Студопедия — Методи контролю. 1. Вітенко І.С., Борисюк А.С., Вітенко Т.І
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методи контролю. 1. Вітенко І.С., Борисюк А.С., Вітенко Т.І

1. Вітенко І.С., Борисюк А.С., Вітенко Т.І. Основи психології. Основи педагогіки: Навчально-методичний посібник. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2006. – 200 с.

2. Волкова Н.П. Педагогіка: Посібник для студентів вищих навчальних закладів. — К.: Видавничий центр “Академія”, 2003. — 576 с.

3. Гончаренко С.У. Український педагогiчний словник. / Гончаренко С.У. – К.: Либiдь, 1997. – 376 с.

4. Демиденко В.К. Навчання, виховання та розумовий розвиток. - Бердянськ, 2002. - 47 с.

5. Державна національна програма «Освіта. Україна XXI століття» // Освіта. - 1993. - № 44-46.

6. Законодавство про освіту. – Х.: ПП «ІГВІНІ», 2005. – 240 с.

7. Коваленко Е.Э. Методика професстонального обучения. / Коваленко Е.Э. Х.: Изд-во «Штрих», 2003. – 480 с.

8. Курлянд З.Н. Педагогіка: Навчальний посібник. / Курлянд З.Н. – Х.: ТОВ „Одіссей”, 2003. – 352.

9. Лазарчук Л.Ю.Основи педагогіки: Матеріали для лекційного курсу та семінарських занять/ Л.Ю.Лазарчук, І.З.Майданюк.- Тернопіль: Укрмедкнига, 2005.- 550 с.

10. Лозниця В.С. Психологія і педагогіка: основні положення. Навчальний посібник для самостійного вивчення дисципліни. / Лозниця В.С. – К.: Ексоб, 2001. –304 с.

11. Маленкова Л.И. Теория и методика воспитания: учеб. пособ. / Маленкова Л.И. - М.: Педагогическое общество России, 2002. — 480 с.

12. Медична деонтологія / За ред. Хомутова В.І. – Харків, 1999.

13. Механізми інтелектуального розвитку // Завуч. - 2005. - № 22 (серпень). - 45с.

14. Назар П. С., Віденський Ю. Г., Грандо О. А. Основи медичної етики.— К.: Здоров'я, 2002.— 344с.

15. Основи психології і педагогіки: навчальний посібник / О. М. Степанов, М. М. Фіцула. - 2-ге вид., виправ., доп. - Київ: Академвидав, 2006. - 520 с.

 

Методи навчання

 

У процесі навчання студенти отримують необхідні знання під час проведення аудиторних занять: лекційних та практичних. Лекційний матеріал дає студентові основу знань з тих чи інших проблем господарювання підприємства, орієнтує студентів у різноманітті навчальної літератури.

Метою практичних занять є засвоєння теоретичного матеріалу та набуття відповідних практичних навичок щодо прийняття обґрунтованих господарсько-управлінських рішень на рівні підприємства. Крім цього на практичних заняттях передбачається проведення комплексно-модульного контролю, тобто перевірка рівня засвоєння навчального матеріалу кількох тем курсу. На практичні заняття виносяться ключові питання дисципліни. При підготовці до практичних занять потрібно передусім прочитати конспект лекцій з відповідної теми, вивчити понятійний апарат і осмислити логіку навчального матеріалу. Далі доцільно звернутися до вивчення рекомендованої літератури відповідно до певної теми. Велике значення у процесі вивчення й закріплення знань має самостійна робота студентів, завданням якої є формування практичних навичок у роботі студентів зі спеціальною літературою, орієнтування їх на інтенсивну роботу, критичне осмислення здобутих знань і глибоке вивчення теоретичних і практичних проблем.

 

Методи контролю

 

Органічною складовою навчального процесу є систематичний, комплексний контроль й оцінювання якості набутих знань, умінь та практичних навичок студентів у відповідності з вимогами державних стандартів освіти, а також адаптації до загальноєвропейських вимог, визначених Європейською системою залікових кредитів (далі ЕСТS).

Оцінювання знань з дисципліни «Економіка та фінанси підприємства» здійснюється на основі результатів поточного і підсумкового контролю знань.

Об'єктом оцінювання знань студентів є програмний матеріал дисципліни різного характеру і рівня складності, засвоєння якого перевіряться відповідно під час поточного контролю.

Завданням поточного контролю є перевірка розуміння та засвоєння викладеного матеріалу, вироблених навичок проведення розрахункових робіт, умінь самостійно опрацювати тексти, здатності осмислити зміст теми чи розділу, умінь публічно чи письмово представити певний матеріал. Завданням підсумкового контролю є перевірка розуміння студентом базового програмного матеріалу в цілому, логіки та взаємозв'язків між окремими розділами, здатності творчого використання накопичених знань, уміння сформувати своє ставлення до певної проблеми навчальної дисципліни, уміння вирішувати практичні завдання тощо.

Поточний контроль здійснюється під час практичних занять, а також під час індивідуально-консультативних зустрічей зі студентами. Для визначення рівня знань, умінь і навичок студентів при вивченні дисципліни „Економіка та фінанси підприємства” використовуються наступні форми і методи контролю:

Поточний контроль за результатами вивчення кожного змістового модуля:

- у вигляді тестування: за ЗМ1 і ЗМ2.

- вирішення і захист індивідуального завдання (РГЗ).

Підсумковий контроль. За умовами кредитно-модульної системи організації навчального процесу до підсумкового контролю допускаються студенти, що набрали не менше 30 балів з поточного контролю за усіма змістовими модулями. Підсумковий контроль здійснюється за екзаменаційними білетами у письмовій формі.

 

10. Розподіл балів, які отримують студенти

Приклад для екзамену

Види та засоби контролю (тестування, контрольні роботи, індивідуальні завдання тощо) Параметри оцінки (бали за відповідями за формами поточного контролю)   Підсумкові бали (відсоток від загального обсяга)   Діапазон оцінки (балів)
Поточний контроль зі змістових модулів      
ЗМ 1. Контрольна робота у вигляді тестування 91 – 100 балів 81 – 90 балів 71 – 80 балів 61 – 70 балів до 60 балів   0 – 20
ЗМ 2. Контрольна робота у вигляді тестування 91 – 100 балів 81 – 90 балів 71 – 80 балів 61 – 70 балів до 60 балів   0 – 20
Вирішення і захист індивідуального завдання (розрахунково-графічна робота) Правильність розрахунків Захист змісту завдання   max.10   max.10   0 – 20
Підсумковий контроль з дисципліни – екзамен за екзаменаційними білетами     0 – 40
Всього за модулем     0 - 100

Оцінювання знань з модуля здійснюється за 100-бальною шкалою на основі суми результатів поточного та підсумкового контролю. Завдання поточного контролю оцінюються в діапазоні [0;60], завдання, що виносяться на екзамен – в діапазоні [0;40].

Поточний контроль за змістовним модулем проводиться після того, як розглянуто весь теоретичний матеріал, виконані практичні завдання в межах змістовного модуля і завдання на самостійну роботу. Цей вид контролю проводиться у вигляді тестування. Використовуються тести закритої форми (з множинним вибором, графічні тести) і тести відкритої форми (на обмежену кількість відповідей, на множину кількість відповідей, на знання формул, на вирішення практичних ситуацій). Поточний тестовий контроль з кожного змістового модуля оцінюється в діапазоні 0-20 балів шляхом підрахунку кількості балів по кожному тесту і в цілому за тестовим завданням згідно з критеріями оцінювання, які наведені в таблиці. Поточний контроль також передбачає, крім виконання двох тестових завдань, написання і захист індивідуального завдання (розрахунково-графічної роботи). Критерії оцінювання індивідуального завдання (розрахунково-графічної роботи): Оцінка 20 балів – індивідуальне завдання виконано на високому рівні, представлені повні розв’язки завдань і зроблені обґрунтовані висновки. На всі запитання викладача отримані правильні відповіді.

Оцінка 15 балів: індивідуальне завдання виконано, однак мають місце окремі недоліки непринципового характеру: допущено незначних помилок при формулюванні термінів, категорій, наявні незначні арифметичні помилки у розрахунках або не точно зроблені висновки. На переважну більшість запитань викладача було подано правильні відповіді. Оцінка 5 балів: розрахунково-графічна робота виконана більше 50% правильно, або допущені неточності в 70 %

завдань, але обов’язково одне завдання розв’язане правильно. Є зауваження щодо оформлення роботи. Студентом подано правильні відповіді лише на окремі запитання викладача. Оцінка 0 балів: виконано менше 50 % завдань правильно, допущені неточності в усіх завданнях, розрахунки неправильні внаслідок допущення грубих помилок. На екзамен виносяться ключові питання, типові та комплексні задачі, що потребують змістовної письмової відповіді та розв'язку. Екзаменаційний білет містить 4 завдання, кожне з яких оцінюється за шкалою 10; 5; 0 балів. За формою і змістом завдання поділяються на два блоки: перший блок

містить 2 теоретичних запитання; другий блок - 2 задачі.

Результати екзамену оцінюються в діапазоні від 0 до 40 балів (включно).

В разі, коли відповіді студента оцінені менше ніж в 20 балів (0, 5, 10, 15) він отримує незадовільну оцінку за результатами екзамену (тобто 0 балів) та незадовільну загальну підсумкову оцінку. В цьому випадку отримані результати поточного контролю не враховуються. Оцінка за екзамен виставляється за національною шкалою (4-х - бальною) поряд із загальною підсумковою оцінкою в

100-бальній шкалі (за системою ЕСТS) за наступними параметрами таблиці:

 

 

Шкала оцінювання: національна та ECTS

Сума балів за всі види навчальної діяльності ОцінкаECTS Оцінка за національною шкалою
для екзамену, курсового проекту (роботи), практики для заліку
90 – 100 А відмінно     зараховано
82-89 В добре
74-81 С
64-73 D задовільно
60-63 Е
35-59 FX незадовільно з можливістю повторного складання не зараховано з можливістю повторного складання
0-34 F незадовільно з обов’язковим повторним вивченням дисципліни не зараховано з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

Шкала оцінювання: національна та ECTS

Сума балів за всі види навчальної діяльності ОцінкаECTS Оцінка за національною шкалою
для екзамену, курсового проекту (роботи), практики для заліку
90 – 100 А відмінно     зараховано
82-89 В добре
74-81 С
64-73 D задовільно
60-63 Е
35-59 FX незадовільно з можливістю повторного складання не зараховано з можливістю повторного складання
0-34 F незадовільно з обов’язковим повторним вивченням дисципліни не зараховано з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

 

11. Рекомендована література

Базова

1. Азаренкова Г. М., Журавель Т. М., Михайленко Р. М. Фінанси підприємств: Навч. посіб. для самост. вивчення дисципліни. — 2-ге вид., випр. і допов. — К.: Знання-Прес, 2006. — 287 с.

2. Аранчій В. І. Фінанси підприємств: Навч. посіб. — К.: ВД “Професіонал”, 2004. — 304 с.

3. Белолипецкий В. Г. Финансы фирмы. – М., 1998.

4. Бланк И. А. Стратегия и тактика управления финансами. — К., 1996. — 534 с.

5. Брігхем Е. Ф. Основи фінансового менеджменту. — К., 1997. — 1000 с.

6. Бернар Коласс. Управление финансовой деятельностью предприятия. — М.: Финансы, 1997. — 576 с.

7. Бойчик І. М. Економіка підприємства: Навчальний посібник. Вид. 2-ге, доповн. та перероб. - К.: Атіка, 2007. - 528 с.

8. Економіка підприємства: підручник/ М. Г. Грещак, В. М. Колот, О. Г. Мендрул [та ін.]; за заг. та наук. ред. Г.О. Швиданенко. – К.: КНЕУ, 2009. – 816 с.

9. Коробов М. Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств. — К.: Знання, КОО, 2000.

10. Лагутін В. Д. Кредитування: теорія і практика. — К.: Знання; КОО, 2000. — 215 с.

11. Нікбахт Е., Гропеллі А. Фінанси. — К.: Основи, 1993. — 383 с.

12. Перар Ж. Управление финансами: с упражнениями: Пер. с фр. — М.: Финансы и статистика, 1999.

13. Петрович Й. М., Кіт А. Ф. та ін. Економіка підприємства: Підручник/ За заг. ред. Й. М. Петровича. – Львів: «Новий світ-2000», 2004. – 680 с.

14. Пушкарева В. М. История финансовой мысли и политики налогов. — М.: ИНФРАМ, 1996.

15. Руденко Л. В., Подольська В. О., Яріш О. В. Аналіз фінансовогосподарської діяльності підприємства: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. — К.: НМЦ “Укоопосвіта”, 2000. — 422 с.

16. Савицкая Г. В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия: Учеб. пособие. — Минск; М.: ИП “Экоперспектива”, 1998. — 688 с.

17. Слав’юк Р. А. Фінанси підприємств: Навч. посіб. — К.: ЦУЛ, 2002. — 460 с.

18. Терещенко О. О. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2003. — 554 с.

19. Філімоненков О. С. Фінанси підприємств: Навч. посіб. — 2-ге вид., переробл. і допов. — К.: МАУП, 2004. — 328 с.

20. Фінансова діяльність підприємства: Підручник / О. М. Бандурка, М. Я. Коробов, П. І. Орлов, К. Я. Петрова. — 2-ге вид., переробл. І допов. — К.: Либідь, 2003. — 384 с.

21. Финансовый бизнесплан / Под ред. В. М. Попова. — М.: Финансы и статистика, 2000.

22. Финансовый менеджмент / Авт. кол. под рук. Е. С. Стояновой. — М.: Перспектива, 1996. — 405 с.

23. Финансовый менеджмент / Под ред. акад. Г. Б. Поляка. — М.: Финансы, 1997.

24. Фінанси підприємств: Навч. посіб.: Курс лекцій / За ред. Г. Г. Кірейцева. — К.: ЦУЛ, 2002. — 268 с.

25. Фінанси підприємств: Навч.­метод. посіб. для самост. вивч. дисц. / Л. Д. Буряк, Є. В. Вакуленко, А. П. Куліш та ін. — К.: КНЕУ, 2003. — 165 с.

26. Фінанси підприємств: Підручник / Кер. авт. кол. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін. — 4-те вид., переробл. та допов. — К.: КНЕУ, 2002. — 571 с.

27. Финансы / Под. ред. А. М. Ковалевой. — М.: Финансы и статистика, 1999. — 384 с.

28. Хелферт Э. Техника финансового анализа / Пер. с англ. под ред. Л. П. Белых. — М.: Аудит, ЮНИТИ, 1996. — 663 с.

29. Шваб Л.І. Економіка підприємства: для студентів вищих навчальних закладів 2-е вид. – К.: Каравела, 2005. – 568 с.

30. Шеремет А. Д., Сайфулин Р. С. Финансы предприятий. — М.: ИНФРАМ, 1999. — 176 с.

 

 

Допоміжна

30. Господарський кодекс України від 16. 01.03 № 436IV.

31. Закон України “Про ціни і ціноутворення” від 03.12.90 № 5070ХII.

32. Закон України “Про інвестиційну діяльність” від 18.09.91 № 1560ХII.

33. Закон України “Про господарські товариства” від 19.09.91 № 1576ХII.

34. Закон України “Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів” від 11.12.91 № 1963ХII.

35. Закон України “Про підприємництво” від 07.02.92 № 698ХII.

36. Закон України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 14.05.92. — № 2343ХII.

37. Закон України “Про систему оподаткування” від 18.02.97 № 77/97ВР.

38. Закон України “Про податок на додану вартість” від 03.04.07 № 168/97ВР.

39. Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств” від 22.05.97 № 283/97.

40. Закон України “Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.97 № 401/97.

41. Закон України “Про збір на обов’язкове соціальне страхування” від 26.06.97 № 402/97–ВР.

42. Закон України “Про лізинг” від 16.12.97 № 723/97ВР.

43. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.99 № 996ХІV.

44. Закон України “Про інноваційну діяльність” від 04.07.02 № 40IV.

45. Постанова Кабінету Міністрів України та НБУ від 19.04.94

(№ 279) “Про нормативи запасів товарноматеріальних цінностей державних підприємств та організацій та джерела їх покриття”.

46. Азаров М. Я., Кольга В. Д., Онищенко В. А. Все про податки: Довідник. — К.: ЕкспертПро, 2000.

47. Банківські операції / За ред. А. М. Мороза. — К.: КНЕУ, 2000.

48. Василик О. Д. Державні фінанси України: Навч. посіб. — К.: Вища шк., 1997. — 383 с.

49. Василик О. Д. Теорія фінансів: Підручник. — К.: НІОС, 2000. — 416 с.

50. Базидевич В. Д., Баластрик Л. О. Державні фінанси: Навч. посіб. / За заг. ред. В. Д. Базидевича. — К.: Атыка, 2002. — 368 с.

51. Гуськов С. В. Налоги в экономике предприятия. — М.: Издат. Дом “Дашков и Ко”, 1999.

52. Гроші та кредит: Підручник. — 3-тє вид., переробл. і допов. / М. І. Савлук, А. М. Мороз, М. Ф. Пуховкіна та ін.; За заг. ред. М. І. Савлука. — К.: КНЕУ, 2002. — 598 с.

53. Деньги и финансы: тесты и задачи / Под ред. И. Т. Балабанова. — СПб.: Питер, 2000.

54. Ефимова О. В. Финансовый анализ. — М., 1996.

55. Задихайло Д. В., Кібенко О. Р., Назарова Г. В. Корпоративне управління:

Навч. посіб. — Х.: Еспада, 2003. — 688 с.

56. Коупленд и др. Стоимость компаний: оценка и управление: Пер. с англ. — М.: ЗАО “ОлимпБизнес”, 1999.

57. Крисюк В. І. та ін. Ревізія і контроль в установах і організаціях бюджетної сфери. — К.: Європ. Ун-т фінанасів, інформ. систем, менеджменту і бізнесу, 1999.

58. Кредісов А. І., Панченко Є. Г., Кредісов В. А. Менеджмент для керівників. — К.: Знання; КОО, 1999.

59. Шмидт Р. А., Райт Х. Финансовые аспекты маркетинга: Пер. с англ. — М.: ЮНИТИДАНА, 2000.


 

15. Інформаційні ресурси

 

1. Адміністративно-управлінський портал // www.aup.ru

2. Бібліотека корпоративного управління // www.corpgov.net

3. Офіційний веб-сайт Верховної Ради України // www.rada.gov.ua

4. Проблеми теорії і практики управління // www.ptpu.ru

5. Централізована база даних про емітентів цінних паперів // www.istock.com.ua

6. ЛигаБизнесИнформ // www.iiga.net

7. Нормативные акты Украины // www.nau.kiev.ua

 

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Borrowings from Contemporary Languages in New English | Ослабление Османской империи

Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 323. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия