.22. На електроустановки, розташовані у вибухо­небезпечних зонах класів В-ІІ і В-ІІ А, поширюються також вимоги, викладені в пунктах 7.3.23. - 7.3.28 цих Правил.

7.3.23. Розподільчі пристрої, підстанції, трансформа­торні пункти та інші приміщення електричних установок слід очищати від пилу і волокон в терміни, обумов­лені місцевими умовами, але не менше 2 разів на рік.

7.3.24. Внутрішні і зовнішні поверхні електрооблад­нання і електропроводок слід очищати від пилу і воло­кон з регулярністю, залежною від місцевих умов. Особ­ливу увагу належить звертати на запобігання накопи­ченню пилу і волокон на нагрітих поверхнях.

7.3.25. Очищувати електрообладнання і електропро­водки від пилу і волокон належить шляхом відсмокту­вання. Допускається очищення стисненим повітрям за допомогою шланга з гумовим наконечником за наявності пересувної пиловідсмоктувальної установки, складеної з вибухозахищеного вентилятора і фільтра на напірній стороні вентилятора.

Всмоктувальну сторону вентилятора слід виконувати у вигляді сховища, котре кріпиться під обладнанням, що очищається.

7.3.26. Пил і волокна всередині електрообладнання слід прибирати в терміни, вказані в місцевих інструкці­ях, але не менше;

- двох разів на рік - для електричних машин з ча­стинами, що нормально іскрять (машини постійного струму, колекторні тощо);

- один раз на три місяці - для електрообладнання, встановленого на механізмах, що зазнають в процесі експлуатації трясіння, вібрації тощо;

- один раз на рік - для іншого електрообладнання.

7.3.27. Освітлювальна арматура (скляні ковпаки, ре­флектори, металеві частини та ін.) і лампи всіх видів освітлення слід очищати в терміни, обумовлені місцеви­ми інструкціями, але не менше:

- чотирьох разів в місяць - в приміщеннях із знач­ними виробничими виділеннями пилу або волокон;

- двох разів на місяць - в приміщеннях з незначни­ми виробничими виділеннями пилу або волокон;

- двох разів на рік - в разі зовнішнього установлен­ня.

7.3.28. Систему припливно-витяжної вентиляції слід вмикати раніше, ніж електрообладнання, а вимикати -після його відключення і вона повинна мати блокіровку, яка не допускає вмикання електрообладнання в разі, якщо вентилятор зупинено.

7.3.29. Для кожного вибухонебезпечного об'єкту слу­жбою, яка відповідальна за електрогосподарство під­приємства, розробляється план ліквідації аварій, у яко­му, з врахуванням специфічних умов, передбачаються оперативні дії працівників щодо ліквідації аварійних ситуацій, а в разі їх виникнення - з локалізації, мак­симального зниження тяжкості наслідків.

7.3.30. До ремонту вибухозахищеного електрооблад­нання допускаються особи, які пройшли, одночасно з перевіркою знань ПТЕ електроустановок споживачів і цих Правил, також перевірку знань інструкцій заводів-виробників, державних стандартів на вибухозахищене електрообладнання, РД 16.407-87 "Ремонт взрывозащищенного и рудничного электрооборудования" 1987, зат­верджених Держгіртехнаглядом СРСР та Мінелектротехпромом СРСР, про що робиться відповідний запис в посвідченні про перевірку знань.

7.3.31. Розбирання і збирання електрообладнання проводиться в тій послідовності, яку вказано в завод­ській інструкції з монтажу та експлуатації цього облад­нання.

Кабелі живлення, від'єднані на час зняття електрод­вигунів у ремонт, слід захищати від механічних пошкод­жень. Під час розбирання вибухонепроникних оболонок електрообладнання не допускається наявність вогню, забороняється палити, має використовуватися інстру­мент, що виключає утворення іскор.

7.3.32. В разі проведення ремонтних робіт в умовах тісноти, можливій загазованості, в тому числі — всере­дині технологічних апаратів, освітлення, як правило, слід забезпечувати за допомогою переносних вибухозахищених акумуляторних світильників у відповідному до середовища виконанні або переносних світильників у вибухобезпечному виконанні, що відповідають вимогам ПВЕ.

7.3.33. Технологічні установки і виробництва слід обладнувати стаціонарною електромережею для підклю­чення зварювального та іншого електрообладнання.

7.3.34. Для підключення зварювальних апаратів слід застосовувати комутаційні ящики (шафи).

7.3.35. Мережу для підключення зварювальних апа­ратів нормально слід знеструмити.

Подавання напруги в цю мережу і підключення зва­рювального устаткування допускається за наявності дозволу на проведення вогневих робіт.

7.3.36. Пристрої для підключення пересувного і пе­реносного електрообладнання слід розташовувати поза вибухонебезпечними зонами. Рівень вибухозахисту тако­го електрообладнання має відповідати класові вибухоне­безпечної зони.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1758. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия