Студопедия — А.Орелович 1 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

А.Орелович 1 страница






1. Ансофф И. Стратегическое управление. — М.: Экономика, 1989. — 519 с.

2. Ващенко Л.М. Управління інноваційними процесами в загальній середній освіті регіону: Монографія. — К.: Видавниче об’єднання „Тираж”, 2005. — 380 с.

3. Дмитренко Г.А. Стратегічний менеджмент: цільове управління освітою на основі кваліметричного підходу:Навч. посіб. — К.: ІЗМН, 1996. — 140 с.

4. Кремень В. Освіта і наука в Україні — інноваційні аспекти. Стратегія. Реалізація. Результати. — К.: Грамота, 2005. — 448 с.

5. Крижко В.В., Мамаєва І.О. Аксіологічний потенціал державного управління освітою. Навч. посіб. — К.: Освіта України, 2005. — 224 с.

6. Лозова В.І., Троцко Г.В. Теоретичні основи виховання і навчання: Навч. посіб. — Харків: «ОВС», 2002. — 400 с.

7. Лукашевич В.В. Основы менеджмента.: Учеб. пособие. — М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2004. — 285 с.

8. Неперервна професійна освіта: теорія і практика / За ред. І.А. Зязюна та Н.Г. Ничкало. — В 2-х част. — К., 2001. — ч. 1. — 392 с.

9. Неперервна професійна освіта: філософія, педагогічні парадигми, прогноз: Монографія / Андрущенко В.П., Зязюн І.А., Кремень В.Г., Максименко С.Д., Ничкало Н.Г., Сисоєва С.О., Цехмістер Л.В., Чалий О.В. / За ред. В.Г. Кременя. — К.: Наукова думка, 2003. — 853 с.

10. Огаренко В.М. Державне регулювання діяльності вищих навчальних закладів на ринку освітніх послуг: Монографія. — К.: Вид-во НАДУ, 2005. — 328 с.

11. Педагогіка вищої школи: Навч. посіб. / З.Н. Курлянд, Р.І. Хмелюк, А.В. Семенова та ін.; за ред. З.Н. Курлянд. — 2-ге вид., перероб. і доп. — К.: Знання, 2005. — 399 с.

12. Педагогіка /Інтегрований курс теорії та історії / За ред. А.М. Бойко. — Полтава: АСМІ, 2002-2004. — У 2 ч. — Ч.1. — 370 с.

13. Педагогіка / Інтегрований курс теорії та історії. / За ред. А.М. Бойко. — Ч. 2. — К.: ВІПОЛ; Полтава: АСМІ, 2004. — 504 с.

14. Сорочан Т.М. Розвиток професіоналізму управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у системі післядипломної педагогічної освіти. Автореф. дис. … докт. пед. наук. 13.00.04. / Луганський НПУ імені Тараса Шевченка. — Луганськ, 2005. — 43 с.

15. Файоль А., Эмерсон Г., Тейлор Ф., Форд Г. Управление — это наука и искусство. — М., 1992. — 502 с.

Швалб Ю.М., Данчева О.В. Практична психологія в економіці та бізнесі. — К.: Лібра, 1998. — 270 с.

16. Шегда А.В. Основы менеджмента. Учеб. пособие. — К.: Т-во „Знання” КОО, 1998. — 512 с.

17. Шаркунова В.В. Соціальне управління та концепції педагогічного менеджменту в загальноосвітніх закладах. Автореф. дис..... канд. пед. наук. 13.00.01. / Ін-т педагогіки АПН України. — Київ, 1998. — 16 с.

 

Процеси реформування освіти України кінця ХХ – початку ХХІ століття детерміновані глибокими змінами. Основними джерелами цих змін стали: реформа як політична ініціатива „згори” та освітня новація як педагогічна ініціатива „знизу” [2]. Практика вітчизняної освіти сьогодні потребує кардинального оновлення підходів до підготовки педагогічних кадрів, здатних до швидкого сприйняття інноваційних змін, до розуміння інноваційних процесів на методологічному та науково-методичному рівнях, до визначення логіки і наслідків упливу інноваційного досвіду на компоненти освітнього середовища навчального закладу, району, регіону.

Проте подальший розвиток української освіти, зокрема – професійної педагогічної, спрямованої на підготовку управлінських кадрів, стримується внаслідок недостатньої вирішеності завдань наукового характеру. Масова педагогічна практика вимагає оновлення державної кадрової політики у сфері менеджменту освіти, її відповідальності „практиці інноваційного руху в освіті”, створення „цілісного наукового фундаменту... сучасного педагогічного знання” [4].

Необхідність оновлення підготовки корпусу керівних кадрів освіти нами розглядається у руслі державної (інституціональної) кадрової політики на засадах інноваційного розвитку організації. Проте ця політика до останнього часу є суперечливою, адже вирішення кадрових проблем відбувається здебільшого при майже повній ізольованості основної лінії кадрових процесів (невідкладні кадрові проблеми) від розробки концепції державної кадрової політики на основі загальної стратегії розвитку освіти [10, c. 20]. В результаті такого протиріччя кадрова політика на всіх рівнях організації освіти є однобічною, кон’юнктурною, недалекоглядною, спеціальна професійна підготовка менеджерів освіти проводиться здебільшого формально, без урахування специфічних потреб цієї категорії управлінців.

Це явище посилюється загальними протиріччями, характерними для системи освіти в цілому:

- за ефективність освіти однаковою мірою відповідає як той, кого навчають, так і той, хто навчає, тобто якість освіти виникає у процесі взаємовпливу її суб’єктів, що у свою чергу досить складно оцінити;

- результати освіти виявляються здебільшого не одразу; існує певний відрив між процесом навчання і одержанням вигоди, тобто – наслідками навчальної діяльності;

- система освіти в цілому відповідає у першу чергу тенденціям розвитку культури суспільства, а вже потім - кон’юнктурі ринку, а власне особистість існує в реальних ринкових обставинах;

- фактори, що визначають попит на освіту, мають здебільшого не ціновий, а ціннісний характер, адже менеджмент-освіта для організації освіти сьогодні належно не компенсується у вигляді високої заробітної плати за відповідну кваліфікацію.

Ці та інші суперечності розвитку системи освіти свідчать: у реальній практиці життя існує протиріччя, спровоковане суспільно-економічними трансформаціями, переходом суспільства до справді демократичної та цивілізованої ринкової конкуренції. Жодне з поколінь українців не жило в таких умовах і не має відповідного досвіду та механізмів захисту від конфронтації, конфліктів, соціального розшарування. У той же час освіта має формувати такі якості, як співпраця, взаємодопомога, справедливість, милосердя, сприйняття іншої людини як вищої цінності [5, c. 21].

Отже, однією з головних суперечностей сучасних процесів розвитку освіти є протиріччя між більш глибокою професіоналізацією управління, потребою в міжгалузевій інтеграції знань і досвіду, значимістю інтегрованих умінь для здійснення професійної управлінської діяльності і реальним станом підготовки кадрів. „Управлінська діяльність у сучасному соціумі детермінується декількома умовами, серед яких: відповідність загальній концепції державного управління; врахування соціально-психологічних закономірностей діяльності; виявлення специфічних ознак управління як професійної діяльності, а також власних індивідуальних можливостей керівника” [14], тому оновлення управління має випереджати процеси розвитку сучасної школи і освіти, а підготовка керівника має забезпечувати набуття спеціальної кваліфікації з відповідних проблем. За таких умов актуалізується значення неперервної педагогічної освіти, адже менеджер потребує постійного набуття і оновлення знань упродовж життя.

Модернізація підготовки кадрів управління освітою України має спиратися на наукові розробки, інноваційні моделі керівництва організаціями, сучасні досягнення керівників-практиків у всьому світі. У державі потрібно створити систему вітчизняного менеджменту, яка б акумулювала найцінніші здобутки світової теорії і практики управління персоналом, адаптовані до умов перехідного суспільства й до специфіки такого унікального великомасштабного соціального об’єкта, як національна освіта. Вітчизняні дослідники А. Бойко, Г. Дмитренко, Л. Каращук, М.Кривко, В. Маслов, В. Шаркунова та ін. розглядають науковий менеджмент як теорію і практику педагогічної діяльності, як інструмент реалізації наскрізного цілепокладання та зворотного зв’язку системи управління у такій найскладнішій соціальній сфері „людина-людина”, якою є освіта.

2. У цьому контексті соціальні системи управління освітою і підготовки кадрів менеджерів можуть розглядатися на різних рівнях: макрорівні (система національної освіти в цілому); регіональному рівні (структури управління освітою в Кримській АР та областях і районах); мікрорівні (навчальний заклад, установа).

До загальних закономірностей сучасного управління, які необхідно враховувати у процесі підготовки менеджера освіти, можемо віднести:

закономірність відповідності соціального змісту управління формам власності на засоби виробництва, яка передбачає наявність систем менеджменту, адекватних власності, різноманітність їх організаційно-правових норм і послаблення централізованого впливу на діяльність таких систем;

переважаюча ефективність свідомого планового управління, адже система менеджменту з плановим регулюванням процесів у ній і потенційно, і фактично ефективніша від систем зі стихійним регулюванням цих процесів; підтвердженням цьому є широке використання програмно-цільового і системного підходів, а також аналізу на всіх рівнях управління в сучасному суспільстві;

закономірність відповідності керуючої і керованої системи, суб’єкта і об’єкта (в освіті – іншого суб’єкта) управління; так, зміни в економіці вимагають суттєвих реформ усіх галузей господарства і соціальної сфери для забезпечення тенденції стабільного поступального розвитку суспільства;

закономірність посилення процесів розподілу і кооперації праці в управлінні відповідає, з одного боку, подальшому горизонтальному і вертикальному розподілу праці в управлінні, що пов’язано з розвитком галузі освіти, масштабом керованих систем, появою нових функцій і видів діяльності; з іншого боку – розподіл праці зумовлює її координацію, тобто узгодженість дій суб’єктів управління, що виявляється в кооперації управлінської праці [7, с. 15].

Якщо загальні закономірності властиві менеджменту в цілому, то специфічні закономірності характерні для окремих систем і галузей. До них відносимо:

закономірність зміни функцій в управлінні, що означає збільшення одних функцій і зменшення інших на різних ієрархічних рівнях управління (так, на рівні Міністерства освіти і науки України, управлінь освіти і науки облдержадміністрацій вирішуються стратегічні завдання модернізації галузі, на рівні навчального закладу – тактичні);

закономірність оптимізації кількості ступенів управління передбачає ліквідацію зайвих ланок управління, що підвищує його гнучкість і оперативність;

закономірність концентрації функцій управління полягає в тому, що кожна ланка управління прагне до розширення кількості управлінського персоналу; ця закономірність характерна для зростання бюрократичних структур в усьому світі;

закономірність поширення контролю відображає залежність між кількістю підлеглих і можливостями ефективного керівництва їх діяльністю і контролю їхніх дій з боку менеджера; оптимальною вважається наявність 7-10 підлеглих у безпосередньому підпорядкуванні одного менеджера [7, с. 16].

Вивчення певних тенденцій в управлінні освітою дозволяє визначити специфічні лише для цієї галузі сучасні закономірності як стійкі взаємозалежності, що впливають на регулювання та рівень цілісності всієї системи, а також її розвиток:

– закономірність відповідності технології управління навчальними закладами і регіональними структурами загальнодержавним механізмам;

– закономірність взаємовпливу керівної та керованої підсистем (за вирішальної ролі першої);

– закономірність прогнозованості керівництва на всіх рівнях і у всіх підрозділах системи освіти;

– закономірність взаємозалежності між компетентністю керівництва і результатами, ефективністю управління;

– закономірність залежності ефективності керівництва від розвитку творчого потенціалу персоналу, перспективної плановості і моделювання діяльності колективу;

– закономірність відповідності структури управління його меті;

– закономірність залежності якості управління від якості зворотного зв’язку, надійності системи інформаційного забезпечення [16, с. 7].

До цих закономірностей додамо:

– закономірність опори сучасного управління галуззю на теорію і практику наукового менеджменту;

– закономірність упливу спеціальної управлінської підготовки керівників усіх рівнів на якість управління в цілому;

– закономірність залежності ефективності і якості управління конкретним закладом чи підрозділом організації від особистісних якостей менеджера.

Зазначимо, що закономірності мають об’єктивний характер, реалізуються в процесі управлінської діяльності груп людей чи окремих особистостей. Визначені групи закономірностей в умовах швидкоплинності змін в організації освіти не претендують на завершеність і повноту, але їх знання дає змогу менеджерам більш упевнено почувати себе в обстановці нестабільності і ризику, протидіяти деструктивним факторам зовнішнього і внутрішнього середовища, чітко визначати мету і цілі закладу чи підрозділу.

Закономірності управління мають повною мірою враховуватися при формуванні у процесі підготовки менеджера принципів управління, як соціально адекватних – для масштабних підрозділів організацій, так і особистісно орієнтованих – для кожного менеджера освіти зокрема.

У процесі неперервної педагогічної підготовки менеджера освіти нами використовувалися дві групи принципів: ті, на які зорієнтовувався зміст навчання; ті, якими послуговувалися у ході організації навчання.

3. Провідне значення в реалізації цілей загальноосвітнього навчального закладу мають, на нашу думку, принципи управління, дібрані відповідно „логіки здорового глузду” – тверезої оцінки менеджером власних можливостей у реалізації владних повноважень та можливостей очолюваного ним закладу: фінансово-господарських, навчально-виховних, загальнолюдських [17].

У принципах управління узагальнені, з одного боку, пізнані вже закони й закономірності, з іншого – досвід, що виправдав себе упродовж тривалих періодів часу [3]. Вони визначають спосіб діяльності, взаємодії і є незаперечними правилами, нормами управління. Ігнорування принципів може створювати в управлінні закладом (установою, підрозділом) ситуацію, яка в кінцевому результаті приведе до невдач у реалізації поставлених цілей.

Принципи менеджменту освіти мають відповідати таким вимогам:

– виражати загальні закономірності, властиві організації освіти;

– відповідати законам розвитку природи й суспільства, об’єктивно виражати суть явищ і реальних процесів розвитку людини, завдань формування її як особистості;

– бути керівними засадами, що визнаються соціумом.

Як відомо, в основі теорії конвергенції лежить положення про раціональне пізнання людиною світу. Принципи раціонального управління були сформульовані засновниками наукового менеджменту – Ф. Тейлором, Г. Емерсоном, А. Файолем. Центром учення Тейлора, на думку І. Ансоффа, стали чотири принципи керівництва працею:

§ науковий підхід до виконання кожного елемента роботи;

§ науковий підхід до підбору, навчання і тренування працівника;

§ кооперація з працівниками;

§ розподіл відповідальності за результати роботи між менеджерами і працівниками [1].

Головні принципи менеджменту, розроблені школою наукового менеджменту і класичною адміністративною школою, це:

розподіл праці (в основі – чітка конкретизація мети діяльності працівника);

повноваження і відповідальність (кожному працівникові делегуються повноваження, достатні для того, щоб нести відповідальність за виконання роботи);

підпорядкування інтересів (інтереси організації є більш важливими, ніж інтереси індивіда);

дисципліна (працівник підкоряється умовам договору між ним і керівництвом, менеджери застосовують справедливі санкції до порушників порядку);

єдиноначальність (працівник отримує розпорядження і звітується лише перед одним, безпосереднім начальником);

єдність дій (усі дії, що мають спільну мету, мають бути об’єднані в групи і здійснюватися за єдиним планом);

стимулювання персоналу (справедлива моральна і матеріальна винагорода працівників за якісно виконану роботу);

централізація (єдиний порядок в організації);

скалярний ланцюг (нерозривний ланцюг команд, яким передаються всі розпорядження і здійснюються комунікації між усіма ступенями ієрархії);

порядок (кожен працівник знаходиться на своєму місці);

справедливість (реалізація встановлених правил і угод на всіх рівнях скалярного ланцюга);

стабільність персоналу (установка працівників на лояльність по відношенню до організації і на довготермінову роботу);

ініціатива (стимулювання незалежних думок і підходів підлеглих у межах делегованих їм повноважень);

корпоративний курс (гармонія інтересів персоналу і організації, єдність зусиль) [18, с. 112-113].

Ці принципи є конвергентно осмисленим, тому й сьогодні не втратили актуальності; вони повністю можуть використовуватися у сучасному загальноосвітньому чи вищому навчальному закладі та в організації освіти в цілому. Завдання менеджера – знайти їм доцільне застосування, а головне – правильно співвіднести їх між собою, розглядаючи як цілісну систему.

Г. Емерсон у цьому зв’язку вивів ряд фундаментальних положень менеджменту, що мають характер принципів:

– підлеглий існує для того, щоб розширяти і доповнювати особистість начальника;

– керівник існує лише для того, щоб зробити продуктивною роботу підлеглого;

– компетентні спеціалісти мають формулювати провідні завдання, навчати всіх їх виконанню, постійно слідкувати за всіма порушеннями;

– кожен вищий шабель управління існує не для задоволення тих, хто працює нижче;

– кожна операція на підприємстві має бути забезпечена усіма необхідними знаннями й уміннями, які тільки є на світі [15].

Аналіз системи керівництва різними типами навчальних закладів України, теорії і практики соціального управління, нормативних джерел Міністерства освіти і науки, реалій педагогічної діяльності в сучасних умовах дали змогу українським ученим визначити та обґрунтувати такі принципи менеджменту освіти: соціальної детермінації; гуманізації і психологізації; науковості й компетентності; інформаційної достатності; аналітичного прогнозування; оперативного регулювання; зворотного зв’язку; послідовності й перспективності; єдності централізму й демократії; стимулювання й уваги до кадрів; правової пріоритетності й законності; фінансово-економічної раціональності та ділової ініціативності [16, с. 8].

Нами сформульовано соціально значущі принципи конвергентного освітнього менеджменту, що реалізуються в навчальному закладі:

§ пріоритет дитини і сім’ї як споживача освітніх послуг;

§ пріоритет суспільних освітніх цінностей у вигляді державних стандартів освіти;

§ висока якість освіти і ефективність навчально-виховного процесу;

§ опора на загальнолюдські цінності;

§ моральність відносин;

§ допомога іншим у досягненні успіху (передача досвіду);

§ орієнтація на перспективи розвитку;

§ орієнтація на кінцевий результат діяльності;

§ стійке прагнення до нововведень;

§ збереження лідируючих позицій керівника, поєднання ним ознак формального і неформального лідера;

§ вирішення нових проблем новими методами;

§ розширення і поглиблення зв’язків із зовнішнім середовищем;

§ вироблення реальних, чітких, простих критеріїв роботи для себе і підлеглих, регулярне коригування стратегії і тактики;

§ відчуття конкуренції з іншими закладами, інноваційний пошук того, що принесе успіх.

Сучасний менеджер освіти має бути готовим до принципових змін в організації і в навчальному закладі, які вимагатимуть від нього нових підходів і нового осмислення власної управлінської діяльності.

Отже, у процесі неперервної підготовки менеджера враховуємо, що принциповими комплексними ознаками сучасного управління освітою, яке називаємо менеджментом освіти, є:

корпоративність (відхід до команд, директив, розпоряджень і перехід до корпоративної організаційної культури, яка базується на єдиних інтересах, загальнолюдських цінностях і меті діяльності закладу, партнерстві, співробітництві, взаємодії і взаємодопомозі, а не лише на владі і підкоренні; зростання кількості співробітників, що залучаються до вироблення управлінських рішень; ототожнення педагогічних працівників із закладом, його інтересами і принципами, постійне навчання (удосконалення) персоналу у процесі діяльності; поглиблення неформальної суті управління, створення атмосфери спільності корпоративних і індивідуальних інтересів; робота спеціальних робочих груп, що здійснюють вироблення спільних цінностей; доцільне поєднання авторитарності керівника з демократичною колегіальністю);

інноваційність (підвищення готовності кожного працівника до інновацій, оновлення, постійний пошук альтернативних варіантів розвитку закладу; використання нестандартних режимів роботи персоналу; використання нових способів стимулювання праці і новаторства, орієнтованих на індивідуальні, групові, соціальні потреби; підкреслена й підкріплена практичними діями постійна і цілеспрямована підтримка індивідуальної і колективної (групової) ініціативи працівників, спрямованої на суттєве покращення процесів; опора на систему гнучкого лідерства серед персоналу і особисті контакти працівників у навколишньому середовищі; використання співробітництва, новаторської творчої природи людини, визнання її обдарованості, зацікавленість у постійному зростанні професіоналізму і кар’єри підлеглих);

активне якісне управління (децентралізація управління з метою забезпечення єдності органічно взаємодіючих структур, що тісно співробітничають, але наділені широкою самостійністю; здійснення програм довготривалого професійного розвитку провідних груп працівників включаючи планування кар’єри, питання роботи з кадровим резервом; активне формування нового мислення педагогічних кадрів з орієнтацією на динамічні, швидкі зміни в суспільстві і в характері діяльності закладу; активне використання ідей удосконалення і розвитку освітніх послуг, прагнення до перетворення закладу в освітній центр; використання принципів і технологій реінжинірингу);

технологічність (використання людинознавчих технологій активного якісного управління: індивідуальної роботи з персоналом; стимулювання ділової активності і кар’єри; виявлення професійної придатності і удосконалення майстерності працівника; особистісної привабливості менеджера; ортобіозу; попередження і подолання конфліктів; розуміння технологічної ефективності управління закладом; логічне проектування персонал-технологій, заснованих на власному стилі керівництва; знання вимог до культури впровадження технологій у практику роботи навчального закладу).

Ці ознаки є складовими цілісного методологічного підходу до вироблення принципів, мети, цілей і окремих завдань неперервної педагогічної підготовки менеджера освіти. Часто говоримо: заклад уже не той, він працює не так, ефективність його роботи знизилася. Це сталося не тому, що якісь функції управління не так виконуються і навіть не завдяки певним прорахункам і помилкам. Сучасні бурхливі зміни ведуть до появи необхідності більш частої заміни застарілих принципів управління новими, до пошуків нових форм організаційної поведінки, до існування закладу і всієї організації освіти в умовах постійної реорганізації. За цих умов тільки гнучкість керівництва, орієнтація в сучасних тенденціях розвитку суспільства, наявність адекватних і ефективних принципів управління приводять до покращення результатів діяльності.

Наступний важливий, на нашу думку, аспект відбору принципів управління освітою сьогодні – це врахування провідних положень теорії бізнесу, бо в ринкових умовах саме ця теорія має провідне значення для формування стратегії розвитку організації в цілому і кожного навчального закладу зокрема.

Теорія бізнесу включає:

§ розуміння зовнішнього середовища (умови функціонування закладу; структура населення мікрорайону; громадські організації; можливості спонсорської і меценатської допомоги і ін.);

§ розуміння специфічних цілей закладу (місія закладу, яка визначає, як досягти високого результату своєї діяльності і який це має бути результат;

§ розуміння „ключових компетенцій”, коли визначається, в якій області, в якому профілі знань цей визначний результат буде досягатися [15, с. 116].

Уявлення про зовнішнє середовище, місію і ключові компетенції закладу мають відповідати реальності і одне одному. Принципи функціонування і розвитку закладу мають бути відомими і зрозумілими кожному працівникові, вироблятися у процесі підготовки, постійно перевірятися практикою і бути здатними до зміни. Тільки за таких умов комплекс принципів менеджменту загальноосвітнього навчального закладу, установи чи підрозділу системи освіти може вважатися надійним, дієвим і ефективним, таким, що відповідає закономірностям конвергентного мислення і сучасним потребам підготовки менеджера освіти.

Принципи неперервної педагогічної підготовки фахівця взаємопов’язані, взаємозалежні, взаємозумовлені; вони створюють систему вихідних дидактичних вимог, які забезпечують відповідну ефективність навчання, виховання і самовиховання суб’єкта освіти. Система принципів підготовки менеджера освіти базується на загальнопедагогічних принципах: гуманізації; врахування вікових та індивідуальних особливостей; виховання в діяльності і спілкуванні; стимулювання до самовиховання; національного виховання; цілісного підходу до виховання; позитивного прикладу [6; 12; 13].

У педагогічному сенсі процес неперервної педагогічної підготовки менеджера освіти має свою специфіку: це професійне навчання і самовиховання, засноване на ранньому виявлені креативних і лідерських здібностей особистості, професійній педагогічній орієнтації на управлінську діяльність, формування готовності до освіти впродовж життя; це тривала підготовка на основі середньої і вищої педагогічної освіти, орієнтована на дослідну діяльність, саморозвиток і самотворення особистості. Вона ґрунтується на філософській рефлексії, діалектиці безперервності та дискретності, єдності кількісних і якісних моментів у процесі розвитку [11, c. 107]. На процеси формування майбутнього і діючого фахівця впливають: навчання і програмний зміст освіти; інтелектуально-творча діяльність і самоосвіта; досвід реалізації управлінських функцій кращими менеджерами організації освіти. Ці явища виступають в нерозривній єдності; провідною вважається установка на неперервну освіту, що триватиме впродовж життя, готовність до інтелектуально-творчої і самоосвітньої діяльності у єдності її теоретичного і практичного аспектів.

Специфікою неперервної педагогічної підготовки менеджера освіти є:

- рання актуалізація лідерських якостей і креативних здібностей особистості;

- вивчення як основ наук, так і комплексу наукових дисциплін у розвитку, стимулювання самостійності особистості, прагнення до само творення впродовж життя;

- рання і більш глибока професіоналізація, пов’язана не лише з майбутнім фахом учителя, а й з підготовкою особистості як майбутнього і діючого освітнього лідера;

- значна тривалість процесу професійної підготовки: від старшокласника-лідера учнівського колективу – до висококваліфікованого менеджера зі значним життєвим і професійним досвідом.

Сучасні українські вчені [11] пропонують систему принципів навчання, які синтезують провідні підходи до їх виокремлення на етапі професійної освіти і можуть бути використані у процесі неперервної педагогічної підготовки менеджера:

- орієнтованості неперервної педагогічної освіти на розвиток і самотворення особистості професіонала;

- забезпечення неперервності освіти;

- інформатизації, технічної та технологічної забезпеченості освітнього процесу;

- відповідності змісту освіти сучасним та прогнозованим тенденціям розвитку педагогічної науки і наукового менеджменту, відповідних технологій управління і самоуправління в освіті;

- єдності теорії і практики у підготовці фахівця;

- оптимального співвідношення індивідуальних, загальних та групових форм організації процесу неперервної педагогічної підготовки менеджера;

- раціонального застосування сучасних методів та засобів навчання на різних етапах підготовки фахівців;

- відповідності результатів підготовки менеджерів освіти вимогам, що висуваються сферою їхньої професійної діяльності, забезпечення їх конкурентноспроможності.

Структура неперервної педагогічної підготовки менеджерів освіти, на наш погляд, має відповідати логіці і завданням безперервної освіти особистості впродовж життя [8; 9] і складатися з трьох основних етапів.

І. Допрофесійна підготовка учнів-старшокласників як лідерів учнівських колективів на засадах педагогічної професійної орієнтації, раннього виявлення і дослідження креативних, аналітичних, комунікативних, лідерських та організаторських здібностей особистості, формування гуманістичних, національних, громадянських цінностей орієнтацій і позицій. Цей етап розглядається як первинний у розвитку творчого потенціалу особистості для майбутньої педагогічної професійної діяльності, здатності до саморозвитку, відчуття креативності педагогічної професії і професії менеджера освіти.

ІІ. Фундаментальна педагогічна підготовка менеджера освіти у навчальному закладі ІІІ-ІV рівні акредитації на основі єдності теорії і практики у формуванні фахівця, становлення і розвиток індивідуальних технологій самотворення особистості і особистісно орієнтованої професійної діяльності алгоритмізації педагогічних і управлінських дій; розвиток і формування лідерського і креативного потенціалу фахівця; формування готовності до спільних педагогічних дій; вироблення почуття причетності до майбутнього розвитку сфери освіти; толерантність міжособистісних стосунків; усвідомлення власних потенційних здібностей до інноваційного пошуку.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 318. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия